Aksaray‘ın Güzelyurt ilçesi sınırlarında bulunan Ihlara Vadisi, kilise ve şapelleri, bitki örtüsü ve benzersiz yeryüzü şekilleriyle Türkiye‘nin en etkileyici bölgelerinden. Tarihi kaynaklarda Peristremma olarak geçen Ihlara Vadisi, Kapadokya bölgesini keşfetmek isteyenlerin rotasında yer alıyor.

Dünyanın sayılı kanyonları arasında gösterilen Ihlara Vadisi, 18 km uzunluk, ortalama 150 metre derinlik ve 200 metre genişliği ile kendine özgü bir ekosisteme sahip. Dünya üzerinde benzer özellikleri taşıyan kanyonlardan farklı olarak Ihlara Vadisi, tarih boyunca yerleşim yeri olan dünyanın en büyük kanyonu unvanına sahip.

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi, Aksaray

Melendiz Nehrinin hayat verdiği Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasan Dağı’ndan püsküren lavların etkisi ile binlerce yıllık bir aşındırmanın sonucunda oluşan doğa harikası. Vadiyi çevreleyen yumuşak kayaların lav, rüzgar ve yağmurun etkisiyle şekillenmesiyle günümüzdeki halini alan vadide bu kayalara oyulan yüzlerce kilise ve yaşam alanı bulunuyor.

Dünyanın en ilginç kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olan Ihlara Vadisi, Melendiz Dağları’ndan kaynağını alan onlarca küçük akarsuyun birleştiği ve güneydoğu-kuzeybatı yönünde ilerlediği bir bölge. Melendiz Nehri’nin 30’a yakın menderes çizerek kat ettiği Ihlara Vadisi’ndeki kuş uçuşu uzaklık 10 km olmasına rağmen, menderesler nedeniyle bu mesafe 18 km’ye ulaşıyor.

Malta

Hristiyanlığın ilk yıllarından itibaren korunaklı yapısı nedeniyle düşman tehdidine karşı doğal bir savunma merkezi olan Ihlara Vadisi, bu dönemin kutsal yapıları ve yaşam alanlarına sahip.

Kayalara oyulan freskli kiliseler Ihlara’dan Selime’ye kadar olan vadi içerisinde 14 km boyunca uzanıyor. Ihlara Vadisi’nde ilk örnekleri MS 4. yüzyıla kadar uzanan Hristiyanlık döneminin ilk kiliseleri Kapadokya tipi olarak adlandırılıyor. Birçoğu renkli freskleriyle birer sanat şaheseri olarak kabul edilen kiliselerin en önemlileri Eğritaş, Ağaçaltı, Kokar, Pürenliseki ve Yılanlı kiliseleri.

Ihlara Vadisi’ni önemli kılan en büyük özelliklerden biri endemik bitki türleri ve yaban hayatı. Çok keskin ve dik kayaların çevrelediği vadi tabanından ilerleyen akarsuyun kenarında şaraplık üzüm bağları ve meyve bahçeleri bulunuyor. Vadi içerisine gizlenen bu yemyeşil doku seyrine doyum olmaz bir manzara oluşturuyor.

Ihlara Vadisi, Kapadokya
Ihlara Vadisi, Kapadokya

Doğal bir mikro klima alanı olan vadide Antep fıstığı başta olmak üzere, üzüm, şeftali, kiraz, kayısı gibi meyveler yetişiyor. Kapadokya bölgesinin yeryüzü şekilleri ve tarihi yapılarına benzer oluşumlar görülen Ihlara Vadisi, insanlık tarihi için çok önemli bir yaşam alanı.

Vadi çevresindeki bozkır görünümü ve cılız bitki örtüsünün aksine vadi yamaçları yemyeşil bitki örtüsüyle bambaşka bir dünyanın kapılarını açıyor. Bölgede karasal iklim görülmesine rağmen vadi içerisinde Akdeniz iklimine yakın bir iklim tipinin etkisi hissediliyor.

Ihlara Vadisi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

Adres: Yuları, Güzelyurt, Aksaray
Tel: +90 (382) 453 77 01
Ziyaret saatleri: Ihlara Vadisi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.30. Pazartesi günleri kapalı. Bilet satış gişesi kapanış saatinden yarım saat önce kapanıyor.
Ihlara Vadisi giriş ücreti: Ihlara Vadisi giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

Ihlara Vadisi nerede

Ihlara Vadisi’ne nasıl gidilir

Ihlara Vadisi, Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda konumlanıyor. Aksaray’a bağlı Güzelyurt ilçesinin Ihlara kasabasında başlayan vadi, Aksaray’a 40, Nevşehir’e 100, Kayseri’ye 148, Ankara’ya 269, İzmir’e 727, İstanbul’a ise 717 km uzaklıkta.

Ihlara Vadisi’ne özel araçla ulaşım için Aksaray-Nevşehir Karayolu kullanılıyor. Aksaray-Nevşehir Karayolu’nun 11. kilometresinden saparak vadiye ulaşabilirsiniz. Aksaray kent merkezinden Ihlara Vadisi’ne günlük turlar düzenleniyor. Tur otobüsleri Ihlara Köyü’nde bırakıp, Belisırma Köyü’nden alarak vadiye inen merdivenleri çıkmaktan kurtarıyor.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden Aksaray’a direkt otobüs seferleri mevcut. Aksaray Otogarı’ndan her yarım saatte bir Ihlara Vadisi’ne dolmuş seferleri var. Ihlara Vadisi’ne en yakın havalimanı Nevşehir Kapadokya ve Kayseri havalimanları. Her iki havalimanından Ihlara Vadisi’ne toplu ulaşım imkanı yok. Araç kiralayarak ya da otogar üzerinden Aksaray’a ulaşarak vadiye gelebilirsiniz.

1 Yorum

  1. Burada üniversite okurken, Aksaray Üniversitesinde ilk defa üniversite gezmek için getirmişti o an öyle bir duygular yaşadım ki mükemmel ve anlatılmazdı gerçek manada herkesin bir defa görmesi gereken yerlerden biri olmaktadır.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz