Uçhisar, Kapadokya’nın en yüksek noktası görkemli kalesi ve kayadan oyma benzersiz butik otelleri ile Kapadokya coğrafyasının en önemli turizm merkezlerinden birisi. Nevşehir‘e 7 kilometre mesafede yer alan Uçhisar, tüm bölgenin en güzel panoramik seyrinin yapıldığı tepe üzerine kurulu. Kapadokya‘nın en yüksek noktalarından birisi olduğundan Türkiye’nin en güzel nefis panoramik manzaralarından birisine sahip.

Kapadokya’nın çatısı olarak bilinen Uçhisar, Kapadokya’nın jeostratejik merkezi olarak kabul ediliyor. İlçe tarih boyunca Perslerin Kral Yolu ve Selçukluların İpek Yolu üzerine kurulmuş, bölgenin en stratejik noktası. Günümüzde ise Uçhisar ilçesi, Kapadokya bölgesinin en nezih konaklama merkezi olarak adı sıkça adından söz ettiriyor.

Uçhisar

Toprak ananın Anadolu’ya sihirli dokunuşuyla var ettiği Kapadokya, dünyada bir eşi daha bulunmayan çok özel bir coğrafya. Her fırsatta bu benzersiz coğrafyaya gitmekten inanılmaz keyif alıyorum. Ülkemiz kültür turizminin kalbi Kapadokya bölgesinin ne köşesine gidersem gideyim, gördüğüm olağanüstü peri bacaları, edindiğim yeni bilgiler, zengin kültür, coğrafi güzellikleri beni büyülüyor.

Uçhisar ise Kapadokya coğrafyasında antik yerleşim yeri ve turizm merkezi olarak en yüksek noktada yer alıyor. İnsanlığın tarihine tanıklık eden milyonlarca yılda oluşmuş peri bacalarıyla Kapadokya’nın kapısı aynı zamanda burası. Geçtiğimiz yıllarda da bir çok defa Kapadokya’ya gelmiştim, hatta Uçhisar’da kalmıştım, ancak ilk defa sokaklarında dolaşma fırsatı buldum, Uçhisar Kalesine çıktım.

Malta

Serbia

Uçhisar, bölgede ihmal edilen bir yer. Bölgeye gelen ziyaretçiler Göreme‘yi, Paşabağ ve Zelve’yi hızlıca görüp gidiyor. Oysa tarihi taş evlerinin sıralandığı sokakları gezmeden, Uçhisar Kalesine çıkmadan gitmek olmaz. Perslerin Kral Yolu ve Selçukluların ise ticaret rotası İpek Yolu üzerine kurulmuş Uçhisar, kayadan oyma evleri, görkemli kalesi, nefis butik otel ve restoranları ile Kapadokya’da son yılların gözde bir durağı. Bu doğa mucizesi coğrafyanın keyfini sindire sindire gezin.

Uçhisar Gezi Rehberi

Yerel halkın Ucasar ismiyle andığı Uçhisar Nevşehir merkeze bağlı bir belde. Uçhisar’ın nüfusu ise 4 bin 500. Perslerin Kral Yolu, Selçukluların İpek Yolu üzerinde yer alan Uçhisar, tarih boyunca bu önemli rotayı koruyan önemli bir savunma merkeziydi. 1985’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Kapadokya bölgesinin gözde duraklarından biri olan Uçhisar, doğanın yeryüzündeki mucize dokunuşlarına tanık olabileceğiniz eşsiz bir bölge.

Çavuş, Tığraz ve Ağanın Kale üçlüsünün oluşturduğu Uçhisar, Beylikler Dönemi’nde, Karamanoğulları ve Selçukluların doğu sınırını, Kadıburhanettin Beyliği’nin ise batı sınırını oluşturması nedeniyle sınır bölgesindeki anlamını taşıyan Uçhisar ismini almış.

Uçhisar Kalesi, Kapadokya’nın en yüksek yeri. O yüzden panoramik şekilde Kapadokya’nın hemen her yerini görebileceğiniz enfes manzaraya sahip. Perslerin Güzel Atlar Ülkesi olarak adlandırdığı Kapadokya’daki ilginç peribacaları için değil buna hayat veren Erciyes ve Hasan Dağı için de en güzel seyir yeri bu kale.

Kaleye içerden kaya içi geniş bir oyuktan geçiliyor. Sonrasında dışardan takip edilen merdivenlerle zirveye çıkıyorsunuz. Girişteki oyuklardan kalenin içinde de olduğu ve tüneller şeklinde birbirini takip ederek bölgenin çeşitli alanlarına ulaşmak için kullanıldığı söyleniyor.

Uçhisar’ın Hristiyanlar için önemli bir merkez olduğu düşünüldüğünde, erken dönemde saklanmak için bu tür bir tünellerin yapılmış olması gayet doğal. Şu an kalede geziye açık böyle tüneller yok ama hayal edebilirsiniz. Zirveye çıktığınızda ise rastlayacağınız manzaranın dışında bir de mezarlar dikkatini çekecek.

Lahitlerden yola çıkarak, mezarların dönemin ileri gelenlerine ait olduğu düşünülüyor. Kalenin etrafında ve merdiven yolunda pek çok oyuk mağara var. Yöre halkı 1950’lere kadar buralarda yaşarmış. Oldukça geniş ve oda oda birbirinden ayrılan bu oyukları gezmenizi öneririm.

UÇHİSAR NEREDE
Uçhisar, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinin Orta Anadolu Bölümü’nde yer alan Nevşehir’in 8 km doğusunda, Nevşehir-Göreme Karayolu üzerinde bulunuyor.

UÇHİSAR’A NASIL GİDİLİR
Uçhisar’a hava yoluyla ulaşım: Nevşehir Kapadokya Havalimanı, Uçhisar’a 37 km uzaklıkta yer alıyor. Nevşehir’e İstanbul, Antalya ve İzmir’den haftanın belirli günleri direkt uçak seferleri yapılıyor.

Nevşehir Kapadokya Havalimanından Uçhisar’a ulaşım: Nevşehir Kapadokya Havalimanı’ndan Uçhisar’a ulaşım için herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmuyor. Havalimanından taksi, araç kiralama ve özel transfer araçlarıyla Uçhisar’a ulaşabilirsiniz. Ayrıca bazı otellerin ücretli servis araçları da ulaşımda kullanılıyor.

Uçhisar’a kara yoluyla ulaşım: Uçhisar’a şehirlerarası otobüslerin direkt seferleri yok. Otobüsle Uçhisar’a ulaşmak için öncelikle Nevşehir’e gelmek, Nevşehir Otogar’dan her yarım saatte bir hareket eden Göreme dolmuşlarına binmek gerekiyor. Uçhisar, Nevşehir-Göreme Karayolu üzerinde.

Kendi aracıyla İstanbul’dan Uçhisar’a gitmek isteyenlerin Ankara, Şereflikoçhisar, Aksaray ve Nevşehir güzergahını takip etmeleri gerekiyor. Uçhisar, İstanbul’a 752 km, İzmir’e 770 km, Ankara’ya ise 283 km mesafede.

Uçhisar Gezilecek Yerler 📌

Uçhisar gezilecek yerler oldukça çok, ancak asıl gezilmesi gereken yerler elbette Kapadokya coğrafyasına dağılmış. Göreme Milli Parkı, Güllüdere Vadisi, Paşabağı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Güvercinlik Vadisi, Kaymaklı Yeraltı Şehri ve Çavuşin Köyü bunlardan sadece bazıları.

Uçhisar’da Kermil (Gemil), Güvercinlik, Karankemer ve Bağlıdere olmak üzere dört vadi bulunuyor. Bunların içerisinde Güvercinlik Vadisi en ünlüsü. Uçhisar’dan başlayan vadi Görme’ye kadar uzanıyor. Vadilerde yer alan peribacaları, kaya oluşumları büyüleyici. Güvercinlik Tepesinden enfes manzarayı izleyin.

Uçhisar Kalesi’nin arkasında, eteğinde yer alan vadi Cevizli, Uçhisar’da görülecek yerlerin başında geliyor. Kalenin arkasında yer alan ve şapkası hala yerinde duran peribacası ise fotoğraflanması gereken en güzel peribacalarından birisi.

1. Uçhisar Kalesi

Uchisar, Cappadocia

Uçhisar Kalesi, Arap akınlarına karşı önemli bir savunma noktası olmuş, Selçuklu ve Beylikler döneminde de önemini korumuş. Zirveden vadiye kadar yedi kat yerleşimiyle ilginç bir yer altı şehri aslında burası. Yöre halkı büyüğüne ‘Ağanın Kalesi’, kü­çüğüne ‘Çavuşun Kalesi’ diyor.

Zeminden gökyüzüne neredeyse 100 metre kadar yükselen kaya kütlesi, Roma döneminden bu yana, yöre halkı tarafından oyularak çok sayıda oda, ev, sığınak, depo, sarnıç, mezar, mahzen, yapılmış. özellikle gün batımını saatlerinde tüm Kapadokya coğrafyasının aldığı inanılmaz renk cümbüşünü panoramik izlemek için ideal.

Uçhisar Kalesi’ne çıkmak için onlarca basamağı göze almanız gerekiyor. Uçhisar Kalesine Müze kartınızla ücretsiz olarak giriş yapabiliyorsunuz. Soluklanarak veya fotoğraf molası vererek zirveye çıktığınızda ise önünüze üç yüz altmış derece nefis Kapadokya coğrafyası sizi karşılıyor.

Günbatımında koyu kırmızı renk alan Kızılçukur, bölgenin diğer güzel bir köşesi Ortahisar, en kalabalık merkezlerden Ürgüp, diğer ilçeler veya mahalleler olan İbrahimpaşa, Mustafapaşa ve Gömede Vadileri ile enfes bir manzaraya bakakalıyorsunuz. Göreme, Avanos, Çavuşin, Nevşehir, Çat ve İç Anadolu’nun en yüksek dağı zirvesi karlı Erciyes’e kadar tüm bölgeyi izlemek pek bir keyifli.

Kalenin eteklerinde ise bir başka güzellik sizi bekliyor. Yokuş aşağı inerken sağ ve sol taraflarda kurulan tezgâhlarda birbirinden lezzetli yöresel ürünlerin kurutulmuşunu satan güler yüzlü esnafıyla karşılaşıyorsunuz Uçhisar’ın. “Almanız şart değil, tadına bakın” diyor hepsi…

Elma, dut, domates, yaban mersini, pestil ve üzümden yapılan çok özel bir lezzet olan köfter bulunan bu tezgâhların renkleri öyle cezbedici ki, hiç aklınızda yokken bir bakıyorsunuz hepsinin olduğu karışık yemiş poşetiyle inivermişsiniz yokuşu. Yokuşu inmenizle birlikte sıra sıra dizili yöresel hediyelik eşya dükkânlarının önündeki renk cümbüşü ise ikinci durağınız.

Dışarıdan bakıldığında küçücük olan bu mekânlar içine girmenizle birlikte devasa alışveriş merkezlerine dönüşüyor sanki. Doğal mağaralara oyulmuş bu dükkânlardan biri ise meydanda yer alan Galeri Faruk.

2. Galeri Faruk

Galeri-Faruk-Uchisar

Uçhisar Meydanda Alaturka Taner’in hemen solunda yer alıyor. Zengin el yapımı halı, kilim ve diğer nefis ürünlere sahip. Çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere, Afganistan, İran, Pakistan, Türkmenistan ve dünyanın diğer dört bir yanından getirtilmiş el dokuması halı ve kilimlerle dolu.

Dolar üzerinden satış yapılan Galeri Faruk’da kilimlerin dışında kilimden yapılmış ürünler de birer sanat eseri niteliğinde. Alışveriş yapmasanız da bu şahane dükkânı gezebiliyor, fotoğraf çekip ince belli bardakta tavşankanı çay ikramının keyfini çıkarın.

3. A La Turca Collection

Alaturka Halici Uçhisar

A La Turca Collection görmeniz gereken diğer bir mekan. Yöreden ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirilen halı, kilim, çanta, seramik, pişme çanaklar, yüzükler, kolyeler, küpeler ve dahası var. Ayrıca Orta Asya’dan getirtilmiş yöresel kıyafetlere de göz atın. Bir müze gibi bana göre burası.

Her biri el yapımı olan aksesuarlar, oniks biblo ve ev dekorları, yüzükler, kolyeler, küpeler; çanaklar, bu bölgenin meşhur Hitit testileri, kilimler, şallar satılıyor. İçerisi adeta bir müze gibi sanki ve en ilginç olanı ise sahibi Taner Bey’in özel ilgi alanı olan koleksiyonlar. Taner Bey, doğma büyüme Uçhisarlı bir esnaf; aslında esnaftan çok daha fazlası, bir sanatçı, gerçek bir zanaatkâr.

Eskiden çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Uçhisar tebaanın kullandığı evlerden kullanılmayan eşyaları toplayarak Kapadokya’ya ve Anadolu’nun kültürel değerlerine en büyük katkıyı yapmış genç bir insan. Asya ve Orta Asya’dan Türkmen kıyafet ve aksesuarlarını topladığı bölümü de ziyaret edin. Bu çok özel kıyafetleri giyip, aksesuarları takıp fotoğraf çektirin.

4. Tığraz Kalesi

Tığraz Kalesi, Uçhisar

Uçhisar’ın ikinci büyük kalesi Tığraz, içindeki oyulmuş kaya odalar, tüneller ve mahsenleriyle, zirveden vadiye kadar yedi kat yerleşimiyle ilginç bir yer altı şehri. Güvenlik nedeniyle sadece dışarıdan izlenebiliyor.

5. Güvercinlik Vadisi

Uchisar-Gezisi-Guvercinlik-Vadisi

Güvercinlik Vadisi, sadece Uçhisar gezilecek yerler arasında değil, Kapadokya’ya gelenlerin en sık ziyaret ettikleri yerlerden birisi. Vadi içerisinde bir de şelale yer alıyor. Göreme’ye kadar uzayan vadide çok sayıda güvercin yaşadığından bu ad verimiş.

6. Cevizli

Cevizli, Uchisar-Gezilecek-Yerler

Uçhisar Kalesi’nin kuzeyinde, arka tarafında yer alan Cevizli pek sevdiğim bir yer. Nevşehir-Göreme yolu tam da önünden geçiyor. Ön tarafta çirkin hediyelik eşya dükkanları var. Arka taraf ise enfes. yarım gün geçirilebilecek bir yer. Çay, kahve için, şarap tadın. manzaranın keyfini çıkarın. Şapkalı peribacasını fotoğraflayın.

7. Göreme Milli Parkı

Goreme-Uchisar-Gorulecek-Yerler

Göreme Vadisinin doğal yapısı kayalara oyulmuş çok sayıda kiliseleri ve peribacaları ile bölgenin en fazla ilgi çeken yerlerinin başında geliyor. Yeryüzünde bilinen hiçbir yere benzemeyen bu içerisindeki duvar resimleri olan kiliseleri gezin, vadilerinde yürüyün.

Göreme Açık Hava Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim- 1 Nisan) 08.00-17.00. Bilet satış gişesi yaz döneminde 18.30’da, kış döneminde ise 16.15’te kapanıyor. Açık hava müzesi, haftanın 7 günü ziyarete açık. Göreme Açık Hava Müzesi giriş ücreti 75TL. Müze Kart geçerli.

Uçhisar’da yeme içme, Kapadokya’nın diğer bölgelerine göre biraz pahalı fakat lezzetinden sual olunmaz. Le Mouton Rouge Restaurant’ın ise Saç Kebabı ve şahane atmosferi tavsiye olunur. İsterseniz içeride oturun kahvenizi içip gazetenizi okuyun, isterseniz bahçesinde şarabınızı içip manzarayı izleyin, bırakın zaman Uçhisar’da yavaşlasın, gün batmaya başlasın. Yazın restoranın arka kısmında yer alan avlusu oldukça kalabalık oluyor.

Balkon Restaurant’ın Çeltik Kebabı çok leziz. Terası ve bahçesi bulunan Balkon’da yemeğinize eşlik etmesi için açtıracağınız Kapadokya’nın ünlü Turasan ve Kocabağ şaraplarının kırmızısı olsun beyazı olsun enfes.

Anatelein Butik Otel, panoramik manzarasıyla, Peri bacalarına karşı, isterseniz terasta isterseniz bahçede ayaklarınız uzatıp, bir doğa mucizesinin keyfini sindire sindire yaşayabileceğiniz bir yer. Kalmasanız dahi bir kahve içmeye ve dinlenmeye uğrayın. Uçhisar Kalesi’nin Kuzeyinde, CCR Otel’in hemen arkasında yer alıyor. Bir yanda sevdiğim yer Cevizli, diğer yanda Uçhisar Kalesi manzarası. Enfes!

Kapadokya’nın en güzel vadilerinden Güvercinlik Vadisi’nin batı tarafında, görkemli bir yerde kurulmuş Taşkonaklar Butik Otel, elle oyulmuş kayaların hem içinde hem üzerinde uzayan, nefis mimariye ve karaktere sahip bir butik otel.,

Erciyes Dağı ve Güvercinlik Vadisi’ne nazır enfes bir manzarası var. Gün batımında manzaraya karşı şarap keyfi için ideal. Kapadokya otelleri içerisinde en iyilerden olan Taşkonaklar otel için rezervasyon ve fiyatlar için otel rezervasyon sitelerine göz atın.

Uçhisar gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil elbet. Kiralık araç ile Kapadokya’nın diğer nefis yerleri Zelve, Paşabağ, Çavuşin, Ürgüp ve Avanos‘a da uğrayın. Ürgüp’e 12 km, Kayseri‘ye 80 km, Avanos’a ise 10 km uzaklıkta yer alıyor.

Kapadokya bölgesinin en yüksek noktası olan Uçhisar, Nevşehir merkezine 5 km mesafede. Bölgenin panoramik seyrinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Uçhisar, gün batımının en güzel izlendiği tepe olmasıyla ünlü. İster vadilerinde ister peri bacalarında günü batırın, bu eşsiz renk paletini izlemenin keyfi birbirinden naif butik otellerinde çıkıyor. Eski Uçhisar evlerinden dönüştürülen bu şirin butik oteller, her koşulda ruhunuza hitap etmeyi bilecek kadar zevk sahibi.

Serbia

10 Yorumlar

  1. Uçhisar ihmal edilmiş bir yer, eskiden çok daha kaliteli bir yerdi. Neyse o günler aklıma gelince her şeyin nasıl bozulduğunu görüyorum, üzülüyorum. Uçhisar’daki hediyelik eşya satan dükkanlara uğrayın, memnun kalırsınız. Bir şey almasanız da çok ilginçler.

  2. Her sene Cappadox festivali yapılıyor Uçhisar’da. Türkiye’nin en kaliteli etkinliklerinden biri, aklınızda bulunsun gidenlere tavsiye ederim. 19 Mayıs’ta.

  3. Merhaba, Uçhisar kalesinin önündeki kuruyemişçiden aldığım ve bayıldığım iki ürün var bu fotoğrafta (tatlı kayısı çekirdeği de çok lezzetliydi). Kırmızı olan, yaban mersini değil, adının ne olduğunu bulamadım ki İstanbul’da alayım. Sorduklarım da tanıyamadı şimdiye kadar.

    Diğeri köfter dediğiniz şey miydi? Oradaki kuruyemişçi göndeririz demişti ama bulamayacağımı düşünmemiştim. İsimlerini biliyor musunuz bu ürünlerin? Ya da kuruyemişçilerin irtibat bilgilerine ulaşma ihtimaliniz var mı?:))

  4. Son gidişinizde öyle güzel video ve fotoğraflar çekmiştiniz ki sizden sonra ilk fırsatta Güzel Atlar Ülkesindeydik. Şimdi yine birçok insana ilham vereceğinizden eminim. Yalnız biz sizi artık Karadeniz Ereğliye bekliyoruz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz