Selanik komşu ülke Yunanistan‘ın ikinci büyük kenti ve tabi ki en güzel şehirlerinden biri. MÖ 316’da Makedonya Kralı Kassandros, Büyük İskender’in de kız kardeşi olan karısı Therman Thessaloniki’nin adını şehre vermiş. Selanik adına yakışır biçimde hep hayran olunası bir genç kız endamına sahip sanki. Şehrin ruhunu ayak bastığınız her sokağında hissediyorsunuz. Selanik’e adım atan herkes, İzmir’in atmosferini hissediyor.

Bir liman kenti olarak gençlerle dolu, cıvıl cıvıl, yaşayan ve yaşatan bir şehir burası. Macedonian ve Aristoteles üniversiteleri öğencileri şehri canlandırıyor. Sokaklar, mekanlar, kafeler ve gece hayatı bu yüzden capcanlı. Gezmesi, keşfetmesi kolay bir şehir. Her zamanki gibi tavsiyem yürüyerek şehri keşfedin.

Selanik Gezilecek Yerler

Köklü geçmişinden bugüne Roma, Bizans, Osmanlı mirasını taşıyarak günümüze kadar gözde bir şehir olarak gelebilmiş. Bugün Selanik meydanları, müzeleri, parklarıyla gözde bir ziyaret noktası. Eski evler, neoklasik binalar yan yana duruyor şehirde. Şehri keşfederken farklı zamanları bir arada yaşatıyor.

Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri olan Selanik’in geçmişi MS 315 yılına kadar dayanıyor ve Makedonya bölgesinin de başkenti konumunda. Binlerce yıllık tarihinden dolayı Bizans, Roma, Antik Yunan, Osmanlı ve Yahudilerin bıraktıkları birçok esere ev sahipliği de yapıyor.

Malta

Festival ve kültür denince akla gelen ilk şehirlerden biri olmasının yanı sıra canlı bir gece hayatı ile de ilgi çekiyor. Tarih, arkeoloji ya da dünya dinleri ile ilgilenen herkesi fazlasıyla memnun edecek bir dokuya sahip. İşte sizlere Selanik’te gidebileceğiniz en güzel 10 turistik destinasyon.

Selanik Gezilecek Yerler

Birçok kişi için Selanik, Atina’nın keşmekeş yaşamından uzakta güzel bir alternatif. 400 bin kişiden az olan nüfusuna rağmen Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri. Öğrenci nüfusunun yoğunluğundan dolayı çok güzel kafeler, kulüpler ve restoranları her yerde görmek mümkün.

Burada en dikkat çekici yerlerden biri de şehir ikonlarından bir olan Beyaz Kule (White Tower). Bizans döneminde yapılan kule hemen deniz kıyısına bakıyor. Çevrede yine Bizans dönemine ait birçok kilise ve kaleler de yer alıyor.

Dördüncü yüzyılda inşa edilmiş, UNESCO Dünya mirası listesindeki Aya Dimitros Katedrali, 1881’de Atatürk’ün doğduğu Atatürk Evi Müzesi, Yunanlıların ‘Lefkos Pirgos’ diye isimlendirdiği kordon, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan Beyaz Kule; Kastra yani Bizans kale surları Selanik’in ana meydanı Aristoteles Meydanı başlıca görülecek yerler arasında.

1. Aristoteles Meydanı

Selanik Gezilecek Noktalar

Şehrin ana meydanı ve en sevdiğim yerlerinden Aristoteles Meydanı, Selanik’in özellikle akşamları en kalabalık ve capcanlı yerlerinden. Fransız mimar Ernest Hébrard’ın 1918’de dizayn ettiği meydanın büyük bir bölümü ellili yıllarda inşa edilmiş.

Osmanlı döneminde kalabalık, dar ve plansız sokaklara sahip olan bölge Fransız mimar sayesinde daha modern ve geniş bir görüntüye sahip olmuş. Günümüzde birçok kutlama ve toplu buluşmalara ev sahipliği yapıyor. Büyük İskender’in bir heykeli meydanın ortasında yer alıyor.

Etrafta kafeler, alışveriş yerleri, barlar, kitapçılar, bankalar, oteller sıralanıyor. Gece de uğramayı ihmal etmeyin. Bütçesi uygun olanlar, meydana bakan, şehrin en iyi beş yıldızlı otellerinden Electra Palace Hotel’i tercih edebilir.

2. Modiano Market

Selanik Gezi

Selanik şehir merkezindeki Modiano Pazar’ı şehirde beni en çok heyecanlandıran yer oldu nedense. Selanik, liman şehri olduğundan deniz ürünleri burada sık tüketiliyor. Bu nedenle pazar yerinin assolisti de deniz ürünleri. Rengârenk sebze-meyve reyonları, çengellere asılmış etleri sergileyen kasapları, içeri buyur eden ve ürününün tazeliğini ve lezizliğini bir çığırtkan gibi duyuran esnaflar ve leziz mi leziz çerez dükkanlarıyla pazar yeri hoş vakit geçirilecek yerlerden birisi.

Hele pazar yerinin kalabalığı ve renkliliği benim gibi fotoğraf çekmeyi seven biri için tam bir cennetti. 1908’de Musevi mimar Eli Modiano ve ailesi tarafından yaptırılmış. Yüzyılın başına kadar Yunanistan’ın Selanik şehrinin nüfusunun yarısı Musevilerden oluşuyordu.

3. Aya Dimitri Kilisesi

Selanik görülecek yerler

Aya Dimitros Katedrali, Doğu Roma İmparatoru I. Konstantin, MS 324’de Hıristiyanlığı devlet dini olarak kabul ettiğinde, Aziz Dimitrios’un onuruna yapılmış. Romalı askerlerin esir olarak aldığı ve öldürdüğü Aziz Dimitri’nin şehit edildiği Roma hamamı kalıntıları üzerine inşa edilmiş. Kilisenin altında Azizin naaşının bulunduğuna ve naaşın bulunduğu yerdeki çeşmenin suyunun şifalı olduğuna inanılıyor. Erken-Hristiyanlık dönemine ait. 1491-1912 arasında kilise olarak hizmet vermiş.

1988’de kilise UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmiş. Aziz Dimitrios Kilisesi, Selanik merkezde aynı ismi taşıyan caddenin üzerinde yer alıyor. Türkiye Başkonsolosluğu ve Atatürk’ün Evi ile aynı cadde üzerinde, tam da caddenin başında yer alıyor.

4. Atatürk Evi

Selanik Ataturk Evi

Atatürk Evi ve kalenin altındaki Türk mahallesi Anapoli, Selanik’e giden herkesin ilk duraklarında. Selanik Türk Konsolosluğu’nun hemen yanında yer alan Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğup büyüdüğü ev olarak oldukça değerli.

Selanik arşivlerinden edinilen bilgilere göre Atatürk Evi, 1870’de Rodoslu müderris Hacı Mehmed tarafından yaptırılmış. Yakın zamanda restore edilerek tekrardan ziyarete açılan bina, şimdilerde müze olarak kullanılıyor. Atatürk Evi, aynı zamanda şehirde Osmanlı döneminden günümüze ulaşan az sayıda yapıdan biri.

5. Aya Sofya Kilisesi

Agia Sofia Church

Aya Sofya Kilisesi (Azize Sofya Kilisesi) Selanik merkezde, Aya Sofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktada yer alan, Büyük kemerlerin altında gösterişli resimler ve mozaiklerin bulunduğu ikonik bir Ortodoks Kilisesi. 620–630 yılları arasında bir depremde yıkılan büyük bir Bizans bazilikasının yerine yapılmış.

Venediklilerin egemenliğinde Katolik katedraline dönüştürülen yer, Osmanlı ile birlikte merkez camisi olmuş. Kilise bir zamanlar Konstantinapolis olan İstanbul’da bulunan aynı isimdeki eseri ile benzer tasarıma sahip. Kubbeli yapılar arasında günümüze kadar gelmiş olan en güzel Yunan eserlerinden biri. 1912’den bu yana yine kilise olarak hizmet veriyor.

6. Kamara Meydanı

Selanikte Gezilecek Yerler

Galerius Kemeri ya da diğer adıyla Kamara, Selanik’teki en farklı Roma yapılarından biri. Kemer, imparator Galerius’un MS 298 yılında Perslilere karşı kazanılan zaferi kutlamak için yaptırılmış. Normalde 4 sütuna sahipken günümüze sadece 2 tanesi ulaşabilmiş.

Geride kalan sütunlar üzerinde çok güzel bir şekilde kazınmış olan savaş sahnelerini görebiliyorsunuz. Dimitriou Gounari ve Egnatia caddelerinin kesiştiği noktada yer alıyor. Günümüzde şehrin en iyi bilinen ve Selaniklilerin buluşma yeri olarak tercih ettikleri bir yer. Kamara’dan biraz yukarı çıktığınızda Osmanlı’dan kalma Rotonda karşınıza çıkıyor.

Selanik’teki en eski anıt olan Rotonda, ilk Roma tapınaklarından biri. Silindir şeklindeki bina 306 yılında dev bir kompleksin bir parçası olarak Galerius tarafından yaptırılmış. Duvarları 6 metreden daha kalın yapı Selanik’te sık olan depremlere karşı yıkılmadan ayakta kalabilmiş.

1200 yıl boyunca Osmanlıların eline düşene kadar Agios Georgios Kilise olarak kullanılmış. 1590’da camiye dönüştürülmüş. Camil yapılırken neyse ki mozaikler zarar görmeden, sadece üzerleri boyanmış. 3 farklı dine hizmet etmiş Rotunda günümüzde müze olarak ziyarete açık.

7. Beyaz Kule

Beyaz Kule, Selanik

Selanik’in kendisi gibi oldukça eski tarihe sahip Beyaz Kule, şehrin simge yapılarından biri. Osmanlı döneminde önce kale, sonra garnizon ve sonra da zindan olarak kullanılmış. Bir dönem adı Aslan Kulesi olan yer, sonraları Yeniçeri Kulesi olarak anılmış.

Zindan olarak kullanıldığı dönemlerde Sultan II. Mahmud’un emriyle kuledeki tutukluların hepsi kılıçtan geçirilince adı Kan Kulesi olarak anılmaya başlanmış. Şehir el değiştirince simgesel olarak vaftiz edilerek ve beyaza boyanmış ve adını da buradan alıyor.

Kule hâlâ bu isimle anılsa da zaman içerisinde yavaş yavaş eski rengine geri dönmüş. 6 katlı Hisar 1988’de Selanik erken Hristiyanlık ve Bizans anıtları ile birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girerken, aynı yıl Beyaz Kule Europa Nostra (Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu) koruma ödülünü almış.

Günümüzde müze olan kulenin tepesindeki şahane Selanik fotoğrafları çekiliyor. Müze pazartesi günleri kapalı ve diğer günlerde ise 8.30- 15.00 arasında ziyarete açık. Mutlaka uğrayın.

8. Lefkos Pyrgos

Lefkes Pyrgos

İzmir’in kordonunu andıran sahil şeridinde görülecek yerlerin başında Lefkos Pyrgos geliyor. Karşı kıyıdan bakıldığında şehri denizle buluşturan derin kıvrımlı körfez, şehrin imgesi olan genç kızın boynundaki değerli bir ziynet eşyasına benzetiliyor.

Deniz dolgusu olmadığından İzmir Kordon kadar geniş değil tabi. Kıyı boyunca sıralanan barlardan birine oturup güneşin batışını izleyin. Beyaz Kule de bu kordon üzerinde yer alıyor. Doğu bölümündeki bulunan ve sadece yayalara açık olan bu bölge son 20 yıl içinde Yunanistan’da yapılmış en güzel projelerin başında geliyor. Çok geniş olmasa da 3,5 km’lik uzunluğu ile oldukça güzel bir yürüyüş noktası.

White Tower’dan başlayarak Megaro Mousikis’e kadar uzanıyor ve şehir ile deniz arasında harika bir boşluk oluşturuyor. Selanik’te yürüyüş yapmak isteyenlerin mutlaka geleceği yer burası. Dilerseniz bisiklet ya da bot da kiralayabilir, birçok güzel restoran veya barlarda günün tadını çıkartabilirsiniz.



9. Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik Arkeoloji Müzesi, Selanik’in en önemli arkeolojik mirasının sergilendiği güzel bir müze. Helenistik, antik, Klasik ve Roma dönemlerine ait eserleri bolca bulabilirsiniz. Binanın kendisi ironik olarak modern Yunan mimarisine sahip.

Çok büyük bir koleksiyona sahip olan Bizans Kültürü Müzesi ise Bizans döneminin muhteşem eserlerine sahip. Freskler, mozaikler ve duvar resimlerinin yanında tarihi binalardan kurtarılmış olan seramik ve tekstil örneklerine de sahip. Müzenin büyük bir bölümü erken Hristiyanlık, ritüeller, inançlar ve günlük yaşamdan örnekleri sunuyor. Selanik’ten çıkarılmış olan birçok lahit de burada sergileniyor. Müze yetişkinler için hem rehberli hem de rehbersiz turlar sunuyor.

10. Yedi Kule

Selanik Blog
Vlatadon, Selanik
Vlatadon Manastırı

Yedi Kule (Heptapyrgion), şehrin sırtlarında görülmesi gereken tarihi yerlerden biri. Osmanlının ilk zamanlarında Çavuş Bey tarafından 1431’de Bizans surları içine inşa edilmiş. Kuzey kuleleri 4. yüzyıla aitken güneydeki beş kule 12. yüzyıla dayanan bir geçmişe sahip. Osmanlı döneminde Zincirli Kule olarak bilinen yer bugün Yedikule olarak adlandırılıyor. Burası 1980-1989 arasında hapishane olarak kullanılmış.

Günümüzde ise açık hava müzesi olarak hizmet veriyor. Günümüzde Heptapyrgion muhteşem manzarası sayesinde şehrin en sevilen turistik mekânlarından biri. Selanik turları listesinde kendine yer edinen Yedi Kule, şehrin en güzel manzarasına sahip yerlerinden biri. Yürüyerek çıkması biraz yorucu olabilir, gerekirse 5€ vererek taksiye binin.

Ayrıca Selanik gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken birkaç yer daha var. Selanik surlarının batısında yer alan ve resim süslemeleriyle şehrin en güzel tapınaklarından Kutsal Havariler Tapınağı; Selanik Navarinou yürüyüş yolunda yer alan Galerius sarayı kalıntıları ve Hipdrom; Selanik Sancak Beyi İshak Paşa’nın yaptırdığı Alaca İmaret Camii görülmesi gereken yerler arasında.

Selanik’teki Seferad mirası anısına 2001’de kurulmuş Selanik Yahudi Müzesi; şehrinin yamaçlarındaki Vlatadon ve Latomos manastırları gezilip görülecek diğer noktalar olarak not edilebilir. Vaktiniz varsa buraları da ziyaret edin.

Şehrin tavernalarıyla ünlü bölgesi Ladadika, geleneksel Yunan ezgilerini dinlerken keyifle yemek yemek yiyeceğiniz bir yer olarak aklınızda kalsın.

Bir İzmirli olarak Selanik şehrini kıskandım ben. Şehir kordonuyla İzmir’e benzese de temiz ve düzenli sokakları, güler yüzlü ve samimi esnafı ve atmosferiyle bir başka güzel. Kordon’u dışında İzmir’e benzeyen pek bir yönü yok. Gezilip görülecek bir şehirden çok tüm dokusuyla yaşanılacak ve vakit geçirilebilecek bir şehir.

19 Yorumlar

  1. Teşekkürler çok güzel bir yazı olmuş. Aralığın ilk haftası Selanik gezisi planlıyorum. Mevcutta Shengen vizem var ve Aralik ortasında bitiyor. Genelde şehri gezererk dolaşırım bu tarihte çok soğuk olur mu, gezebilir miyim? 3 gün yeterli olur mu?

  2. İzmir’de tanıştığım insanların çoğu ‘Biz Selanik göçmeniyiz’ diyor. Buna annem de dahil. Bu nedenle hiç gitmesem de, bu şehre karşı bir sıcaklık duyuyorum. Sanki defalarca gitmişim gibi geliyor.

  3. Teşekkürler çok güzel bir yazı olmuş. Planlanan yerler arasında bulunan Selanik’i görmeden önce yazınızı okumak keyif verdi.

  4. Selanik, bize bu kadar yakın olmasına rağmen göremediğim şehir. Her bahar niyet ediyorum o tarafa yolculuk yapmaya, sonra olmuyor. Oraya yakın çok güzel sahiller de var. Bir kaç yeri birleştirip 3 günlük bir plan yapmak gerekir. Selanikle birlikte gezilebilecek yerlerden ilk aklıma gelen Halkidiki oldu. Dünya’nın en iyi sahillerinden biri orasıymış.

  5. İnsanı tam insan, öyle bizim onlara beslediğimiz düşmanlık onlardan bize karşı yok. Bugün bizde anket yapsan halkımızın yarısı Yunanları sevmez. Onlara yapsan bizimkinden çok daha iyi çıkar. Bir de bizimkilerin oralar bizimdi demesi yok mu beni benden alıyor.

    • Ya kardeş sen Yunansın zaten bu kadar üzülme. Yuh sana yaaaa. Kendini yeriyor onları övüyorsun. Herkes kendi nasılsa karşısındakinide öyle görür.sen onların kinini besliyosun halkına şimdi ben yobaz sen aydın olursun.iyi düşün istanbul sende ve onlar sana düşman değil öyle mi?

      • Şu an Selanik’teyim samimi davranan da var soğuk bakan da. Yani biz gibi hatta daha da milliyetçi diyebilirim. Ayrıca tarihi sevenler icin guzel bir kent ama keşmekeş sokakları binalar birbirine girmis pek de gezilesi gelmedi bana. Kilise severseniz envayi cesidi var. Kaleler surlar o da var osmanli mimarisini silmisler o da var. Fazla kalinacak bir yer degil, beklenti olusturmadan gelin derim

  6. 2013 yılına Selanik’te girmiştim. Taverna, müzik, mezeler, uzo ve en önemlisi şarkılar… İnsan kendini Beyoğlu’nda sanıyor :)) Aegen havayollarında ucuz İstanbul-Selanik biletleri var, yazın cuma-pazar gidilebilir, hatta deniz tatili de güzel olur.

  7. Annemin memleketi ve ilk defa geçen yıl gidip gördük ata yurdumuzu, güzel İzmirimize benzettik, sevdik, bizden biri. Karar verdik her yıl gitmeye çalışacağız. Ellin Air vardı ne güzel Selanik’e direk uçuyordu.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz