Antalya‘nın doğa harikası Düden Şelalesi, kent merkezine 10 km uzaklıkta, Kepez ilçesi sınırlarında bulunuyor. Şehrin en gözde mesire yerlerinden olan şelalenin kaynağı Yukarı Düden Şelalesi’nin 20 km kuzeyinde olan Kırkgöz Mevki. Antalya’nın doğal güzelliklerini görmek istiyorsanız uğramanız gereken ilk yerlerden biri olarak tavsiyem.

Akdeniz’e döküldüğü Aşağı Düden Şelalesi’ne kadar yeryüzü ve yeraltından bir görünüp bir kaybolan, kenti kuzeyden güneye kat eden Düden Çayı, ilerlediği rota boyunca hayat kaynağı oluyor. Antalya’nın en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden Düden Şelalesi’ni her yıl 100 binden fazla kişi ziyaret ediyor.

antalya düden şelalesi

Düden Şelalesi, Antalya

Antalya ve Türkiye‘nin en ünlü şelalelerinden olan Düden Şelalesi, Aşağı Düden ve Yukarı Düden olmak üzere iki ayrı şelaleyi meydana getiren, Düden Çayı üzerindeki doğal oluşum. Şelalenin ortaya çıktığı nokta Karpuzkaldıran Şelalesi ya da Düdenbaşı olarak da bilinen Yukarı Düden. Düden Çayı’nın Akdeniz’e döküldüğü nokta ise Aşağı Düden Şelalesi olarak biliniyor.

Düden Şelalesi denildiğinde, Antalya’da birçok kişinin soluk almak, piknik yapmak, hafta sonlarında zaman geçirmek için ziyaret ettiği Yukarı Düden Şelalesi akla geliyor. Yukarı Düden Şelalesi, 1972’den bu yana piknik ve mesire alanı olarak halkın kullanımına açık.

Malta

MÖ 334–333 yıllarında Antalya’nın doğusunda, Likya ve Kilikya arasındaki bölge olan Pamfilya’yı fetheden Büyük İskender’in atlarının su içmesi için mola verdiği Yukarı Düden Şelalesi, bu yüzden İskender Şelalesi olarak da anılıyor.

Düden, kelime anlamı olarak kalkerli arazide yaşanan erimeyle oluşan daire biçimli kapalı çukuru ifade ediyor. Zamanla yeraltı sularını birbirine bağlayan kanallara dönüşen düden, coğrafi bir tanım aslında. Düden Şelalesi’ne adını vermesinden dolayı bu şelale ile özdeşleşen düden kelimesi, birçok kişi için yalnızca bu şelaleyi tanımlamak için kullanılan bir isim.

Geçmişten izler sunan kaya mezarları ve mağaraların da bulunduğu Yukarı Düden Şelalesi’ne 20 km uzaklıktaki Kırkgöz Mevki’ndeki kaynaktan doğan su Pınarbaşı’ndan gelen su ile birleşip Bıyıklı Düden’de yer altına iniyor. Varsak yakınlarındaki çöküntü alanında yeryüzüne çıkan su, muhteşem bir görsel şölen sunarak Yukarı Düden Şelalesi’ni oluşturuyor.

Yukarı Düden Şalelesi’nden sonra Koyunlar Regülatörü’nde kollara ayrılarak güney yönünde Akdeniz’e doğru ilerleyen Düden Çayı, Antalya şehir merkezinin doğusunda, 40 metrelik yüksekliğindeki traverten eşikten Aşağı Düden Şelalesi’ni oluşturup Akdeniz’le buluşuyor.

Düden Şelalesi yapılacak şeyler

Yerli ve yabancı turistlerin Antalya’daki uğrak noktalarından olan Düden Şelalesi’nde mesire ve piknik alanı, mini tabiat parkı, restoran ve kafeler, hediyelik eşya dükkanları ve yemyeşil bir ormanlık alan bulunuyor.

Mesire alanı içerisinde yer alan çocuk parkının yanı başında 2. ve 7. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen antik kaya mezarları görmeye değer. Düden Şelalesi Tabiat Parkı’nda bölge doğal yaşamının parçası olan çok sayıda bitki ve hayvan türü yaşıyor.

Küresel ısınma ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle özellikle yaz aylarında kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Düden Şelalesi’nin bu güzelliğinin korunması için sivil toplum kuruluşları ve çevre dostlarının farkındalık çalışmaları devam ediyor.

Düden Şelalesine nasıl gidilir

Antalya şehir merkezinden Düden Şelalesi’ne ulaşım oldukça kolay. Kent merkezinden Varsak otobüsleri ve minibüsleri şelaleye kadar gidiyor. Şelale, Varsak’tan 1 km, kent merkezinden 10 km uzaklıktaki Kepez Mesire Alanı’nın içerisinde.

Antalya şehir merkezinden VC30, CV17, CV17A, VC30, VL62, VF66, VC69 numaralı belediye otobüsleri Düden Şelalesi’ne gidebileceğiniz toplu taşıma araçları. Varsak minibüsleri de şelaleye gidebileceğiniz ekonomik ulaşım araçlarından.

Antalya merkezden arabayla Düden Şelalesi’ne gitmek için ise şehrin Sütçüler Caddesi’ni kullanmak ve şehrin kuzey yönünde ilerlemek gerekiyor. Özel araçla şehir merkezinden şelale trafik yoğunluğuna bağlı olarak 20-30 dakika sürüyor.

Düden Şelalesi giriş ücreti

Antalya gezilecek yerler listesindeki Düden Şelalesi, haftanın 7 günü 08.00 ile 19.30 saatleri arasında ziyarete açık. Düden Şelalesi giriş ücreti 3 TL. Şelalede Müze Kart geçerli değil.

Şelalenin bulunduğu mesire alanında yeme içme mekanları, büfe, hediyelik eşya dükkanları, fotoğraf makinesi pili, kitap, harita alabileceğiniz dükkanlar ve tuvalet bulunuyor.

Antalya gezilecek yerler listesindeki Düden Şelalesi, Antalya’nın olduğu kadar ülkemizin de doğal güzelliklerinden biri. Türkiye’nin turizm başkenti olan Antalya’da keşfedebileceğiniz pek çok tarihi, kültürel ve tabii güzellik bulunuyor.

3 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz