İsveç‘in başkenti Stockholm, İskandinav coğrafyasının en büyük şehirlerinden biri. İskandinav coğrafyasının merkezinde yer alan şehir, kültür, sanat, ekonomi ve tarihi miras konularında Avrupa’nın en gelişmiş şehirlerinden. Yenilikçi trendlerin belirleyicisi olan kent, son yıllarda yazılım geliştirme ve dijital dünyada yaşanan yeni yatırımlarla isminden sıkça söz ettiriyor.
Gölün denizle buluştuğu, Stockholm takım adaları olarak bilinen 14 adanın üzerinde kurulmuş, 800 yıllık tarih ve kültüre sahip Stockholm aynı zamanda genel olarak dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak görünüyor. 30 bin ada ve kayalıktan oluşan takım adının Stockholm’ün cazibesinde önemli bir rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek.
Stockholm hakkında kısa bilgiler 🇸🇪
13 küçük ada İsveç’in başkenti olan Stockholm kentini oluşturuyor. Gamla Stan olarak adlandırılan Eski Kent, şehrin tam kalbinde bulunuyor. Stockholm’ün nefis eski yerleşimi çok iyi korunmuş durumda. En ferah ve havadar kentlerden biri olan Stockholm Avrupa’nın en büyük Kraliyet Sarayı’na sahip. Ayrıca çok sayıda müzesi olan Stockholm güzel mimarisi ile de tanınıyor.
Dünyanın yüksek refah seviyesi ile öne çıkan kentlerinden biri olan Stockholm, yüzyıllardır İsveç’in en modern, en gelişmiş ve farklı alanlarda öncü şehri oldu. Şehrin tarihi geçmişi 1252 yılına uzanıyor.
Stockholm’de İsveç’in resmi dili İsveççe konuşuluyor. İngilizce de yaygın olarak konuşulan diller arasında. İsveç para birimi Kron. İsveç, Türkiye’den bir saat geride. Stockholm nüfusu 1.6 milyon, yüzölçümü ise 188 km².
ⓘ Stockholm’e gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.
ⓘ Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vize almakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız vize istemeyen Vizesiz Avrupa Ülkeleri tavsiyelerimi inceleyin. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.
ⓘ Stockholm Gezi Rehberi ve Stockholm Gezilecek Yerler blog yazılarımda seyahat planlarınıza yardımcı olacak bilgiler yer alıyor. Daha uygun bir Stockholm tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
Stockholm nerede 📍
Stockholm, Avrupa kıtasında yer alan İsveç’in başkenti. İsveç aynı zamanda bir Kuzey Avrupa ülkesi. Şehir, İsveç’in merkezinin doğusunda, binlerce ada ve yarımadanın kalbinde konumlanıyor.
Stockholm’e nasıl gidilir ✈️
Stockholm’e hava yoluyla ulaşım: İsveç’in başkenti Stockholm’e Türkiye’den düzenlenen direkt uçuşlarla ulaşım sağlanıyor. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus Hava Yolları’nın Stockholm’e direkt uçuşları bulunuyor. İstanbul-Stockholm uçuş süresi 3 saat 55 dakika.
İstanbul’dan Ukrayna Hava Yolları ile Kiev aktarmalı Stockholm uçuşları daha ekonomik uçak bileti bulmak isteyenler için iyi bir alternatif.
Stockholm Havalimanından şehir merkezine ulaşım: İsveç’in en büyük havalimanı olan Arlanda Havalimanı, Stockholm şehir merkezine 37 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, tren, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Havalimanından 20 dakikada bir hareket eden otobüslerle şehir merkezinin farklı noktalarına ulaşım sağlanıyor. Arlanda Havalimanı’nın içerisinde yer alan tren istasyonu şehir merkezi ve İsveç’in farklı kentlerine seferlerin düzenlendiği bir merkez konumunda. Trenle Stockholm kent merkezine ulaşım 20 dakika sürüyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Stockholm şehir içi ulaşım: Stockholm’de, otobüs, metro, tramvay, feribot gibi seçeneklerden dilediğinizi kullanabileceğiniz gibi, A, B ve C Zone olarak üç bölgeye ayrılmış metro ağını kullanarak turistik bölgelerin hemen hepsine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Diğer yandan Stockholm, tam bir bisiklet şehri. Tüm şehri 2 günde yürüyerek de gezebilirsiniz.
Stockholm’ün merkezi Gamla Stan (Eski Şehir) Stockholm’ün en eski yerleşim bölgesi ve sokaklarındaki ortaçağdan kalan orijinal yerleşimin görüntüsü ziyaretçilerini zamanda geri gittiğimiz hissine sürüklüyor. Burada soyluların evi olan Riddarhuset ve İsveç İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine rağmen günümüzde halen ayakta duran Bonde Sarayı gibi ünlü simgeleri bulabilirsiniz.
Riddarholmen Kilisesi, Riddarholmen adasında bulunuyor, Stockholm’ün en eski binalarından biri ve parçalarının bir kısmı 13. yüzyıla kadar uzanıyor. Kilisenin tepesinde oturan güzel kuleleri uzaktan görülebiliyor.
Zengin bir kültür ve sanat şehri olmak için yarışan başkentin tren istasyonu bile takımadaların güzelliğini ve ihtişamını sergilemek için yarışıyor. Stockholm metro istasyonu 110 kilometre uzunluğunda sanatla dolup taşan eşsiz bir yer. İstasyon müzeye dönüştürüldüğü için vardığımız yer ilk defa yolculuktan daha değeli oluyor. Duvarlardaki resimlerden heykellere kadar her yer sanatla bezeli.
Şehir hem eski hem de yeni damak tadına hitap ediyor. Tarih ve mimarlıkla ilgilenen kişiler şehrin sarayı ve sayısız müzesini ziyaret ederlerken Stockholm’ün canlı genç yaşantısını tecrübe etmek isteyenler hareketli gece hayatının tadını çıkarıyorlar.
Günümüzde mutluluğa dair pek çok yaşam felsefesi popüler olmuş durumda. Daha sade ve düzenli bir yaşam için popüler hale gelen Konmari, Ikigai, Hygge derken ‘Lagom’ kavramını da sıkça duyuyoruz. İsveç’ten dünyaya yayılan dengeli yaşam felsefesi Lagom, minimalizmle iç içe bir kavram.
Özünde, hayatı sadeleştirerek mutlu olma fikri yatıyor. Minimalizm de öncelikle sanatta ve mimaride ortaya çıkmış bir akımken şimdi bir yaşam tarzı oldu. Eşyadan kıyafete her alanda minimalizmin etkilerini benimsemek mümkün. Lagom da bu noktada bir dekorasyon akımı olarak bilinse de yaşam tarzı haline gelmiş. Kelime anlamı olarak ne çok fazla ne çok az, tam kararında manasına geliyor. Anneannelerimizin azı karar, çoğu zarar sözünü de andırıyor.
Lagom üzerine yazdığım yazımı izniniz olursa ben de sizinle paylaşmayı isterim: tarz2.com/ne-cok-az-ne-cok-fazla-tam-kararinda-lagom
Keyifli okumalar dilerim, sağlıcakla kalın.
ebrubektasoglu.com