Fransa‘nın başkenti Paris, Fransa tarihi için olduğu kadar dünya tarihi için de önemli bir kent. Fransız Devrimine sahne olan bu kent, Avrupa‘nın kaderini belirleyen zarif şehirlerden biri. Asıl zariflik ise şehrin ferah bulvarlarında, şık butiklerinde, nefis restoranlarında, romantik görüntüsünde bulunuyor.

Dünyada ‘aşıklar şehri’ olarak tanınan Paris, Şanzelize Bulvarında el ele gezen çiftleriyle romantizmin doruklara ulaştığı, dünyanın en ünlü müzesi olan Louvre’a ev sahipliği yapan, sanat, kültür, moda ve estetiğin tarihle kucaklaştığı büyülü bir şehir.

paris nerede

Paris Nerede 📍

Paris, Avrupa kıtasında bulunan Fransa’nın başkenti. Fransa aynı zamanda bir Batı Avrupa ülkesi. Fransa’nın kuzeyinde yer alan Paris, ülkenin başkent bölgesi olan ile-de-France bölgesinin merkezi. Seine (Sen) Nehri kıyısında kurulu şehir, Sen Nehri’nin Manş Denizi’ne döküldüğü noktadan 375 kilometre içeride, Paris Havzası’nın ortasında bulunuyor.

Dünyaca ünlü müzeleri, meydanları, anıtları ve sembol yapılarıyla çok sayıda gezilecek görülecek noktaya sahip. Dünyada en çok tanınan simge yapılardan Eiffel Kulesine çıkıp Paris’i izlemek, Louvre Müzesi’nin zengin koleksiyonunda kaybolmak, Seine Nehri kıyılarında soluklanmak, Saint Germain’deki konsept dükkanlarda alışveriş yapmak şehir için birkaç önerimden sadece birkaçı.

Malta

Eyfel Kulesi dünyanın en çok tanınan simge yapılardan biri olup Seine Nehri kıyısında yer alıyor. Avrupa sanat tarihine yön veren 35.000’i aşkın eserin sergilendiği Louvre Müzesi, sahip olduğu bu zengin koleksiyonla dünyanın en önemli müzesi konumunda. Dünyanın en ünlü caddesi Şanzelize Bulvarı, Paris’in önemli tarihi yapıları kadar ziyaret edilen geniş bir bulvar.

Montmartre, Paris’in kuzeyinde, 130 metrelik uzunluğuyla şehrin en yüksek tepesi. Meşhur olmasının sebebi ise şehrin birçok yerinden görünen beyaz kubbeli Sacre-Coeur Bazilikası. Romanesk ve Bizans mimarisiyle 1919’da inşa edilen yapının içi çok geniş. Kubbenin tepesinde ise olağanüstü bir Paris manzarası izleme şansınız var.

Seine Nehri’nin sol yakasında bulunan ve eski bir tren garı olan Orsay Müzesi, sembolizm, realizm, natüralizm, oryantalizm ve empresyonizme dair eserlerle modernizmin başlangıcını simgeleyen bir müze. Fransız gotik eserlerinin en ünlülerinden Notre Dame Katedrali, kendinden sonraki pek çok Fransız katedralinin çiziminde örnek alınmış bir şaheser.

Paris’te ziyaret edebileceğiniz diğer önemli mekanlar arasında Voltaire, Victor Hugo ve Marie Curie gibi dünyaca ünlü Fransız tarihi kişiliklerinin ebedi dinlenme mekanı olan Pantheon ve 19. yüzyıl mimarisinin en göz alıcı örneklerinden biri olan ve Paris operasına ev sahipliği yapan Opera Garnier bulunuyor.

Fransa’nın ekonomi, politika, kültür ve eğitim merkezi olan kent sanat müzeleri, tarihi yapıları ve turistik çekim ve cazibe noktalarıyla her yıl milyonlarca yabancı ziyaretçi ağırlıyor. Paris’te Fransa’nın resmi dili Fransızca konuşuluyor. Şehirde İngilizce de yaygın olarak konuşulabiliyor. Fransa para birimi Euro. Paris, Türkiye’den 1 saat geri. Şehrin nüfusu 2.2 milyon.

Dünya tarihi ve kültürünün belirleyici olan kent, moda ve lüks yaşamın da başkenti olarak kabul ediliyor. Işıklı Şehir (Ville de Lumiere) olarak da bilinen Paris, dünyada en çok yabancı ziyaretçi ağırlayan kentlerden.

PARİS’E GİTMEK İÇİN NE GEREKİYOR
Paris’e gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Paris Gezi Rehberi ve Paris Gezilecek Yerler blog yazılarımda şehirde gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun bir Paris tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Paris’e nasıl gidilir ✈️

Paris’e Türkiye’den en hızlı ve en kolay ulaşım yöntemi havayolu. Avrupa’da en yoğun hava trafiğine sahip kentlerden biri olan Paris’te 3 uluslararası havalimanı bulunuyor. Paris’in havalimanları, Paris-Charles de Gaulle, Paris-Orly ve Beauvais-Tille.

Paris Charles de Gaulle Havalimanı:Paris’in en büyük uluslararası havalimanı Paris-Charles de Gaulle’e İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları ve Atlasglobal’in haftanın 7 günü direkt uçak seferleri bulunuyor. İstanbul-Paris uçuş süresi 3 saat 45 dakika.

Paris Charles de Gaulle Uluslararası Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Paris’in 27 km kuzeyinde bulunan Charles de Gaulle Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için havalimanının içerisinde Terminal 1’in alt katında tren istasyonu bulunuyor. Buradan, her 7-8 dakikada bir Paris şehir merkezi yönüne hareket eden trenlerle yaklaşık 35 dakikada merkezde olabilirsiniz.

Havalimanından taksiye binerek ortalama 55 Euro karşılığında Paris’e 40 dakikada gidebilir ya da Roissy Bus shuttle servisi ile 10 Euro karşılığında, ortalama 1 saatte Opéra İstasyonu’na ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, RER B tren hattıyla 10 Euro karşılığında, yarım saatte Gare du Nord veya Châtelet – Les Halles İstasyonuna gitmek mümkün.

Havalimanı terminalleri arası yolculuk için CDGVAL isimli ücretsiz tren kullanılıyor. Toplamda beş duraktan oluşan hat, yaklaşık sekiz dakikada tamamlanıyor. Aktarmalı yolcuların pasaport polisini geçmeden, aprondan 15 dakikada bir hareket eden servislerle de terminal değiştirmesi de mümkün.

Paris Orly Havalimanı: Paris’in en yoğun ikinci havalimanı olan Orly’ye İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pegasus Hava Yolları’nın haftanın 7 günü direkt uçak seferi var. İstanbul-Paris uçuş süresi 3 saat 45 dakika.

Paris Orly Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Şehrin ikinci havalimanı olan ve Paris’in 16 km güneyinde yer alan Aeroport d’Orly Havalimanı’ndan da tren yoluyla merkeze ulaşım mümkün. Taksi ile şehir merkezine ortalama 30 Euro karşılığında ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Orlybus ile 7,5 Euro karşılığında Denfert-Rochereau İstasyonu’na yarım saatte ulaşabilirsiniz.

Beauvais Havalimanı: Paris’in üçüncü havalimanı Beauvais Havalimanı’na Türkiye’den direkt uçuş yok. Düşük maliyetli hava yolu şirketlerinin kullandığı bu havalimanına İstanbul’dan Kişinev ya da Viyana aktarmalı olarak gitmek mümkün.

Beauvais Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Beauvais Havalimanı’ndan Paris şehir merkezine tren ya da metro hattı yok. Toplu ulaşım açısından tek seçenek otobüsler. Havalimanı otobüslerini kullanarak 80 dakikada merkeze ulaşabilirsiniz.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

paris nasıl gidilir

Paris’e trenle ulaşım: Avrupa’nın birçok kentinden Paris’e trenle ulaşım sağlanıyor. Şehirde merkez olarak kabul edilen ana tren garı bulunmuyor. Şehrin çevresine dağıtılmış 6 tren istasyonu metro ağıyla birbirine bağlanmış durumda.

Kuzey yönüne giden trenler Gare du Nord’den kalkıyor. Belçika, Hollanda, Köln ve İngiltere trenlerinin varış ve kalkış noktası bu istasyon. Merkez ve güneybatı Fransa’ya giden trenlerin kalktığı Gare d’Austerlitz İspanya ve Portekiz bağlantısını sağlıyor.

Doğu yönüne giden trenlerin kalktığı Gare de l’Est’ten Lüksemburg, Frankfurt, Basel ve Zürih bağlantısı sağlanıyor. Güney ve batı yönüne giden trenlerin kullandığı Gare de Lyon, Cenevre, Lozan, İtalya, Marsilya ve Lyon trenlerinin varış ve kalkış noktası.

Normandiya yönüne giden trenler Gare St Lazare’den, güneybatı Fransa ve İspanya yönüne giden trenler ise Gare Montparnasse’den hareket ediyor.

Paris’e otobüsle ulaşım: Paris’e Avrupa’nın birçok kentinden otobüsle de ulaşım mümkün. Birçok uluslararası firma Paris’in doğusundaki otobüs terminali Gare Routiere Internationale’den hareket ediyor. Porte de Bagnolet’de bulunan otobüs terminali Fransa dışına giden ve ülke dışından gelen otobüslerin hareket merkezi.

Paris ulaşım

Paris şehir içi ulaşımda başınızı ağrıtmayan toplu taşıma güzergâhlarına sahip. Şehrin her yanını saran metro ağları, otobüs ve hop-on hop-of turist otobüsleri ile görmeniz gereken her yere kolaylıkla ulaşmanız mümkün.

Paris’te ulaşım ağı 8 bölgeye ayrılmış. 1 ve 2. bölgeler Paris şehir merkezini içine alıyor. Diğer bölgeler şehir merkezinin dışana doğru dağılıyor. Şehir içi ulaşımı metro, RER ve otobüslerle sağlanıyor. Tek bir bilet, bu sistemlerden herhangi biriyle aynı ulaşım bölgesi içinde seyahat edebilmenize imkan veriyor.

Paris’in gelişmiş 14 hatlı metro ağı ile şehir içinde rahatlıkla gezebiliyorsunuz çünkü şehrin hemen her lokasyonunda bir metro girişi var. Bulunduğunuz yerin bir kaç blok ilerisinde bir metro istasyonu olma olasılığı yüksek. Metro ile RER (Hızlı banliyö servisi) adı verilen 5 hatlı banliyö tren ağı birbirine bağlanmış durumda.

Böylece bir metro istasyonundan banliyö trenine geçiş ve Paris dışına çıkış da mümkün. Metro biletiyle otobüse de binebiliyorsunuz ayrıca Paris çevresi ve diğer Avrupa kentlerine olan ulaşım için de demir yolu ağı oldukça işlevsel.



C2 hattı Orly, B3 hattı Charles de Gaulle Havalimanına ulaşım sağlıyor. Metro, 05.30 – 01.15 saatleri arasında çalışıyor. Bunların dışında 59, 21 ve 72 No’lu otobüs hatları Paris’in en güzel mahallelerinde dolaşıyor. Otobüslerde şoförün arkasında ya da aracın ortalarında bulunan, diğer ulaşım araçlarında da farklı yerde bulunan bilet okuyuculara biletinizi okutmanız gerekiyor. Eğer okutmazsanız da hiçbir yolcu ya da şoför neden okutmadın demiyor.

Ancak araca aniden binen görevliler veya çıkış kapılarında duran görevliler siz biletinizi sorup, biletinizin barkodunu okutarak kontrollerde bulunabiliyor. Eğer biletsiz binmiş olduğunuz ortaya çıkarsa normal şartlarda 1.90 Euroya satın alacağınız bu bilet yerine 50€ hatta 100€ kadar ceza ödeyebilme durumunuz söz konusu. Bilet almadan toplu taşıma araçlarını kesinlikle kullanmayın. 1, 2 ,3 ve 5 günlük biletler de satın alabilirsiniz.

Paris Turist Kartı ile oldukça indirimli olarak seyahat edebilir, aynı zamanda birçok restoran, müze, sinema ve mağazalardan indirim alabilirsiniz. 1 – 5 günlük periyodlar için geçerli olanları var. Mtro, RER ve otobüslerde aynı kart ve biletler geçerli. 4 yaşın altındaki çocuklar ücretsiz, 4 – 11 yaşları arasındaki çocuklar %50 indirimli olarak seyahat edebiliyor. Metro, 14 hattı ve yaklaşık 300 istasyonu ile hızlı ve etkin bir şehir içi ulaşımı sağlıyor. Dört ayrı banliyö hattı (A, B, C, D) Paris’i Ile-de-France bölgesine bağlıyor.

Taksilerde gündüz ve gece tarifeleri farklı. İstasyon ve havaalanına gidiş veya dönüşlerde, ayrıca bagaj için ek ücret alınıyor. Kiralık araba ile seyahat etmek isteyenlerden 21 – 70 yaşları arasında olma şartı aranıyor. Kendi ülkenizden almış olduğunuz sürücü ehliyetiniz yeterlidir.

Hız sınırı yerleşim yerlerinde 50 km/s, yerleşim yerleri dışında 90 km/s, ikili bağlantı yollarında 110 km/s ve otobanlarda 130 km/s. Sürücünün ve ön koltukta oturan yolcunun emniyet kemeri bağlaması şart. 10 yaşın altındaki çocukların ön koltukta seyahat etmesi yasak.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz