Sacre Coeur Bazilikası (Basilique du Sacré-Cœur), Fransa‘nın başkenti Paris‘in Montmartre mahallesinde bulunan en önemli tarihi ve dini yapılarından biri. Türkçede Kutsal Kalp Bazilikası anlamına gelen Sacre Coeur Bazilikası, Paris’i ziyaret eden her turistin şehirde mutlaka görmek istediği yerler arasında bulunuyor.

Yılda 10 milyondan fazla ziyaretçiyle Notre Dame Katedrali’nden sonra Fransa’nın en çok ziyaretçi ağırlayan yapısı olan Sacre Coeur Bazilikası, 20. yüzyılın başında inşa edilmiş olsa da kent tarihi ve kültürel geçmişinde önemli bir yere sahip. Montmartre Tepesi’nde eşsiz manzarası ve zarif mimari tasarımıyla kendini gösteren yapı yerel halk tarafından ‘kuğu’ olarak adlandırılıyor.

Sacre Coeur Bazilikası

Sacré-Coeur Bazilikası

Sacre Coeur Bazilikası, Türkçede Kutsal Kalp Bazilikası anlamına geliyor. Şahane manzarası ve 82 metrelik yüksekliği ile Eyfel Kulesi‘nden sonra Paris’in en yüksek yeri olan Montmartre‘de yer alıyor. Beyaz kubbeli bir Roman Katolik kilisesi olan bazilika, Yunan haçı şeklinde, Roman-Bizans tarzında yapılmış. Eşsiz Paris manzarası ile kente gelen ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri olan bazilika Paris’in sembol yapılarından.

1870-1871 yılları arasında yaşanan Fransa-Prusya Savaşı’nın başında Parisli iki Katolik iş insanı Alexandre Legentil ve Hubert Lohault de Fleury’nin İsa’ya ithafen yaptırmaya söz verdikleri kilise savaşın bitmesinin ardından başlatılan bir yarışma ile hayata geçirilmiş. Paris Başpiskoposu Guibert tarafından yarışmayı kazanan Mimar Paul Abadie’ye yetki verilmesiyle 1875’te başlayan kilise inşaatı 1914’te tamamlanmış.

Malta

Serbia

Sacre Coeur Bazilikasının resmen ibadethane olarak açılması ise 1919 yılını bulmuş. Kilisenin mimarı Paul Abadie, kilise tamamlanmadan hayatını kaybetse de kilisenin inşa sürecinde herhangi bir sorun yaşanmamış. Fransa-Prusya Savaşı’nda hayatını kaybeden 58 bin Fransız askeri ve Hz. İsa’ya adanan kilise Fransızlar için ‘umut’ ve ‘iyileşmeyi’ temsil ediyor.

Kilisenin resmi adı olan ‘kutsal yürek’ ise mitolojik bir öyküye dayanıyor. 3. yüzyılda Hristiyanların işkence gördüğü dönemde boynu vurulan Dennis adlı bir piskopos kopan başını kucağına alarak Paris’in kuzeyine doğru vaaz vererek ilerlemiş. Günümüzde Sacre Coeur Bazilikası’nın bulunduğu yerde hayatını kaybeden piskopos nedeniyle kiliseye ‘kutsal yürek’ isminin verildiği söyleniyor.

Haç şeklinde olan bazilika, dört kubbeden oluşuyor. 83 metre yüksekliğindeki orta kubbesi, mimarlıkta Lanterno olarak anılan küçük bir fenere sahip. Bazilika mimarisi Roman, Bizans, Saint-Front de Périgueux Katedrali ve Ayasofya’dan etkilenmiş. Eklektik bir anlayışla inşa edilen bazilika 20. yüzyılda inşa edilen birçok kiliseye ilham kaynağı olmuş.

Sacre-Coeur Bazilikası’nın bölümleri

Sacre Coeur Kilisesi

Bazilikanın yapımında temel yapı malzemesi olarak kalker taşı kullanılmış. Yağmur yağdığında tepkimeye girerek kalsit maddesi salgılayan bu taş nedeniyle kilise her yağmurda kendi kendini temizleyen bir özelliğe bürünüyor. Yapımının üzerinden 100 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen bembeyaz rengini koruyan kilise renginden dolayı kuğu olarak anılıyor.

Bazilikanın iç dekorasyonu: Sacre Coeur Bazilikası, dünya genelindeki Hristiyan kilise ve katedrallerinin aksine aydınlık ve ferah bir iç dekorasyona sahip. İç mekanın öne çıkan en önemli özelliği ise sahip olduğu mozaikleri. Dünyanın en büyük mozaiği olarak kabul edilen Oliver Merson, R. Martin ve Marcel Magne yapımı ‘Great Mosaic of Christ in Majesty’ bazilikada mutlaka görülmesi gereken parçalardan.

Mozaikte İsa’nın beyazlar içerisinde göğe çıkışını temsil eden kalbi ise altın işlemelerle bezeli. Artistide Cavaillé-Coll imzası taşıyan kilise orgu, Brunet’in gümüş heykeli ‘Bakire Meryem ve Bebeği’ ve Fernand Léger’in vitrayları göz kamaştırıcı güzellikte.

Sacre Coeur Bazilikası kubbesi: 300 basamaklı bir merdivenle çıkılan Sacre Coeur Bazilikası kubbesi, havanın açık olduğu günlerde Paris’in dört bir yanını ayağınızın altına seriyor. Birçok kişinin üşenerek çıkmadığı kubbenin manzarası muhteşem fotoğraf karelerine hayat veriyor. Üşenmeyin.

Sacre Coeur Bazilikası çan kulesi: Lucian Magne tarafından yapılan 77 metre yüksekliğindeki çan kulesi 1904 yılında bazilikaya eklenmiş. Kulenin 18.5 ton ağırlığındaki Savoy Çanı, dünyanın en ağır ve ihtişamlı çanlarından biri olarak biliniyor.

Sacre Coeur Bazilikası bodrum katı: Kripta (Cripta) olarak da bilinen bazilikanın bodrum katında Katolik azizlerin mezarları ve kutsal emanetler bulunuyor. Bazilikayı ziyaret edenlere açık olan bu bölümde mutlaka görmeniz gereken obje ise kilisenin yapımına maddi destekte bulunan iş insanı Alexandre Legentile’in vazo içerisinde saklanan kalbi.

Sacre Coeur Paris

Sacré-Coeur Bazilikası ziyaret bilgileri ve giriş ücreti

🗺 Adres: 35 Rue du Chevalier de la Barre, 75018 Paris, Fransa
🕘 Ziyaret Saatleri: Yılın her dönemi 06.00-22.30 saatleri arasında ziyarete açık. Kubbe bölümü ise mayıs-eylül döneminde 08.30-20.00, ekim-nisan döneminde ise 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
💶Sacré-Coeur giriş ücreti: Sacre Coeur Bazilikası’nı ziyaret etmek ücretsiz. Ancak bağış kutusuna cüzi bir miktarda bağış yapmanız bekleniyor.
🚌 Ulaşım: 12 numaralı metro hattıyla Anvers İstasyonu’nda inerek füniküler ile kiliseye ulaşabilirsiniz.

Fransa’nın başkenti Paris’in sembol yapılarından ve en çok turist ağırlayan noktalarından biri olan Sacré-Coeur Bazilikası, aynı zamanda ressamlar mahallesi olarak da anılan Montmartre mahallesini keşfetmek için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Serbia

3 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz