Akdeniz kıyı şeridinin en önemli turizm merkezlerinden Kaş, Antalya’nın en batıda yer alan ilçesi. Antalya şehir merkezine 190 km uzaklıktaki Kaş’ın batısında Muğla’nın Fethiye ilçesine uzanan Seydikemer, kuzeyinde yaylalarıyla ünlü Elmalı, doğusunda ise Demre bulunuyor.
Kaş’tan başlayan ve batıya doğru Akdeniz kıyısı boyunca Kalkan ve Fethiye’ye uzanan sahil şeridinde onlarca antik kent, el değmemiş koy, kumsal, kültürel miras ve doğal güzellik bulunuyor. Kaş-Kalkan-Fethiye rotası, arabayla Akdeniz turu yapmak isteyenler için de tam anlamıyla biçilmiş kaftan.
Antalya Phaselis’ten başlayıp Fethiye’ye kadar uzayan efsanevi Likya Uygarlığı’nın antik kentlerinin serpiştiği coğrafya, dünyanın en ilginç ve benzersiz kıyılarından biri. Hem muhteşem plajlar, hem nadide antik kentler ve kalıntılar hem de şahane köy ve kasabaları barındırıyor.
Bu rotayı genelde virajlı yollarından dolayı sevmiyoruz ama yurt dışında bu gibi rotaların hepsinin bir ismi var (Great Ocean Road, Amalfi Drive…) ve turistler dünyanın dört bir yanında böylesi yolları sırf geçmek ve görmek için akın ediyorlar.
Bir tatil rotası Kaş-Fethiye arasındaki rotayı aceleye getirip gezmeyin, ama yine de fazla vaktiniz yoksa bu rotada gün içerisinde görebileceğiniz yerleri sıraladım.
Kaş Fethiye Arası Gezilecek Yerler
🚘 Kaş ➤ Kaputaş ➤ Kalkan ➤ Patara ➤ Xanthos ➤ Letoon ➤ Pınara ➤ Fethiye Rotası: Bu rota 122 km ve uğranılan yerlerdeki gezi süresi hariç yaklaşık 2 saat 45 dakika sürüyor. Antik kentleri gezmeyi seviyorsanız bu rotayı yapın.
🚘 Kaş ➤ Kaputaş ➤ Kalkan ➤ İslamlar Köyü ➤ Saklıkent ➤ Fethiye Rotası: Bu rota 110 km ve gezilecek yerlere ayrılacak zaman hariç 2 saat 15 dakika sürüyor. Tarihi yerlere ilginiz yoksa bu rotayı tercih edebilirsiniz.
🚘 Kaş ➤ Kaputaş ➤ Kalkan ➤ Bezirgan Köyü ➤ Gömbe Yaylası ➤Saklıkent ➤ Fethiye Rotası: Bu rota yaklaşık 200 km ve gezme süresi hariç yaklaşık 3 saat 45 dakika sürüyor. Doğaya meraklısıysanız, az bilinen yerleri göreyim derseniz bu rotayı yapın.
1. Phellos Antik Kenti
Phellos Antik Kenti, Kaş ilçe merkezinin 12 km kuzeyinde, Çukurbağ Köyü’ne ise 2 km mesafede yer alıyor. İlk sıraya koyduğuma bakmayın, blog yazımı yazmaya Kaş’a en yakın yerlerden başladım. Vaktiniz varsa ziyaret edin ama biraz ters noktada kalıyor. Burası Kaş gezilecek yerler listesinde ama Kaş’tan ayrılıp Fethiye’ye geçecekseniz, yol üstünde görmeniz gereken çok daha güzel yerler var.
Dağlık bir bölgeye hakim sırt üzerinde kurulu olan antik kent, MÖ 4. yüzyılda devrin en önemli yerleşim yerlerinden biriydi. Antik kentte, günümüze kadar ulaşan kalıntılar arasında lahit tipi mezarlar ve tepenin en yüksek noktasında etrafı duvarlarla çevrili kayalara oyulan ev tipi mezarlar bulunuyor.
Taşlık ülke anlamına gelen Phellos’un kayaya işlenmiş boğa kabartması, iç yüzeyde bulunan zengin kabartmalar ile kenti kuşatan duvarın dışındaki lahit türünün en özgün örneklerinden. Kaş kıyılarının muhteşem manzarasını izlemek için çıkılabilir.
Phellos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik kent haftanın 7 günü ziyarete açık. Phellos Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.
2. Kaputaş Plajı
Kaputaş Plajı, Akdeniz kıyı şeridinin en çekici plajı olsa gerek. Kaş ile kalkan arasında, Kalkan’a 7 km mesafede yer alıyor. Gözlerinizi alamayacağınız turkuaz renkli denizi ve eşsiz manzarasıyla, Türkiye’nin dış ülkelerdeki tanıtım materyallerinde de kullanılan Kaputaş Plajı’na, iki yüze yakın basamak inilerek ulaşılıyor.
Altın sarısı renkli kumsalı ve enfes manzarasıyla Kaputaş Plajı’na girişler ücretsiz. Şemsiye ve şezlong gibi olanaklardan yararlanmak isteyenler ise plajdaki tesise ücret ödeyerek kiralama yapabiliyor. Kaş-Fethiye rotasını takip ederken sadece fotoğraf çekip Kalkan’a geçebilirsiniz. Yol civarında çok sayıda park etmiş araba olacağından dikkatli olun. Sabah erken yola çıkmaya bakın.
Kaputaş Plajı yakınlarında yer alan ve 1972’de keşfedilen Mavi Mağara, Kaş’a 18 km mesafede. 50 metre uzunluğundaki mağaranın genişliği 40 metre, yüksekliği ise 15 metre. Girişinin dar olması nedeniyle, deniz dibinden yansıyan güneş ışınlarının muazzam ışık oyunları oluşturduğu mağaraya Kaş’tan ve Kalkan’dan hareket eden teknelerle ulaşılabiliyor.
3. Kalkan
Kalkan, son yıllarda Akdeniz coğrafyasının parlayan yıldızı. Ege’de nasıl Alaçatı farklılaşıp ünlendiyse, Akdeniz kıyılarında buna benzer bir gelişme Kalkan’da yaşandı. Uzun yıllar önce Kalkan’ın muhteşem güzelliğine vurulan İngilizler, dünyanın bir çok ülkesinden insanı buraya çekti.
Kalkan sadece görüp geçilecek bir yer değil, başlı başına bir tatil rotası. Kalkan çarşısı, limanı ve plajını gezmeniz için 2 saatinizi ayırmanız gerekiyor. İki katlı evlerin sıralandığı, alt katlarında kafe ve mekanların olduğu sokaklar çok tatlı. Begonviller ve sardunyalarla süslü sokaklarda çok ilgi çekici dükkanlar var.
Kalkan çarşıyı gezdikten sonra limana doğru geçin, oradan da limanın mendireğine ve deniz fenerine doğru yürüyüp Kalkan’a bir de karşıdan bakın. Kalkan halk plajı pırıl pırıl, enfes. Suyu dağlardan gelen kaynak sulardan dolayı serin, ama müthiş. Vaktiniz varsa burada bir süre takılabilirsiniz. Plaj işletmesi belediyenin. Fiyatlar makul sayılır.
Kalkan’dan sonra rotanızı İslamlar Köyüne çevirin, Likya kıyılarının muhteşem manzarasına bir de yukarıdan bakın.
4. İslamlar Köyü
İslamlar Köyü, Kaş ilçe merkezine 30 km uzaklıkta, geçmişte Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı, beyaz üzümü ve alabalığı ile ünlü bir dağ köyü. Ağırlıklı olarak Rumların yaşadığı dönemdeki ismi Bodamya olan köyün ismi ‘nehirler’ anlamına geliyor.
Yaz aylarında gürül gürül akan dereleriyle nefes aldıran bir vaha görünümünde olan köyde nehir kıyısında sıralanan kahvaltı ve yemek mekanları soluklanmak ve köyün tadını çıkarmak için en güzel adresler. İslamlar Köyü’ne gelmişken en eskisi 300 yıllık olmak üzere Rumlardan kalma pek çok su değirmenini ve Göldağ Mevkiindeki muazzam işlemeli kaya mezarları başta olmak üzere dağ yamaçlarına oyulmuş pek çok kaya mezarını görebilirsiniz.
İslamlar Köyü’nden sonra yönünüzü dağlara çevirebilirsiniz. Kalkan’dan Gömbe yaylasına çıkın. Bu yolu takip ederseniz rotanızı Saklıkent ve sonrasında Fethiye şeklinde planlamanız gerekiyor. Bu da Patara, Xanthos ve Letoon antik kentlerini göremeyeceğiniz anlamına geliyor. Muhtemelen çok zamanınız olmadığından rotanızı Patara yönüne çevirin.
5. Gömbe Yaylası
Gömbe Yaylası, Kaş’ın 70 km kuzeyinde, Antalya’nın en ünlü yaylalarından biri. Elma, ceviz ve armut ağaçlarıyla bezeli yayla, her yıl yaz aylarında düzenlenen yağlı güreş etkinlikleriyle binlerce kişiyi ağırlıyor. Kaş’tan Gömbe’ye gidiş 1 saat 15 dakika sürüyor. Kaş’tan Gömbe’ye giden yol üzerinde kızılçam, sedir ve ardıç ağaçları ve yemyeşil bir manzara var.
Kıyı şeridinden uzak, dağlık bir bölge olan Gömbe’de keşfedilecek pek çok yer var. Yaylanın yakınlarında bulunan bir krater gölü olan Yeşilgöl’ün buz gibi suyunda yüzebilir, Akdağ’ın tepesinden 60 metre aşağı düşen Uçarsu Şelalesine yürüyerek doğanın keyfini çıkarabilir, bu şahane doğada güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Gömbe Yaylasına giderseniz Sütleğen Köyü üzerinden Saklıkent’e oradan da Fethiye’ye geçebilirsiniz.
6. Kıbrıs Köyü Kanyonu
Kıbrıs Köyü Kanyonu, Kaş ile Elmalı ilçeleri arasında uzanan, yaban hayatını koruma bölgesi. Doğa sporu tutkunlarının bölgede en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Kıbrıs Kanyonu olağanüstü güzellikteki bozulmamış doğasıyla büyüleyici bir yer. Kaş ilçe merkezine 50 km mesafedeki kanyonda bisiklet, cip, safari ve kanyon geçişi turları düzenleniyor.
Kasaba-Kemerköy-Kuruova asfalt yolu ve Sütleğen Akörü orman yolu, kanyonun panoramik görüntüsünün izlenebileceği güzergâhlar. Sinekçibeli ile Meryemlik mevki arasındaki tahta köprüden geçen yürüyüş yolu çam, ardıç, sandal ve sedir ağaçlarıyla bezeli.
7. Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kanyonu, Kaş’ın 60 km batısında, Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yer alıyor. Antalya-Muğla il sınırını çizen Eşen Çayı’nın bir kolu olan Karaçay’ın ve fay çatlaklarının oluşturduğu kanyonun uzunluğu 18 km, yüksekliği ise 200 metre. Kanyonun en dar noktasındaki genişlik ise 2 metreye düşüyor.
1996’dan beri koruma altında bulunan kanyonda rafting, trekking, jeep safari gibi doğa sporları yapılıyor. Kanyondaki derenin kenarına kurulmuş çardaklarda hem dinlenin hem de gözleme-ayran, mangal-bira gibi farklı seçeneklerin tadına bakın.
Saklıkent Kanyonu ziyaret saatleri 09.00-19.30. Kanyon, yılın 365 günü ziyarete açık. Havanın yağmurlu olduğu günlerde güvenlik nedeniyle ziyarete kapatılabiliyor. Saklıkent Kanyonu giriş ücreti 8TL, öğrenci 4TL. Kredi kartı ya da Müze Kart geçerli değil.
8. Patara
Patara, Likya Birliğinin meclisinin yer aldığı çok önemli bir antik kent. Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikola’nın yaşadığı kentte MÖ 8. yüzyıla uzanan tarihiyle zamanında Akdeniz’in en önemli üç limandan biriydi. Patara’da meclis binası, deniz feneri, tiyatro ve Apollo Tapınağı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Antik kentin denizle buluştuğu bölümde yer alan Patara Plajı, ülkemizin en uzun kumsallarından biri. Caretta carettaların yumurtlama alanı da olan plaj, muhteşem bir güzelliğe sahip. Patara plajında denize girebilirsiniz. Yeme içme için bir restoran bulunuyor. Buradaki kum tepeleri çok ünlü, bir zamanlar Yeşilçam’ın meşhur çöl sahneleri burada çekiliyordu.
Kaş’tan Patara’ya direkt gidiş 45 dakika sürüyor. Tabi yolda önce Kaputaş Plajı’nda durmanızı öneriyorum. Kaputaş-Patara yarım saat. Kalkan-Patara ise 20 dakika.
Patara Antik Kenti yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30 arası ziyarete açık. Ören yeri haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor. Patara Antik Kenti giriş ücreti 30TL.
9. Xanthos Antik Kenti
Xsanthos Antik Kenti, Kaş’ın Kınık köyünde, denizden 10 km uzaklıktaki bir tepede yer alıyor. Kaş’ın en büyük antik kenti olan Xsanthos, MÖ 7. yüzyıla uzanan tarihi geçmişi ile Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden biri. Likya Uygarlığının başkentliğini yapan kent Pers saldırlarına efsane direniş göstermiş, teslim olmaktansa tüm halkı ya intihar etmiş ya da savaşarak ölmüş.
Dikme lahitler, ev tipi mezarlar, anıtlar, kabartmalar ile Likçenin en önemli belgesi niteliğindeki Yazıtlı Dikme Mezarı’nın bulunduğu kentten çıkarılan pek çok eser yurt dışına kaçırılmış. İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum’da Xsanthos’tan çıkarılan çok sayıda kalıntı sergileniyor.
Patara’dan sonra Fethiye’ye yöneldiğinizde yol üzerinde yer alan Xsanthos’a Patara’dan gidiş 20 dakika sürüyor. Kaş’tan yola çıktığınızda, yol üzerinde hiçbir yere uğramadan Xsanthos gideyim derseniz 50 dakika sürüyor.
Letoon Antik Kenti ise Likya’nın dini merkezliğini yapmış bir şehir. Xsanthos-Letoon arası araçla 10 dakika. Gelmişken burayı da ziyaret edin. Başka bir zaman hiç vakit bulamayabilirsiniz. Her iki antik kent de 1988’den bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.
Ksanthos Antik Kenti yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, Kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30 arası ziyaret edilebilir. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. Ksanthos (Xanthos) Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.
10. Meis Adası
Meis Adası, Kaş’tan kalkan feribotlarla yalnızca 20 dakikada ulaşılabilen bir ada. Yunanistan‘ın ana karaya en uzak adası. Kış döneminde nüfusu 200’e kadar düşen adada yaz döneminde Türk turistleri ağırlamak için gelen çalışanlarla birlikte nüfus 400’e ulaşıyor.
Adadaki tek yerleşim yeri olan ve Megisti ya da Meis olarak anılan Kastellorizo’dan hatırı sayılır adalı, her cuma günü kurulan yerel Kaş pazarını ziyarete geliyor. Oscar ödüllü Mediterraneo filmi ile adını duyuran ada, özellikle sakin bir tatil yapmak isteyen turistlerin ilgi odağı.
Yeşil pasaportla vizesiz ya da Schengen Vizesi ile ziyaret edilebilen adadan Rodos ve diğer Yunan adalarına uğrayan feribotlar kalkıyor ve küçük uçaklar için bir de havalimanı bulunuyor.
Harika bir içerik elinize sağlık.
Kaş otobüs bileti almak için birucuzbilet’i ziyaret edin Kaş için en uygun biletler bizde