Kapadokya, dünyanın en ilginç coğrafi şekillerine sahip yerlerinden biri olan büyüleyici bir bölge. Milyonlarca yıl önce Erciyes Dağı, Güllüdağ ve Hasandağı’ndan püsküren lavlar, daha sonra yağmur rüzgar ve gece-gündüz sıcaklık farklarının etkisiyle eşsiz peri bacalarını oluşturmuş.
Bölgenin en önemli merkezlerinden birisi olan Ürgüp; kalesi, tarihi camileri, seyir tepeleri, kiliseleri, kaya mezarları ve eski mahalleleri ile görülmeye değer bir yer. Kapadokya’nın kalbi olan Ürgüp, mağara evlerin restore edilerek turizme kazandırılmasıyla dünya çapında bölgeyi cazibe merkezi haline getiren yerlerden birisi.
Binlerce yıl öncesinde Kapadokya’ya yerleşen insanlar, doğanın bu inanılmaz eserime uyum sağlamış ve tüflerin kolay kazılabilen yüzeylerini oyarak, mağara evler, sığınaklar, kiliseler ve manastırlar, yeraltı şehirleri yaratmış kendisine. İşte Ürgüp’ün eski şehir merkezinde yer alan Fresco Cave Suites&Mansions 3 tarihi konağın ve mağaraların bir araya gelmesi ile oluşan böyle bir butik otel.
Fresco Cave Otel, Kayakapı, Karamanoğlu Camii, Temenni Tepesi gibi eski şehrin tarihi ve kültürel değerleri arasında, Ürgüp şehir merkezinde yer alıyor. Misafirlerine sadece keyifli bir konaklama hizmet sunmakla kalmayıp, aynı zamanda hikayesi ile de özel bir yerde misafir olma hissini kendi doğallığında perçinliyor.
Fresco Cave Suites Ürgüp, yaklaşık 3000 metrekarelik alana kurulmuş, 17 odasıyla hizmet veren mağara otel / cave otel konseptinde bir butik otel. Ayrıca eskiden konak olan binalar da aslına uygun olarak düzenlenerek otel odası olarak hizmet vermesi sağlanmış. 19. yüzyıldan kalan bir konak olan otelin bu tarihi alt yapısının yanında modern dekore edilmiş olması ve bunları iyi kaynaştırmış olması da son derece güzel sonuç vermiş.
“Ey yar, binlerce nimetle dolu olan bu yerde ömrün nisan yeşilliğine diriliğine bürülmüş gibi olsun.” İki konağı birbirine bağlayan eski kapının üstündeki kitabede yer alan dörtlüklerden dökülen dizelerdir bunlar. Zamanın şairi Fehmi kaleme almış. Ebced hesabına göre kitabenin yazılış tarihi 1700’lü yılların ilk çeyreği. Düşünün ki bu dizeler, misafir olduğunuz konağın duvarına işlenmiş kitabenin dizeleri.
Kendine has konak odaları ve ferah mağara odaların yanı sıra farklı ihtiyaçlara hizmet edecek çok geniş terasları, restoran & barı, dingin ve huzurlu şömine alanı, otelde geçirilen vaktin keyfini/kalitesini arttırıyor.
Her bir odanın kendine has mimarisi ve hikayesi, sade ama konforlu bir tasarımla bütünleştirilmiş. Otelin selamlık bölümünde bulunan Mor Oda, ismini içerisindeki yaklaşık 150 yıllık fresklereden alıyor. Fresklerde kullanılan temalar ve işlenen desenler, yapıldığı yerin sahibine dair ipuçları aktarılıyor.
Küçük kemerli odanınsa özelliği odayı çevreleyen kemer ve kemerin üzerinde bulunan o döneme özgü boyaları. Bir başka odanın ismi girişinde bulunan ve eski dönemlerde kullanılmış tandırdan alıyor. Banyo bölümü tamamen mağara olan bu odadan görkemli Erciyes Dağı’nın zirvesini görmek mümkün.
Otelin odalarında genel olarak Kapadokya doğasına ve konak havasına uygun olan krem ve kahve rengi mobilya döşemeleri, ahşap malzemeler ve antikalar tercih edilmiş.
Odalardaki renk kaynağı ise yerlere serilmiş olan geleneksel Türk halıları. Şömineli odalar ise pek bir baştan çıkarıcı. Kış döneminde romantik bir tatil düşleyenler not etsinler.
Fresco Konakları Kapadokya, harukulade bir butik otel olmanın yanı sıra, ev sahiplerinin özenli korumasıyla, sadece kendi bünyesinde bulundurduğu değerleri ile bile adeta sizinle konuşan bir müze. Fresco bir çok tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yapıyor. Restoran bölümünün bulunduğu bina, Şeyhülislam Hayri Efendinin Eşi Munise Hanımın evi ve bu sebepten kendisinin kaldığı odaya Munise Hanım’ın ismi verilmiş.
Damat İbrahim Paşa’nın Ürgüp’e içme suyu sağlamak için yaptırdığı 15 kilometrelik kaya tünellere ait künkler (toprak su boruları) Konağın ön cephesinde yer alıyor. Otelin Haremlik bölümü, Eğitim Seferberliği Dönemi’nde ortaokul olarak kullanılmış.
Çevre ve doğa ile barışık konaklama tesisi olma misyonunu ile yola çıkan otel, eksiksiz her bir personeliyle bu misyonu özünde benimsemiş ve bu alanda yaptığı çalışmalarla birçok işletmeye örnek oluyor.
Kahvaltı için yeterli vakit ayırdığınıza emin olmakta fayda var zira yöresel tatların yanısıra farklı damak zevklerine hitap eden zengin kahvaltısı geçiştirilmeye gelecek gibi değil. Kahvaltı esnasında, işletme sahiplerinden Gamze Hanım’ı, güler yüzü, naifliği ile misafirleriyle sohbet ederken görebilir, içten gelen bir tevazu ile hikayelerini paylaşmasına tanık olabilirsiniz.
Fresco Cave Suites Cappadocia
Eski Kayakapı Girişi Musa Efendi Mahallesi Esat Ağa Sok. No:15 Ürgüp, Nevşehir
Telefon: + 90 384 3416660
www.frescomansions.com info@frescokonaklari.com
Fresco Cave Suites Cappadocia rezervasyon ve fiyat bilgisi için tıklayın.
Ürgüp‘e en yakın havalimanı Nevşehir il merkezinde yer alan Nevşehir Kapadokya Havalimanı. Ürgüp’e 47 km uzaklıktaki bu havalimanına İstanbul, Antalya ve İzmir’den belirli günlerde direkt uçak seferleri yapılıyor. Havalimanından Ürgüp’e ulaşım için taksi ve araç kiralama seçeneklerinin yanı sıra otellerin ücretli transfer araçları bulunuyor.
Nevşehir’in doğusunda yer alan Ürgüp, Kayseri’ye 70, Ankara’ya 310, Adana’ya 280, İzmir’e 785, İstanbul’a 765 ve Bursa’ya ise 685 km uzaklıkta. Birçok şehirden Ürgüp’e direkt otobüs seferleri var ancak Nevşehir üzerinden ulaşım daha çok sefer bulabilmek adına daha kolay. Nevşehir Otogardan Ürgüp’e 15 dakikada bir dolmuş seferi var. İstanbul’dan özel araçla Ürgüp’e ulaşım için Ankara, Aksaray ve Nevşehir güzergahı kullanılıyor.
İster çocuklu ailele olun, ister romantik balayı çifti, ister gezgin, Fresco Cave Suites & Mansions, Kapadokya otelleri içerisinde baştan çıkarıcı bir cave otel konaklama deneyimi sunuyor.
Yani var ya şu ufaklık bağlamasaydı çoktaaaan ordaydm şimdi. ince,cam fincanda kahvem pencere kenarı bide yağmur hafif hafif o kadar ihtiyacım var yani
Hakikaten Kapadokya bir rüya gibi.
Bu yıl bir de baharda gidip vadilerde yürümek istiyorum. Pek bilinmeyen 50’ye yakın vadi bulunuyor.
Benim de bir projem var inşallah gerçekleştirebilirim, peribacalarının arasında dağ bisikleti kullanmak. Sizi yakından takip ediyorum, inanıyorum ki çoğu insanı koltuğundan kaldırıp böyle güzel yerlere seyahat etmelerini sağlıyorsunuz. Bu arada fotoğraflar için de bir teşekkürü borç bilirim.
O zaman 19-22 Mayis tarihleri arasinda Cappadox Festivali’ne kesinlikle gitmelisiniz.
Çok hoş bir yer.
Kapadokya baharları gerçekten harika. Doyamadım tadi damağımda kaldı.
Alaçatı ve Çeşme’de de konsepti alışılmışın dışında otel var. Bunun her köşede bir örneğini görebiliriz. Zaten, Alaçatı’nın hemen girişinden itibaren bu farklılık bize kendini gösteriyor.