Amalfi Kıyıları, Napoli Körfezinin güneyinde, Sorrento ve Salerno arasında kıvrılarak uzayıp giden, denize dik yükselen dağlara konumlanmış irili ufaklı enfes kasaba ve köyleri ile hiç kuşkusuz bana göre İtalya’nın en muhteşem kıyısı. Napoli’de başlayarak Ravello kıyılarına kadar gezdiğim bu bölge bende derin izler bıraktı, pek bir sevdim buraları ben.

Neden sevilmesin ki! Bir yanda dik yamaçlara inci gibi dizilmiş rengarenk evler, evleri süsleyen begonviller, limon ağaçları, masmavi denize nazır nefis manzara, şirin sokaklar ve mekanlar… Yaz döneminin kalabalıklarını saymazsak görenin memnun olacağı bir coğrafya burası. Dünyanın en etkileyici manzaralarından bazılarına sahip.

amalfi kıyıları
Amalfi Kasabası

Napoli Körfezinin güneyinde, Sorrento’dan Salerno’ya kadar uzayan UNESCO Dünya Mirası, etkileyici Amalfi Kıyıları, yılda 5 milyondan fazla turist ağırlıyor. İtalya’nın batı kıyılarında yer alan bu kıyılar insanı çarpan görselliğinden dolayı bir çok filme de konu olmuş.

Sorrento Yarımadasından başlayıp kıyı boyunca devam ettiğinizde bu kıyıların en güzel kasabaları olan Positano, Amalfi ve Ravello’yu karşınızda buluyorsunuz.

Malta

Amalfi Kıyıları Gezi Rehberi

Amalfi Kıyıları, Positano ve Vietri sul Mare arasında uzayan Amalfi Drive adı verilen (Divina Costiera) iki şeritli 40 km’lik yol boyunca uzanıyor. Denize dimdik kayalıklarda bulunan şirin köyleri, mis kokulu limon bahçeleri, zeytinlikler ve üzüm bağları ile masalsı bir atmosferi hissettiriyor. Cenneti andıran bu güzel coğrafya büyüleyici güzellikte.

Amalfi Kıyıları boyunca büyüleyici dağ geçitleri, turkuaz renkte deniz manzaraları, tünelleri ve sanki yıllar önce zamanın durmuş olduğu güzellikte köyler bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Amalfi Kıyıları boyunca yapılan yolculuk, birçok seyahat uzmanına göre, dünyanın en güzel rotalarından biri olarak kabul ediliyor.

İlk bakışta bu tatil bölgesinin 11 ve 12. yüzyıllarda Amalfi Deniz Cumhuriyetine ait dünyanın en güçlü deniz birliklerinden biri olduğunu hayal etmek çok güç.

Geçmişte Genoa ve Pisa’nın Akdeniz suları üzerindeki en büyük rakiplerinden biri olan ve İtalya’nın en güçlü deniz birliklerini çıkartan limanda şimdilerde botlar ve balıkçı tekneleri bulunuyor. Tunus, Tripoli ve Cezayir ile olan yakın ilişkilerinin sonucu tüm şehirde, Arap-Sicilya karışımı bir hava hâkim.

Amalfi’nin tarihi hakkında farklı kaynaklarda çok sayıda bilgi var. Bir rivayete göre Konstantin’in generallerinden Amalfo, 320’de burada yaşamış. Bir diğer rivayete göre ise, Melphi Köyü’nden Romalı bir soylu, imparatorluğun çöküşünden sonra buraya gelmiş.

Lombardlar başta olmak üzere birçok farklı grup tarafından yağmalanan Amalfi’de 10. yüzyılda birçok kilise ve manastır inşa edildi. Bölge, o dönemde zengin dükler tarafından yönetildi. 9. yüzyıldan 1101’e dek Bizans yönetiminde kalan, bağımsız, bolluk içinde ve belki de en büyük ticaret limanı olarak varlığını sürdüren Amalfi’nin etkisi o kadar güçlüydü ki, Tavola Amalfitana’nın, deniz kanunlarının yazılmasını sağladı.

Kendi altın ve gümüş parasını bastıran, üzerine de Amalfi haçını işleyen Amalfi, çok geniş bir bölgeyi yönetmeye başladı. İskenderiye ve Konstantinapolis’e kadar uzanan bir ticaret ağına sahip Amalfi, İtalya’nın ilk deniz cumhuriyeti olarak Pisa, Venedik ve Genoa’nın önüne geçti.

Bu dönemlerde çoğunu tüccarlar ve denizciler oluşturduğu bölgenin nüfusu 100 bine ulaştı. 11. yüzyılda Apulialı William’ın dediği gibi, “Hiçbir şehir altın, gümüş ve tekstil konusunda daha zengin değil… Tüm dünyada kim giderse gitsin mutlaka satın alacak bir şey bulabileceği şehir” haline geldi.

Ancak bu şaşalı günler, 11. yüzyılda Normandiyalı Robert Guisgard’ın önce yardım edip sonra da 12. yüzyılda çıkan ufak bir ayaklanmanın ardından tüm şehri yağmalamasıyla sona erdi. Ardından Pisa’nın fethiyle Amalfi’nin tekrar düşüşe geçtiği dönem olan 1343’te gelen dev fırtına her şeyi yerle bir etti.

Amalfi Kıyıları Haritası

18. yüzyıla gelindiğinde ise tüm bölge karamsarlığa düşmüş, hayatta kalabilmek için limon ve el yapımı kâğıtlara tutunmaya çalışıyordu. Burbon Kralı Ferdinand tarafından Napoli eyalet yolu inşa edildikten sonra Amalfi, turistik destinasyon olarak parlamaya başladı.

UNESCO’nun 1997’de Dünya Mirası Listesine dahil ettiği bölge, hızla tanındı ve giderek popülerleşmeye başladı. Amalfi Kıyıları, dünya üzerindeki en güzel deniz manzaralarından birine sahip olduğundan, romantik bir balayı geçirmek isteyenler için de kusursuz bir yer.

Amalfi sahilleri, İtalya turlarının, balayı tatillerinin gözdesi bir turistik rota. Amalfi Kıyıları boyunca inci tanesi gibi dizilmiş kasaba ve köyleri tek tek gezin. Positano’yu gezdikten sonra, yola çıkıp limon ve zeytin kokuları eşliğinde sevimli küçük kasaba Praiano, Amalfi’nin merkezi ve nefis bir dağ kasabası olan Ravello turu yapın.

AMALFİ KIYILARI NASIL GEZİLİR
Napoli, Pompei, Sorrento, Positano, Capri Adası ve Amalfi Güney İtalya turu için nefis bir rota. Seyahate Napoli’den başlanılmasını tavsiye ediyorum. Napoli’de en az bir kaç gün geçirdikten, sonra Amalfi kıyılarını keşfe başlamalı. Amalfi Kıyılarında önce kedinize bir kalacak merkez belirlemeli ve gezinize oradan gidip gelmenizi tavsiye ediyorum.

Sorrento ve Salerno pek çok açıdan kendinize üs olarak seçmeniz gereken iki şehirden biri. Bütçeniz ve zamanınız çoksa elbette dilediğiniz şehirde dilediğiniz kadar kalabilir veya günlerinizi bu büyüleyici kıyıların farklı köy ve kasabaları arasında bölebilirsiniz. Ancak daha uygun ve aynı zamanda gezilecek yerlere ulaşımı iyi olan bir üs seçeyim derseniz tercih size düşüyor.

Sorrento iyi bir tercih. Havalimanından Sorrento otobüslerine binip direkt gidebileceğiniz gibi öncesinde Napoli’yi gezip sonra oradan Sorrento’ya geçebilirsiniz. Amalfi Kıyılarındaki kasabalara Sorrento’dan kalkan otobüslerle gidebilirsiniz.

Salerno ise diğer bir harika seçim. Daha ucuz ve çok erişebilir. Roma, Floransa, Milano veya Torino şehirlerinin herhangi birinden Positano’ya gitmek için trene binmek istiyorsanız Salerno’dan geçmeniz gerekiyor. Hepsinden de Salerno’ya giden direkt hızlı trenler var. Bu yüzden Amalfi Sahili geziniz için en iyi üslerden biri olarak Salerno’yu da seçebilirsiniz.

Trenle Amalfi Sahiline gitmek istediğinizi varsayarsak Positano’ya gideceksiniz demektir. Napoli’den Positano’ya trenle ulaşmak yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Tren istasyonuna ulaşım, tren süresi, Sorrento’dan Positano’ya giden SITA otobüsüne binmek ve Positano’ya ulaşım bu süreye dahil. Az değil.

Solerno Tren İstasyonu, Amalfi’yi diğer İtalya şehirlerine kolayca bağlıyor oysa. Napoli’den Salerno’ya gitmek için Napoli Merkez İstasyonu’ndan 40 dakika süren direkt bir trene binebilirsiniz. Napoli havaalanından 1 saat 50 dakika veya Napoli şehir merkezinden 1 saat 20 dakika süren Salerno’ya giden bir SITA otobüsü var.

Salerno’dan Positano, Amalfi, Minori, Maiori, Cetara ve Vietri sul Mare’ye feribot seferleri var. Ya da Salerno’dan Amalfi’ye (75 dakika) giden ve Minori, Maiori, Cetara ve Vietri sul Mare’de de duran bir SITA otobüsüne binebilirsiniz.

Araçla gidiyorsanız Sorrento veya Salerno’da aracınızı bırakıp otobüs veya teknelerle Positano veya Amalfi’ye gidin. Araçla gitmeyi mümkünse tercih etmeyin. Zamanınız otoprak aramakla ve yüksek otopark maliyeti ödemekle geçer. İşte bu noktada sahip olduğu bolca park yeri nedeniyle Salerno güzel bir tercih.

🚌 SITA Otobüsleri, Amalfi Sahili kasabalarını ve köylerini birbirine bağlıyor. Haftanın yedi günü boyunca oldukça sık çalışan otobüsler Sorrento ve Salerno’ya kadar gidiyor. Web sitelerinde rotalarının detayları var. Önemli kullanabileceğiniz bazı rotalar:

Amalfi > Minori > Maiori > Cetara > Vietri sul Mare (ve Salerno’ya kadar)
Amalfi > Conca dei Marini > Praiano > Positano (ve Sorrento’ya)
Amalfi > Scala > Ravello

Biletleri önceden satın almanız gerek. Tobacco Shoplardan alabilirsiniz. Otobüse bindiğinizde biletleri makineye onatmayı unutmayın sakın! Otobüsler yaz aylarında çok kalabalık olsa da en uygun çözüm bu. Biz kalabalığa nasılsa alışık sayılırız.

⛴ Feribot seferleri de ulaşım için iyi bir alternatif. Hem trafikten de kaçmış olursunuz, ayrıca sahil şeridinden mükemmel kasaba manzaralarını keyifle izleme şansınız olur. Amalfi Sahili boyunca çalışan feribotlar yalnızca nisandan ekime kadar ve hava güzelse çalışıyorlar. Kışın hizmetleri çok sınırlı.

Amalfi ve Positano arasında birden fazla şirket, sık sefer yapan ve yaklaşık 25 dakika süren feribot seferleri düzenliyor. Minori, Maiori, Cetara veya Vietri sul Mare’ye ulaşmak isterseniz Amalfi, Positano veya Salerno’dan TraVelMar feribotuna binebilirsiniz.

Sorrento, Capri ve Ischia’ya Amalfi Sahili’nden feribotla da ulaşabilirsiniz. Özellikle hafta sonları ve yaz döneminde çok yoğun olduklarından biletlerinizi önceden ayırtmakta fayda var. Biletleri online veya limanlardaki bilet gişelerinden alabilirsiniz.

AMALFİ KIYILARINA NE ZAMAN GİDİLİR
Amalfi Kıyılarına Nisan, Mayıs ve Haziran başları gitmek için en güzel zamanlar. Hava genellikle rahat ve çok sıcak değil ayrıca çiçekler de tam açmış ve harika bir bahar havası hakim. Easter zamanı genellikle çok turistik olur, eğer o dönemde gidecekseniz rezervasyonlarınızı erkenden yaptırmanız gerekiyor. Mayıs ayında okyanus suyunun sıcaklığı yüzmek için de uygun seviyelere geliyor ve plajlar da henüz çok fazla dolmamış olur.

Yazın sıcaklıklar çok bunaltıcı olabiliyor. Arkeolojik bölgeler ziyaretçilerle doluyor ve Amalfi kıyısı ile adalardaki resortların hepsi dolup taşıyor. Eğer aklınızda sahile gitmek varsa aklınızda bulunsun, ağustos ayında tüm İtalya sahillere akın eder.

Eylül sonu Kasım başı gibi zamanlarda biraz daha rahat ve uygun hava koşulları oluşuyor. Plajlardaki yoğunluk azalıyor, okyanus sıcaklığı da Ekim ayına kadar güzel seviyelerde. Ancak zamanınızı iyi değerlendirin çünkü günler iyice kısalmaya başlıyor. Arkeolojik bölgelerde genelde güneş batmadan 2 saat kadar önce ziyaretler kapanıyor ama zaten o dönemlerde çok fazla turist olmadığı için öğleden sonraları rahatça Pompeii ve Herculaneum’u ziyaret edebilirsiniz.

Kış ayının başları ılık ama sonraları soğuk geldiğinde uzun süre gitmek bilmeyebilir. Resort destinasyonlarında otellerin, restoranların ve diğer tesislerin çoğu Kasım’dan Easter’a kadar kapalı oluyor.

AMALFİ KIYILARI NEREDE KALINIR
Amalfi Kıyılarında hemen hemen tüm kasabalarda bolca konaklama alternatifi bulunuyor. Bazı oteller plajın yanı başındayken, bazı oteller yüzlerce merdiveni tırmanarak ulaşabileceğiniz dik tepelerde kurulu. Positano ve Amalfi’deki romantik oteller aşkınızı tazelemek için bire bir.

Çocuklu ailelerin seçimi az engebeli coğrafi yapısı nedeniyle genellikle Sorrento oluyor. Tırmanmayı umursamayanlar için tüm köylerde onlarca farklı seçenek var. Sorrento’ya hem Napoli’den hem Capri Adası’ndan feribotla ve trenle ulaşım olması bu kasabaya olan ilgiyi artırıyor.

Amalfi Kıyıları Gezilecek Yerler

Amalfi Sahili kasabalarının çoğu Arnavut kaldırımlı sokaklara sahip. Topuklu ayakkabılar yerine rahat spor ayakkabılar giyin. Yaz aylarında fazla gölge yok, şapka ve güneş gözlüğü, güneş kremi olmazsa olmaz. Çoğu köyde çeşmeler var, suya para vermeyin, yanınıza doldurulabilir bir su şişesi alın.

Positano’da konaklamayı düşünüyorsanız, eğer oteliniz manzaralı yüksek bir yerdeyse valizlerinizi pek çok dik merdiven boyunca taşımak zorunda kalacaksınız. Bavul toplarken aklınızda bulunsun.

1. Positano

positano

Positano, dikey olarak bir tepelik alana kurulmuş, İtalya’nın en gözde ve romantik kasabalarından biri. Napoli’nin güneyindeki Amalfi kıyı şeridinin tam merkezinde konumlanıyor. 1950’lerde bölgeyi ziyaret eden John Steinbeck’in ‘Gerçek olamayacak türde, rüya gibi bir yer’ dediği Positano, İtalyan Dolce Vita ruhunu en iyi sergileyen yerlerden biri.

Positano, 9. ve 11. yüzyıllar arasında Amalfi Cumhuriyetinin bir parçasıydı. İlk denizcilik yasalarına hayat veren yer, 10. yüzyılda Venedik’in en dişli rakibi olan önemli bir ticaret merkeziydi. Şimdi de Amalfi Kıyıları turizminin kalbi konumunda. Uçsuz bucaksız bir deniz manzarasını yukarıdan gören iki tepenin yamaçlarına kurulmuş rengarenk şirin evlerden oluşuyor.

Çiçek saksılarının balkonlarını süslediği, rengarenk evleri ve labirent gibi uzayan sokakları ile kartpostalları süsleyecek kadar güzel bir kasaba burası. Merkezine araba ile girilmeyen renk cümbüşü evlerin sıralandığı bu minik kasabada, Mağribi tarzındaki mimari yapılar Sirenuse Adalarına bakan dik yamaçlar üzerinde sıralanıyor.

Berrak sularda yüzmek ve dilerseniz taş, dilerseniz de kumlu plajda güneşlenmek Positano’daki en keyifli aktivitelerden. Dağlara oyulmuş rengarenk evler ve seramik çatısıyla limanın ortasında bulunan Santa Maria Assunta Katedrali’ndeki 13. yüzyıl tarihli Bizans Altar panosu İstanbul’dan kaçırılmış.

Sosyal ve renkli bir yaşamın olduğu Positano’da, konaklama için Napoliten ve Barok stili yapısıyla dikkat çeken Palazzo Murat otel, kalabalık Positano sokakları içinde sakin ve dinlendirici bir mekan. Köklü bir İtalyan ailenin yazlık evinden otele çevrilmiş Otel Le Sirenuse, konaklama için tercih edilebilir.

Amalfi kıyıları boyunca uzayan nefis manzaralı yollar Positano’dan sonra sizi Amalfi’ye ulaştırıyor.

2. Amalfi

Amalfi, göz alıcı butik otelleri, şık restoranları, jet sosyetenin lüks villaları ile Güney İtalya sahillerinin en pahalı destinasyonlarından biri. Yerli halkın yavaş yaşamaya alışkın olduğu; güzel yemekler, enfes manzaralar ve hoş mimari yapıların bulunduğu kasaba, Lattari Dağlarının eşsiz güzellikteki vadisi, pastel renkli evleriyle Salerno Körfezinin en güzel yeri desem yalan olmaz.

Zamanında Genoa, Pisa ve Venedik’le birlikte bölgenin en güçlü devletleri arasında sayılan Amalfi, 20. yüzyıla kadar bu gücünü hiç kaybetmemiş. Askeri ve ticari başarılarıyla dikkat çeken bölgede farklı kültürlerin etkisiyle mimari de etkilenmiş. Amalfi, orta çağdaki görkemini otelleri, antik değirmenleri, hareketli caddeleri ve camiye benzer katedralleri ile günümüzde yansıtıyor.

Günümüzde 5 bin kadar insanın yaşadığı şehrin büyük bölümünün, 1343 yılında yaşanan depremde denize gömüldüğü biliniyor. 1920’lerde İngiliz üst sınıfı ve aristokrasisi için popüler bir tatil beldesi olan Amalfi, Positano ve Ravello gibi aynı kıyılardaki diğer kasabalarla birlikte, dünyaca ünlü turistik bir bölge.



Şehrin kalbinin attığı ve merkez olarak kabul edilen Piazza Duomo’dan her yere ulaşmak mümkün. Belediye Müzesinin bulunduğu Palazzo Morelli’de Akdeniz Bölgesi’nde kullanılan, Amalfi’de 10. yüzyılda yazılan deniz hukuku kitabı Tavola Amalfitana’yı görmek mümkün. Piazza dei Dogi, Piazza dello Spirito Santo meydanları da ziyaret edilebilir.

Zengin tarihi geçmişinin yansımalarının hala ayakta olduğu Amalfi’de 9. yüzyıla ait Cattedrale di Sant’Andrea Katedrali ve Chiostro del Paradiso’yu (Cennet Manastırı) ziyaret edenler Orta çağ mimarisine tanıklık ediyor. Dış kısmı mozaiklerle kaplı olan katedral 1066 yılında yapılmış.

Şehrin tepesine kurulu, kâğıt yapım tarihine dair bilgilerin yer aldığı Kâğıt Müzesi (Paper Museum) ile müzenin hemen yanında bulunan ve kâğıt yapımında kullanılan değirmen millerinin yer aldığı Değirmenler Vadisi (Valley of the Mills) görülecek yerler arasında.

Amalfi ulaşımın en hareketli yeri, taksi, otobüs ve botların kalktığı deniz limanı Piazza Flavio Giola’dan kıyı bölgelere ve plajlara gidiliyor. Temiz denizi, plajları ve kaliteli tesisleri ile Amalfi’de dalış ve tekne turu seçenekleri de var.

İtalya’nın milli içkisi limonçello Amalfi’de en çok popüler bir içecek. Limon likörü olan alkollü içecek, hemen hemen tüm dükkanlarda karşınıza çıkıyor. Hediyelik eşya olarak düşünülebilecek el yapımı kağıtlar, Amalfi’nin yüzyıllardır sürdürdüğü bir gelenek ve Vatikan’da bile kullanılıyor.

Merkeze birkaç dakikalık mesafede bir yamaca dikey inşa edilmiş, üç kuşaktır aynı ailenin işlettiği panoramik manzarasıyla otel Santa Caterina tercih edilebilir.

3. Ravello

ravello

Ravello, Amalfi Sahilinin büyülü, romantik, sessiz cevheri. Amalfi Sahili’nin tepesinde yer alan köy dünyada gördüğüm en çarpıcı manzaralardan bazılarına sahipti. Gönlüm de aklım da orada kaldı. Denizden çok yüksekte tertemiz havası, mükemmel manzarasıyla asla bırakmak istemeyeceğiniz bir görüntüye sahip.

Ravello’ya limon ağaçlarının vanilya benzeri mis gibi kokuları arasında çıkıyorsunuz. 10. yüzyılda kurulsa da 18. yüzyılda Napoliten – Barok stilinde yeniden inşa edilmiş kasaba yörenin en canlı sosyal yaşamına sahip, ancak diğer Amalfi kasabalarından daha tenha. Positanonun kalabalığı sizi bıktırdıysa Ravello’ya bayılırsınız eminim.

Ravello’da plaj yok, ancak bu cazibesini kaybettirmiyor. Sükûnet, güzel yemekler, müthiş şaraplar, dost canlısı halkı ve bolca huzur burayı en iyi ifade eden kelimeler. La Dolce Vita’nın her saniyesini yaşatan güzel köyden ayrılmak zor.

Buradaki oteller yüksek sezonda hiç de ucuz değil ama bütçeniz uygunsa kesinlikle parasının hakkını veriyorlar. Villa Cimbrone, Ravello’da belki de en seveceğiniz yerlerden biri olabilecek 11. yüzyıldan kalma bir villa otel. Halka açık muhteşem bahçeleri var. Manzarası muhteşem.



Villa Rufolo, muhteşem Akdeniz manzarasına ve güzel bakımlı bir bahçeye sahip, uçurum kenarında bir villa. Girmek 7 avroya mal oluyor. Villa Fraulo ve Belmond Caruso da inanılmaz.

4. Salerno

Salerno, Akdeniz atmosferine sahip, hareketli bir liman kenti. Liman bölgesi pek de çekici değil ama gezinti yoluna çıktığınızda daha bir çekici oluyor. Küçük geçitler ve gizli köşelerle dolu Tarihi Eski Şehir merkezi hoş. Salerno’da görülecek çok şey olmasa da tüm geziniz için iyi bir üs tercihi olmaya aday. Üstelik konakalama seçenekleri çok ve uygun.

Campania’nın en güneydeki eyaletinin başkenti olan hareketli Salerno, Napoli’den çok daha az kaotik. Tarihi simge yapılardan kendi payına düşeni de almış üstelik. Ek olarak harika bir gece hayatına ve iyi yemeklere sahip bir şehir. Orta çağda kasabanın tıp fakültesi Avrupa’nın en seçkin okuluydu.

Arechi Kalesi (Castello di Arechi), şehirdeki en hoş yerlerden biri. Bir tepenin üzerinde yer alan bu 8. yüzyıldan kalma sur, Salerno ve Akdeniz’in muhteşem manzaralarına sahip. İçinde ayrıca Orta çağ sikkeleri ve seramikleri gibi kale buluntularının bulunduğu bir müze var. Yaz aylarında bazen burada konserler düzenleniyor.

5. Sorrento

Sorrento

Sorrento, resmi olarak Amalfi Kıyılarına dahil değil ama gezmeye gitmişken mutlaka görmeniz gereken sahil kasabalarından biri. Bir yanı dağ, bir yanı deniz olan İtalya’nın en hoş kıyı kentlerinden Sorrento, Amalfi kıyılarının gözdeler olan Positano ve Amalfi gibi romantizmin ve şirinliğin ön plana çıktığı bir yer değil, ama kendine göre bir cazibesi var.

Napoli’den 50 km uzaklıkta, her yanı limon ve zeytin ağaçlarıyla kaplı şehir, sakin atmosferiyle kalabalıklardan uzak huzurlu bir gün geçirmek için muhteşem bir yer. Amalfi’yi keşfetmek isteyen seyahat severler için de bir başlangıç noktası. Devasa gül ağaçları, limon ve portakal ağaçlarının karşısında Akdeniz’in uzandığı harika bir manzaraya sahip.

Sorrento’da yaz mevsiminde sıkça karşılaşabileceğiniz sergiler ve konserler şehirde ayrı bir hava yaratıyor. Coorreale Müzesinde oldukça ilginç Napoli sergileri bulunuyor. Museo Bottega della Tarsialignea, ahşap oyma ve işleme müzesi. Sadece sabahları açık olan bu müzede ilginç bir koleksiyon sergileniyor.

Sorrento, şahane bir tarihi meydana, enfes lezzetler tadabileceğiniz çok sayıda restorana, şirin kafelere ve sevimli hediyelik eşya dükkânlarına ev sahipliği yapıyor. Napoli’den Sorrento’ya gidiş hem kolay hem de hızlı. Napoli’den Sorrento’ya giden trenler ana istasyon olan Piazza Garibaldi’de ki Stazione Napoli Centrale’den sabah 6 akşam 11 arası her yarım saatte bir kalkıyor.

6. Pompeii

Pompeii Antik Kenti

Pompeii Antik Kenti, zamanda yolculuk yapmak ve bölge tarihine tanık olmak için İtalya’nın en görkemli şehirlerinden. Amalfi Kıyılarının yanı başında, yarımadanın kuzeyinde yer alıyor. Efsanevi antik kent Pompeii ve Amalfi Kıyılarına yakınlığı sebebiyle bölgeyi ziyaret etmek isteyenler için güzel bir başlangıç noktası aynı zamanda.

MS 79’da Vezüv Yanardağı‘ndaki volkan patlamasının ardından gazlar ve yanan küllerin altında kalan Pompeii’de zaman o günden beri durmuş. Günümüze kadar kusursuz bir biçimde korunarak ulaşan kentte 2 bin yıl önceye gitmek muazzam bir duygu. Özellikle hikayesiyle ziyaretçileri etkileyen antik kent Napoli’ye yaklaşık 25 km uzaklıkta yer alıyor.



Pompeii’den fazlasıyla küçük Antik Roma kasabası Herculaneum, zamanında zenginlerin kullandığı bir deniz kıyısı tatil yeri ve ticaret limanıydı. Yunan mitolojisine göre kurucusunun Herkül olduğu söyleniyor. Buranın akibeti de Pompeii gibi yanardağ küllerinin altına gömülmek oldu. Tam bir açık hava müzesi olan Pompeii ve Herculaneum UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

7. Capri Adası

Capri Adası, biraz ada havası almak istiyorsanız Napoli’den feribota binip gitmeniz gereken bir yer! Jet sosyetenin uğrak tatil yeri Capri Adası, Napoli’nin tam karşısında bulunuyor. Bu şirin adaya Napoli limanından kalkan feribotlarla yaklaşık bir saat gibi kısa bir sürede ulaşmak mümkün. Capri’nin ana limanı olan Marina Grande, adanın çevresine yapılan turların da başladığı bir yer.

Adanın meydanında restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve kafeler var. Adada ayrıca denize girebileceğiniz plajlar bulunuyor. Capri’ye gelmişken Villa San Michele’yi de görün. İsveçli doktor ve yazar Axel Munthe’in 1896 yılında yaptırdığı villa görmeye değer. Napoli’de konaklamanız en iyisi veyahut Capri Adasında da kalabilirsiniz, ancak konaklama fiyatlarının daha yüksek olduğunu aklınızda tutun.

Napoli Körfezinin güneyinde uzayan UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Amalfi Sahilleri, denize dik yükselen dağlara oyulmuş irili ufaklı kasaba ve köyleri ile şüphesiz Avrupa’nın en muhteşem ve gösterişli sahili. İtalya’nın en etkileyici manzaralarına tanıklık edilebilen Amalfi Kıyıları, keyifli bir İtalya rotası olacağı kesin.

17 Yorumlar

  1. İtalyanin herhangi bir şehrine 1-2 aylığına lisans çalışması için gidicem. Bu konuda öneriniz var mı? Hem iş olsun hem de geziyim istiyorum, çok pahallı olmayan öğrencinin rahatlıkla yaşamını idame ettirebilecegi bir şehir öneriniz var mı?

  2. Eylülde gideceğiz, yalnız Positano otellerinde doluluk çok yüksek. Sorrento’da kalıp diğer yerlere gitmeyi planlıyoruz, ne dersiniz? Bir de araba kiralamasak daha mı rahat ederiz?

    • Ben de Sorrento’da kalıp, oradan özel araçla Positano ve Amalfi’ye gitmiştim. Gidilen kasabalar küçük ve bu yüzden park yeri sıkıntısı da var, araç kiralamayı aceleniz varsa tavsiye etmiyorum, toplu taşıma kullanın.

      • Kemal bey selam. Biz yakinda İtalya’ya gidecezgiz 2 gun Roma’dan sonra Amalfi’ye gitmeyi dusunuyoruz. Roma’dan araba kiralamak kafamizda idi ama sizin bu yorumunuzdan sonra dusunmeye basladim. Öneriniz nedir 22 ve 28 arasi seyahat suremiz.

        • Araba kiralayıp da gidebilirsiniz ancak hem yollar dar ve virajlı hem de kasabalarda otopark bulmak çok zor ve pahalı. Ben olsam trenle Sorrento’ya giderim. Oradan da toplu taşıma kullanırım.

  3. Amalfi’yi bizlere tanıttığınız için teşekkür ediyorum, keyifle okuduğumu söylemek istiyorum. Güzel bir tanıtım yazısı olmuş. İtalya doğasıyla büyüleyen bir ülke ve Amalfi ‘de İtalya’nın en güzel köşelerinden birisi.

  4. Blogunuz sayesinde yeni yeni yerler keşfediyoruz. Önümüzdeki yaz planlarıma Amalfi’yi ekliyorum. Gerçi her paylaştığınız yere gitmek istiyorum çok çok güzel yerler 🙂

  5. Positano, Sorrento ile Amalfi Arasında harika bir yer. Yol kenarından denize bakmak cesaret istiyor. Bence baştanbaşa İtalya’nın en güzel yerlerinden biri. İsteyenlerin görmesi dileğiyle.

  6. Harika anlatmışsınız İtalya Amalfi kıyıları hep aklımda olan yerler. Bir kere daha sizin kaleminizden okuyunca gitmek gerek dedim. Zamanlama olarak Eylül sonuda keyifli midir acaba? Fotograflar da çok güzel elinize sağlık.

    • Serap hanım, aslında 1000 kelimelik bu yazıya bir çok şeyi sığdırımadım daha da uzamasın diye. Yoksa anlatılacak çok şey var. Positano 4 mevsim harikulade bir yer. Yaz döneminde çok kalabalık ve fiyatlar yüksek. otel bulmak bile erken rezervasyon gerektiriyor.

      İlkbaharda ve sonbaharda nefis olur. Buraları yavaş gezmeli, aceleye getirmeden. 1hafta Amalfi kıyılarına ayırmak iyi olur. Sorento, Positano, Amalfi, Ravello şeklinde. THY Napoli’ye direk uçuyor zaten.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz