Fiji, tek kelimeyle bizim kartpostallarda gördüğümüz manzarayı ayaklar altına seren büyüleyici bir adalar topluluğu. Google’a Fiji yazıp görselleri tıklarsanız ne demek istediğimi çok daha iyi anlatmış olurum. 1950 yıllarına kadar bölgeyi ziyaret eden cruise gemileri sadece uzaktan adaları izleyebiliyordu. Şimdiyse baştan bu adaların hepsi bir turist cenneti. Tabi yeteri kadar bütçeniz varsa!

Ne zaman Fiji kelimesini duysam gözlerimin önüne, üzerinde beyaz kumlu plajından denize doğru uzanan hindistan cevizi ağaçlarının olduğu mavi, üzerinde balıkçı teknesinin olduğu turkuaz renkli pırıl pırıl denize sahip posta kartları gelirdi. Eski bayramlarda birbirimize gönderdiğimiz kartların üzerindeki sahnelerden birinde yıllar sonra olacağım hiç aklıma gelmezdi.

fiji gezi rehberi

Yerliler ada üzerinde bungalovlar, resortlar yaparak turistleri ağırlamaya başlamışlar. Şimdilerde tropikal okyanus dalgalarının beyaz kumlu plajlara doğru dalgalandığı bir tropikal ada cenneti genç, yaşlı, aile veya balayı çiftlerini ağırlıyor. Bu adalarda her bütçeye uygun bir seçenek bulmak mümkün.

1987’de turizme kapalı olan bu adalar devletin gayrimenkuller üzerindeki yetkiyi ada yerlilerine vermesiyle turizm olayı canlanmaya başlamış.

Malta

Fiji Gezi Rehberi

Fiji özellikle balayı çiftleri ve ada tutkunları için ideal bir tatil yeri. Hemen hemen her adanın belirgin karakteristik özelliği var. Kimisi gençlerin takıldığı party adası iken kimisi daha sakin ve aileler için daha uygun. Bazı adalar dalış üzerine uzmanlaşmış, kimisi ise ultra lüks resortlar ile oldukça baştan çıkarıcı.

Türkiye’ye çok uzak olması onun güzelliklerini keşfetmenize engel olmasın. Unutamayacağınız bir tatil olacağına eminim.

Fiji Adaları

Fiji 333 adadan oluşan bir adalar topluluğu. En büyük adası Viti Levu ve başkent Suva da bu adada. Viti Levu adasının doğusunda kuzeyden güneye doğru uzanan Mamanuca ve Yasawa Adaları beyaz kumlu plajları, yağmur ormanlarıyla kaplı doğası ve inanılmaz çeşitlilikte ve güzellikte deniz altı yaşamıyla binlerce turisti kendisine çekiyor.

Fiji ana adası Viti Levu’dan Fiji adalarına feribot seferleri Denarau Limanından yapılıyor. Seferlerin çok da ucuz olduğu söylenemez.

Fiji adaları

Pasifik Okyanusu’nda yer alan bu adalardan Mamanuca Grup ana karaya daha yakın ve bazıları oldukça küçük. Örneğin Mana Adası sadece 300 dönüm büyüklüğünde. Mamanuca 6 ana adadan oluşuyor ve bunlardan Qalito Adası, başrolünde Tom Hanks’in oynadığı Cast Away (2000) filminin burada çekilmesinden dolayı Cast Away Island olarak biliniyor.

12 büyük adadan oluşan Yasawa Grup, volkanik kayalıklardan oluşan bir yapıya sahip olup dik dağlara sahip. Adaların en yüksek noktası 600 metreyi geçmiyor. 30’a yakın tatil köyü, muhteşem beyaz kumlu plajları ve kristal berraklığında lagünleri ile birçok filme mekân olmuş.

fiji adaları haritası
Fiji Haritasını Büyütmek için Tıklayın

Fiji’nin Kuzey Batısı boyunca uzanan 12 büyük ada; Kuata, Nacula, Nanuya Lailai, Nanuya Levu (The Blue Lagoon), Naviti, Tavewa, Waya, Waya Lailai, Yaqeta.

Fiji adaları üzerinde sırt çantalılar ve dar bütçeli gezginler için ekonomik konaklama seçenekleri olduğu gibi, aynı zamanda kendine özel plajı, iskelesi ve hizmetçilerinin olduğu, geceliği 5000 doların üzerinde ultra lüks oteller yer alıyor.

Yasawa adaları üzerinde 30’a yakın resort bulunuyor. Bunların birçoğu yemeklerin dâhil olduğu, tropikal cennet keyfini yaşamak için binlerce dolar harcamaya gerek kalmadan, lüks olmayan, basit ve ekonomik konaklama hizmeti sunuyorlar.

Resortların çoğu her şey dâhil olarak çalışıyorlar. Şnorkelle dalmak, kano gezileri, geleneksel yiyecekler, ada üzerinde yürüyüş ve gün batımı turları, kava seremonileri, geleneksel danslar ve gece ateş dansı şovları hemen hepsinin sunduğu hizmetlerden bazıları.

Fiji Rotam

Nisan 2010’da Yeni Zelanda’dan Fiji’ye geçmiştim. Ana ada olan Viti Levu’da Viseisei Köyü‘nde birkaç gün kaldıktan sonra etkileyici doğası ve güzel plajı ile ünlü Kuata Adası’na gitmiştim.

fiji rehberi adalar kuata adası

Kuata Adası‘nda yer alan Kuata Natural Resort’ta kaldım. Ekonomik tatil isteyenler için paylaşımlı dorm odaları olduğu gibi denize birkaç metre uzaklıkta bungalovlar da bulunuyor. Akşam 18.00-23.00 arası jeneratörden elektrik sağlanıyor.

Deniz sıcacık, 24-28 derece arası, kıyıya yakın kısmı kristal berraklığında, ancak bolca deniz bitkileri, mercanlar ve deniz kabukluları nedeniyle denizde rahat rahat yürümek ve yüzmek zor.

Kuata Adasının hemen karşısında Waya Lai Lai adasında ise daha lüks ve egzotik bungalovlar bulunuyor. Fiji Doları ve Türk Lirası kur olarak birbirine hemen hemen eşit (o zamanlar).

📍Fiji Adaları: Kuata Adası
📍Fiji Time: Hamak Keyfi
📍Kuata Adasında Son Gün

Waya Lai Lai

fiji rehberi adalar

Kuata Adası’nın hemen karşısında Waya Lai Lai adasında ise daha lüks ve egzotik bungalovlar bulunuyor. Naboro Köyü ise gerçek Fiji yerel yaşamını yakından tanımak için ilginç bir fırsat oldu. Fiji Doları ve Türk Lirası kur olarak birbirine hemen hemen eşit. Bu köyde 3 öğün yemek dâhil 25 TL’ye kaldım. Yalnız köy, tatilcilerden çok keşfetmeye meraklı gezginler için daha uygundu.

Sonra hemen karşıdaki Waya Lai Lai adasına gitmeye karar verdim ve adadan adaya kano ile geçtim. Waya Lai lai çok büyük bir ada ve ada üzerindeki resortta çalışan çok sayıda yerli vardı. Onlarla tanışıp sohbet ettikten sonra onlarla köyde kalıp kalamayacağımı sordum. Kabul ettiler. Ertesi gün, bir zamanlar yamyam olan yerlilerin evlerinde uyuyordum.

Naboro Köyü

fiji rehberi Naborro

Naboro Köyü‘nde 2 gün kaldım. İnanılmaz güzellikte bir doğada, iki yanı plaj olan bir boğazda kurulmuş olan Naboro Köyü sigaradan arındırılmış bir yer. Naboro Köyü ise gerçek Fiji yerel yaşamını yakından tanımak için ilginç bir fırsat oldu.

Elektrik, telefon ve TV’nin olmadığı, çok sade ve basit bir yaşamın olduğu köyde herkes bana oldukça sıcak davrandı. Sadece kaldığım evin değil herkesin misafiriydim. Köyde 3 öğün yemek dâhil 25 TL’ye kaldım. Yalnız köy, tatilcilerden çok keşfetmeye meraklı gezginler için uygun.

📍Waya Lailai Adası: Naboro Köyü
📍Fiji Adasında Nasıl Mülk Edinilir
📍Fiji Adalarından Viseisei Köyüne Dönüş

Fiji Coral Cost

Fiji Coral Coast

Ana karaya döndükten sonra, Viti Levu Adasının güney kıyılarında yer alan Coral Cost’ta, The Beach House adlı bir yerde 1 hafta kaldım. Burası da atmosfer olarak Fiji Adalarını aratmayacak güzellikteydi. Kumların üzerinde plajda denize doğru uzanan hindistan cevizi ağaçları bizim kartpostallarda gördüğümüz görüntüyü gözlerimizin önüne seriyor.

📍Viseisei’den Coral Cost’a: Nadi
📍The Beach House, Coral Coast

Nadi

Fiji’nin en popüler yerlerinden birisi de Nadi. Bunun sebebi ise Fiji’de ne kadar farklı turistik yerlere gitmek isteseniz gidin ilk noktanız her şekilde Nadi olmak zorunda. Uluslararası havalimanı burada olduğu için tam bir turist merkez. Nadi’deki Hint-Fijili nüfusun çoğunluğu nedeniyle burası aynı zamanda İslam ve Hinduizm için merkez de bir merkez konumunda. Yapılacak çok fazla şey var ve bu yüzden rahatlıkla birkaç gün geçirip eğlenebileceğiniz bir yer.

Scuba Bula dalış merkezinde tüplü dalışa gitmek de yine çok güzel bir seçim olabilir. 22 dalış alanına sahipler ve en yakını sadece 10 dakika uzaklıkta olduğundan dolayı gönül rahatlığıyla seçebileceğiniz çok başarılı bir dalış merkezi.

Diğer yandan, kültürel ve dini mekanlara ilgisi olan kişiyseniz, Sri Siva Subramaniya Tapınağını ziyaret edin. Güney yarımküredeki en büyük Hindu tapınağı olarak karşımıza çıkan bu tapınakta gerçekten kendinizi Hindistan’da gibi hissedeceksiniz çünkü neredeyse oradaki tapınakların bire bir aynısı.

Nadi’de onlarca sahil ve ada, jet ski, botla geziler ve sayısız birçok aktivite yanında düşük bütçeden lükse kadar çok geniş otel seçenekleri bulunuyor.



Suva

Fiji’nin siyasi ve ticari yönü hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Suva’yı ziyaret edin. Burası, Fiji’deki siyaset ve ticaretin merkezi olsa da canınızın sıkılacağını düşünmeyin çünkü çok fazla turistik bölge de var.

Parlamento binasına da ev sahipliği yapan Suva’da sokak pazarlarından taze ve egzotik meyve sebzeler alın. Fiji halkının sıcaklığı ve misafirperverliğinin yarattığı sıcak atmosfer sayesinde pek bir yabancılık çekeceğinizi düşünmüyorum.

Ayrıca yerel sanatçıların yarattığı ilginç eserler ve el sanatlarının satıldığı Belediye El Sanatları Merkezi’nden hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Kaçırmamanız gereken en güzel parklardan biri de Colo-I-Suva Ormanı Parkı. Burası doğanın en güzel halini görebileceğiniz bir yer. Dilerseniz kuş gözlemciliğine, yüzmeye, doğa yürüyüşüne vs. gidebilirsiniz. Yürüyüş yaptığınızda inanılmaz değişik bir bitki örtüsüne şahit olacaksınız. Yürüyüş yollarının varış noktaları genelde muhteşem şelaleler oluyor.

Ziyaret edebileceğiniz başka bir park da Albert Park. Burası ilginç doğası ve manzaraları ile nedeniyle değil, yerin ünlü bir olayı yüzünden çok biliniyor. 1928’deki Trans-Pasifik uçuşunda Charles Kingsford-Smith acil inişini Albert Park’ın bulunduğu bu noktaya gerçekleştirdi.

Sokak pazarları ve parklarının yanı sıra müzeleri ziyaret edebilir ve kültür merkezlerinin de tadını çıkarabilirsiniz. Fiji kültürüne daha çok hâkim olmak istiyorsanız, birkaç eserin ve arkeolojik bulguların sergilendiği Fiji Müzesi’ni ziyaret etmeniz gerekiyor. Bazı eserler 3500 yıl öncesine kadar dayanıyor. En azından Fiji’nin binlerce yıl önce turistlerin veya yabancıların buraya gelmeye başlamadan önce nasıl bir yer olduğu hakkında bir fikriniz olacak.

Fiji yapılacak şeyler

Fiji, su sporları sevenler için adeta bir cennet. Şnorkelle yüzme, dalış, rüzgâr sörfü hemen her adada yapılabiliyor. Yine benim yaptığım gibi kano kiralayıp kıyıdan biraz açıldığında hem adanın etkileyici manzarasının keyfi çıkarılabilir hem de pırıl pırıl denizde mercanların arasında yüzülebilir. Kanodan deniz altına bakmak bile etkileyici doğrusu.

Lonely Planet’a göre Fiji Pasifik okyanusundaki en kaliteli ve kolay gidilebilir dalış rotalarından biri ve “yumuşak mercanların başkenti” olarak biliniyor.

Balinalar, tropik balıklar, renkli mercanlar, deniz tavşanları, ıskarmoz balıkları, orkinos, vatozlar ve mercan köpek balıkları gibi deniz canlılarına sahip olan Fiji’de dalış için en uygun zaman Mayıs-Ekim arasındaki kuru mevsim çünkü bu dönem suyun en berrak olduğu zaman. Su sıcaklığı yıl boyunca 25-28 derece arasında oldukça yüksek.

Yüzme bilin veya bilmeyin mutlaka ama mutlaka şnorkel kiralamalı ve mümkünse dalış yapılmalı. Dünyada denizaltı hayatının en zengin olduğu güzellikleri görmeden dönmemeli. Kulaktan dolma o bölgede köpekbalığı olur diye de endişe etmemeli.



📍Fiji’de Köpekbalıklarıyla Yüzmek!

Dünyada köpekbalığı saldırılarıyla ölenlerin sayısı 8-10’dur ve bizim bildiğimiz arılar mesela daha çok ölüme sebep olur. Köpekbalığı izleme dalışları gibi aktiviteleri kaçırmamalı. Buradaki köpekbalıklarının iri balıklardan farkı yok.

fiji rehberi
Fiji Coral Coast

Kimisinde scuba diving kursları almak ve dalışa gitmek mümkün. Bu adalarda yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri kanoyla çevreyi keşfe çıkmak. Deniz hemen her yerde sakin olduğundan güven ve keyifle ada çevresindeki denizde manzara turuna çıkılabilir.

Yanınıza sualtı kamerası almayı unutmayın. Bu güzellikleri dünyada çok az yerde görebilirsiniz. Bu adaların çoğunda elektrik olmadığı gibi GSM alıcısı ve internet de yok (Benim ziyaret ettiğim 2011 yılında öyleydi). Maillerden ve Facebook, hatta medeniyetten uzakta gerçek tatilin keyfini çıkarın. Gündoğumu ve günbatımını kaçırmayın. Tropikal meyveleri tatmadan eve dönmeyin.

Bunun dışında adadaki ormanlarda trekkingler veya adadaki en yüksek noktalara yapılan günbatımı izleme yürüyüşleri kaçırılmayacak aktiviteler arasında. Kristal berraklığında masmavi denizde yüzmek, beyaz kumlar üzerinde dinlenmek ve hamakta uyumak, kitap okumak hiçbir şey yapmasanız bile keyifli bir tatil geçirmek için yeterli.

Böylesi ada cennetlerinde sağlığa oldukça dikkat etmek gerekiyor. Yanınızda lazım olabilecek ilaçları getirmek iyi fikir olabilir.

Fiji mutfağı

fiji yeme içme

Günümüz Fiji mutfağı Polinezya, Hint, Malay, Çin ve Batı mutfağının bir karışımı. Hint mutfağı, İngilizlerin şeker tarlalarında çalışmak üzere buraya getirdiği Hintli kölelerin etkisiyle oluşmuş. Şu anda halkın %38’ini Hint kökenli Fijililer oluşturuyor.

Fiji mutfağında en çok kullanılan maddelerin bazıları, tadı patatesi andıran ekmekağacı (breadfruit) meyvesi, manyok (cassava), taro kökü (dalo) ve yaprakları. Sığır eti, kümes hayvanları, domuz eti ve deniz ürünleri Fiji mutfağının bütünleyici parçaları.

Salata, meze, çorba ya da içeceklerin çoğu esas. Bunlar, guava, mango, muz ve ananas gibi yaygın olarak bulunan meyveler ile hazırlanıyor. Bu meyveler, hindistan cevizi sütü ile birlikte, tatlı, tuzlu ve baharatlı yemekler hazırlamak için kullanılıyor.

Genellikle, bir Fiji ana yemeği et veya tavuk kullanılarak hazırlanıyor. Garnitür olarak nişasta yönünden zengin Sütleğengiller familyasından bir bitki olan manyok kullanılıyor.



Haşlanmış taro yaprakları ile süslenen menü, zencefil, sarımsak, zerdeçal, çemen otu, kişniş, kimyon ve hint körisi gibi baharatlardan bazıları yemeğin lezzetini artırmak için ekleniyor. Baharatların doğru miktarda kullanılması önemli. Kendilerine ait özel bir pişirme tekniği olmasa da çok kültürlülük ile komşularından aldıkları geleneksel pişirme yöntemleri kullanılıyor.

Kokoda adlı yemek, ulusal yemekleri olarak kabul ediliyor. Hindistan cevizi kreması ve limon ile marine edilmiş çiğ balıktan yapılıyor. Ulusal içeceklerinin adı ise Kava. Genellikle Kava bitkisinin köklerini ezip soğuk su ile karıştırarak hazırlanıyor ve mümkün olan en kısa sürede tüketilmesi öneriliyor. İçki sakinleştirici bir etkiye sahip olduğundan zihinsel berraklığı bozmadan ve sarhoş olmadan dinlenmek için bire bir.

Fiji’ye ne zaman gidilir

fiji rehberi
Viseisei Köyü

Fiji Kışı veya kuru sezon olarak bilinen Mayıs-Ekim arası Fiji’yi ziyaret etmek için en uygun mevsim. Düşük nem ve yağmurun olduğu bu mevsim daha serin havasıyla keyifli bir tatil imkânı sağlıyor. Deniz suyu sıcaklığı 26 dereceler civarında seyreder. Haziran ve Temmuz ayları turist ziyaretinin en yüksek olduğu aylar. Tabi bu mevsimde fiyatlar biraz daha yüksek.

Yüksek sezon: Temmuz – Eylül. Düşük sezon: Kasım – Nisan. Ara sezon: Mayıs – Haziran

Fiji Güney Denizinin tropikal iklimine sahip olduğundan iki mevsim çok güçlü şekilde hissediliyor: Mayıs – Haziran arasındaki kuru mevsim ve Kasım – Nisan arasındaki yağışlı mevsim. Kuru mevsim ılıman geçiyor ve sıcaklık en fazla 28 dereceye kadar çıkıyor.

Yağışlı mevsim ise sıcak ve nemli geçiyor, sıcaklık ise 31 dereceye kadar çıkıyor. Bu dönemde yağmur yağışları çok ani ve düzensiz oluyor ancak hemen ardından güneş açıyor. Yağışlı mevsim aynı zamanda tayfun mevsimi olarak da biliniyor.

Romantik bir deneyim için Fiji’nin gündönümü olan Eylül sonu ya da Mart sonu zamanlarında dolunay çıktığı ve dağların siyah siluetlerinin en belirgin olduğu zamanlar tercih edilmeli. Güneş ışınları göllerdeki en derin renkleri gün yüzüne çıkartıyor ve görülmeye değer muhteşem bir görüntü oluşuyor.

Fiji festivalleri ziyaretçilerin fazla ilgisini çekmiyor ancak yerel halk yoğun olarak ilgi gösteriyor. Suva’nın Noel karnavalı, Latouka’nın Eylüldeki Şeker Festivali, Nadi’nin Temmuzdaki Bula Festivali, Sayusavu’nun Kasımdaki Güney Pasifik Müzik festivali ve tüm Fiji’de Kasımda kutlanan Diwali festivali katılabileceğiniz yerel festivaller arasında yer alıyor.

Fiji’ye nasıl gidilir

fiji adalara gidiş
Adalalar arası ulaşım sağlayan tekne

Yeni Zelanda’nın Acukland şehrinden 3,5 saatlik Air New Zealand havayolları uçuşuyla Fiji Nadi Havalimanına inmiştim. Havalimanına girişte, çiçek desenli gömlekleri ve etek tarzındaki yerel kıyafetleri içerisinde, ellerinde gitarları ile bir müzik grubu şarkılarla karşılamıştı.

Avustralya’dan Qantas Havayolları ile de Fiji’ye gidilebilir. Fiji adaları arası uçuşlar Sun Air ve Air Fiji tarafından sağlanıyor. Ben Nadi limandan tekneyle Kuata Adası’na geçmiştim.

Fiji vizesiz ülkeler listesinde. Ülkeye girişte 120 gün vizeniz havalimanında pasaportunuza basılıyor. Derin mavi deniz, beyaz kumlu plajlar, sık ormanlara sahip Fiji adalarını tanımlamak için kelimeler yetersiz kalabilir. Fotoğraflar binlerce kelimeye bedel.

8 Yorumlar

  1. Orda ticaret yapıyorum.Hrıstiyan egemenliği olduğu yorumları doğru ancak halk gayet mütevazi. Müslümanlar kendilerine ait bir örgütlenme içindeler. Kendilerine ait camileri var. Başbakan bile müslüman.
    Gidilmesi ve görülmesi gereken Harika yerlerden bir tanesi.

  2. Kesinlikle Fiji’ye gitmeyin. Fiji’ye eşimle beraber tatile gitmiştik. Halk bilindiği üzere farklı dinlere mensup. Müslüman olduğumuzu öğrenince çok kaba davrandılar. Azınlıkta olan Müslümanlar var ve baskı altındalar. Turistler eğer Müslümansa alkol tüketmiyorsa personelin davranışları başkalaşıp kaba davranıyorlar. Hatta biri siyaset konuştu, Müslümanlar çağ dışı diycek kadar ezik bilgisiz kulaktan dolma bilgilerle bizleri aşağıladılar.

    • Fiji’de 2 haftam geçti ve hem yerlilerin köyünde hem de ailelerin yanında ve Adalarda kaldım. Hiçbir yerde din veya benzeri ayırımcılığa maruz kalmadım. Ne tür kabalıkta bulundular? Başka milletlerin siyaset konuşması ve olumlu olumsuz bir inanç veya bir şeyler hakkında negatif şeyler söylemesi fikir özgürlüğüdür. Tıpkı sizin şu an bu blogda fikirlerinizi söyleyip insanlara “gitmemelerini” tembihlemeniz gibi.

      Eğer orada eleştiriel bir yaklaşım sergilediyseler orada size söz hakkı düşmüştür. Gereken cevabı vermişsinizdir diye düşünüyorum. Diğer yandan Fiji coğrafyası harikulade. Gitmeye, görmeye, keşfetmeye değer bir yer.

      Aynı mantıkla bakarsak bizim millet de batılılardan çoğunlukla nefret ediyor. Onların da ülkemize gelmemesi gerekir.

    • Nevin hanım Fiji’de yaşamış biri olarak söylediklerinize kesinlikle katılmadığımı belirtmek isterim. Fiji halkı bu dünya üzerinde karşılaştığım en candan ve en pozitif halk. Türkiye’nin nerede olduğundan bile haberleri yok, islam ile ilgili bildikleri adaya 1800’lerin sonunda gelen ve bir kısmı müslüman olan Hintlilerden ibaret. Onların bile herhangi bir ayrımcılığa maruz kaldıklarından şikayet ettiklerini duymadım. Ayrıca kimse bana hangi dine mensup olduğumu sormadı, bir kere bile din ile alakalı bir konuşma içerisinde bulmadım kendimi. Şu an yaşadığım Portekiz’de Hintli, Bangladeşli, Pakistanlı müslümanlar yaşıyor olmasına rağmen bir tane bile camiye rastlamadım ama Fiji’deki evime yakındaki camiden ezan sesleri gelirdi. Bu sebeple Fiji’ye gitmeyi düşüneceklerin dini ayrımcılık konusunda olumsuz bir düşünceye kapılmalarının yersiz olduğunu düşünüyorum.

      Hemen tüm yerli halkının hizmet sektöründe, yüzlerinde kocaman bir gülümsemeyle çalıştığı bir ülkede siz çok yanlış insanlara denk gelmiş olmalısınız.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz