Nagidos Antik Kenti, Anadolu medeniyetlerine ait çok sayıda antik şehirlere ev sahipliği yapan Mersin‘de, Bozyazı ilçesi sınırlarında yer alıyor. Anamur’un 10 km doğusunda, Orta Dağlık Kilikya’da konumlanan Nagidos, bölgenin en eski kentlerinden biri.

Bozyazı’da Paşabeleni olarak adlandırılan bir tepenin üzerinde ve eteklerine yayılan Nagidos, denizden yararlanabilen, orta ölçekli tarım devletiydi. ‘Küçük ada’ anlamına gelen Nagidos’un tarihi geçmişi MÖ 2 binli yıllara uzanıyor. Şehir, Kilikya bölgesinin en ihtişamlı seramiklerine ev sahipliği yaptığından, bölge tarihi ve yaşamını anlamlandırabilmek için önemli bir yerleşim yeri olarak kabul ediliyor.

Nagidos Antik Kenti

Nagidos Ören Yeri’nde, 1998-2002 yılları arasında Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serra Durugönül başkanlığında yürütülen arkeolojik kazılar ve kentin antik dönem limanını ve sınırlarını belirleyebilmek için yapılan yüzey araştırmaları, bölgenin tarihi dokusunu ve zenginliklerini gün yüzüne çıkardı.

Nagidos Antik Kenti

Nagidos Antik Kenti, Mersin kent merkezinin yaklaşık 200 km batısında, Bozyazı ilçesi sınırlarında yer alıyor. Şehir, öyle çok göz alıcı, insanı heyecanlandıran antik kalıntıya sahip değil. Kaynaklara göre Nagidos MÖ 7. yüzyılda, tarihte kurulan 12 İyon kolonisinden biri olan ve büyük bir deniz gücüne sahip Samos’un bir kolonisi olarak kurulmuş. Erken dönem Grek tarihçi ve coğrafyacı Hekatios’a göre ‘Nagis Kubernetes’ adında Semitik kökenli birisi tarafından kurulmuş.

Malta

Serbia

MÖ 2 binlerde Luvi halkının oluşturduğu Tarhundaşşa Krallığı sınırları içinde bulunduğu biliniyor. Antik kentin akropolü, yani merkezi bugün Paşabeleni olarak adlandırılan 68 metre yükseklikte, denizden, nehir içerisindeki limana girecek gemilerin görülebileceği tepenin üzerine kurulu.

Toroslar’dan gelen Sini Çayı, akropolün batısında denize kavuşuyor. Paşabeleni Tepesi, bundan 4 bin yıl öncesine kadar bir ada konumunda olup, zaman içerisinde nehrin getirdiği alüvyonlarla karaya bağlandığı biliniyor. Hem denizden hem karadan ulaşılabilirlik, Nagidos’u askeri, ticari ve de tarımsal ihtiyaçlara cevap verecek özellikler taşıyan önemli bir merkez haline getirmiş.

Arkaik Dönem’den, yerleşimin terk edilişine değin kent hemen hemen her dönem ticaretin içinde olmuş. MÖ 5. yüzyıl sonu ve 4. yüzyıllarda ekonomik açıdan güçlü olduğu biliniyor. Kronolojik olarak sıralanırsa Paşabeleni Tepesinde önce Arkaik yerleşim ve nekropol, daha sonra sur ve son olarak yamaç evler inşa edilmiş.

Nagidos antik kentinin akropolü dışındaki geniş yerleşim alanının alüvyon topraklar altında derinliğe gömülmüş olduğu düşünülüyor. Antik çağlardaki koloni yapılaşmasının örneklerinin görülebileceği Nagidos Antik Kentinin sınırları tam olarak bilinmiyor. Batıdaki en yakın antik kent Anemurium.

Paşabeleni’nin 3 kilometre doğusundaki tepenin üzerinde yoğun olarak Roma mezarları bulunuyor. Nagidos Antik Kentinden bugüne dek ulaşan kalıntı ve eserlerin sayısı oldukça az olsa da sur duvarları, agora, kerpiç yapı, künk sistemi ve kilise burnu gibi yerler, antik şehirde görülebilecek eserler arasında.

Nagidos Antik Kenti bilgi

Mersin Üniversitesi tarafından devam ettirilen kazı çalışmalarında, Nagidos’da, Kilikya Bölgesinde ve Küçük Asya’da hiç rastlanmayan seramiklere bulundu. Bu eserler sayesinde, bölge tarihinin günümüzden 500 yıl öncesine uzanan bir geçmişe sahip olduğu da kanıtladı.

Nagidos Akropolisinin yaklaşık 200 metre karşısındaki yer alan Nagidussa Adası’nda, Bizans ve daha geç dönemlere ait eserler bulundu. Nagidos’un yüksek bir tepe üzerinde ve deniz kıyısında yer alması, akropolisin yanından bir nehrin geçmesi ve geniş bir hinterlanda sahip olması kentin askeri, ticari ve tarımsal ihtiyaçlara cevap verebilecek önemli bir merkez haline dönüşmesini sağladı.

Nagidos Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

Adres: Mersin-Antalya Yolu Paşa Caddesi Bozyazı, Mersin
Nagidos Antik Kenti giriş ücreti: Nagidos Antik Kenti giriş ücreti alınmıyor.

Nagidos Antik Kentine nasıl gidilir 🚘

Mersin’in Bozyazı ilçesinde konumlanan Nagidos Antik Kenti, Mersin-Antalya karayolu üzerinde yer alıyor. Bölgeye, şehir dışından gelmeyi düşünen ziyaretçiler, Mersin otogarından Bozyazı’ya kalkan otobüs ve dolmuşların dışında Anamur ve Silifke’den de dolmuşla Bozyazı’ya gidilebilir.

Bozyazı ilçesine en yakın havalimanı ise Gazipaşa’da hizmet veriyor. Bölgeye yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Gazipaşa Havalimanı’na gidip, buradan araç kiralayarak antik kente ulaşım da mümkün. Nagidos Antik Kenti, Mersin şehir merkezine yaklaşık 210 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Türkiye’de deniz, kum, güneş turizmi için en çok tercih edilen seyahat rotalarından biri olan Akdeniz Bölgesinde çok sayıda antik kent ve kalıntı bulunuyor. Her biri insanlık tarihi için büyük önem taşıyan bu antik şehirlerin büyük bölümü keşfedilmeyi bekliyor.

Yolu bu bölgeye düşen tarih meraklısı gezginler, tarihi dokusu ve nefis deniz manzarasıyla büyüleyen Nagidos Antik Kenti‘nin yanı sıra Mersin’de gezilecek antik kentler ve tarihi değer olan yerler arasında yer alan Uzuncaburç, Adamkayalar, Kanlıdivane, Soli Antik Kenti, Yumuktepe, Olba Antik Kenti, Aya Tekla Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve St. Paul Kilisesi‘ni gezilecek yerler listesine eklemeli.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz