Gölyazı, Bursa’ya sadece 45 dakika uzaklıkta, Nilüfer ilçesine bağlı, Uluabat Gölü’nün şekillendirdiği, tarihi çok eskilere dayanan bir balıkçı köyü. Roma döneminde göl ve köy Apollont olarak adlandırılmış. Tarihin izlerini her adımınızda kalp atışı gibi hissedeceğiniz bu küçücük ama şaşırtıcı güzellikteki köyde, göreceğiniz manzaralara hayran kalacaksınız.
Tenekeden sardunya saksılarının arasında el işi yapan, sokaklarda ağ ören kadınların balıktan dönen balıkçıların neşeli seslerine eşlik ettiği Gölyazı’da gün batımında Zambak Tepesine çıkıp nefes kesen mehtabı, manzarayı izlerken, çok güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Gölyazı hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Bursa’nın Nilüfer İlçesi’ne bağlı Uluabat Gölü kıyısında yer alan Gölyazı Köyü, 200 yıllık Rum evleri, 730 yıllık anıt ağacı, korunmaya alınmış kuşlarıyla şirin küçük bir balıkçı köyü. Zengin tarihi geçmişiyle Bursa’nın en çok sevilen yerlerinden olan Gölyazı, Uluabat Gölü içerisine doğru uzanan yarımada üzerinde yer alıyor.
Bu güzel yarımada, anakaraya bir köprü ile bağlı. Asıl adı Halilbey Adası. Uluabat Gölü içerisine yer alan minik adaların en büyüğü. Son dönemde sosyal medyanın da etkisiyle de Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerden fotoğraf ve doğa tutkunlarının akın ettiği Gölyazı’nın nüfusu ise bin 362.
Oldukça sığ ve tektonik bir çöküntü sonucu oluşmuş Uluabat Gölü’nün kıyıları sebze tarlaları ile meyve bahçeleriyle çevrili. Su kuşları için zengin besin kaynağı olan göl, Manyas Kuş Cenneti ile doğal bir ekosistem oluşturuyor. Hem doğal hem de tarihi bir sit alanı.
Turistik değeri geç de olsa keşfedilmesine rağmen, özünden ve doğasından pek bir şey kaybetmemiş ender yerlerden. Dokuyu bozacak yapılar adanın güzelliğini gölgelemiş. Çok çirkin binalara, karmaşaya, hatta çöplere denk gelirseniz şaşırmayın
Hafta sonu gidecekseniz, varsa arabanızı adayla bağlantı kuran köprüye gelmeden, köyün biraz dışına park edin. Oldukça küçük olduğundan yürüyerek dolaşması kolay. Balıkçı kayıklarını takip edin, birkaç dakika sonra sazlıkların ve şahane göl manzarasının olduğu yerlere ulaşıyorsunuz.
Manzaraya yukarıdan izlemek isterseniz de Zambak Tepe’ye çıkın. Antik tiyatro kalıntılarını da göreceğiniz tepeden manzara bir başka güzel. En güzel saatleri günbatımı. Gidişinizi muhakkak günbatımı görecek şekilde ayarlayın. İnanılmaz güzel.
Kalınabilecek yerlerin sayısı çok az. Gölyazı’da ev yapımı ürünler, taptaze sebze meyveler, capcanlı yeni tutulmuş balık alabilirsiniz. Mis kokulu çiğ börek ve gözlemeleri var.
Gölyazı nerede 📍
Gölyazı, Bursa’nın merkez ilçesi Nilüfer’e bağlı bir mahalle. Bursa kent merkezinin 39 km batısında yer alan Gölyazı, Uluabat Gölü’nün içerisine uzanan bir yarımada üzerinde konumlanıyor.
Gölyazı haritası🗺
ⓘ Gölyazı gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️
ⓘ Bursa Gezilecek Yerler blog yazımda Bursa çevresinde gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim.
Gölyazı’ya nasıl gidilir 🚘
Gölyazı’ya en yakın havalimanı Bursa Yenişehir Havalimanına dönemsel seferler düzenleniyor. Düzenli seferlerin gerçekleştirildiği en yakın havalimanı ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı. 144 km uzaklıktaki havalimanından özel araçla Gölyazı’ya gitmek 1 saat 45 dakika sürüyor. BURULAŞ şirketinin havalimanı Bursa Otogarı arasında düzenli otobüs seferleri var.
Gölyazı, Bursa merkeze 39 km (45 dakika), İstanbul’a 193 km (2 saat 50 dk), İznik’e 135 km (1 saat 50 dk), Cumalıkızık’a 63 km (1 saat), Tirilye‘ye 41 km (50 dk), Ankara‘ya 434 km (5 saat 13 dk), İzmir‘e 311 km (3 saat 15 dk) uzaklıkta.
Bursa’dan Gölyazı’ya nasıl gidilir: Bursa şehir merkezinden 39 km uzaklıkta bulunan Gölyazı’na özel araçlarınızla, Bursa-İzmir yönünü takip edip Uluabat Gölü tabelasından saparak rahatlıkla ulaşabileceğiniz. Yol Bursa’dan yaklaşık 1 saat sürüyor.
Bursa’dan Bandırma yönüne doğru ilerlerken Uluabat Gölünden yaklaşık 5 kilometre sonra sağda kahverengi Gölyazı ve Ağlayan Çınar tabelasını görüyorsunuz. Yolu takip edip köprünün altından geçtikten sonra, 5 km daha devam edip, etrafı zeytin ağaçlarıyla çevrili bir yoldan geçerek Gölyazı Köyüne ulaşıyorsunuz.
İstanbul’da geliyorsanız Bursa şehir merkezine girmeden Gemlik, Nilüfer, Karacabey rotasını takip edin. İstanbul Avrupa yakasından 175 kmlik yol trafiğin durumuna göre 2-3 saat sürüyor.
İstanbul-Bandırma arabalı vapur ile geldiyseniz, Bandırma’dan 80 km yolunuz var. Karacabey ve Bursa tabelasını takip edin ve Uluabat Gölü tabelasından sağa sapın. Yol yaklaşık 1 saat sürüyor.
Bursa Gölyazı Minibüs: Bursa Büyükşehir Belediyesinin 5/G numaralı otobüsü Uludağ Üniversitesi Metro Durağı ile Gölyazı arasında seferler düzenliyor. Metroyla önce Uludağ Üniversitesine gidip Üniversite İstasyonu durağından 5G otobüsüne binin.
Daha önce Küçük Sanayi İstasyonu otobüs durağından Gölyazı otobüsü kalkıyordu. BURULAŞ sayfasında gördüğüm kadarıyla artık Uludağ Üniversitesinden kalkıyor. Otobüsü tek biniş 3,80TL, indirimli 3,30TL, öğrenci ise 1,85TL. Bursa Otogardan Gölyazı’ya dolmuş seferleri var.
BURULAŞ 5/G Bursa-Gölyazı kalkış saatleri: 08.00, 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00, 20.00
BURULAŞ 5/G Gölyazı-Bursa kalkış saatleri: 07.00, 9.00, 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00
İzmir-Gölyazı arabayla nasıl gidilir: İzmir’den Gölyazı’ya arabayla gelişlerde ise Bursa rotasını takip edip, Karacabey’i geçtikten sonra Uluabat Gölünü görünce yaklaşık 25 daha devam ederek kahverengi Gölyazı ve Ağlayan Çınar tabelasını takip edip sağa girmeniz gerekiyor.
Gölyazı gezilecek yerler 📌
Gölyazı‘da 700 yılı aşkın yaşıyla anıt ağaç niteliğinde olan ‘Ağlayan Çınar’ yanı başındaki köy kahvesiyle hem soluklanma hem de köyü tanımak için iyi bir başlangıç noktası. Ağlayan Çınar’ın ismini ise Mübadele zamanı kavuşamayan bir Rum güzel ile Türk gencinin efsanevi aşkından alıyor.
Gölün efsanevi manzarası için Zambak Tepe’ye çıkmalı, Türk ve Rumların birlikte yattığı köy mezarlığındaki ilginç mezar taşlarına göz atmalısınız. Restorasyondan sonra ziyarete açılan Aziz Panteleimon Kilisesi’ni gördükten sonra göl üzerindeki tekne turu ile Gölyazı seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.
5G otobüs saatleri güncel mi ? BURULAŞ sayfasına baktım şimdi saatler uyuşmuyor
BURULAŞ sayfasını dikkate alın, saatleri değiştirebiliyorlar. Linki o yüzden bıraktım.
Yanımızda net ne kadarlık bir miktar almalıyız? Fiyatlar nasıl orda ilk defa gidicem gidebilirsem tabi fiyatlar hakkında yardımcı olunursa sevibirum:)
Artık küçük sanayiden dolmuş kalkmamaktaymış biz gidine öğrenmiş bulunduk bizim gibi mağdur olunmasın diye yazıyorum artık üniversite metro istasyonunun arkasındaki 5g den gidiş oluyor.
Peki gölyazıdan cumalıkızıga nasıl gidebiliriz biz günü birlik bi kaç saat aralıklarla gezmek istiyoruz yardımcı olabilirseniz sevinirim
İki nokta arasında direkt toplu ulaşım yok maalesef. Özel araçla 50 dakika gibi bir süreyle geçebilirsiniz. Toplu ulaşımla da Bursa merkez üzerinden aktarmalı bir ulaşım var.
Sizin “Nilüfer İlçesi’nden kalkan Gölyazı Köyü dolmuşlarına bindiğinizde ise kolaylıkla Gölyazı Köyü’ne ulaşabilirsiniz.” Yazınıza güvenip dolmuş aradım bütün Nilüfer’de. Öyle bir şeyin hiçbir zaman olmadığını söylediler. Keşke gerçekçi bilgilerle yazsaydınız. Bütün gün perişan olduk. Sadece 5/G Gölyazı – Küçük Sanayi arası otobüslerle ulaşım sağlanıyor. Başkaları da mağdur olmasın…
Aslında bizim verdiğimiz bilgi doğru, Küçük Sanayi Nilüfer ilçesinde yer alıyor. Dediğiniz bilgiyi ve diğer tüm toplu ulaşım detaylarını da yazıya ekledik.
Gölyazı’ya fotoğraf gurupları çok uğrar. Gündoğumunda ve günbatımında çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.