Kaymaklı Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinin en önemli kültürel zenginliklerinden olan ve tahmini 150-200 tane civarında olduğu düşünülen yeraltı şehirlerinden biri. Kapadokya’da yumuşak tüf kayalara oyularak yapılmış çok sayıda yeraltı şehri bulunuyor.

Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri bunlar içerisinde en çok bilinenleri ve en büyükleri. Ayrıca henüz görmediğim Tatlarin, Özkonak, Gümüşkent, Mucur, Örentepe, Ovaören ve Gökçetoprak yeraltı şehirleri de diğer bilinenler arasında ve toplamda gezilebilen 36 adet yeraltı şehri var. Yeni yeni yapılan inşaat çalışmalarında tesadüf eseri yenileri de keşfedilmeye devam ediliyor.

Kapadokya bölgesi geçmişte sık sık saldırılara uğradığından, bu yeraltı şehirlerinin daha çok savunma amaçlı, halkın geçici bir süreyle sığınabilmesi için inşa edilmişler. Bazılarının aynı anda 30.000 kişinin barınabileceği büyüklükte olduğu düşünülüyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Bu şehirlerin en çok ziyaret edilenlerinden biri de Kaymaklı Yeraltı Şehri. 1964’te ziyarete açılan şehir, Nevşehir‘e 19 km uzaklıkta yer Kaymaklı kasabasında yer alıyor. Sekiz katlı olmasına rağmen yalnızca dört katı ziyarete açık.

Malta

Kapadokya görülecek yerler arasındaki yeraltı şehrinin ilk katında ahır yer alıyor. Hayvanların dar koridorlardan daha aşağıdaki katlara geçişi zor olacağından ahırın hemen girişte yer aldığı tahmin ediliyor.

Alt katlara inildikçe kilise, mezarlık ve yaşam alanları karşınıza çıkıyor. Yeraltı şehirlerinde her ailenin kendine ait mutfağının bulunması mümkün olmadığından ortak mutfaklar bulunuyor.

Kaymakli Yeralti Sehri
Kapadokya Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kapadokya Kaymaklı Yeraltı Şehri

Tüf kayalara oyulmuş yeraltı şehrinde dar geçitlerle birbirlerine bağlanan odalar, depoları, su mahzenleri, mutfak ve erzak yerleri, havalandırma bacaları, su kuyuları ve kiliseler yer alıyor. Mekanlar birbirine uzun galeriler ve karmaşık tünellerle bağlanmış.

Aydınlatma için beziryağı yakılan kandiller kullanılmış. Bu kandiller ısınmada da büyük görev üstlenmiş. Yeraltı şehirlerinde insanı en çok hayrete düşüren şeylerden biri de sürgülü kapılar oluyor.

Kaymakli Kapadokya
Kilise

Kaymaklı yeraltı şehrinin ilk katı, diğer Kapadokya yeraltı şehirlerinde olduğu gibi ahırlara ayrılmış. Buradan tüflerde açılmış tünellerle kilise ve diğer yaşam alanlarına geçiyorsunuz.

Bu tünellerden sürgü taşlarıyla kapanabilen bir geçitle ikinci kattaki kiliseye geçiliyor. Kilise tek nefli ve iki apsisli. Apsislerin önünde vaftiz taşı, kenarlarda ise oturmaya yarayan platformalar yer bulunuyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri Nevşehir

Savunma amaçlı kullanılan bu sürgü taşlarının çapı 1- 2.5 metre, ağırlıkları ise 200-500 kg. Büyük çoğunluğu yerinde kesilerek yapılan bu kapıların en önemli özelliği ise yalnızca içeriden açılabilmeleri.

Kaymaklı Yeraltı Şehri, 1984’ten bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesinde yer alıyor. Yaz dönemlerinde 08.00-19.00, kış dönemi ise sabah 08.00-16:30 arasında ziyarete açık. Yeraltı şehri giriş ücreti 30 TL ve Müzekart geçerli. Kapadokya gezisi yaparken bu ilginç yeraltı şehrine de uğrayın.

4 Yorumlar

  1. Kapalı mekanlarda nefesi daralanlar, ya da korkanlar sadece giriş kısmına kadar baksın derim. Korkulacak, endişe duyulacak bir şey yok tabi.

  2. Çok sayıda yer altı şehri var, Kaymaklı ve Derinkuyu’nun görülmesi bence de yeterli. Keşke o zamanları resmeden maketler yerleştirilse, videolu ekranlar konsa.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz