Antalya Müzesi, Türkiye‘nin ve Avrupa‘nın en önemli müzeleri arasında yer alıyor. 1922 yılında Alaaddin Camisinde kurulan müze, Antalya ve çevresindeki antik kentlerde yapılan kazılarda elde edilen eserler sergileniyor. Anadolu tarihine ışık tutan, heyecan veren zengin bir koleksiyona sahip. Antalya gezisi planlıyorsunuz, coğrafyayı yakından tanımak için ilk ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri olsun.

Antalya Müzesi, ülkemizin en eski müzeleri arasında yer alıyor. I. Dünya Savaşından sonra bölgeye yerleşen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması ve kayıt altına alınması amacıyla görevlendirilen Öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından kurulmuş. Antalya Müzesinin isminin dünya kamuoyunda sıklıkla anılmasında katkısı bulunan Herakles Lahdi, müzenin en önemli eserlerinden.

antalya müzesi

Antalya Müzesi

Antalya Müzesi, dünyanın en zengin Roma Dönemi heykel müzeleri arasında gösteriliyor. Çok sayıda antik kentin bulunduğu Antalya, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin en özel bölgeleri arasında yer alıyor. Antalya ve çevresinde bulunan ören yerleri ve antik kentlerde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin önemli bir bölümü Antalya Müzesinde sergileniyor.

Antalya Müzesini kurma çalışmaları 1919’da başladı. 1922’de Alaaddin Camisi’nde ziyarete açılan müze, 1937’de Yivli Minare Camisi’ne taşındı. Yivli Minare Camisi’nin müze ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle 1972’de günümüzdeki binasında düzenlenerek ziyarete açıldı.

Malta

Serbia

1988’de ‘Avrupa Konseyi Yılın Müzesi’ ödülünü alan Antalya Müzesi, 7,000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 30,000 metrekarelik alanda hizmet veriyor. Müze, 14 sergi salonu, açık hava galerileri, çocuk bölümü ve bahçeden oluşuyor.

Müzede toplam 7 bin 20 eser kronolojik ve konularına göre teşhir ediliyor. Müzenin yenilenen bölümünde modern sanatlar sergi salonu, kafeterya, video gösterim salonu, konferans salonu ve geçici sergi salonları bulunuyor.

Anadolu topraklarında insanlık tarihine kesintisiz tanık olan yerlerden Antalya bölgesindeki Likya, Pamfilya ve Pisidya antik kentlerinden çıkarılan eserlerin sergilendiği Antalya Müzesi’nde bölgeye yerleşen ilk insandan binlerce yıllık tarihi dönemleri yansıtan eserleri görmek mümkün.

Dünyanın en önemli müzelerinden biri olan Antalya Müzesi’nde Alt Paleolitik Çağ’dan Roma Dönemi’ne uzanan zengin bir koleksiyon sergileniyor. Perge Antik Kenti kazılarında ortaya çıkarılan Roma Dönemi heykeltıraşlık eserleri ise dünyaca ünlü.

ANTALYA MÜZESİ GİRİŞ ÜCRETİ
Antalya Müzesi giriş ücreti 30 TL. Müzekart+ ile yıl boyunca sınırsız ziyaret edilebiliyor. Antalya Müzesi 15 Nisan-2 Ekim (yaz) döneminde 08.30-19.30, 3 Ekim-14 Nisan (kış) döneminde 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müze, dini bayramların birinci günü öğleye kadar kapalı.

Osmanlı kültürünü yansıtan etnografya koleksiyonunun sergilendiği bir galeriye de sahip olan müze, doğa tarihi ve prehistorya koleksiyonu, mezar kültleri, mozaik ve ikonalar, sikkeler, tanrı ve imparatorluk heykelleri görülecek eserler arasında.

Perge Antik Kenti’nden 1960’larda kaçırılan, İsviçre’de bulunduktan sonra 2017’de Türkiye’ye iade edilen Herakles Lahdi, Antalya Müzesi’nin en popüler parçalarından biri.

Yine Perge Antik Kenti kazısında bulunan, Roma İmparatorluğunda 2’nci yüzyılda tahta çıkan, ‘Caracalla’ takma adıyla bilinen Marcus Aurelius Antoninus’un tek parça halindeki heykeli müzede sergileniyor.

Herakles Heykeli

Ünlü Herakles Heykeli

Herakles Heykeli, Antalya Müzesinde görülmesi gereken önemli eserlerden biri. Dünya heykelcilik tarihinin en büyük şahsiyetlerinden biri olan Lysippos tarafından, bronz orijinali MÖ 330-32- yıllarında yapılan ‘Herakles Farnese’ isimli eserin Roma Dönemi kopyası. Bu heykelin altmışa yakın kopyası var.

Heykelde hüzünlü, içe dönük ifade geç klasik-erken Helenistik dönem özelliği. Bu yüzden Yorgun Herakles olarak da adlandırılıyor. Antalya Müzesindeki Herakles Heykelinin diğer kopyalarına göre üstün olduğundan ‘Perge Herakles Farnase’si’ olarak adlandırılıyor.

1980 yılında Antalya’nın Perge Antik kentinde Herakles’e ait olduğu tespit edilen bir heykelin belden aşağısı bulunmasından sonra Yorgun Herakles’in üst kısmının Metropolitan Müzesinde olduğunu tespit edilir.

Yetmişli yıllarda Türkiye’den kaçırılarak ABD’ye götürülen heykelin üst yarısı yapılan girişimler sonrasında yakın zamanda heykel tekrar yurda döndü.

Herakles Lahdi

Perge Antik Kenti‘nden 1960’lı yıllarda kaçırılan, İsviçre gümrüğünde ele geçirildikten sonra uzun süren diplomatik girişimlerin ardından 2017’de Türkiye’ye iade edilen Herakles Lahdi, Antalya Müzesi’nin en popüler parçalarından birine dönüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın çabaları sonunda ülkemize iade edilen Herakles Lahdi, Antalya Müzesi’nde Perge dönemine ait lahitlerin bulunduğu Lahitler Salonu’nda özel bir köşede müze ziyaretçilerini selamlıyor.

MÖ 2. yüzyıla tarihlenen Roma Dönemi eseri Herakles Lahdi, 235 cm boyunda, 112 cm genişliğinde ve 3 ton ağırlığa sahip. Arkeoloji literatüründe ‘Torre Nove’ olarak isimlendirilen lahit, ‘Küçük Asya Lahit’ grubunun üyesi. Herakles Lahdi’nin üzerinde Herakles’in 12 işi tasvir ediliyor.

Herakles’in 12 işi

  1. Nemea Aslanı’nı yenmek.
  2. Lerna gölündeki Hydra’yı öldürmek.
  3. Artemis’in kutsal hayvanlarından Kyreneia Geyiğini yakalamak.
  4. Erymanthian dağında yaşayan büyük yaban domuzunu diri yakalamak.
  5. Augias’ın ahırlarını bir günde temizlemek.
  6. Stymphalos’da yaşayan ve o bölgedeki insanların rahatını kaçıran Stymphalian Kuşlarını Athena’ın yardıyla kovmak.
  7. Girit’e gidip Poseidon’un Minos’a verdiği azgın Girit Boğası’nı getirmek.
  8. Trakya kralı Diomedes’e ait olan dört vahşi kısrağı yakalamak.
  9. Amazonlar kraliçesi Hippolyta’dan büyülü kemerini almak.
  10. Okeanos’un bir adasında bulunan 3 gövdeli dev Geryoneus’un sığırlarını çalmak.
  11. Hesperidler’in altın elmalarını getirmek.
  12. Hades’in ölüler ülkesini koruyan Kerberos adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak.

Yorgun Herakles Heykeli

Tıpkı Herakles Lahdi gibi Anadolu’dan yurt dışına kaçırıldıktan sonra yeri tespit edilen, diplomatik girişimlerin ardından ait olduğu topraklara iade edilen Yorgun Herakles Heykeli de Antalya Müzesi’nde sergileniyor.

Perge Antik Kentinden kaçırılan Yorgun Herakles (Herkül) Heykeli’nin üst parçasının, 1981’de Amerika Birleşik Devletlerindeki (ABD) Boston Müzesinde sergilendiği belirlenmiş. Heykelin mülkiyetini elinde bulunduran New Yorklu koleksiyonerler Türkiye’nin heykelin iadesi talebine olumlu yaklaşmamış.

Uzun uğraşlar sonucu 2006’da yeniden başlayan heykel diplomasisi 2011’de mutlu sonla bitti. Yorgun Herakles Heykeli’nin üst parçası, Antalya’daki alt parçasıyla birleştirildikten sonra Antalya Müzesindeki yerini almış.


Antalya Müzesi

Antalya Müzesi
Adres: Konyaaltı Cad. No:1 07050, Antalya
Tel: +90 (242) 238 56 88

Serbia

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz