İsveç, yüzölçümü ile Avrupa’nın en büyük ülkelerinden biri. Yüksek refah seviyesiyle dünyanın yaşam kalitesi en yüksek ülkelerinden biri olan İsveç’te insan hakları, demokrasi, adalet ve çevreye saygı gibi konulara büyük hassasiyet gösteriliyor.
Kuzey Işıklarının Ülkesi ya da Vikinglerin Toprakları gibi isimlerle anılan ülke sayısız göl, akarsu, şelale, fiyort ve orman varlığı ile kıta Avrupası’nın doğal güzellikleri öne çıkan en önemli ülkelerinden biri.
İsveç hakkında kısa bilgiler 🇸🇪
İsveç tarihi MÖ 8 binden 6 bine kadar avcılık, toplayıcılık ve balıkçılıkla geçimini sağlayan insanlarla başlıyor. İlk İsveçliler ticaret yapmak için zamanla kuzeye doğru yayılarak Akdeniz’e açılıp Romalılarla ticari ilişkiler kurmuşlar.
Adı Svear kabilelerinden gelen İsveç’te, Svearların Gotarları yenmesiyle kurulan İsveç Krallığı, 16. yüzyılın ortasına dek Hansa Birliğinin İsveç ticaretine yön vermesiyle devam etmişse de 1350’deki büyük veba salgınıyla ülke uzun süreli bir ekonomik durgunluğa uğramış.
1389’da, Danimarkalı Kraliçe Margareta hâkimiyetindeyken Danimarka ve Norveç ile birlikte, tek hükümdar yönetiminde üç İskandinav ülkesi Kalmar Birliği adı altında birleştirildi. Kalmar Birliği dağıldığında ise, bugünkü İsveç ve Finlandiya sınırlarının temeli oluştu.
Her iki dünya savaşında da tarafsız kalan ülke, II. Dünya Savaşından sonra, Avrupa’nın bir numaralı sanayi ülkelerinden biri hâline gelerek, 1995’te Avrupa Birliği’ne katıldı.
İsveç, meclis sistemine sahip, meşruti monarşi ile yönetilen bir ülke. Yaşam kalitesine bağlı olarak oldukça pahalı ve ekonomik olarak da oldukça gelişmiş bir ülke olan İsveç, demokrasi indeksine göre birinci sırada, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’ne göre de yedinci sırada bulunuyor.
Orta çağdan beri bağımsız bir ülke olan İsveç’in para birimi, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Euro yerine, milli para birimi olan İsveç Kronu (SEK), nüfusu ise yaklaşık 9 milyon.
İskandinavya, Kuzey Avrupa ülkeleri olan İsveç, Norveç’in tümünü, Finlandiya’nın kuzey bölümünü içeren yarımada. Fiziksel coğrafya tanımının yanı sıra, politik açıdan da İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka ana karalarıyla bu ülkelere bağlı çok sayıda ada ve bunların kapladığı alan İskandinav ülkeleri olarak tanımlanıyor.
İsveç’te İsveç’in resmi dili İsveççe konuşuluyor. İngilizce de yaygın olarak konuşulan diller arasında. İsveç para birimi Kron. İsveç, Türkiye’den bir saat geride. İsveç nüfusu 9 milyon, yüzölçümü ise 450 bin km².
ⓘ İsveç’e gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.
ⓘ Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vize almakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız vize istemeyen Vizesiz Avrupa Ülkeleri tavsiyelerimi inceleyin. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.
ⓘ Daha uygun bir İsveç tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
İsveç nerede 📍
İsveç, İskandinav Yarımadası’nın doğu yarısında, batısında Norveç, kuzeydoğusunda Finlandiya, doğusunda Botni Körfezi, güneydoğusunda Baltık Denizi ve güneybatısında Kuzey Denizi ile çevrili bir ülke. Topraklarının yüzde 15’i Kuzey Kutup Dairesi içinde kalan İsveç, doğası, doğaya olan saygısı, refah düzeyi ve kültür-sanat etkinlikleriyle yıl boyu pek çok ziyaretçi ağırlayan sıra dışı bir destinasyon.
İsveç kuzeydoğuda Finlandiya ve batıda Norveç ile komşu. İsveç’in Güneybatıda Öresund Kanalı üzerindeki Öresund Köprüsü ile Danimarka’nın başkenti Kopenhag’la da sınırı var.
İsveç’e nasıl gidilir ✈️
İsveç’e hava yoluyla ulaşım: İsveç’in başkenti Stockholm’e Türkiye’den düzenlenen direkt uçuşlarla ulaşım sağlanıyor. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus Hava Yolları’nın Stockholm’e direkt uçuşları bulunuyor. İstanbul-Stockholm uçuş süresi 3 saat 55 dakika.
İstanbul’dan Ukrayna Hava Yolları ile Kiev aktarmalı Stockholm uçuşları daha ekonomik uçak bileti bulmak isteyenler için iyi bir alternatif. Malmö ve Göteborg gibi İsveç’in diğer kentlerine de aktarmalı uçuşlarla gidilebiliyor.
Stockholm Havalimanından şehir merkezine ulaşım: İsveç’in en büyük havalimanı olan Arlanda Havalimanı, Stockholm şehir merkezine 37 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, tren, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Havalimanından 20 dakikada bir hareket eden otobüslerle şehir merkezinin farklı noktalarına ulaşım sağlanıyor. Arlanda Havalimanı’nın içerisinde yer alan tren istasyonu şehir merkezi ve İsveç’in farklı kentlerine seferlerin düzenlendiği bir merkez konumunda. Trenle Stockholm kent merkezine ulaşım 20 dakika sürüyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
İsveç gezilecek yerler, başkent Stockholm başta olmak üzere Malmö, Göteborg, Gotland ve Luleå bölgeleriyle öne çıkıyor. Özellikle de ülkenin kuzeyinde Aurora Borealis adı verilen kuzey ışıkları benzersiz bir görsel şölen sunuyor. Vizbi Adası ise İsveç’in en güzel yerlerinden biri.
Stokholm’ün kalbi eski şehir bölgesi Gamla Stan, başlı başına mimari bir hazine niteliğinde. Tarihî bölge, çeşitli restoran, kafe, bar, mağaza ve otellerle donatılmış durumda. İsveç’te gezilecek yerler bakımından başkent Stokholm öne çıksa da Göteborg, Malmö, Vizbi Adası, Gotland Adası ve Luleå oldukça çok ziyaret edilen bölgeler.
Başkent Stockholm’ün kuzey ışıklarını görebileceğiniz bölgesi olan Aurora Boleris’ten kuzeye doğru ilerledikçe gün uzayarak neredeyse 24 saate çıkıyor. Ülkede yıl boyunca pek çok kültürel etkinlik ve festival düzenleniyor. Tiyatrolarıyla da oldukça ünlü olan ülkede yer alan Gröna Lund, Djurgarden Adası’nın üzerinde kurulu olan dev bir eğlence merkezi.
İsveç’in önemli bir turizm adresi olan ve ülkenin kuzeyinde bulunan Buz Oteli ise her yıl kış aylarında inşa edilip baharda eriyor ve ertesi kış yeniden yapılıyor. Bothnia Körfezine ve Baltık Denizine olan yakınlığı nedeniyle İsveç’te çok sayıda su sporu tesisi bulunuyor.
Adalara tekne turları, tarihi Göta Kanalı boyunca yapılan yolculuklar, su kayağı, golf, rüzgâr sörfü, bisiklet ve Norbotten’de balık tutma, ziyaretçilerin büyük keyif aldıkları etkinliklerden bazıları. İsveç 96 bin göl ve yüzlerce kilometre uzanan kumsallara sahip. Kış ziyaretçileri köpek kızağı, kayak, buz tırmanışı ve toboga gezintisi için geliyorlar.
İsveç’in tarihini ve kültürünün tadını çıkarmak için Stockholm Eski Kasabasına, Oresund köprüsüne ve güneydoğudaki Smaland Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. İsveç yemekleri sadelikleriyle ünlü: Smorgasbord, Kottbullar (köfte), füme ren geyiği, dağ çileği ve deniz ürünleri ülkenin öne çıkan lezzetlerinden.