Pantheon, Fransa’nın başkenti Paris‘in Latin Quarter adı verilen bölgesinde bulunan bir kilise ve en büyük azizlerden biri olan St. Genevieve şerefine yapılmış. Yapılış sebebi ise bir dua maratonu (herkesi dua etmeye teşvik etmesi) başlatmış olması ve bu maraton sonucunda da Atilla Han’ın şehre girmesini engellemesi olarak biliniyor.

Yıllar boyunca üzerinde birçok değişiklik yapılsa da son olarak günümüzde ayinlerin yapıldığı bir yer olarak Paris’in en bilinen mezarlıklarından biri konumunda. Bina yapı olarak Roma’da bulunan Pantheon’u anımsatıyor ve Neoklasizmin ilk örneklerinden biri olarak sayılıyor.

Pantheon, Paris

Pantheon, Paris

Fransa’nın başkenti Paris, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olan Pantheon, günümüzde ünlü isimlerin mezarlarına ev sahipliği yapan bir yapı olsa da ilk yapılış amacı kiliseydi. 1744’te gut hastalığından kurtulan XV. Louis tarafından Azize Genevieve’e ithafen yaptırılan yağı, 1790’ta tamamlandı. Pantheon, İtalya’nın başkenti Roma’daki Pantheon ve İngiltere’nin başkenti Londra’daki St. Paul’s Katedrali’ne benzetiliyor.

Yapımının tamamlandığı 1790 yılı Fransız Devrimi’nin ilk yıllarına denk geldiğinden Fransa Ulusal Meclis kurucusu olan Mirabeau, kilisenin bir anıt mezar olmasını kararlaştırdı. Daha sonraları tekrar kilise olarak kullanılmaya başladı ve büyük düşünürlerin buluşma noktası olarak kullanılmaya devam etti.

Malta

Serbia

Pantheon’un en önemli bölümü kubbesi olarak kabul ediliyor. 3 kattan oluşan demir iskeletli kubbe, ortamın loş olmasını sağlamak amacıyla küçük bir bölümden ışık alıyor. Kubbenin enfes Paris manzarası, yapıyı ziyaret edenler için unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Pantheon’da yer alan Diderot Anıtı, giriş bölümünün üzerindeki üçgen alınlık rölyefi, Foucault Sarkacı ve Azize Genevieve’nin freskleri görülmeye değer. Foucault Sarkacı ise dünyanın güneş etrafında ve kendi ekseninde döndüğünü kanıtlayan o dönemdeki en büyük kanıtlardan biri olarak kabul ediliyor.

Fizikçi Jean Foucault (1819-68), 1851’de Pantheon’un kubbesinden aşağıya sarkıttığı metalik düzeneğin salınımı ile dünyanın dönüşü kanıtlayarak ses getirmişti. Kripta bölümü olarak anılan mezarlık, binanın altındaki gizli bir mahzende bulunuyor. Mezarlık sadece ve sadece ulusal kahraman statüsünde olanlara ayrılmış durumda.

Pantheon’a gömülü olan bazı kişiler ve gömülme tarihleri ise şöyle: Voltaire (1791), Jean-Jacques Rousseau (1794), Joseph-Louis Lagrange (1813), Jacques-Germain Soufflot, Panthéon’un mimarı (1829), Victor Hugo (1885), Émile Zola (1908), Pierre Curie (1995), Marie Curie (1995), Alexandre Dumas (2002) ve Simone Veil (2018).

paris pantheon bilgi
paris pantheon

Pantheon’un girişinde muntazam büyüklükte ve güzellikte sütunlar bulunuyor. Bu sütunlar Mimar Soufflot’un yeteneğini kanıtlayan nitelikte. Birçok kişi bu binanın yapısının karakteristiğini Bramante’nin İtalya’da bulunan ‘Tempietto’ya borçlu olduğunu düşünüyor. Binanın içinde birbirinden güzel gotik dekorasyonlar klasik mimari tarzında sergileniyor. Neoklasikal dönemin en nadide eserlerinden biri olan yapı Paris’te görülmesi gereken en önemli yerlerden biri olarak kabul ediliyor.

Pantheon ziyaret bilgileri ve giriş ücreti

🗺 Adres: Place du Panthéon, 75005 Paris, Fransa
🕘 Ziyaret saatleri: Haftanın 7 günü 10.00-18.30 saatlerinde ziyarete açık. 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık tarihlerinde ziyarete kapalı.
💶 Pantheon giriş bileti: Pantheon giriş ücreti 8€.
🚌 Ulaşım: Paris metrosunun Jussieu ve Cardinal Lemoine durakları ile RER hattının Luxembourg durağında inerek yürüyerek yapıya ulaşabilirsiniz.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz