Tanımadığınız birini evinizde misafir eder misiniz!? Peki ya daha önce hiç tanışmadığınız birinin evinde uyur musunuz? Peki daha önce hiç tanımadığınız biri sizi eve davet etse gider misiniz? Peki hiç tanımadığınız insanlarla pikniğe gider misiniz?  Ben bunların hepsini yaptım ve dahası…

Hiç tanımadığınız birinin koltuğunda uyumak! Kulağa muhtemelen inanılmaz delice geliyor değil mi? Delilik bir yadan insanoğlunun bulduğu en güzel internet buluşlarından birisi bu bana göre. Okumaya devam edin!

Couchsurfing, insanların birbirine yardım etmesi konsepti üzerine kurulmuş bir konukseverlik ağı. Bu ağ vasıtasıyla sizi gittiğiniz yerde ağırlayacak, konaklatacak istekli insanlara ulaşmanız mümkün. Kulağa her ne kadar korkutucu, güvensiz gelse de şimdiye kadar 7 ülkede bu ‘kanepe sörfü’ deneyimi yaşama fırsatım oldu. Mükemmel bir şekilde güven ve gerçeğe dayalı bir şekilde işleyen bu sistemi siz de deneyimlemelisiniz!

couchsurfing nedir

İlk Yeni Zelanda’da keşfettim Couchsurfing’i. Kuzey ve Güney Ada’ya yapacağım 1 ay sürecek gezi için araştırmalar yaparken keşfetmiştim, evet bu bir keşifti. Üyeliğimi hemen yapmış ve çok kısa süre sonra 100 yıllık bir çiftlik evinde hiç tanımadığım bir ailenin yanında ilk Couchsurfing deneyimimi yaşıyordum, inanılmaz keyifliydi.

Malta

Serbia

Couchsurfing nedir

Couchsurfing, insanların seyahatlerinde birbirine konalama fırsatı sunması konsepti üzerine kurulmuş bir misafirperverlik ağı. Seyahat tutkunlarının bir araya geldiği bu ağ sayesinde, bazen gittiğim yerleri bir turist olarak değil de oranın yerlisi gibi yaşayabilme fırsatı yakalıyorum, bu bana büyük keyif veriyor.

Gidilen coğrafyanın dokusuna uzak, lüks turistik tesislerde kalıp, kısıtlı zamana sıkıştırılarak yapılan turlar, daha çok tüketime yönelik tatil gezmesi oldu günümüzde. Gidilen ülkeler, kalınan oteller farklı olsa da edinilen deneyimler benzer çerçevede kalınca, bir süre sonra bu kendini tekrar eden aktivitelermiş hissi verebiliyor.

Her hafta binlerce kişinin kullanıyor olması çok da şaşılacak bir durum değil. Her tecrübenin ayrı bir katkısı oluyor ve mutlaka size de benzer katkıyı sağlar.

Bir kültürü keşfetmenin en iyi yolu! Lokal insanlarla kalacaksınız, onların yaşam tarzlarını görmek, gözlemlemek ve hatta yaşamak fırsatı tam önünüzde!

Hostelde veya otel odanızda kalmaktan daha iyi değil mi? Fiji’nin en eski köyü olan Viseisei’de Fi’nin evinde kalmıştım. Evlerinin tek odasını da bana vermişlerdi. Evlerine vardığımda beni Kava Seremonisi ile karşılamışlardı. Tüm aile geleneklerini, Fiji insanının tipik özelliklerini, ne yiyip içtiklerini, tarihi geçmişleri, gelenek ve göreneklerini öğrenmiştim.

Çocukları sabah alıp birlikte okula gitmiş, dersliklerini, ana sınıfını gezmiştim, çocuklarla oynamıştım, güler yüzlü öğretmenlerle selamlaşmıştım. Couchsurferler bilgi ve kültürlerini misafirleriyle paylaşmaktan keyif alırlar.

Kesinlikle çok etkileneceğiniz insanlarla tanışacaksınız! Bütün Couchsurferlerin ortak bir özelliği varsa o da gezmeye olan tutkularıdır. Tanışacağınız hostların zaten bir çoğunun çok geniş gezi kültürüne sahip olduklarını göreceksiniz ve birçoğu deneyimlerini, sizinle paylaşmaktan keyif alacaktır.

Öyle ki bu sohbetlerde kişilerin yaşadıkları deneyimleri dinleyip etkileneceksiniz. Fiji’deki Couchsurfing evinde tanıştığım Aline sayesinde HelpX ne demektir onu öğrenmiştim. Bu bana çok yeni deneyimlerin kapılarını açmıştı.

Gittiğiniz yerde neler yapmalı, nereleri görmeli konusunda en güvenilir bilgileri elde edeceksiniz!

Bir şehri, orada yaşayandan daha iyi kim bilebilir ki? Evinde kaldığınız kişi muhtemelen size çok işinize yarayacak harika bilgiler vereceğinden emin olun, nereye gitmeli, nasıl gitmeli, ne yapmalı, ne yapmamalı konularında çok kısa sürede çok güzel bilgiler edinmeniz mümkün. Kılavuz kitaplara neden ihtiyacınız olsun ki?

Bedava! Bu etkileyici kültürel değişim platformu tamamen ücretsiz. Evinde kaldığınız kişilere bir ödeme yapmanız gerekmiyor. Couchsurfing’i bir yerde bedava kalmak olarak düşünmemeli. Bu mantıkla Couchsurfing’e yaklaşmak oldukça hatalı olur. Belki bedava konaklamayı bir bonus olarak düşünebilirsiniz ama Couchsurfing demek bedava konaklamak demek değildir.

Couchsurfing Nasıl Kullanılır

1. Önce sisteme kaydolun

Couchsurfing-Jakarta-Indonesia
Couchsurfing, Cakarta, Endonezya.

Oldukça kolay, başlamak için tıklayın: CouchSurfing.com

2. Profilinizi size özel bilgilerle doldurun

Bu en önemli noktadır. Hiçbir host boş ve yetersiz bilgi olan kimselerin davetine cevap vermez, profilinizde bilgi yoksa siz bir hiçsinizdir, hiç kimsesiniz. Profilinizdeki bilgiler sizin hakkınızda bir imaj oluşturacaktır, imajınızı siz belirleyin, doğru, gerçekçi ve deneyime dayalı bilgileri yazın. Sizi en iyi tarif eden fotoğraflar eklemeyi unutmayın.

3. Gruplara dâhil olun

Couchsurfing-New Zealand
Couchsurfing: Hong Kongllu arkadaşım Ken Cha. Lake Tekapo, Yeni Zelanda.

CouchSurfing (CS) sitesinde ortak alanlar çevresinde çok sayıda kullanıcılar bir araya gelmişlerdir. Türkiye, İstanbul, İzmir, Kapadokya, Berlin, Bangkok gibi coğrafi bölge veya hobi adına kurulmuş gruplara dâhil olun, sosyalleşin! İlgi alanınıza giren gruplara dâhil olup fikirlerinizi veya sorularınızı bu gruplarda paylaşırsanız, kısa sürede birçok yanıt alacağınızdan amin olabilirsiniz.

4. Lokal buluşmalara dalın

Couchsurfing-Iran-Persepolis
Couchsurfing Gezisi, Persepolis, Shiraz, İran

Hemen her şehir grubunun haftalık veya aylık düzenlenen buluşmaları var. Bu buluşmalar bazen bir kafede sohbet edip çay kahve içmek üzere organize edildiği gibi kimisinde daha marjinal etkinlikler organize edildiğini görebilirsiniz. Doğum günü partileri, cadılar bayramı partisi, yılbaşı kutlamaları, bilardo, paintball veya bowling organizasyonları gibi etkinliklerin bir parçası olmak isterseniz ilgi alanınıza giren gruplara dâhil olun, hatta kendi etkinliğinizi yaratın.

Endonezya’da tanıştığım ve birlikte 3 ay seyahat ettiğim Hollandalı arkadaşımı CS ile tanıştırmıştım. Jakarta’da Couchsurfing yaptığımızda birçok yeni arkadaş edinmiştik. Arkadaşım Jakarta’ya geri döndüğünde her hafta sonu kendisi buluşma organize etti.

5. Diğer CouchSurferlerle tanışın

Couchsurfing-Australia-Sydney
Couchsurfing, Australia, Sidney.

Lokal buluşmalarda veya gittiğiniz CS evinde sizin gibi S yapan diğer insanlarla tanışın. Kimisiyle uzun arkadaşlıklar kuracağınızdan emin olun. Bazen bu tanışmalarla edindiğiniz ve birbirilerinizin profiline bıraktığınız yorumlar gelecekte yeni host bulmanızda onları etkilemek için çok işe yarayabilir.

Dâhil olduğum Auckland grubunun haftalık buluşmalarına katıldığım gibi, her yıl Auckland’da parkta düzenlenen Christmas on The Park etkinliğine farklı ülkelerden onlarca Couchsurfer (CS) ile birlikte katılmıştım.

6. Couch arayın

Couchsurfing-Australia-Sydney
Couchsurfing, Hindistanlı Neeraj’ın dairesinde. Sidney, Avustralya.

Gideceğiniz şehirde Couchsurfing yapmayı planladığınızda yapmanız gereken uygun insanları bulmak ve onlara talep göndermektir. Profilleri düzgünce inceleyin. Sizinle aynı ilgi alanlarına sahip profilleri bulmaya gayret edin. Sigara mı içiyorsunuz, pet hayvanlarına karşı alerjiniz mi var, uyumanız için ne tür bir ortam size sağlayacak?

Her zaman koltukta, kanepede veya yatakta uyuyacağınızı düşünmeyin, bu sadece zemin, halı, kilim veya mat olabileceği gibi içerisinde kocaman bir yatağın olduğu size özel bir oda da olabilir.

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da Simon’ın evinde kendime ait kocaman bir oda ve yatağım vardı. Simon’da 2 farklı zamanda toplamda 5 gün kaldım. İçerisinde binlerce müzik koleksiyonu olan evinin anahtarlarını bana bırakıp işe gitmişti.

Yine Yeni Zelanda’nın Lake Tekapo kasabasında Hong Kong’lu Chan’ın kiralık odasında, soğuk kış günü, uyku tulumum ve yeteri kadar kıyafetim olmadan sadece zeminin üzerine uyuyarak 2 gece geçirmiştim.

7. İstek gönderin

Couchsurfing-Philippines
Couchsurfing, Filipinler’de uyuduğum geleneksel kulübe.

Couch Request formunu doldurun. Profillerde özellikle belirtilmedikçe asla özel mesaj ile sizi kabul edip edemeyeceğini sormayın! Eğer bunu yaparsanız birçoğu sizi ret edecektir. Burada unutulmaması gereken şey; istek formunuzu doldururken potansiyel hostunuz profiline göre doldurmanız gerekmesi.

Hatta bazı hostlar sizde kendi profillerini okuyup okumadığınızı anlamak için istek formunda bahsetmeniz gereken bir sözcük öbeğinden bahsedebilirler. ‘Bana davet gönderirken mutlaka [bir şey] bahsetmelisiniz”’ gibi notlar bırakabilir. Bu yüzden istek göndereceğiniz profilleri mutlaka dikkatlice okuyun.

Bu aynı zamanda sizin de deneyiminizde hayal kırıklığına uğramanızı engeller. Çünkü daha gitmeden yeteri kadar hoştunuz hakkında bilgi sahibi olabilirken profil okumdan gidince bazı beklenmedik sürprizlerle karşılaşma riskiniz azalır.

8. Bütün beklentileriniz tek bir hosta odaklamayın

Couchsurfing-Nedir-World-Turkey
Yeni Zelanda’da kaldığım 100 yıllık çiftlik evi. Ohakune, NZ

Profilini ve ilgi alanlarını çok beğendiğiniz tek bir hosta umudunuzu bağlayıp, ondan yanıt vermesini beklerken gelen cevabın olumsuz olmasıyla umutlarınız yıkılabilir. Alternatif ve potansiyel diğer hostları da listenize eklemeyi unutmayın, gelen olumsuz yanıtlara göre tekrar arama havuzunda kaybolup fazla zaman kaybetmeden yeni istek formu gönderebilirsiniz.

Tabi ki şunu da unutmamalı, siz de evinizi bir Couchsurferlere açabilirsiniz!

Couchsurfing Kuralları

Kuralları host koyar! Siz hostunuzun misafirisiniz. Ev onarlın evi ve tabi ki de kuralları onlar koyacaktır. Buluşma, evde bulunabileceğiniz saatler, eve giriş ve çıkış saatleriniz muhtemelen hoştunuz tarafından belirleneceğinden gittiğiniz evlerde bu konuları açıklığa kavuşturmanız faydanızadır. Kimi ev sahibi kendileriyle birlikte sabah evden ayrılmanızı ve onların eve dönüş zamanında eve gelmenizi talep edebilir. Kimisi ise size evinin yedek anahhtarını verip evi size bırakabilir.

Sidney’de evinde 4 gün Couchsurfing yaptığım Kamerul, beni metro istasyonundan arabasıyla alıp evine götürmüştü. Bana akşam yemeği ikram ettikten sonra gece vardiyasındaki işine giderken evin anahtarını bana bırakmıştı. Daha tanışalı birkaç saat bile olmamıştı.

Temiz, düzenli ve saygılı olun! Unutmayın birinin evinde misafirsiniz ve ev sahibiniz sizden saygıyı veya nezaketi hak ediyor! Ayrılırken yatak çarşaflarınızı toplayıp bir köşeye koyabilirsiniz mesela.

Hediye vermeli mi? Bazı Couchsurferler hostlarına hediye vermekten keyif alırken, bazı hostlar da hediye almaktan hoşlanır. Eğer hostunuz için bir şey yapmak istiyorsanız, bir şişe şarap, çikolata veya bir önceki bulunduğunuz yerden alabileceğiniz yerel hediyelik eşyalardan seçim yapabilirsiniz. Bir şey almak zorunda değilsiniz ama evdeyken bir şeyler yapmak fena olmaz. Yemek pişirebilirsiniz, bulaşıkları yıkayabilirsiniz, belki ütü bile yapmak isteyebilirsiniz!

Geliyorum deyip de ortalıktan kaybolmayın! Size belki basit gelebilir ama ev sahibi sizi bekliyor. Olur da herhangi bir sebepten dolayı gecikme veya gidememe durumu olduğunda muhakkak ama muhakkak hostunuzu bilgilendirin. Onları sizi bekleme durumunda bırakıp, zamanlarını çalmayın. Profilinize alacağınız herhangi bir olumsuz referansla bu CS kariyerinizin sonu olabilir.

Hepsi bu kadar, daha ne bekliyorsunuz? Hemen kendinize bir profil yaratıp dünyanın farklı yerlerinden ilginç insanları evinizde ağırlamaya hazırlanın. Yakınlarda bir gezi mi planlıyorsunuz, fırsatı kaçırmayın ve gerek yurt içinde gerek yurt dışında kalabileceğiniz bir hostu hemen aramaya başlayın. Pişman olmayacağınıza söz veriyorum.

Şimdi sizden dinleyelim biraz, Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı? Söyleyecek çok şey olduğuna eminim.

Couchsurfing deneyimim

Yaklaşık 10 yıldır Couchsurfing.org sitesinin aktif bir üyesiyim. Farklı ülkelerde Couchsurfing deneyimi yaşadım; misafir oldum, misafir ettim. Couchsurfing aracılığıyla tanıştığım ve evlerinde misafir olduğum arkadaşlar sayesinde, çok şeyler öğrendim ve unutulmaz Couchsurfing anıları hafızamda yer etti.

Uzun süreli seyahat eden gezginler bir süre sonra unutmaya başladıkları aidiyet hissini tekrar yaşamak istediğinde bunu deneyimleyecek en güzel yöntemlerden biri Cocushsurfing Hiç tanımadığınız topraklarda, tamamen farklı kültürlerde uzun süre seyahat etmek kolay olmayabiliyor.

Couchsurfing sayesinde bu yabancılık bir ölçüde aşılabiliyor. Şehirler sadece gezilen ve görülen yerleriyle değil, insanlarıyla da aklınızda yer edebiliyor. Gittiğim şehirde hiç kimseyi tanımıyorken, şehirden ayrılırken bir çok arkadaşım olmuştu.

Çok okuyarak, çok gezerek bilgimize bilgi katabiliyoruz. Bir ülke hakkında bilgi gerektiğinde okuyup araştırmalar yaparak bilgi sahibi olabiliyoruz. İmkan ve fırsatımız olduğunda atlayıp o ülkeye gidip, güzellikleri, sokakları, çarşı-pazarı keşfediyoruz.

Bunun bir adım ötesi ise edinilen bilgileri bizzat deneyimlemek. Yerel halktan uzakta bir gezi aslında eksiktir; sadece sokakta insanları gözlemleyerek kültürü anlamaya çalışmak da yeterli olmayabiliyor. Kültürün içine derinlemesine dalmak için insanların ev içerisindeki yaşamlarını görmek gerekiyor. Bu noktada Couchsurfing benzersiz fırsatlar sunuyor.

Bugün internet sayesinden dünyanın dört bir yanından yeni arkadaşlar bulma imkanına sahibiz. Konukseverlik siteleri ise bunun bir adım ötesini; kültür alışverişi ve paylaşımı yapabilme fırsatı veriyor. Gidilen coğrafya hakkında rehber kitaplarda geçmeyen detayları yakalama böylelikle mümkün oluyor.

Ne zaman geriye dönüp Couchsurfing deneyimlerime baksam güzel şeyler anımsıyorum. Bazı şeyleri sadece görerek değil, deneyimleyerek yaşama fırsatı yakaladığımı görüyorum. Yeni şeyler keşfetmeyi sevenler, rutin hayatlarına renk katmak isteyenler hemen denemeli. Evinizdeki koltuğunuzda uyuyan kişi bir fotoğrafçı, bir film yapımcısı veya iyi bir aşçı ya da çok yetenekli bir müzisyen olabilir.

Couchsurfing hakkında sorularınız mı var? Gerek ben, gerekse bu makaleyi takip eden diğer Couchsurfer arkadaşlar bırakacağınız sorulara cevap verecektir eminim?

Çekinmeyin, sorun!

Couchsurferler! Sizin Couchsurfing deneyimleriniz nasıldı?

En son ne zaman Couchsurfing‘i denediniz?

Serbia

146 Yorumlar

  1. Merhaba, ben bugün üye oldum. Profilimi tamamlamak için verify your account diye secenek çıkıyor. Tıkladığımda kredi kartı bilgileri isteniyor; üyelik ücretli mi?

  2. Merhaba, ben yeni kayıt oldum Couchsurfing’e, ancak şifremi hatırlayamiyorum. Şifremi unuttum gibi bir buton da göremedim, yardımcı olursanız sevinirim.

  3. Merhaba Kemal bey

    Ben İstanbul’da kendi evimde yanlız yaşıyorum. Gezmeyi ve yeni ülkeler görmeyi ve yeni insanlar tanımayı cok sevıyorum. Kendi evimdede misafir ağırlayabılırim. Gerekli maddi imkana sahibim. Benim sormak istediğim kız arkadasımla birlikte buraya uye olsak iki kişi olarak bu deneyimi birlikte gercekleştirebilirmiyiz. Couchsurfing’de çiftlerde bulunuyor mu? Kız arkadasımın iyi derecede İngilizce’si var. Tavsiyeniz nedir uyelığımızı birlikte mi açalım?

  4. Kemal bey teşekkür ediyorum çalışmanız için, bana çok faydası olacağını düşünüyorum. Çoğu soruma cevap oldu şimdiden. İlk işim güzelce profilimi doldurmak olacak. Bir de size direk ulaşabileceğimiz Hotmail adresiniz var mı? çok teşekkürker tekrar.

  5. Merhabalar, Ben Ocak-Şubat Döneminde Arjantin’e gitmek istiyorum. Bizi ağırlayacak hostlar bizi havaalanından alıyorlar mı? Sonra evi, arar dururum 🙂 Bir de bu kendim couch bölümüne neler yazabilirim, örnek gönderebilir misiniz?

  6. Merhaba Kemal Kaya,

    Abi öncelikle merhaba ve kolay gelsin sitende

    Yaşım 16, haliyle doğal olarak ailem ile kalıyorum. Eve misafir getiremem, ancak benimle yaşıt yada yakın olan kişiler ile Bursa içinde herhangi bir yerde herhangi bir aktiviteye katılmak istiyorum bu olabilir mi? Bu sitede mümkün mü?

      • Merhaba yazılarınızı okuyunca çok heyecanlandım. Ben eskiden seyahatlerimde daha cesurdum. Ulusoy otobüsü kazası sonucu bir bacağım bionik bacak oldu. Yalnız gitmek istemiyorum ama arkadaşım olduğunu pek söyleyemem. Benim en önemli sorunum klozetli tuvalet mi trenler ve kalınan hotellerden tavsiyede bulunabilir misiniz? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu seyahate katılmak istememin en önemli nedeni kendi ülkemde yaşadıklarımdan uzaklaşmak. Nefes almak. 05383506763

        Bir de yabancı dilim yok Couchsurfing sitesinde Türkçe de yazışabiliyor muyuz?

  7. Kemal bey merhabalar,

    Ben de az önce Couchsurfing sitesine üye oldum. İyi derecede İngilizce ve İspanyolca biliyorum. Geçen sene kendi imkanlarım ile Kolombiya’daydım, 6 ay kaldım. Ama bunun için 4 yıl bekledim. Yeniden yurtdışına çıkmak istiyorum, ancak bu biraz zamanımı alacak, maddiyat nedeniyle, ama seneye bu zamanlar yine uzaklara gideceğim inşallah.

    Bu couchsurfing’in bize ne gibi maddi yönden katkısı var? Sanki tüm gezme-tozma bedavaymış gibi lanse ediliyor. Bu durumu garipsedim.

    Yani vize masrafı (bazı ülkeler için), uçak bileti masrafı vb. şeyler zaten önemli harcama kalemleri onları nasıl hallediyorsunuz ? Bence yine maddiyat-maddiyat işin sonunda. Kimse kimseye 1 yıllık iş vermiyor, aman bu genç para biriktirsin de seneye gezsin diye. İş arıyorum para biriktirmek için, ama nafile. Siz ve diğer Couchsurfing kullanıcıları nasıl ucuza kapatıyorsunuz bu işleri ? Yolunu yordamını merak ettim.

    Saygılar…

    • Seyahatlerde ulaşım (uçak bileti) ve konaklama seyahat bütçesinin büyük bir bölümünü oluşturur. Özellikler Avrupa, Avustralya ve Amerika gibi ülkelerde konaklama maliyeti çok pahalıdır. Bu noktada Couchsurfing sitesinden konaklayacak yer bulursanız konaklama maliyetini sıfıra indirirsiniz. İran 25 gün civarında seyahat ettim, Otelde kaldığım gün sayısı sadece 3-4 gündü.

      Uçak bilitini iser erken alır, kampanyaları takip ederseniz ucuz bilet bulabilirsiniz. Bugün 100$’ın altında bir maaliyetle gidilecek çok sayıda ülke var.

      Elbette cebinizde bir para olması gerekiyor, ancak her şeyi maddiyata yüklemek de yanlış. Bugün bir çok gezgin biliyorum ki günde 3-5 dolar ile dünya turu yapıyor. Nasıl yapabiliyorlar? İmkansız? demek yerine araştırmak gerek. Yeteri kadar tutkusu olanlar çözüm yolu bulur veya yaratırlar.

      Biz bir şeyi ucuza kapatma derdinde değiliz. Akıllıca ekonomik seyahat etmenin yollarını biliyoruz. Bunu merak edenler site içerisinde gezince nasıl olacağını öğrenebilirler.

      Kamboçya’da 28 gün kalmıştım, günlük gezi maliyetim 35 TL civarındaydı.

      Avustralya’da çok sayıda genç Avrupalı gördüm. yaşları 19 civarındaydı. Aileleri sadece uçak biletini almış. Çoğu Avustralya’da 1-2 yıl kalıyor, kendileri çalışıp, kendileri harcıyor…

      Meraklı olan, gezi siteleri ve gezi bloglarını gezip öğrenebilir.

      Gezi ve Seyahat Kaynakları ve Buradan Başlayın sayfalarına göz atmanı öneririm.

  8. 20 yaşındayım ve son 5 senedir deli gibi Yeni Zelanda’yı görmek istiyorum. Bilmiyorum ama acayip derece de çekici geliyor o ülkenin doğası, havası… Umarım bir gün gormek nasip olur.

  9. Merhaba, ben Bursa’da yaşıyorum ve öğrenciyim. Şu an yurt dışına çıkma ihtimalim yok, ama burada ki gruplara katılabilir miyim ve nasıl haberleşebiliriz ?

    • Eğer Couchsurfing gruplarını takip etmek istiyorsanız, Couchsurfing Bursa grubuna girin ve oradaki diğer Couchsurferlerle tanışın derim.

      Bazı şehirlerde gruplar her hafta düzenli buluşmalar düzenliyor. İzmir ve İstanbul Couchsurfing grupları bu konuda çok başarılı. Bursa konusunda bilgim yok maalesef.

  10. Couchsurfing sitesine kayıt olamadım. Bu konuda beni bilgilendirir misiniz? Tüm bilgilerimi doğru girdiğim halde, bana 18 yaşında olman gerekir gibi seyler söylüyor. Sorun bende mi ?

  11. Merhabalar Coğrafyada doktora öğrencisiyim ve turizm coğrafyası çalışıyorum. Couchsurfing ile ilgili bir makale ve akademik çalışma yapmak istiyorum. Bana yardımcı olur musunuz?

    İlk ne zaman ortaya çıktı? Fikir kimin fikri? Ne kadar insan gezdi?

    • Elbette, elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim. Fırsat ve zaman ölçüsünde tabi.

      CouchSurfing, Casey Fenton, Daniel Hoffer, Leonardo Bassani da Silveira ve Sebastien Le Tuan tarafından kurulmuş.

      Fikir ise Casey Fenton’dan çıkmış. 12 Haziran 1999’da da kurmuşlar. Haziran 2004’te ise websitesi hayata geçmiş.

      • Kemal Kaya bey öncelikle ilginiz için teşekkürler şuan oluşturduğum bir anket var. Sizin yardımınız ve mail adresiniz olursa onu paylaşmak istiyorum. Snketi İngilizce’ye çevirdim ve makalede sizi de kaynak olarak kullanmak istiyoruz. Sizce sakıncası yoksa sizin yaşadığınız deneyim ve fotoğrafları da kullanmak istiyoruz. Sizin mailiniz varsa makkalem için oluşturduğum anketi siz ve tandıklarnıza yollar msınız? Çok teşekkürler

        • Merhaba,

          Şu an seyahatte olduğumdan fazla destek gösteremem. facebook.com/yoldaolmak Facebook sayfamın duvarından anketi paylaşabilirsiniz. Ben de o linki twitlerim, daha çok kişiye ulaşmış olur.

          İçerikten Yoldaolmak.com Kullanım Şartları sayfasında belirtilen kurallar çerçevesinde faydalanabilirsiniz. Fotoğrafları da kullanabilirsiniz. Kaynak göstermeniz yeterlidir.

          • Harikasınız Kemal Bey. Ben de Portekiz’deyim. Bu hafta okulumun projesi ile döner dönmez dediğiniz uygulmayı yapacağım.

  12. Kemal Bey, biz eşim ve ben halen 30.yılını çalışan devlet memuruyuz. Bu güne kadar zaman ve maddi durumumuz elverdiğince gezmeye çalıştık. Bir kaç yurt dışı gezisine turlarla katıldık. Bunlar 3-5 günlük bir veya 1 haftalık turlardı. Artık yaşımız bir hayli ileri olduğundan elimiz ayağımız tutar iken daha fazla gezmek istiyoruz. Ancak maddi olarak imkanlar biraz kısıtlı. Takdir edersiniz, zamanımızda memur olup da yılda bir kere bütçesinden ayırıp tatil yapmak her kişinin harcı değil. Ama biz gezmeyi çok seviyoruz. Değişik ülkeler görmek ve onların kültürlerini tanımak çok güzel.

    Biz couchsurfing sitesinin varlığından 3-5 senedir haberdar olmamıza ve de bir yıl önce eşim üye olmasına rağmen, İngilizcemizin yeterli olmaması, yaşımıza uygun kişilerin burada daha az olması (genelde hep gençler bu işi yapıyor), güvenlik konusundaki tereddütlerimiz vb. gibi nedenlerle bu işi erteliyoruz.

    Ben zaman zaman gezi sitelerini açıp okumayı çok seviyorum. Sizin sitenizi yeni keşfettim. seyahatleriniz ve anlatımınız güzel. Couchsurfing deneyimleriniz bize biraz cesaret verdi. İnşallah Mart sonunda, ilk defa kendimiz yapmayı planladığımız Roma gezisi için Couchsurfing şansımızı bir deneriz. Sizi takibe devam edeceğiz.

    Bol gezmeli iyi günler diliyoruz.

  13. İlk couchsurfing deneyimimi Fransa’da evsiz kaldığımda yaşamıştım. O an evsiz olduğum için güven problemi yaşama lüksümde yoktu 🙂 İyiki de öyle olmuş ve couchsurfingle tanışmışım diyorum.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz