Yeni Zelanda, misafirlerine macera ve keşif için rakipsiz çeşitlilik sunan, fotojenik ve dost canlısı bir ülke. Maori kültürü, ünlü haka dansı, bungee jumping ve rugby tutkuları, kivi meyvesi, milyonlarca koyunu, denizlerinde binlerce yelkenlisi ve Yüzüklerin Efendisi serisindeki unutulmaz sahneleriyle aklımızda derin bir yeri var. Güney Pasifik Okyanusu’ndaki iki ana adadan ve daha küçük olan birkaç tane adacıktan oluşan bu ülke Yeni Zelanda.
Genellikle “Pasifik Cenneti” olarak adlandırılan Yeni Zelanda, dünyanın en güzel topoğrafyasından bir doğa yelpazesine sahip. Dağ tepeleri, göller, fiyortlar, nehirler ve aktif volkanik dağlar gibi coğrafi harikalara sahip bir ülke. Baştan çıkarıcı güzelliklerle dolu bir coğrafya olan Yeni Zelanda’da ciddi heyecan arayanlar için Sky Diving, Jet Boating, Canyon Swing, Heli Biking, gibi sıra dışı aktivite seçenekleri var.
Yeni Zelanda hakkında kısa bilgiler 🇳🇿
Güney Büyük Okyanus’da yer alan Yeni Zelanda, Hollandalı kâşif Abel Tasman 1642’de keşfedince ülkeye Staten Landt ismini vermiş. Yeni Zelanda’nın yerel halkı Maoriler, yaşadıkları topraklara “Aoetaroa” adını vermişler. “Uzun beyaz bulutların ülkesi” anlamına geliyor.
Ülke nüfusun %14,6’sını Maoriler oluştururken, %10 kadarını Asyalılar oluşturuyor. Toplam yüzölçümü Türkiye’nin üçte birine yakın. Yeni Zelanda, 5 milyona yakın bir nüfusa sahip. Ülkede Yeni Zelanda’nın resmi dili İngilizce konuşuluyor. Yeni Zelanda para birimi Yeni Zelanda Doları. Yeni Zelanda, Türkiye’den 11 saat ileride. Yeni Zelanda’nın ülke kodu 64, Güney Ada’nın kodu ise 3.
Yeni Zelanda yılın büyük bölümünde çok güzel ve ziyaret etmek için en uygun zaman size en uygun olan zaman olacak. Eylül – Nisan arasında yaz ayı yaşanırken eğer kayak yapmak istiyorsanız Haziran – Ağustos ayları arasında ziyaret edebilirsiniz.
Doğa ve açık hava sporlarının tadını çıkartmak isteyenler için Yeni Zelanda’da yapılacak çok şey var. Bungee Jumping son derece popüler ve yüksek olan her hangi bir yer atlama noktası olarak kabul ediliyor. Bisiklet turu her geçen gün daha da popüler hale geliyor ve insanlar doğal manzarayı bu şekilde daha yakından inceleme şansı buluyor. Tüm göller ve nehirlerde balıkçılık yapıldığını görebilirsiniz. Sonra kayak, snowboard ve sörf ise tartışmasız çok sevilen sporlar.
Yeni Zelanda’nın bir başka özelliği de sınırsız sayıdaki manzaralarından dolayı birçok filmin burada çekiliyor olması. En popüler olanlardan biri Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi tabi ki. Bu filmi seviyorsanız filmde geçen yerleri burada kendi gözlerinizle görebilme şansına sahip olacaksınız. Yeni Zelanda’nın bu filmlerden kazandığı ün, insanlara Yeni Zelanda’nın ne kadar güzel bir turistik destinasyon olduğunun farkına varmasını sağladı.
ⓘ Yelkenler Şehri Auckland ve “Kia Ora” Yeni Zelanda blog yazılarımda gezilip görülecek yerler ile ilgili daha detaylı bilgiler paylaştım. Ayrıca Yeni Zelanda Gezilecek Yerler yazımda da ülkenin önemli yerleri hakkında detayı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim.
ⓘ Yeni Zelanda’ya gitmek için Yeni Zelanda vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.
ⓘ Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vize almakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız vize istemeyen Vizesiz Avrupa Ülkeleri tavsiyelerimi inceleyin. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.
ⓘ Daha uygun bir Yeni Zelanda tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
Yeni Zelanda nerede 📍
Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus’ta yer alan bir ada ülkesi. Güney Yarımkürede, Okyanusya’daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya’nın yaklaşık 1.500 km güneydoğusunda yer alıyor. Kuzeyden güney yönüne doğru 1600 km uzanan dar ve uzun, dağlık bir coğrafyaya sahip ülke, yine Kuzey Ada ve Güney Ada olarak adlandırılan iki büyük ada üzerinde kurulu. Başkenti Wellington olan Yeni Zelanda’nın en büyük şehri ise Auckland.
Yeni Zelanda haritası 🗺️
ⓘ Yeni Zelanda gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️
Yeni Zelanda’ya nasıl gidilir ✈️
Biz yıllık izinlerimizde ve resmi tatillerde yapmakta olduğumuz tatillerimizi kendimiz planlamayı tercih ediyoruz. Öncelikle aynı seyahati tur ile yapmanın yaklaşık yarı fiyatına mal oluyor. Bunun temel olarak üç nedeni var; zaten ancak gece yatmak için girdiğimiz otelimizi 4-5 yıldızlılardan seçmiyoruz; programı düzenlemesi için birilerine para vermemiş oluyoruz, uçak biletlerini önceden alıyoruz, promosyon kullanıyoruz.
Süresi de uzun, mesafe de çok olunca üzerinde en çok çalıştığımız rota Yeni Zelanda ve Avustralya oldu. Aylar öncesinden izin talepleri yapıldı ve oraya en ucuz nasıl ulaşılır araştırması başladı. Biz araştırma yaparken THY bu konuda henüz antlaşması olmadığı için sonuç bile çıkarmıyordu. Artık Seul aktarmalı hizmet veriyor.
Uçuş arama sitelerinden sonuç elde edilebiliyor ancak onda da etaplar için farklı hava yolu şirketi seçmek pek mümkün olmuyor. Gidiş ve dönüş noktalarınız birbirinden ayrı ise işler iyice karışıyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Yeni Zelanda’ya hava yoluyla ulaşım: Biz alternatif aktarma noktalarına göre taramalar yaptık; Seul, Hong Kong, Kuala Lumpur, Abu Dabi, Dubai, Guangzhu, Singapur, Bangkok. İlk akla gelenler. Mil de kazanabilmek için fark az ise THY seçelim derken Kuala Lumpur’a 2 kişi gidiş dönüş 4 bin TL’ye biletlerimizi aldık. Bu biletlerden birini, uzun mesafe 2 kat değerli kullanılan maximiles kredi kartında birikmiş ve gelecek millerimizle ücretsiz aldık.
Kart limitiniz oranında avans mil kullandırıyor, harcamalarla 1 yıl içerisinde kazanamadığınız miller faizsiz, cezasız, aldığınız fiyata eşit olarak hesabınıza yansıtılıyor. Ben limitimi harcama miktarım kadar tuttuğum ve artırmalarına izin vermediğim için avans hakkım 2 bilete yetmedi, ama sene sonunda da borçlu kalmayacağım.
Asya’dan Avustralya’ya ulaşım: Uçuş arama motorlarından, o zaman sadece Kayak.com’un radarında olan AirAsia bizim için muhteşem bir çözüm oldu. Kuala Lumpur’dan Melbourne ve Sidney’e şahane fiyatlara (su bile dahil değil) uçuyorlar. Biz Melbourne gidiş, Sidney dönüş uçaklarımız için yaklaşık 2 bin TL ödedik. Sonrası programın detaylandırılması ve alınan kararlar neticesinde iç ulaşımın sağlanması oldu. Ama ben şimdi sadece ulaşımdan bahsedeceğim.
Okyanusya’da sırt çantalı gezginler için adete özel tarifeler var, bagajsız, ikramsız uygun fiyatlı uçak biletleri milli havayolu Air New Zealand’da dahi var. İlave bagaj hakkını çevrimiçi alamıyorsunuz, eğer bagajınız varsa size 80AUD fatura ediyorlar bagaj başına.
Eğer 2 kişi tek bagaj veriyorsanız hala çok ekonomik oluyor, Melbourne’den Auckland’e kişi başı 180 dolara bilet alabildik biz. Fakat bagaj konusunda çok sıkılar, kesin olarak 7 kilonun üzeri kabin bagajı kabul etmiyorlar. Tekerlekli kabin boy valiz kullanıyorsanız onların boş halinin 3 kilo dolayında olduğunu unutmayın, sırt çantası kesinlikle çok verimli oluyor.
Yeni Zelanda ve Avustralya vizesi 🛂
Biz vize işini biletlerden sonraya bıraktık. Özellikle Yeni Zelanda bir kaç hafta sürenin kendilerine tanınmasın istiyorlar inceleme için, son ana bırakılmamalı. En güzel özellikleri vizenin ücretsiz olması. Başvuru formunu (aile başı 1 adet), belgeleri ve pasaportunuzu gönderip sabrediyorsunuz. Acil durum oldu ve sabredemiyor gibi bir durumunuz olursa da telefon edin. Çok yardımcı oluyorlar.
Benim acil bir iş seyahati durumum olunca bizim işlemlerimize yardımcı oldular ve birkaç gün sonra içlerinde el yazısıyla doldurulmuş vizelerimiz olan pasaportlarımız geri geldi.
Avustralya ise vize işini mali amaçlı yapıyor gibi. Pasaportunuzun fotokopisini, başvuru formunu ve eklerini kargoluyorsunuz. Kredi kartınızdan 130AUD çekiyorlar, e-posta olarak vizenizi gönderiyorlar. Gördüğümüz kadarıyla tüm ziyaretçileri 1 yıllık çoklu giriş vizesi veriyorlar.
Belgesellerde Avustralya ve Yeni Zelanda’nın sınır güvenliği konusunda ne kadar titiz olduğunu izlemiş ama durumu anlamamıştım. Kuala Lumpur’a kadar sıkıntısız vardık. Öğrendik ki Air Asia, KLIA’nın LCCT (Low cost carrier terminal) adlı ucuz terminalini kullanıyor.
Oraya taksi ya da otobüs ile gitmek gerekiyor. O nedenle bavulları aldıktan sonra bir miktar Malezya Ringit’i edinmek gerek. Bu güzergahı kullanacaklara uçuşlar arası en az 3 saat koymalarını öneririm (hatta uçuşları bağlatamayacakları için ilkinin rötarına karşı daha da fazla).
AirAsia uçuşumuza check-in yaptırmaya çalışırken görevlinin ekranında benim için “Do Not Board” yazısı çıktı. İncelemeye soruşturmaya başladılar, telefonlar edildi. Vizemde problem varmış, göçmenlik bürosu bloke koydurmuş. O kadar içten uğraştılar ki, bundan sonraki seyahatlerimizde bu tip insanlarla karşılaştığımızda verebileceğimiz ufak hediyeler taşımaya karar verdik.
Stresli geçen çeyrek saat sonunda Avustralya konsolosluğunun vizeme pasaport numaramı yanlış yazdığı, araya bir basamak sıkıştırdığını bildirdiler. Merkezden düzeltme gelince benim biletimi de bastılar.
Uçağa geçiş kapısında, terminalin içerisinde tekrar X-ray’den geçiriliyor çantalar, havalimanından dahi almış olsanız suları teslim ediyorsunuz, yani uçakta satın alma zorunluluğu var. Sonra biri gelip size sorular sormaya başlıyor. Bizim sorguya çekildiğimizi anlamamız bile zaman aldı. Yaklaşık 8 kişi kadar bekliyor, bunların ikisi net olarak Malezyalı değil. Zaten sorguyu da onlar yapıyor.
Bizi karı koca ayırıp ayrı ayrı benzer soruları sordular, “neden gidiyorsunuz”, “neler görmeyi umuyorsunuz”. Dönüş biletleri dahil evrakları falan kontrol ettiler, yaklaşık 10 dakikalık sorgu sonrası kabul edildik uçağa.
Melbourne’de yaklaşık bir saat pasaport sırası bekledikten sonra kontrolü yapan görevli elini masanın altına götürüp bir düğmeye bastı. Birileri gelip bizi ve pasaportlarımızı aldı, Türk pasaportu olduğunu görünce de Türkçe bilen bir sınır görevlisine bizi aktardı. Sohbet havasında geçen sorgumuzda tekrar program ve biletlerimiz elden geçti. Görevli bizi uğurlarken “kalacağınız otel göç etmeye çalışan Malezyalıların tercih ettikleri arasında, o nedenle sorgunuz istenmiş olabilir” dedi.
Bavullarımızı aldıktan sonra bu sefer gümrük kontrolü için sıraya girdik. Elde valizler bir yarım saat kadar daha sabrettik havalimanından çıkabilmek için. Yiyecek gibi yasaklı hiçbir şey yoktu yanımızda. Her iki kuyrukta da elektronik cihazların kullanımı da yasak.
Bu sadece ilk varışımızdaki örnek. Yeni Zelanda’ya giriş çıkışlarda da benzer durumlar yaşanıyor. İki kişi olduğumuz için gözlemim her iki Türk’ten birini sorguladıkları yönünde. Eşimin vizesi sisteme işlenmediği için sorun yaşadık, pasaportlardan birinin taramasında problem olunca sorguya çekildik. Patlayıcı madde aramasından geçirildik, valizlerimiz ayrılıp taramadan geçirildi, kokusu çantamıza sinen, kendisini yediğimiz tavuklu sandviç nedeniyle köpeklere yakalandık, çantamız arandı.
Vize: Yeni Zelanda Türk vatandaşlarından vize istiyor.
Ankara Yeni Zelanda Büyükelçiliği
Kizkulesi Sokak No:11, Gaziosmanpaşa/Ankara
Tel (312) 446 3333 | Faks (312) 446 3317
Genel E-mail nzembassyankara@ttmail.com
İstanbul Yeni Zelanda Başkonsolosluğu
İnönü Caddesi No:48/3, 34437 Taksim/İstanbul
Tel: ( 212)244 0272 | Faks: (212)251 4004
E-Mail: nzhonconist@hatem-law.com.tr
Göçmenlik Ofisi E-mail: VisaTurkey@mfat.govt.nz
Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma 8.30-17.00
Göcmenlik Ofisi hafta içi her gün 9.00am-12.00 açıktır
Tüm uğraşlara rağmen tekrar gitmeyi umuyoruz, muhteşemdi. Dünyanın en sıcak, kibar insanları orada yaşıyormuş meğerse, ağzımızı açık bırakacak doğal güzellikler, kendisine hayran bıraktıran şehirler oradaymış. Onları da GezmekGuzel.com’da paylaşıyoruz.
Yazı: Orhan Tuna
Fotoğraflar: Kemal Kaya
Yeni Zelanda’ya gitmek istiyorum!! Özellikle şehirden kaçıp direk doğasının içinde kaybolduğum bir ay terapi gibi gelirdi herhalde. Her nereye gitsem karşıma çıkan bu güzel ülke, Yeni Zelanda vizesini sorun etmesem gideceğim ilk yer olurdu sanırım.
Arkadaşlar merhaba şimdi ben öğrenciyim ve ben de yeni Zelanda’ya gitmek istiyorum. Dünyanın tüm vizeleri ABD Kanada 10 yıllık Avusturalya 1 yıllık Şengen İngiltere ne isterseniz var ama şimdi öyle bi durum var ben şimdi öğrenci olduğum için ailemden biri bana sponsor olması lazım çünkü ben çalışmıyorum. Diğer vizelerde yaptığım gibi ama ne yazik ki yeni Zelanda Vizesi biraz garip geldi bana.
Eğer turist olarak gideceksem ya çalışıyor olmam lazım kendi masrafları karşılamak için yada ailem sponsor olacaksa yeni Zelanda vatandaşı veya orada oturma izni olan biri lazım. Yani ben şimdi başvurmaz mıyım yoksa kendi hesabımı ve kredi kart ekstreleri yeterli mi? İnanın bi çözüm bulamadım onlara da binlerce mail gönderdim underraken formu doldur diyorlar ama o form öğrenci vizesi için yardımcı olabilecek biri var mı?
Merhabalar Bulgaristan vatadaşlıgına sahibim ve yani bir Avrupa vatandasiyim ayni zamanda. Yeni Zelanda’ya gitmek icin yine bir vize almam gerekli mi? Yeni Zelanda Avrupa Birligine uye mi? Bu konularda bilgi verirseniz cok sevinirim cok arastirtim fakat her yerde farkli bilgiler yer aliyor.
Yeni Zelanda Avrupa Birliği üyesi değil. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı sitesinden gerekli bilgiyi alabilirsin.
İlkokulu coğrafya dersi yüzünden terkettin? Yeni Zelanda nereee Avrupa nere!
Merhabalar…
New Zealand dunyanin en guzel ulkesidir.
Ben 1983 yilinda geldim, bu zaman icinde sadece 2009 yilinda 15 gunlugune İstanbul’a gittim. Guney adasinin en guneyinde İnvercargill’e bagli Bluff kadabasinda yasiyorum. Esim Yeni Zelanda’li. Bende buranin vatandasiyim. Rahat ve huzurlu bir yasantim var, soylemesi ayip olmasin, kendime ait bahçei bir evim ve gelitim var. Memleketimi ozlesemde tekrar gitmeyi dusunmuyorum. Ben kendimi bu topraklarda eski zannediyordum ama 1957 yilinda buraya gelmiş Turk tanidiğim var.
Merhaba, değerli dostum ismini bağışla, bilemiyorum nasıl hitap edeyim size. Bu siteye yazdığına göre siz de gezmeyi seven birisisiniz. Bize nasıl yardımcı olursunuz New Zealand’a seyahat etmek istediğimizde? Göçmen olarak (ailemle 1 eşim ve 1 kızımla) gitmek istersek 2016 yılında Yeni Zelanda hükümetinin uygulaması hakkında bilginiz var mı? Saygılarımla,
Herkese iyi günler bizde yeni Zelanda’ya yerleşmeyi düşünüyoruz eşim makina mühendisi Türkiye’de yabancı bir şirkette Satınalma müdürü olarak Çalışıyor 43 Yaşında ben çalışmıyorum 2 kızımız var 10 ve 4 yaşlarında eşimin ve benim ingilizcem çok iyi fakat eşim orada iş sıkıntısı yaşarmıyız diye korkuyor çocuklu olunca geçim kaygısı daha büyük tabi 4 Kişilik bir ailenin masrafı ne olur vize için nasıl bir yol izlemeliyiz bir iki firmanın ilanına başvuru yaptık fakat önce buraya gelin yerleşin dediler tabi HAKLI olarak
Beni de götürün bıktım bu ülkeden