Louvre Müzesi, Fransa‘nın başkenti Paris‘te yer alan dünyanın en önemli müzeleri arasında bulunuyor. 73 bin metrekarelik devasa bir alanda kurulu olan müze, dünyanın her yerinden getirilmiş 350 binden fazla eşsiz esere ev sahipliği yapıyor. Her yıl 10 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlayan dünyanın en çok ziyaret edilen Louvre Müzesi’nde sergilenen her bir esere bir dakika ayırarak müzeyi dolaşmak istediğinizde müzeye toplamda 73 gün ayırmanız gerekiyor.

Fransa’nın ilk devlet müzesi olan le Musée du Louvre, Fransız Devrimini takip eden 1793 yılında halkın ziyaretine açıldığı günden bu yana, gerek yapılan fiziki eklemeler ve gerekse de mevcut sanat koleksiyonlarının yenileriyle birleştirilerek zenginleştirilmesi ve sınıflandırılmasıyla oluşturulmuş.

Louvre Müzesi

Louvre Müzesi Hakkında Bilgiler

İsmini İngilizcede ‘kuvvet, güç’ anlamına gelen ‘power’ kelimesinden alan Louvre Müzesi, dünyanın en önemli ve rakipsiz müzesi. İnsanlık tarihinin en önemli eserlerinin, Avrupa’nın en iyi resim ve heykellerinin, Asya, Mısır, Asur, Mezopotamya, Antik Yunan ve Roma’dan paha biçilemeyen eserler ile İslam objelerinin sergilendiği ve tam anlamıyla gezmenin aylar süreceği, 350 bini aşkın eserle devasa bir koleksiyonunun ev sahibi.

Paris gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer vermeniz gereken Louvre Müzesi, sistematik biçimde uygarlık tarihinin farklı düzeylerini teşhir eden, bunları sınıflandırarak uygarlık mirasını koruyan ve geleceğe aktarılmasında bilinçli bir çaba sarf eden dünyanın en değerli müzesi niteliğinde.

Malta

Serbia

73 bin metrekarelik bir alana sahip olan müzenin en önemli eserleri arasında Mona Lisa Tablosu, Milo Venüsü, Dantelci Kız, Ortaçağ Hendeği, Marly Atları, İki Köle Medusa’nın Salı, Perrault Sıra Sütunları ve üzerinde 666 penceresi bulunan ve müzenin üç kanadını birbirine bağlayan bir köprü vazifesi gören Cam Piramit bulunuyor.

Günümüzde Louvre Müzesi olarak kullanılan yapı 1190 yılında Kral Philippe Auguste tarafından kale olarak inşa edildi. 14. yüzyılın başlarında Kral V. Charles’ın malikaneye dönüştürdüğü yapı, 16. yüzyılda da Kral I. François tarafından kraliyet sarayı olarak kullanıldı. Bu dönemde İtalya’dan getirilen 12 tablo ile Kraliyet Saray Koleksiyonu’nun temelleri atıldı. İlerleyen yıllarda eklemeler yapılan koleksiyon 1692’de kurulan sanat akademileri ile taçlandırıldı.

Kraliyet Ailesi’nin 1793’te Versay Sarayı‘na taşınmasıyla müzeye dönüştürülen yapı 537 eserle ziyarete açıldı. Müze olarak kullanılmaya başlanmasının ardından koleksiyonu hızla büyüyen Louvre, günümüzde 350 binden eseri ile dünyanın en eski ve en geniş koleksiyona sahip müzesi olarak kabul ediliyor.

Louvre Müzesinde Batı Avrupa, Doğu Avrupa, İslam eserleri, resim, heykel, dekoratif eserler, müzenin tarihi ile ilgili bilgi veren Pavillon De L’Horloge, kraliyet bahçeleri ve cam piramit gibi bölümler bulunuyor.

Louvre Müzesi Görülecek Eserler

Her şeyi görmeye çalışmayın, girişlerdeki ücretsiz broşürleri inceleyin. Gelmeden önce sanal ortamda gezmeye çalışın. Kalabalıklardan kaçının. Sadece popüler eserlere odaklanmayın. Müzenin ücretsiz ziyarete açık takvimlerini takip edip bu tarihlerde ziyaret etmeye çalışın. Müzenin rehberli turlarına katılmakta fayda var.

Flaşlı fotoğraf çekimi ve eserlere dokunmak yasak. Giriş ve çıkış kapılarında çanta ve üst araması mevcut. Çanta, poşet, mont, kaban vs. içeri kabul edilmeyebilir.

1. Louvre Piramidi

Louvre Piramidi

Louvre Müzesi, tüm dünyaca bilinen sayısız tarihi eseri ve şaheser niteliğindeki sanat çalışmalarıyla meşhur. Müze girişine eklenen Louvre Piramidi ile müze daha da çekici hale getirildi ve sanatsal açıdan daha ihtişamlı bir görünüme kavuşmasını sağladı. Çağdaş piramit mimarisi, eski müze görüntüsüyle beraber barok tarzı bir zıtlık yaratıyor.

1981 yılında Fransız başkanı Francois Mitterrand Büyük Louvre Projesi adında bir genişleme ve modernizasyon çalışması yapılmasını önerdi. Geride kalan 10 yılda turizmde oldukça büyük bir artık gözlendi fakat müzenin karışık giriş ve çıkışları birçok kişiye bir labirenti andırıyordu.

Mitterrand, Ekonomi Bakanlığı binasının Richelieu kulisinden başka bir yere taşınmasını ve bu sayede Louvre müzesinin U şeklindeki tüm binayı kullanabilmesi fikrini önerdi. I.M. Pei, Çin-Amerikalı mimar, bütün tasarımın değişmesi ve tüm kulislerin tek bir ortak noktada birleştirilmesi için görevlendirildi.

Müzeye yeraltından giriş yapma fikri, Napolyon avlusunun üç farklı kollara ayrıldığı yerin tam ortasındayken mimarın aklına geldi. Bu sayede dükkanlar ve restoranlar içinde yeterli yer olacaktı. Louvre kalesinden uzaklaşmadan ayrı bir yapı tasarlamak adına, Pei camdan bir piramit yapmaya karar verdi. Piramidin ana hatları ortasında bir işaret olacak şekilde girişi ve arka görüntüyü engellemeyecek şekilde yeterince yer bırakılarak yapılmalıydı.

Louvre Piramidi içinde göz alıcı çeşmeleri olan havuzların olduğu 3 küçük piramitten oluşuyor. Gündüz yada gece, cam yüzeyi dışarının berrak bir görüntüsünü ortaya çıkarıyor. Piramit üzerinde bulunan 793 adet karo ve üçgen şeklinde cam levhalar olabildiğince transparan tasarlanmıştır. Dahası, camları bir arada tutan çelik kirişler o kadar ince ki görüntüyü hiç bozmuyor. Yeraltında Carrousel du Louvre alışveriş merkezi açıldığında ters çevrilmiş bir cam piramit de inşa edildi.

2. Louvre Müzesi Eserleri

Lovre Müzesi Mona Lisa Salonu
Lovre Müzesi Mona Lisa Salonu

Eserlerin belli bir düzen içerisinde sergilendiği ve İslami Sanat Eserleri, Mısır Eserleri, Grek-Roman ve Etrüsk Eserleri bölümleri gibi 8 bölümden meydana gelen müzenin her bölümünde birbiri ile bağlantılı eserler sergileniyor.

Müzenin en popüler eserleri arasında Mona Lisa (Da Vinci), Medusa’nın Salı (Gericault), Dantelci Kız (Jan Vermee), İki Köle (Michelangelo), Milo Venüsü (Venus de Milo) ve Marly Atları (Guillaume Coustou) heykelleri bulunuyor.

Resim Koleksiyonu: 1793’te açılan Louvre Müzesi’nin en büyük bölümü resim koleksiyonu. Müzenin resim koleksiyonunun tarihi geçmişi Kral I. François dönemine uzanıyor. 13. yüzyıldan 19. yüzyıla dek eklenen eserlerle koleksiyon hızla büyümüş.

Koleksiyonda İtalyan, İspanyol ve Fransız ressamlar başta olmak üzere dünyanın önde gelen sanatçılarının eserlerinden aralarında Mona Lisa, Saint Jean Baptiste, Madame Récamier gibi eserlerin de bulunduğu en değerli parçalar bulunuyor.

Heykel Koleksiyonu: Louvre Müzesi ilk açıldığı dönemde koleksiyonunda az sayıda heykel bulunuyordu. 1824’te açılan heykel bölümüne Michelangelo, Raphael, Carracci gibi sanatçıların yanı sıra Fransız Devrimi sonrasında Fransız sanatçıların imza attığı heykeller de kazandırıldı. Müzenin heykel koleksiyonunda Michelangelo’nun Köleler adlı eserinin yanı sıra yüzlerce değerli heykel bulunuyor.

Antik Mısır Koleksiyonu: Nil Deltası’nda MÖ 4 binden MS 4. yüzyıla kadar uzanan dönemde yapılan resim, heykel, Mısır sanat eserleri ve Mısır kültürüne ait dekoratif eserlerinin yer aldığı Antik Mısır Koleksiyonu, 1824’te Louvre Müzesi’ne eklendi. 9 bin eserle başlayan koleksiyon yıllar içerisinde artarak müzenin kalıcı bölümlerinden birine dönüştü.

Yunan, Etrüsk ve Roma Koleksiyonu : Neolitik Çağdan MS 4. yüzyıla kadar uzanan tarihi döneme ait Yunan, Etrüsk ve Roma heykelleri ve dekoratif objelerin yer aldığı geniş koleksiyon Yunanistan, İtalya ve Akdeniz kıyısındaki ülkelerden toplanarak müze koleksiyonuna dahil edilmiş. Bu bölümde Apollon, Artemis ve Afrodit heykelleri başta olmak üzere yüzlerce eser bulunuyor.

İslam Eserleri koleksiyonu: Louvre Müzesi’nin en yeni bölümlerinden biri olan İslam Eserleri koleksiyonu, 2012 yılından bu yana ziyarete açık. İspanya’dan Güneydoğu Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyadan, bin 300 yıllık bir dönemi kapsayan bu koleksiyonda 3 binden fazla eser sergileniyor. Eserler arasında taş yazıtlar, heykeller, minyatürler ve dekoratif objeler bulunuyor.

louvre milo venus
Venus de Milo

13. ve 15. yüzyıl eserleri

  • The Madonna and Christ Child enthroned with angels, Cimabue
  • Saint Francis of Assisi receives the stigmata, Giotto
  • Portrait of John II the Good, anonymous
  • The Virgin with Chancellor Rolin, Jan van Eyck
  • Portrait de Charles VII, Jean Fouquet
  • The Condottiero, Antonello da Messina
  • Sebastian, Andrea Mantegna
  • Ship of Fools, Hieronymus Bosch
  • Self-Portrait with flowers, Albrecht Dürer
Marly Horses
Marly Horses

16. yüzyıl eserleri

  • Mona Lisa, Leonardo da Vinci (1503–1506)
  • The Virgin and Child with St. Anne, Leonardo da Vinci (1508)
  • The Virgin and Child with Saint John the Baptist, called La belle jardinière, Raphael (1508)
  • Portrait of Balthazar Castiglione, Raphael (about 1515)
  • The Wedding at Cana, Paolo Veronese (1562–1563)

17. yüzyıl eserleri

  • Saint Joseph charpentier, Georges de la Tour (1642)
  • The club foot, Joseph de Ribera (1642)
  • The pilgrims of Emmaus, Rembrandt (1648)
  • Le young mendicant, Murillo (about 1650)
  • Bathsheba at Her Bath, Rembrandt (1654)
  • Ex Voto, Philippe de Champaigne (1662)
  • The Lacemaker, Johannes Vermeer, (1669–1670)
  • Et in Arcadia ego, Nicolas Poussin (1637–1638)

18. yüzyıl eserleri

  • Portrait of Louis XIV, Hyacinthe Rigaud (1701)
  • The Embarkation for Cythera, Antoine Watteau (1717)
  • La Raie, Jean-Baptiste-Siméon Chardin (before 1728)
  • Oath of the Horatii, Jacques-Louis David (1784)
  • Master Hare, Joshua Reynolds (1788–1789)

19. yüzyıl eserleri

  • Bonaparte visitant les pestiférés de Jaffa, Antoine-Jean Gros (1804)
  • The Raft of the Medusa, Théodore Géricault (1819)
  • Liberty Leading the People, Eugène Delacroix (1830)
  • The Turkish bath, Ingres (1862)

3. Louvre Müzesi Bahçeleri

Dünyanın en büyük müzesi olan Louvre Müzesi, yalnızca kapalı alanlarıyla değil bahçeleriyle de ünlü. 30 hektar genişliğindeki bahçeye sahip olan müze The Tuileries ve Carousel adlı iki bahçeden oluşuyor. Her iki bahçe de ziyarete açık. Carousel Bahçeleri’nde 20 heykel, The Tuileries’de ise 17. ve 20. yüzyıllar arasında yapılan 200’den fazla heykel sergileniyor. Seine Nehri boyunca uzanan bahçeler UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’nde koruma altında.

Louvre Müzesi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Rue de Rivoli, 75001 Paris, Fransa
📲 www.louvre.fr ☎️ +33 (0)1 40 20 53 17
🕘 Ziyaret saatleri: Salı günleri hariç haftanın 6 günü 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Çarşamba ve cuma günleri saat 21.45’e kadar açık. 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık’ta ziyarete kapalı.
💶 Louvre Müzesi giriş ücreti: Louvre Müzesi’ne giriş ücreti 15€. Her ayın ilk pazar günü ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Her ayın ilk pazar günü ücretsiz. 18 yaş altı ziyaretçiler, AB ülkelerinde oturma izni olan 25 yaş altı ziyaretçiler, cuma günleri 18.00’den (ekim ve mart döneminde) sonra gelen 26 yaş altı ziyaretçilere ücretsiz. Kapanış saatinden 30 dakika önce salon kapıları kapanıyor.

The Dying Slave, Michelangelo
The Dying Slave, Michelangelo

🚌 Ulaşım: Louvre Müzesi’ne ulaşım için metro ya da otobüs kullanabilirsiniz. 1 numaralı metro hattıyla Palais-Royal–Musée du Louvre istasyonunda inerek müzeye yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Otobüs ile ulaşım için 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95 numaralı otobüslerle cam piramitin önünde inebiliyorsunuz. Sarı renkle gösterilen RER C kodlu hattının Musée d’Orsay istasyonu ve Seine Nehri içinde yolcu taşıyan teknelerden Louvre İskelesi, Porte de Lions müze kapısından giriş yapılabiliyor.

Dünyanın en etkileyici ve en eski müzelerinden biri olan Louvre Müzesi, Paris’te gezilecek yerler listesinde en üst sıralarda. Müzede oluşan yoğun ziyaretçi trafiği ve eser sayısının fazla olması nedeniyle müzeyi tam olarak keşfedebilmek için Paris seyahatinizde müzeye en az bir tam gün ayırmanız ve görmek istediğiniz eserleri listeleyerek müzeye hazırlıklı gelmeniz şart.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz