Sakarya’nın tarih kokan ilçesi Taraklı, bakir doğası, yemyeşil doğanın içerisinde yer alan geleneksel ahşap konakları, yılın dört mevsiminin tüm güzelliğinin yaşandığı daracık sokakları, butik otelleri ve tarihi mimari yapıları ile Sakarya şehir merkezinin güneyinde huzurlu bir tatil merkezi.
Sakin Şehir Ağı’na (Cittaslow) 2016 yılında dahil olan Taraklı, dar bir vadide, etrafı yüksek dağ ve tepelerle çevrili, doğusundaki Bolu’nun Göynük ilçesine 28 km, batısındaki Geyve ilçesine 34 km, güneyindeki Bilecik’in Gölpazarı ilçesine ise 30 km uzaklıkta bulunuyor.
Taraklı hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Sakarya’nın güneydoğusunda, kent merkezine 65 km uzaklıkta yer alan Taraklı, son yıllarda doğa ve kültür turizmiyle adından söz ettiren bir yerleşim yeri. Birçok reklam ve sinema filmine sahne olan Taraklı sokakları tarihi ahşap konaklarla bezeli. Çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Taraklı’nın Helenistik dönemde Bitinya bölgesinde Dablar ismiyle anıldığı biliniyor.
İlçede Hisartepe’de bulunan iki sarnıçta yapılan araştırmalarda sarnıçların MÖ 1,000 ile MÖ 2,000 yıllarına tarihlendiği tespit edilmiş. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan önce Ertuğrul Gazi döneminde Taraklı ve Göynük bölgesine yapılan akınların arsından Bizansların elinden alınarak Osmanlı Beyliği’ne bağlanan Taraklı, beylik döneminde imar edilmiş.
Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine çıkarken Taraklı’da konaklayarak veziri 1517’de Yunus Paşa’ya yaptırdığı Yunus Paşa Camii, ilçede Osmanlı Dönemi izlerini görebileceğiniz en eski tarihi yapı. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de isminden söz edilen Taraklı, o dönemde halkın şimşir kaşık ve tarak yaparak geçimini sağlaması nedeniyle Yenice Tarakçı olarak biliniyordu. Bu isim yıllar içerisinde Taraklı’ya dönüşmüş.
1987 yılında Sakarya’ya bağlı ilçe merkezine dönüştürülen Taraklı’nın yüzölçümü 334 kilometrekare, nüfusu ise 7 bin. İlçe topraklarının yüzde 20’si tarım alanı, yüzde 60’ı fundalık ve ormanlık alan, yüzde 10’u mera alanı, yüzde 10’u da tarım dışı alandan oluşuyor.
Taraklı nerede 📍
Taraklı, Marmara Bölgesi’nin doğusunda Sakarya iline bağlı bir ilçe merkezi. Dar bir vadide kurulan ilçenin doğusunda Bolu’nun Göynük ilçesi, batısında Geyve, güneyinde Bilecik’in Gölpazarı ilçesi, kuzeyinde ise Akyazı bulunuyor. Taraklı Marmara Bölgesi’nde yer almasına rağmen Karadeniz iklimi görülüyor.
ⓘ Taraklı gezinizde, sıklıkla kullandığım, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Taraklı nasıl gidilir ✈️
Taraklı’ya en yakın havalimanı İstanbul’un Anadolu Yakası’nda yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı. Sabiha Gökçen Havalimanı’na Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Trabzon, Ordu, Kars, Elazığ gibi Türkiye’nin birçok şehrinden ve dünyanın farklı kentlerinden direkt uçak seferleri gerçekleştiriliyor.
Sabiha Gökçen Havalimanından Taraklı’ya nasıl gidilir: Sabiha Gökçen Havalimanı, Taraklı’ya yaklaşık 175 km uzaklıkta. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Taraklı’ya doğrudan toplu ulaşım imkanı bulunmuyor. Araç kiralama, özel transfer aracı ya da shuttle araçlarıyla havalimanından Taraklı’ya kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Havalimanından Taraklı’ya en ekonomik ulaşım için havalimanından Adapazarı merkeze seferleri olan dolmuşları kullanabilirsiniz. Her saat başı Sabiha Gökçen Havalimanı-Adapazarı merkez arasında Asil Tanrıverdi ve VİB firmalarının dolmuş seferleri yapılıyor. Sakarya merkezden de Taraklı’ya düzenli dolmuş seferi var.
Otobüsle Taraklı’ya nasıl gidilir: Sakarya kent merkezinin 65 km güneydoğusunda yer alan Taraklı’ya büyük kentlerden direkt otobüs seferi bulunmuyor. Otobüsle ulaşım için Sakarya merkeze geldikten sonra Sakarya Otogarı’ndan Taraklı dolmuşlarını kullanmak gerekiyor. Adapazarı-Taraklı ulaşımı yaklaşık 1 saat sürüyor.
Arabayla Taraklı’ya nasıl gidilir: Taraklı, Sakarya’ya 65 km, İstanbul’a 207 km (2 saat 40 dk), Ankara’ya 257 km (3 saat 30 dk), İzmir’e 507 km (5 saat 40 dk), Antalya’ya ise 548 km (7 saat 15 dk) uzaklıkta bulunuyor.
Taraklı’ya kendi aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız, İstanbul yönünden gelişlerde Sakarya ve Alifuatpaşa, İzmir yönünden gelişlerde Orhangazi, Pamukova, Alifuatpaşa, Ankara yönünden gelişlerde ise Beypazarı, Göynük güzergahını takip etmeniz gerekiyor.
Taraklı gezilecek yerler 📌
Bozulmamış bakir doğası ve kültür mirası tarihi dokusu, Taraklı‘yı önemli bir turistik yerleşim haline getiriyor. İlçe, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakınlığı ile ulaşım ağlarının merkezindeki konumuyla, yılın her dönemi yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlıyor.
Taraklı gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biri Taraklı Evleri. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarı’nın yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide sıralanan evlerden bazıları 300 yıldan daha eski. Osmanlı şehir dokusunu oluşturan, 3 katlı ahşap evler ilçenin genel görünümünde söz sahibi.
Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan Yunus Paşa Camii, halk arasında kurşunlu kubbeleri nedeniyle Kurşunlu Camii olarak da anılıyor. Tarihi Bağdat Yolu üzerinde yer alan Taraklı’nın en eski yapılarından biri olan Tarihi Han, Arnavut kaldırımlı Taraklı sokakları, Osmanlı döneminden kalma Tarihi Hamam, Osmanlı döneminden bu yana ilçenin sembollerinden olan Çınar Ağacı ile bölge savunmasında kullanılan Hisar Tepesi ve su sarnıçları görülmeye değer.