Kekova, Türkiye’nin güney sahilinde yer alan eşsiz bir doğa harikası. Bu benzersiz coğrafyayı ne kadar övsem az kalır. Antalya’nın Demre ilçesi sınırlarında yer alan Kekova coğrafyası, antik kalıntılar barındıran Kaleköy ve Üçağız köyleri ile hemen karşısında aynı adı taşıyan Kekova Adasını kapsıyor. Sular içindeki lahitleri, batık kentleri, kaya mezarları ve irili ufaklı koylarıyla insanı büyüleyen tam bir doğa harikası.

Kekova tekne turları ise bu bölgenin mistik güzelliklerini keşfetmek isteyenler için mükemmel bir seçenek. Demre veya Kaş’tan yola çıkan Kekova turlarında sadece muhteşem koyları ziyaret etmekle kalmıyor aynı zamanda antik Likya şehirleri kalıntılarını görüp, muhteşem berraklıkta sularda yüzme şansı buluyorsunuz. Ülkemizin diğer tekne turlarından farklı olarak hem su altı hem de benzersiz su üstü güzelliklerinin keşfediyorsunuz.

Kekova Tekne Turları

Kekova tekne turları, kendinizi şehir hayatının stresinden uzaklaştırıp doğanın ve denizin kollarına bırakabileceğiniz sakin bir kaçamak. Yüzmeyle pek aranız olmasa bile manzarası, mavisi ve yeşili için bu koylara düzenlenen gerek günübirlik, en iyisi gece konaklamalı tekne turlarına katılmanızı tavsiye ederim. Ben her yıl, gerek günübirlik gerek konaklamalı Kekova tekne turlarına katılmak için birkaç defa yolumu bu enfes coğrafyaya düşürüyorum.

Tüm Akdeniz kıyılarının en benzersiz ve muhteşem deneyimlerinden biri olsa gerek. En azından benim için öyle. Kekova tekne turları hakkında bir blog yazısı yazmanın zamanı gelmişti. Kekova tekne turları nereden kalkıyor, hangi koylara uğruyor, nereler ziyaret ediliyor gibi aklınızdaki tüm sorulara yanıt verecek bir blog yazısı hazırladım.

Malta

Kekova Tekne Turları

Kekova tekne turunun tadını çıkarmak istiyorsanız öncelikle Kekova hakkında yazdığım blog yazısına göz atmanızı tavsiye ederim. Çünkü coğrafya hem tarihi hem de kültürel ve coğrafi olarak muhteşem çeşitlilik ve derinlik barındırıyor. Diğer tekne turları gibi denizin keyfini çıkarıp eğleneceğiniz bir tekne turundan çok daha ötesini vaat ediyor.

Antalya’nın Demre ilçesine bağlı şahane bir bölge olan Kekova, çoğunlukla Kaş’a bağlı sanılıyor. Antalya tarafında olanlar daha çok Demre’den Kekova turlarına çıkıyor. Ancak bu coğrafya Kaş’a değil de turizm açısından biraz gölgede kalmış Demre ilçesine bağlı. Daha çok Antalya ve Kemer tarafında kalanlar Demre’nin limanı Çayağzı’ndan Kekova turuna katılıyor.

Eğer siz Kaş’taysanız Demre’ ilçesinin limanı Çayağzı veya Kaş merkezden kalkıyor.’ye gitmenize gerek yok. Kaş’tan Kekova tekne turuna katılabilirsiniz. Zaten Kaş’ın en popüler tekne turu da Kekova tekne turu. Ben hayatımda ilk Kekova turuna Kaş çıkışlı olarak gitmiştim. Sonraki yıllarda birkaç defa da Demre’den turlara katıldım.

Kaş’tan da her gün çok sayıda tekne, nefis coğrafya Kekova’ya doğru açılıyor. Olimpos‘ta kalıyorsanız da Demre-Kekova’ya tekne turuna gelebilirsiniz. Her gün sabah 8.00–8.30 arasında sizi otelinizden minibüsle alıp 1,5 saate Demre Çayağzı’na getiriyorlar. Bu turda ayrıca Myra Antik Kenti ve Noel Baba Kilisesi de ziyaret ediliyor.

1. Kaş Çıkışlı Kekova Tekne Turları

Kekova Tekne Turu

Kaş’ta yapabileceğiniz en eğlenceli aktivite kesinlikle tekne turları. Hatta tekne turlarını o kadar severim ki her sezon Kaş’a gidip aynı tekne turlarına defalarca katılırım. Bakir koylarda, antik kalıntılar arasında yüzmek, yeşille mavinin birbirine karıştığı sahillerde teknelerle yol almak şahane. Dediğim gibi, ne kadar övsem az.

Kaç çıkışlı Kekova tekne turları, Kaş limanından sabah saat 09.30’da başlıyor. Limandan hareket ettikten sonra ilk olarak Çamlık Koyu, diğer adı ile İnönü koyunda yaklaşık 45 dakika yüzme molası veriliyor. İnönü koyunun maviliği, berrak suyu şahane. Çamlık koyunun etrafı adından da anlaşılacağı gibi çam ağaçlarıyla çevrili. Suyu ılık ve dalgasız. Burada çay ve kek ikramı yapılıyor.

ⓘ Kaş’taysanız ve Kaş çıkışlı Kekova tekne turu yapmak istiyorsanız Kaptan Ergun bu işin Kaş’taki profesyoneli. Kaş’a her yolum düştüğünde turlarına katılırım. Kendisine telefonla ulaşabilirsiniz ☎️ 0 542 7312358. Mutlaka birkaç gün önceden rezervasyon yapın 👍

Sonrasında yaklaşık 40 dakika süren bir yolculuk sonrası Akvaryum Koyu‘nda yüzme molası veriliyor. Siz denizin keyfini çıkarırken tekne personeli de öğlen yemeği hazırlığını yapıyor. Bu koydaki yüzme molası ise bir saat. Akvaryum koyu Kekova çevresindeki en güzel koylardan biri ve berrak suyu nedeniyle dalış yapanları tercih ettiği yerlerden biri.

Öğlen yemeğinde ev yapımı zeytinyağlılar, balık ya da tavuk ızgara, köfte, makarna, bulgur pilavı ve salata çeşitlerinden oluşan bir menü sunuluyor. Tüm yemeklerimiz aynı gün ve hijyenik koşullarda pişiriliyor. Ben hep Kaptan Ergun ile Kaş tekne turuna çıktığımdan verdiğim tüm Kekova turu rota bilgisi ve hizmetler onların hizmetleriyle ilgili. Diğer tekne turları farklı rotaları tercih edebilir.

Yemek sonrasındaki rota ise Kekova Batık Şehir (Dolichiste Antik Kenti). Kekova Adası üzerinde yer alan antik şehir, depremlerle yerle bir olup, kalan bölümleri su altında kaldığı için Batık Şehir olarak adlandırılıyor. Antik kentin bir kısmı ve su üstünde kalan Bizans kalıntısı yapılar su kıyısında görülebiliyor.

Kekova’dan sonra Kaleköy ya da diğer adıyla Simena’ya geçiliyor, zaten hemen Batık şehrin karşısında yer alıyor. Kaleköy’de 1 saat mola veriliyor. Ayakkabınızı giyip köyün sokaklarını dolaşın. Müze kartınız varsa yanınıza alın, en tepedeki kaleye çıkıp muhteşem manzarayı fotoğraflayın. The l Am Here Cafe’ye uğrayıp nefis keçi dondurmasını tadın.

Vaktinizi iyi yönetirseniz son olarak köyün eteğindeki Likya lahitlerinin arasında yüzün. Kaleköy’den sonra, Antik dönemdeki adı Theimussa olan Üçağız Köyü‘nün yanından geçiliyor. Köy sahilinde ve açıklarında yer alan Likya döneminden kalma lahitleri ve kalıntıları görebilirsiniz. Bu rotada köye inilmiyor, sadece açıktan köyü ve çevresini panoramik olarak izliyorsunuz.

Üçağız sonrası diğer nefis bir koy olan Tersane Koyu‘nda tekneniz demirliyor ve burada da bolca yüzecek vakit buluyorsunuz. Burası antik kalıntılar arasında yüzebileceğiniz bir yer. Burada meyve ikram ediliyor. Buradan da ayrıldıktan sonra yaklaşık yarım saat uzaklıktaki İnönü Koyu‘nda demir atılıyor ve son yüzme molası veriliyor.

Türkiye’nin en sıradışı köyü Kaleköy ve son olarak İnönü koyuna uğrayıp Kaş limanına 18.00 gibi dönüyor. Kaş çıkışlı Kekova tekne turu fiyatları 750 TL’den başlıyor.

2. Demre Çıkışlı Kekova Tekne Turları

Demre‘de kalıyorsanız ve aracınız varsa Demre Çayağzı’na gidip tekne turuna katılın. Demre’den kalkan günübirlik Kekova tekne turları, Demre Çayağzı Limanından kalkıyor. Aracı olmayanlar için ilk yapılması gereken şey öncelikle Demre Otogara gitmeniz. Buradan Demre Halk Otobüsü Çayağzı’na ulaşımı sağlıyor. Otobüs otogarı önünden, eski halk pazarı durağından 10.10’da kakan otobüs 10.20’de sizi Çayağzı’na ulaştırıyor.

ⓘ Demre çıkışlı Kekova tekne turları için kekovatekneturu.com sayfasına bakın. Demre’den Kekova’ya gerek günübirlik gerekse de mavi tur için Egemen’i tavsiye ederim, çekinmeden arayın ☎️ 0532 5912445 ✔️

Demre-Kekova Tekne Kooperatifine bağlı yaklaşık 65 üzerinde günübirlik tur teknesi var. Günübirlik tura çıkan tekneler 40 ile 120 kişi arasında kapasitesi olan farklı büyüklükte teknelerden oluşuyor. Demre Kekova tekne turu sabah 10.30’da Çayağzı Limanından başlıyor. Tekneler yaklaşık 25 dakikada Kekova Adasına varıyor. Rotanın ilk durağı ise Kekova Batık Şehir.

Kekova Adası üzerinde yerleşim yok şu anda, ama geçmişteki yerleşime dair kalıntıların izleri görülebiliyor. Kekova Batık Şehir koruma altında olduğundan burada yüzme veya dalışa izin verilmiyor. Kekova Batık Şehir turu sonrası Simena Kaleköy’e geçiliyor. Tekne, Kaleköy‘ün rıhtımına bağlanıyor. Tekneden inip ülkemizin en ilginç ve en güzel köylerinden Kaleköy’ü geziyorsunuz. Bu gezi için 1 saat vakit ayrılıyor.

Kaleköy gezisi sonrası Kekova tur tekneniz, Esmeralda Koyu‘na demirliyor, burada 1 saat yemek molası veriliyor, dileyen yüzebiliyor. Öğle yemeğinde çupra balığı veya tavuktan oluşan bir menü sunuluyor. İsteyen balık, isteyen tavuk alıyor. Yanında ayrıca makarna, meyhane pilavı, bezelye ve salata da menüde yer alıyor. Sezonda yemekten sonra karpuz ve meyve ikramı var. İçecekler dahil değil.

Yemeğin ardından ana karada yer alan Burç koyunda 40 dakika yüzme molası veriliyor. Burç Koyu adını tepede yer alan burçtan alıyor. Koyda sodalı su kaynağından dolayı denizi birazcık daha serin. Su kükürtlü, içmenizi tavsiye etmem. Sonrasında Gökkaya Koyu‘na geçiliyor. Burası benim en sevdiğim koylardan, denizi berrak ve dingin, şahane bir yer. Burada 1 saat yüzme molası veriliyor.

Gökkaya sonrasında, koyda yer alan Aşırlı Adasında yer alan Korsan Mağarası ziyareti yapılıyor. Fotoğraflar çekildikten sonra Çayağzı Limanı yakınında yer alan Karemlik Koyu‘na gidiliyor. Yolda Caretta Caretta kaplumbağalarını görme şansınız yüksek. 20 dakikada kadar burada kalınıyor, isteyen burada yüzebiliyor. Kaplumbağalara çok yaklaşırsanız ısırabilir, dikkatli olun, hayvanları rahatsız etmeyin.

Kekova günübirlik tekne turu akşam 17.30’da sona eriyor. Tekne Demre Çayağzı limanına geri dönüyor. Kekova, Demre’nin önündeki en büyük şans. Halkı daha çok tarım ve seracılıkla uğraşıyor, ancak aslında kentin köklü bir hikayesi ve mirası var. Myra Antik Kenti, Andriake Likya Uygarlıkları Müzesi, Noel Baba olarak bildiğimiz Aziz Nicholaos’ın gömüldüğü St. Nicholaos Kilisesi kentin turizm olarak da öne plana çıkmasını sağlamaya başladı.

3. Özel Kekova Tekne Turları

Özel Kekova tekne turları, kalabalığa karışmadan arkadaşlarınız veya aileniz ile başbaşa Kekova coğrafyasını keşfedebileceğiniz size özel bir tur. Demre Çayağzı’ndan veya Kaş’tan kiralayacağınız özel teknelerle dilediğiniz gibi Kekova’yı keşfedebilirsiniz. Özel tekne turunda sadece siz ve misafirlerinizi oluyor.

Bütçenize ve birlikte gezemeye çıkacağınız grubunuzun sayısına göre tekne kiralıyorsunuz. Kalkış saati istediğiniz saatte başlıyor, ancak Kekova Batık Şehri dingin halinde görmeniz için 9.30-10.00 arası tura başlamanızı tavsiye ediyorum. Klasik tekne turundan daha fazla koy görme şansınız oluyor. Tur rotası kaptanın da onaylayacağı şekilde daha esnek olabiliyor.

Bu turda günübirlik tekne turu rotasının benzerini izliyorsunuz, farklı olarak Akvaryum koyuna gidiyorsunuz. Akvaryum Koyu, kristal berraklığında muhteşem suya sahip. Bir yanda Kekova Adası, diğer yanda ise küçük bir adanın ortasında yer alan koyda 1 saat yüzme molası veriyorsunuz.

Özel Kekova tekne turu yaparken gideceğiniz koy kalabalık veya yüzmeye elverişli değilse kaptanınız sizi bir başka koya götürüyor, daha özgürsünüz. Bu turda yemekler size ait. Dilerseniz malzemeleri kendiniz alıp, teknede kendiniz pişirebiliyorsunuz veya küçük bir ücret karşılığı pişirtiyorsunuz. Kendi içeceğinizi de getirebiliyorsunuz.



Özel Kekova tekne turu, havanın da durumuna göre ortalama 5-7,5 saat sürüyor. Bütçeniz uygunsa, romantik ve kalabalıktan uzak bir tekne turu istiyorsanız bu tur şahane bir seçim olur. Fiyatlar tekne tipine bağlı olarak 700€’dan başlıyor, 2000€’ya kadar çıkıyor.

4. Kekova Mavi Tur

Kekova mavi tur denince aklınıza tekne konaklamalı Kekova bölgesi yat gezisi gelsin. Kabini olan yatlarla mavi tura çıkıyorsunuz. Bu tekne turu arkadaşlarınızla özel tekne kiralama veya var olan takvime göre tura çıkacak bir mavi yolculuğa dahil olma şeklinde olabiliyor.

Konaklamalı mavi tur tekneleri/yatları genellikle 8-16 kişilik kabinlerden oluşuyor. Her kabinde duş ve tuvalet mevcut, kabinler küçük ama yeterli konforda. Zaten vaktinizin çoğunu güvertede veya denizde geçiriyorsunuz. Sabah, öğlen ve akşam yemekleri, 5 çayı fiyata dahil, içecekler hariç.

Demre-Kekova-Kaş Mavi Tur: Bu mavi tur genellikle 4 gün 3 gece tekne konaklamalı yapılıyor. Demre’den başlayan Kekova mavi turda önce Myra Antik Kenti, Noel Baba Müzesi, Andriake Müzesi gezildikten sonra Çayağzı’ndan tekneye binilerek Kekova’ya doğru mavi tura başlıyorsunuz.

Korsan Mağarasını gördükten sonra Karaloz koyunda demirleyerek ilk geceyi geçiriyorsunuz. Sabah kahvaltısı sonrası Simena Kaleköy’e geçip sonra Akvaryum koyuna geçiyorsunuz. Geceyi Sıçak koyunda demirleyerek geçiriyorsunuz.

Üçüncü gün Sıçak’tan Aperlai’ye giden 45 dakika Likya Yolunu yürüyebiliyor, Ufakdere’de akşam yemeği ve geceleme yapılıyor. Dördüncü gün kahvaltıdan sonra Kaş Limanağzına geçilip yüzme molası veriliyor. Sonra da Kaş Yat Limanına demirliyor, tur burada sona eriyor.

Bunun dışında Demre’den başlayıp Fethiye’de son bulan mavi tur rotasına katılma şansınız da var. Ben 2019’da bu enfes tura katıldım, tavsiye ederim.

Demre-Kekova-Kaş-Fethiye Mavi Tur: Bu tur da 4 gün 3 gece tekne konaklamalı yapılıyor. Demre’den başlayan mavi turda Çayağzı’ndan yata binerek Kekova’ya doğru mavi tura başlıyorsunuz. Kekova Batık Şehir, Simena Kaleköy gezilerek Kocakarı koyuna dönüp gece burada geçiriliyor.

Ertesi gün Kaş limanına geçiliyor. Öğle yemeği teknede alındıktan sonra Kaş gezisi için tekneden iniliyor. İhtiyacınız varsa alışverişinizi buradan yapın. Tekne Kaş’tan ayrıldıktan sonra Kalkan yakınlarından Fırnaz koyuna demirliyor, akşam yemeği ve geceleme burada yapılıyor.

Kalkan’dan gün doğumu ile ayrılıp rota, Fethiye Kelebekler Vadisi‘ne doğru çevriliyor. Sabahın erken saatlerinde Kelebekler Vadisine girerken gördüğüm unutulmaz manzara hep aklımda kalacak. Çöken sis ve aradan süzülen ışık huzmeleri inanılmaz bir ambiyans yaratmıştı ve müthişti. Mavi tur tekneniz burada demirliyor. Koyda yüzebilirsiniz veya daha iyisi vadiye inip şelaleyi gezebilirsiniz.



Kahvaltı sonrası ise tekneniz Ölüdeniz’e doğru yola çıkıyor. Ölüdeniz Blue Lagoon önündeki adacıkların arkasında tekneniz demirliyor. Dileyen botla Ölüdeniz’e bırakılıyor Burada Ölüdeniz-Kıdrak Milli Parkı ve Ölüdeniz kasabasını gezebilirsiniz. Akşamına Fethiye’nin enfes yerlerinden Gemile Adası‘nın Gemiler koyuna geçip, geceyi orada geçiriyorsunuz. Ertesi gün kahvaltı sonrası tekneniz siz Fethiye Limanına bırakıyor.

Kekova tekne turu, hayatımın en keyifli ve tadı damağımda kalmış turlardan biri olarak hep aklımda kalacak. İnsanımız memleketin pek çok güzelliğini sıradanlaştırdığı gibi bu inanılmaz coğrafyaya da sıradan gözüyle bakıyor. Lütfen Kekova hakkında hazırladığım diğer blog yazılarını da okuyup bölgenin değerini keşfetmeye çalışın. Buna değer.

11 Yorumlar

  1. Jale Talay Gazeteci 22 Haziran 2023
    Sitenizin hayranıyım. Gezip göremediğim yerleri sizin sayenizde görebiliyorum. Size binlerce teşekkürler. Allah size sağlıklı uzun ömürler versin.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz