Nevşehir, Kapadokya’nın merkezinde, Göreme Doğal ve Tarihi Milli Parkı, açık hava müzeleri, yeraltı şehirleri, muhteşem görünümlü vadileri, kaya oyma kilise ve evleri, tarihi konakları ve doğa harikası peri bacaları ile Anadolu’nun en nadide bölgesi.

Bir zamanların Ürgüp’e bağlı on sekiz haneli küçük bir köyü olan Nevşehir’in ilk değişimi, Farsçada yeni anlamına gelen “Nev-şehir” unvanıyla anılmasıyla başladıysa da, Anadolu’nun gözde bir yerleşimi haline gelişi, Kapadokya’nın 1985’te UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasıyla şahlanıyor.

nevşehir gezilecek yerler
Nevşehir Kalesi

Nevşehir günümüzde, peri bacaları ve yeraltı şehirleri ile ünlü büyülü bir coğrafya olan Kapadokya’nın tam kalbinde yer alıyor. Kapadokya, dünyada benzersiz bir jeolojik formasyona sahip olmasının yanında tarihi ve kültürel değerleriyle önemli kültür ve inanç turizmi merkezlerinden biri.

Doğanın son derece cömert davrandığı Kapadokya’nın bu dokusu, volkanik ve yer hareketleri sonucu oluşan tamamı ile şahsına münhasır bir yapı. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçiyi ağırlayan Kapadokya, Türkiye‘nin uluslararası tanıtımında da elini güçlendiren en önemli doğal ve tarihi bölgelerden.

Malta

Antik dönemlerde Nyssa olarak anılan Nevşehir, Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Sultan III. Ahmet’in damadı ve sadrazamı olan İbrahim Paşa’nın doğup büyüdüğü yer olması nedeniyle gelişerek önemli bir yer haline gelmiş.

Tarihi MÖ 7 bin yıllarına dek uzanan ve Hitit, Frig, Asur, Pers, Roma, Selçuklu ve Osmanlı yönetimlerinde kalan Nevşehir’in içerisinde yer aldığı Kapadokya Bölgesi, MS 3. yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın önemli dini ve eğitim merkezlerinden biri olmuş.

Nevşehir, doğa, kültür ve inanç turizminin bir arada, birbirlerini etkileyerek geliştiği bir bölge. Bu eşsiz doğal oluşumlarını konut ve ibadet amaçlı kullanılması, çok eski tarihlere uzanıyor. Dinin baskının yoğun olduğu dönemlerde yer altına oyulan yapılar sonraki dönemlerde insanların yine barınmak için sığındıkları yerlere dönüşmüş.

Nevşehir Gezilecek Yerler

1. Damat İbrahim Paşa Külliyesi

nevsehir gezisi

İsmi Lale Devri ile özdeşleşen Osmanlı Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın yaptırdığı, Damat İbrahim Paşa Külliyesi, içerisinde medrese, cami, sıbyan mektebi, imaret, hamam, kervansaray ve çeşmeleriyle şehrin en görkemli yapılarından. Damat İbrahim Paşa Külliyesi ziyaret saatleri 08.30-17.30. Damat İbrahim Paşa Külliyesi girişi ücretsiz.

2. Nevşehir Kalesi

Nevşehir

Selçuklu Dönemi’nde inşa edilen Nevşehir Kalesi, şehrin eski yerleşim yerinde, bir tepenin üzerinde bulunuyor. Osmanlı Dönemi’nde Damat İbrahim Paşa tarafından onarılan, Cumhuriyet döneminde de restore edilen yapı, ovaya hâkim bir noktada, kesme taş ve moloz taştan inşa edilmiş. Nevşehir Kalesi ziyaret saatleri konusunda herhangi bir sınırlama olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

3. Hacıbektaş-ı Veli Türbesi

nevşehir hacı bektaş

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Horasan’da 13. yüzyılda dünyaya gelen Hacı Bektaş-ı Veli’nin mezarının bulunduğu yer. Hacı Bektaş-ı Veli, Türklerin doğudan batıya göçlerini izleyerek Anadolu Selçuklunun siyasi düzeninin bozulduğu bir dönemde Anadolu’ya gelmiş.

Şehir şehir gezen Hacı Bektaş, Türk gelenek ve göreneklerin İslam inancıyla birleşmesi için çaba harcayarak Sulucakarahöyük’te kurduğu okulda öğrenciler yetiştirmiş. Bir zamanların Bektaşi dergâhı, 1925’te tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından müzeye dönüştürüldü.

Hacıbektaş Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Pazartesi günleri ziyarete kapalı. Hacıbektaş Müzesi giriş ücreti: Ücretsiz.

4. Ihlara Vadisi

nevsehir-gorulecek-yerler

Ihlara Vadisi, Hasandağı’nın lavlarının akarsuyu aşındırması sonucunda oluşan, Kapadokya’nın en önemli vadisi. Melendiz Çayı boyunca, 14 kilometre boyunca uzanan vadinin yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşıyor.

Hristiyan dünyası için için önemli bir dini merkez olan vadinin belirli noktalarına yayılmış pek çok kilise bulunuyor. Eğritaş Kilisesi, Kokar Kilisesi, Pürenli Seki Kilisesi, Daniel Kilisesi, Sümbüllü Kilise ve Yılanlı Kilise vadinin görülmesi gereken yapıları.

Ihlara Vadisi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-19.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Ihlara Vadisi giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

5. Kaymaklı Yeraltı Şehri

nevsehir-yeralti-sehirleri

Kaymaklı Yeraltı Şehri, Kapadokya’da ziyarete açık 36 yeraltı şehri arasında en görkemli yapılardan. 1984’te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilen Kaymaklı’nın dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonları, şarap mahzenleri, su depoları, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, kilise, su kuyuları, oluşacak dış tehditlere karşı kapılarda büyük sürgü taşları bulunuyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Kaymaklı Yeraltı Şehri giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

6. Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya’nın en büyük yeraltı şehri. Günümüzde sekiz katı erişilebilir durumda olan şehrin 10 ve 12. katlara kadar indiği düşünülüyor. Kalabalık bir grubun yaşayabileceği ve ihtiyaçlarını karşılayacak bölümlere sahip. Ayrıca bir misyoner okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ilgi çekici bir kuyu da bulunuyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Derinkuyu Yeraltı Şehri giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

7. Özkonak Yeraltı Şehri

özkonak yeraltı şehri

Özkonak Yeraltı Şehri, Nevşehir’in Avanos ilçesine 14 kilometre uzaklıkta. Geniş alanlara yayılmış galerileri, birbirlerine tünellerle bağlı. Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirlerinin genel yapısından farklı olarak Özkonak’ta katlar arasında iletişimi kolaylaştıran dar ve uzun delikler var.

Özkonak Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Özkonak Yeraltı Şehri giriş ücreti 25TL. Müze Kart geçerli.

8. Açıksaray Örenyeri ve Mantarkaya

mantarkaya

Açıksaray Örenyeri, Nevşehir-Gülşehir yolu üzerinde, Gülşehir’e 3 km uzaklıktaki tüf kayalar içerisine oyulmuş bir bölge. Roma Dönemi kaya mezarları ile dokuzuncu ve onuncu yüzyıllara ait kaya kiliseleri barındıran önemli bir piskoposluk merkezi olan Açıksaray’da ilk çağlardan kalma çok katlı yeraltı şehirleri ve mağaralar bulunuyor.

Boğalı Kilise, Manastır, Tavla, Küçük Saray, Dört Sütunlu Manastır, Beşik Tonozlu Yapı, On iki Sütunlu Kilise ve Merdivenli Mesken ören yerinde görülmesi gereken yapılar. Farklı peri bacası formlarına sahip olan bölgede, rüzgar aşındırması sırasında tam bir mantar şeklini alan bir kaya oluşumu yer alıyor. Mantarkaya adı verilen kaya, aynı zamanda Gülşehir’in de simgesi.

Akçasaray Örenyeri herhangi bir saat sınırlaması olmadan, haftanın 7 günü ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

9. Kapadokya

1. Göreme

nevsehir-gezilecek-yerler-goreme

Göreme, çevresi etkileyici vadilerle çevrili olan, Kapadokya Bölgesinin turizm açısından en hareketli bölgesi. Kaya oyma evleri, butik otelleri, restoranları ve çarşısıyla yılın her dönemi hareketli olan Göreme’de Göreme Açık Hava Müzesi en gözde gezilecek nokta.

Göreme Açık Hava Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Göreme Açık Hava Müzesi giriş ücreti 75TL. Müze Kart geçerli.

MS 4. ve 13. yüzyıllar arasında dini yaşamın egemen olduğu bölgede, hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları bulunuyor. Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Azize Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise olmak üzere çok sayıda kilise ve şapel görülmesi gereken yerlerden.

2. Ürgüp

nevsehir-gezilecek-yerler-urgup

Ürgüp, Selçukluların önemli kentlerinden Konya ve Niğde’ye açılan bir kale konumundaydı. Bu döneme ait iki yapı olan Altıkapılı ve Temenni Tepesi Türbeleri Ürgüp merkezinde yer alıyor. Kapadokya’ya gelen ziyaretçiler tarafından en çok fotoğrafı çekilen peribacası oluşumu olan Üç Güzeller, Ürgüp’ün hemen çıkışında Göreme’ye doğru devan eden yolun solunda kalıyor.

Ürgüp’te gezilecek yerler arasında Pancarlık ve Keşlik vadileri, Temenni Tepesi, Ayvasil Kilisesi, Mustafapaşa, Sarıhan, Pembe Vadi, Damsa Çayı, St. Theodore Kilisesi, Taşkın Paşa Cami, Kızılçukur Vadisi, Pancarlık Kilisesi, Rum Hamamı, Ala Kilise, Kepez Kilisesi, Soğanlı Ören Yeri ve Ürgüp Müzesi bulunuyor.

3. Mustafapaşa

mustafapasa-urgup-nevsehir

Mustafapaşa, 20. yüzyılın başlarına dek Rumların ve Türklerin bir arada yaşadıkları bir kasaba. Eski Rum Evleri, zengin taş işçiliği bakımından Kapadokya Bölgesi’nin önemli bir değeri. Mustafapaşa’da görülmesi gereken önemli yerler arasında Aios Vasilios Kilisesi, Sinasos Kilisesi, Alakara Kilisesi, Aios Nicholas Manastırı, Manastır Vadisi Kiliseleri ve Basil Kilisesi yer alıyor.



4. Avanos

nevsehir-gezilecek-yerler-avanos
Akhal Teke At Turu

Avanos, Hititler’den bu yana bölgede seramik yapım geleneğinin devam ettiği bir bölge. Nevşehir’e bağlı bir ilçe merkezi olan ve Kızılırmak’ın kıyısında yer alan Avanos, nehrin taşıdığı kırmızı milli topraktan elde edilen çamurla üretilen seramik ürünleriyle bölgeye yapılan kültür turlarının önemli duraklarından.

5. Çavuşin

nevsehir-gezilecek-yerler-cavusin

Çavuşin, Göreme-Avanos yolu üzerinde yer alan eski bir yerleşim yeri. Kapadokya’ya özgü evler ile kayalara oyulmuş mağara evleri ile farklı bir mimariye sahip olan Çavuşin’de, Vaftizci Yahya Kilisesi, Güllüdere Kilisesi ve Nicephorus Phokas Kilisesi bulunuyor.

6. Zelve Vadisi

nevsehir-gezilecek-yerler-zelve

Kapadokya’da peri bacası oluşumlarıyla açık hava müzesi görünümündeki Zelve Vadisi, 3 farklı vadiden oluşan ören yerine sahip. Ören yerinde bulunan yüzlerce peri bacası, vadi içerisinde hoş bir manzara oluşturuyor. 8. ve 9. yüzyıllarda peri bacaları içerisinde oyulmuş 5 kiliseden Balıklı, Haçlı ve Üzümlü kiliseleri görmeye değer.

Zelve Paşabağlar Ören Yeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Zelve Paşabağlar Ören Yeri giriş ücreti 20TL. Müze Kart geçerli.

7. Paşabağ Ören Yeri

nevsehir-gezilecek-yerler-pasabag

Paşabağ Ören Yeri, Kapadokya’nın en güzel yerlerinden biri. Rahipler Vadisi olarak da bilinen Paşabağ’da, bölgedeki peri bacalarının hemen hemen tüm örneklerini görebilirsiniz. Erken Hristiyanlık döneminde izole hayatı tercih eden keşişler için önemli bir barınma yeri oluşturan peri bacalarından birinde ise önemli keşişlerden St. Simeon adına yapılmış bir şapel de bulunuyor.

Zelve Paşabağlar Ören Yeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Zelve Paşabağlar Ören Yeri giriş ücreti 20TL. Müze Kart geçerli.

8. Uçhisar

nevsehir-gezilecek-yerler-uchisar

Uçhisar, Kapadokya’nın en yüksek tepesine kurulu olan kalesi, kaya oyma evleri, otel ve restoranları ile Kapadokya’da son yılların en gözde bölgesi. Son derece lüks butik otelleri, otantik dükkanları ile Kapadokya’da yıldızı parlayan yerlerden. Panoramik bir seyir noktası olan Uçhisar Kalesi’nden tüm Kapadokya bölgesini, bölgedeki birçok vadiyi, Hasan ve Erciyes dağlarını izlemek mümkün.

9. Ortahisar

nevsehir-gezilecek-yerler-ortahisar

Ortahisar, Nevşehir-Ürgüp karayolu üzerinde yer alıyor. Ortahisar Kalesi ise tarihte hem stratejik konumuyla hem de yerleşim amacıyla kullanılan, Ortahisar’ın en önemli kaya oyma yapısı. Üzümlü Kilise, Sarıca Kilise, Cambazlı Kilise, Tavşanlı Kilise, Balkan Deresi Kilisesi ve Hallaç Dere Manastırı, Ortahisar Vadisi’nde bulunan ve görülmesi gereken kilise ve manastırlar.

Nevşehir Yapılacak Şeyler

1. Balon Turu

nevsehir-kapadokya-yapiacak-seyler

Balon turu Nevşehir’de turizm alanında yapılan en ilgi gören aktivitelerden. Sizi, sabahın çok erken saatlerinde, güneş doğmadan yörede kaldığınız otelden alarak uçuş alanına getiren işletmeler, güvenlik bilgileri verip sepetlere bindirerek havalanıyorlar.

Güneşin doğuşunda oluşan renk paletini, peribacaları ve kayaçlar üzerinde attığınız turla izlemek, hayatınız boyunca yaşadığınız en heyecan verici deneyimlerden biri olarak hafızanıza kaydediliyor. Uçuş esnasında birkaç yüz metre yükselerek, vadilerin içinde ve peri bacalarının çevresinde, yere çok yakın mesafede süzülerek izliyorsunuz.



Yaklaşık 50 ile 70 dakika arasında süren uçuşlar dünyanın başka hiçbir yerinde, bu şekilde yapılmıyor. Uçuşun bitiminde ise yine otelinize bırakılıyorsunuz. Tüm bu uçuş süreci ise yaklaşık üç saat kadar sürüyor.

2. Doğa sporları ve aktiviteleri

Doğa sporları ve çeşitli aktiviteler, Kapadokya’nın birbirinden ilginç vadilerinde daha da keyifli birer maceraya dönüşüyor. Bunların başında vadi yürüyüşü, balon uçuşları, atlı safari, dağ bisikleti ve cross golf geliyor. Bölgenin en önemli vadilerinden Zemi, Güllüdere, Kızılçukur, Meskendir, Gomeda–Üzengi, Bağlıdere ise trekking için en uygun parkurlar.

Vadiler içinde oldukça elverişli olan bisiklet parkurları, çok sayıda bisikletlinin yöreyi tercih etmesine neden olmuş. Bu ilgi nedeni ile her yıl haziran ayında Kapadokya’da Uluslararası Dağ Bisikleti Festivali düzenleniyor.

Göreme Tarihi Milli Parkı’nın tüm vadilerinde düzenlenen atlı safari turları doğa ile baş başa kalmanın alternatiflerinden biri. Cross golf ise Kapadokya’da yeni keşfedilen sportif faaliyetlerden. Tüm bu aktiviteler sırasında vadi boyunca kayalara oyulmuş kiliseleri, peri bacalarını, güvercinlikleri görmenin yanı sıra bölgenin birbirinden ilginç fauna ve florası hakkında da bilgi edinmeniz de mümkün.

3. Çanak atölyeleri

nevsehir-seramik-atolyesi

Çanak atölyeleri, Avanos’un merkezinde halkın temel geçim kaynaklarından. İlçe ekonomisinin can damarı olan atölyelerden biri olan Güray Seramik, dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müzesi’ni de içerisinde barındıran çanakçılık ve seramik sanatının tarihi süreçteki gelişimini sergileyen oldukça önemli bir müze. Güray Müze ziyaret saatleri 09.00-19.00. Güray Müze giriş ücreti 10TL.

4. Şarap tadımı

Şarap fabrikaları deyince akla, yörenin üzümlerinden yapılan ve Türkiye’nin dört bir yanında ün salan beyaz ve kırmızı Kapadokya şaraplarının iki ünlü markası, Turasan ve Kocabağ geliyor.

Boğazkere, Öküzgözü, Kalecik Karası ve diğer pek çok çeşit üzümden yapılan şarapları tadarak seçebileceğiniz fabrikalarda, satın alabileceğiniz enfes şarapları Kızılçukur Vadisi’ndeki günbatımı manzarasına karşı içmeden Kapadokya’dan ayrılmayın.

Nevşehir’e ulaşmak için, şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta bulunan Kapadokya Havalimanı’na uçmanız yeterli. Türk Hava Yolları’nın her gün İstanbul-Nevşehir-İstanbul iç hat tarifeli seferleri bulunuyor.

Havalimanına ayrıca Pegasus ve Anadolu Jet’in de seferleri bulunuyor. Havalimanından şehir merkezine ya da Ürgüp, Göreme, Avanos gibi merkezlere ulaşım oldukça kolay. Shuttle, taksi, araç kiralama ve havalimanı servisleriyle dilediğiniz yere gitmeniz mümkün.

Nevşehir, Kapadokya Bölgesi’nin merkezi. Şehirdeki bu doğal güzellikler, yüzyıllardır olduğu gibi halen insan yaşamını kolaylaştırmaya devam ediyor. Nevşehir’de kaya oyma yaklaşık bin 100 adet doğal depo da bulunuyor.



3 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz