Türkiye‘nin denizden en yüksekteki feneri unvanını taşıyan Gelidonya Feneri, Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarındaki Mavikent Taşlık Burnunda yer alıyor. Bulunduğu noktanın muhteşem manzarasına gösterdiği uyumla bir masal kahramanını andıran deniz feneri denizden 237 metre yüksekliğe sahip.

Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olan Likya Yolu’nun en çarpıcı manzaralarından birini sunan Gelidonya Feneri, bu özelliği ile bölgeye gelen birçok kişinin fotoğraf çekip manzaranın tadını çıkarmak için rotasına eklediği bir nokta.

Gelidonya Burnu

Sonsuz Akdeniz’in Türkiye’nin güney sınırına gizlendiği Gelidonya Feneri, Beydağları Sahil Millî Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Gelidonya Burnu’ndan başlayıp 80 kilometre boyunca uzayan Beydağları buradan başlıyor.

İlk çağ kaynaklarından Hiera Akra (Kutsal Burun) olarak söz edilen burun, Piri Reis tarafından Şilden Burnu olarak anılıyor. Fenerin yer aldığı burnun ön tarafında dikine sıralanan beş adalar bulunuyor.

Malta

Serbia

Gelidonya Burnu önündeki adaların Likya coğrafyasında ve denizcilik tarihinde önemli bir yeri var. Ters akıntılarından dolayı Pamfilya Denizinin (Antalya Körfezi) en tehlikeli yer. Antik dönemde burayı geçmek çok zordu. Eski gemicilerin korkulu rüyası burnun önündeki derinlikler, çok sayıda batıkla dolu.

Gelidonya Burnu, Kırlangıç Burnu olarak da adlandırılıyor. Gelidonya Burnunda, 1960’da yapılan ilk bilimsel sualtı araştırmasında, 30 metre derinlikte batık bulundu. Bkaır ve bronz külçeler taşıyan gemi Gelidonya Burnu önündeki kayalıklara bindirdikten sonra batmış. MÖ 12. yüzyıl yani geç bronz devrine ait olan Suriye ticaret gemisinden çıkarılan arkeolojik objeler ve antik gemi kalıntıları Bodrum Sualtı Müzesi’nde sergileniyor.

GELİDONYA FENERİNE NASIL GİDİLİR
Antalya Körfezinin en batı noktasındaki burunda yer alan fener, Likya Yolu‘nun da üzerinde bulunuyor. Araçla ulaşım imkanı bulunmayan Gelidonya Feneri’ne ulaşmak için yolun bir kısmını yürümek şart. İki ayrı güzergah üzerinden ulaşılabilen fenere ilk yol Likya Yolu ve Adrasan üzerinden. Tamamı patikalardan oluşan bu güzergah 12 km uzunluğa sahip.

Gelidonya Fenerine ulaşmak için ikinci alternatif güzergah ise Karaöz Mahallesi üzerinden. 7 km uzunluktaki bu yolun 5 km’si araçla gidilebiliyor. Her iki güzergahta da herhangi bir çeşme ya da ihtiyaçları karşılayabilecek bir market yok.

Gelidonya Feneri

Türkiye haritasına Antalya Körfezi’nin batı yakasında denize doğru incelen bir yarımada formunda görürsünüz. Üzerinde yer alan Türkiye’nin en yüksekteki deniz feneri, denizle kucaklaşan burunda bir başka küçük fener ve karşıda yer alan Beşadalar ile olağanüstü bir fotoğraf oluşturuyor.

Sarp kayalıklar üzerinde, yemyeşil bir burnun ucunda yer alan Gelidonya Feneri, 1934’te Fransızlar tarafından inşa edildi. 1936’da hizmete açılan fener 1990’a kadar gaz ışığıyla çalışmış.

Yolu olmayan, sarp ve dik kayalıklar üzerine kurulan fenerin elektriği bulunmuyor. 2017’de güneş enerjisi ile elektrik sağlayan sistemle enerjiye kavuşan fenerin yerden yüksekliği 9 metre. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 227 metre.

Çakma karakteri Gp.Fl.W (2) 12 saniye olan fenerin ışığı 18 deniz mili mesafeden görülebiliyor. Odak uzaklığı 300 mm olan 4 adet kotodiyoptrik panel kullanılmış. Şimdilerde 50 Watlık elektrik lambası ile aydınlatma sağlanıyor.

Gelidonya Fenerinin doğu tarafında ise ülkemizin en berrak denizine sahip yerlerinden biri olarak ünlenen Suluada konumlanıyor. Daha doğuda Andras Burnunu geçince de Helenistik döneme ait Olimpos yer alıyor.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz