Şarm El Şeyh, Kızıldeniz’deki en iyi dalış noktalarından bir tanesi. Kızıldeniz zaten, su altı cenneti deyince akla ilk gelen yerlerden birisi. Dünyadaki en iyi dalış yerleri arasında sık sık adı geçiyor. Dünyanın en çok dalış yapılan denizi ünvanını da elinde tutuyor ve bunda da haksız sayılmaz. Deniz sıcaklığının kış aylarında bile 20 °C’nin altına düşmemesi, Avrupa ülkelerine yakınlığı da bunun en büyük sebeplerinden birisi.
İlk dalışımı Şarm El Şeyh’de, 2004 yılında yapmıştım, bundan tam 10 yıl evvel. O zaman scuba diver değildim, şimdiyse Advanced PADI olarak aynı denizde, mercanların arasında yüzmek oldukça keyifli oldu benim için. Şubat’ta da Akabe’de dalış yapmıştım. Mart ortasında ise Hurgada’da dalış yaptım. Şarm El Şeyh’teki bu dalışımı ise Nisan sonlarında yaptım. Kızıldeniz kıyısındaki bu kentlerdeki dalışlarım 2014 yılı içerisinde oldu. Her biri de şahaneydi.
Şarm El Şeyh’te hemen her yerde dalış okulu var. Naama Bay ve Shark’s Bay dalış okullarının en yoğun olarak bulunduğu yerler. Birçok otelin bünyesinde de dalış okulları hizmet veriyor. Ben dalış merkezi olarak Pyramids Diving Center’i tercih ettim (2 dalış 70€). Gerek tekne ve ekipmanların kalitesi ve güler yüzlü ve samimi çalışanları ile takdirlerimi kazandılar.
Pyramids Diving Center teknesi Shark’s Bay İskelesinden kalktı. Gittiğim tur hem dalış turu hem de şnorkelle dalma turuydu. Sadece 2 kişi dalış yaptık, geri kalanlar şnorkelle eğlenmeyi seçtiler. Kızıldeniz’in mercan resifleri yüzeye yakın olduğundan, şnorkelle dalışla da en az deniz altında olmak kadar zengin deniz yaşamına şahit olma fırsatı veriyor. Şnorkelle dalış turu fiyatı 40$. Dalış turu ise 60$/2 dalış. Dalış kıyafetleri olmayanlar 30$ daha ödemesi gerekiyor.
Sharm’da birçok dalış noktası bulunuyor. Tiran Adası yakınlarındaki Jackson, Gordon ve Ras Bob resifleri en ünlüler arasında yer alıyor. SS Thistlegorm Batığı (1941’de batan İngiliz gemisi) derin dalışlar açısından dünyaca ünlü.
Ras Muhammed Deniz Parkı, dünyanın en iyi dalış noktalarından birisi. Şarm el Şeyh’in kuzey batısında, Sina Yarımadası’nın en güney noktasında yer alıyor. Yarımadanın uç kısmı, aynı zamanda kuzeydeki tüm akıntıların kesiştiği bir nokta olduğundan; akıntılar birçok besin maddesini, dolayısıyla da birçok deniz yaşamını buraya çekiyor. Bu zengin biyoçeşitlilik Ras Muhammed’in dünyaca ünlü olmasının başlıca nedeni.
Ben Ras Muhammed Deniz Parkı’nda Jackson Reef ve Wood House Reef dalış noktalarında daldım. Her ikisi dalış noktası da benim gibi Asya-Pasifik’te bir çok dalış noktasında dalmış birini fazlasıyla tatmin etti.
Deniz diplerinde 10 metreye kadar derinlikte yer alan Altın balığı, Kızıldeniz mercan resiflerinin en fotojenik balıklarından biri. Ailelerinin diğer üyleri gibi bunlar da hermafroditler. Hepsi dişi olarak doğar ve yaşamlarının bir diliminde erkeklere dönüşebilirler. Sosyal olarak bir erkeğin birkaç dişiyi kontrol ettiği ve koruduğu gruplar halinde yaşıyorlar. Bölgelerini koruma içgüdüsüyle biraz saldırgan olabilirler.
Şarm El Şeyh, sualtının güzelliğin yanı sıra ülkemize iki buçuk saatlik uçuş mesafesinde olması ve Mısır’ın bize uzak olmayan kültürü nedeniyle, ülkemizden çok sayıda tatilci ve dalıcıyı da kendisine çekiyor. Türk Hava Yolları, haftada 4 defa İstanbul’dan Şarm El Şeyh’e tarifeli seferler düzenliyor. Üstelik dalış ekipmanlarını da ücretsiz taşıyor. Bildik bir Türk markası otelde kalma fırsatı da ayrıca var. Rixos Sharm El Sheikh şahane bir plaj üzerinde kaliteli konaklama seçeneği sunuyor.
Mısır gezisi düşünenler, sadece Piramitler, kum, deniz ve güneş tatili düşünmesinler. Denizin altında da rengârenk bir dünya var, onu da keşfetsinler. Bunun için dalış sertifikasına sahip olunması gerekmiyor. Daha önce hiç dalış yapmamış olanlar bile, Kızıldeniz’in bu güzelliklerini görme şansına sahip. Fun Diving olarak adlandırılan ve 5-6 metreye kadar, usta dalgıçlarla birlikte yapılan dalış için en iyi yerlerden birisi Şarm El Şeyh.
Daha önce dalmamış biri en fazla kaç metreye kadar dalabilir (uzman eşliğinde) ? İnsan 20 metreye dalıp her derinlikte farklı canlıları görmek istiyor.
Dalış sertifikan yoksa, master ile birlikte en fazla 6 metreye dalabilirsin.
1 yıldız olmayanlara eğitmen dalgıçlar tarafından en fazla 5 MT kadar indirilebilirsiniz 15 dk ekipmanlar hakkında bilgilendirilirsiniz sonra eğitmen dalgıçlar tarafından gerekli görülen MT indirilirsiniz burda önemli olan yüzerlilik denge palet
Merhaba, Nisan ayında Şarm’a tatile gitmeyi düşünüyorum. O mevsimde, deniz suyu sıcaklığı şnorkel için uygun mudur?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Evet, uygun. Ben Şubat’ta gitmiştim ve üşümemiştim.
Gerçekten çok güzel görünüyor, insanı cezbediyor. Kesinlikle aklıma yazığım bir tatil noktası oldu. Daha önce hiç dalış yappmadım, biraz korktuğum doğrudur. Ama orda kesinlikle yapmam gerekir.
En güzel tatil yerlerinden bir tanesi. Teşekkürler.
Buraya yorum yapmak için baya uğraştım ve sonunda. 🙂 Deneyimleriniz harika gözüküyor. Uzun zamandır Şarm’a gitmek istiyordum ve çekilişinizi görür görmez atladım. Takipteyim yazılarınızı zevkle okuyorum .
Eşimle birlikte burada dalış yapmak bizim için nefes kesen ve unutulmaz bir deneyim olacaktır. Umarız çekiliş bize çıkar !
Tek tek tüm dalis videolarinizi izliyorum. Benim gibi korkak birinde bile dalis heyecanini uyandirdiniz. Müthiş gorunuyor, ya balıklar sualtı!
Şuan hem CMAS hemde PADI den dalış sertifikam var. Kaş, Ayvalık, Bozcaada da dalışlar yaptım. Geçenlerde bir arkadaşımın kızıldeniz deki dalış videosunu izledim ve mest oldum gerçekten. İşte dedim burda dalmam lazım. 🙂 Hem Piramitler hem Nil Nehri hem de dalış için Mısır’a gitmeyi çok istiyorum ama hala bölgeye gitmek risli diyenler var ve hatta birçok turizm şirketi Mısır’a gidişleri ertelemişler. Giden arkadaşlar ulaşım konusunda tavsiye verirlerse çok makbule geçer. 🙂
Tavsiyeniz üzerine gittiğimiz sayenizde harika bir tatil geçirdiğimiz Boracay ve El-Nido’dan sonra Şarm’da
dalış bizi heyecanlandırıyor.
Yolunuz her daim açık, gördükleriniz sizi hep daha ileriye götürsün..
İnsanı en çok cezbeden kısmı güneşle birlikte Kızıldeniz’in o birbirinden ilginç renkleri… Harika bir deneyim olduğu görüntülerden belli…
Öncelikle fotoğraflar çok güzel, Şarm’ı sadece dalış için hayal ederken yazınızı okuduktan sonra gözümde farklı bir Şarm El Şeyh canlandı, gitmek için sabırsızlanıyorum 🙂
İnsallah tatili ben kazanirsam bu bilgileri kullanacagim. 🙂 Dalis yapmak super olurdu! 🙂
Harika bir duygu olsa gerek, rengarenk deniz canlilarinin arasinda yuzmek. 🙂 Sanki ben yasiyomusum gibi heyecanlandim. Her daim yolda olmaniz dilegi ile…
SS Thistlegorm Batığı’na dalmak gerek gerçekten de. Muhteşem bir bölge. Tam bir tüplü dalış cenneti.
Mısır’a piramitlerden daha çok para kazandırıyor. Tam anlamıyla bir batık müzesi, ama çok kalabalık gruplar dalıyor. O nedenle su altı görüş alanı kısa sürede kötüleşiyor. Günlük dalış sınırlaması getirmeleri iyi fikir olabilir. Aksi halde birkaç on yılda batığın yok olacağı söyleniyor.
Ben Thistlegorm’a 10 yıl arayla iki kez daldım. İkincide gördüğüm batıkla ilkinin alakası yoktu. Bu işler böyle maalesef.
Kızıldeniz ilk dalmak istediğim yer, arkadaşlardan dolayı. Henüz sertifikam yok ama bu yaz inşalla Şarm’da alacağım. Çok güzel görünüyor zaten.