Tanımadığınız birini evinizde misafir eder misiniz!? Peki ya daha önce hiç tanışmadığınız birinin evinde uyur musunuz? Peki daha önce hiç tanımadığınız biri sizi eve davet etse gider misiniz? Peki hiç tanımadığınız insanlarla pikniğe gider misiniz? Ben bunların hepsini yaptım ve dahası…
Hiç tanımadığınız birinin koltuğunda uyumak! Kulağa muhtemelen inanılmaz delice geliyor değil mi? Delilik bir yadan insanoğlunun bulduğu en güzel internet buluşlarından birisi bu bana göre. Okumaya devam edin!
Couchsurfing, insanların birbirine yardım etmesi konsepti üzerine kurulmuş bir konukseverlik ağı. Bu ağ vasıtasıyla sizi gittiğiniz yerde ağırlayacak, konaklatacak istekli insanlara ulaşmanız mümkün. Kulağa her ne kadar korkutucu, güvensiz gelse de şimdiye kadar 7 ülkede bu ‘kanepe sörfü’ deneyimi yaşama fırsatım oldu. Mükemmel bir şekilde güven ve gerçeğe dayalı bir şekilde işleyen bu sistemi siz de deneyimlemelisiniz!
İlk Yeni Zelanda’da keşfettim Couchsurfing’i. Kuzey ve Güney Ada’ya yapacağım 1 ay sürecek gezi için araştırmalar yaparken keşfetmiştim, evet bu bir keşifti. Üyeliğimi hemen yapmış ve çok kısa süre sonra 100 yıllık bir çiftlik evinde hiç tanımadığım bir ailenin yanında ilk Couchsurfing deneyimimi yaşıyordum, inanılmaz keyifliydi.
Couchsurfing nedir
Couchsurfing, insanların seyahatlerinde birbirine konalama fırsatı sunması konsepti üzerine kurulmuş bir misafirperverlik ağı. Seyahat tutkunlarının bir araya geldiği bu ağ sayesinde, bazen gittiğim yerleri bir turist olarak değil de oranın yerlisi gibi yaşayabilme fırsatı yakalıyorum, bu bana büyük keyif veriyor.
Gidilen coğrafyanın dokusuna uzak, lüks turistik tesislerde kalıp, kısıtlı zamana sıkıştırılarak yapılan turlar, daha çok tüketime yönelik tatil gezmesi oldu günümüzde. Gidilen ülkeler, kalınan oteller farklı olsa da edinilen deneyimler benzer çerçevede kalınca, bir süre sonra bu kendini tekrar eden aktivitelermiş hissi verebiliyor.
Her hafta binlerce kişinin kullanıyor olması çok da şaşılacak bir durum değil. Her tecrübenin ayrı bir katkısı oluyor ve mutlaka size de benzer katkıyı sağlar.
Bir kültürü keşfetmenin en iyi yolu! Lokal insanlarla kalacaksınız, onların yaşam tarzlarını görmek, gözlemlemek ve hatta yaşamak fırsatı tam önünüzde!
Hostelde veya otel odanızda kalmaktan daha iyi değil mi? Fiji’nin en eski köyü olan Viseisei’de Fi’nin evinde kalmıştım. Evlerinin tek odasını da bana vermişlerdi. Evlerine vardığımda beni Kava Seremonisi ile karşılamışlardı. Tüm aile geleneklerini, Fiji insanının tipik özelliklerini, ne yiyip içtiklerini, tarihi geçmişleri, gelenek ve göreneklerini öğrenmiştim.
Çocukları sabah alıp birlikte okula gitmiş, dersliklerini, ana sınıfını gezmiştim, çocuklarla oynamıştım, güler yüzlü öğretmenlerle selamlaşmıştım. Couchsurferler bilgi ve kültürlerini misafirleriyle paylaşmaktan keyif alırlar.
Kesinlikle çok etkileneceğiniz insanlarla tanışacaksınız! Bütün Couchsurferlerin ortak bir özelliği varsa o da gezmeye olan tutkularıdır. Tanışacağınız hostların zaten bir çoğunun çok geniş gezi kültürüne sahip olduklarını göreceksiniz ve birçoğu deneyimlerini, sizinle paylaşmaktan keyif alacaktır.
Öyle ki bu sohbetlerde kişilerin yaşadıkları deneyimleri dinleyip etkileneceksiniz. Fiji’deki Couchsurfing evinde tanıştığım Aline sayesinde HelpX ne demektir onu öğrenmiştim. Bu bana çok yeni deneyimlerin kapılarını açmıştı.
Gittiğiniz yerde neler yapmalı, nereleri görmeli konusunda en güvenilir bilgileri elde edeceksiniz!
Bir şehri, orada yaşayandan daha iyi kim bilebilir ki? Evinde kaldığınız kişi muhtemelen size çok işinize yarayacak harika bilgiler vereceğinden emin olun, nereye gitmeli, nasıl gitmeli, ne yapmalı, ne yapmamalı konularında çok kısa sürede çok güzel bilgiler edinmeniz mümkün. Kılavuz kitaplara neden ihtiyacınız olsun ki?
Bedava! Bu etkileyici kültürel değişim platformu tamamen ücretsiz. Evinde kaldığınız kişilere bir ödeme yapmanız gerekmiyor. Couchsurfing’i bir yerde bedava kalmak olarak düşünmemeli. Bu mantıkla Couchsurfing’e yaklaşmak oldukça hatalı olur. Belki bedava konaklamayı bir bonus olarak düşünebilirsiniz ama Couchsurfing demek bedava konaklamak demek değildir.
Couchsurfing Nasıl Kullanılır
1. Önce sisteme kaydolun
Oldukça kolay, başlamak için tıklayın: CouchSurfing.com
2. Profilinizi size özel bilgilerle doldurun
Bu en önemli noktadır. Hiçbir host boş ve yetersiz bilgi olan kimselerin davetine cevap vermez, profilinizde bilgi yoksa siz bir hiçsinizdir, hiç kimsesiniz. Profilinizdeki bilgiler sizin hakkınızda bir imaj oluşturacaktır, imajınızı siz belirleyin, doğru, gerçekçi ve deneyime dayalı bilgileri yazın. Sizi en iyi tarif eden fotoğraflar eklemeyi unutmayın.
3. Gruplara dâhil olun
CouchSurfing (CS) sitesinde ortak alanlar çevresinde çok sayıda kullanıcılar bir araya gelmişlerdir. Türkiye, İstanbul, İzmir, Kapadokya, Berlin, Bangkok gibi coğrafi bölge veya hobi adına kurulmuş gruplara dâhil olun, sosyalleşin! İlgi alanınıza giren gruplara dâhil olup fikirlerinizi veya sorularınızı bu gruplarda paylaşırsanız, kısa sürede birçok yanıt alacağınızdan amin olabilirsiniz.
4. Lokal buluşmalara dalın
Hemen her şehir grubunun haftalık veya aylık düzenlenen buluşmaları var. Bu buluşmalar bazen bir kafede sohbet edip çay kahve içmek üzere organize edildiği gibi kimisinde daha marjinal etkinlikler organize edildiğini görebilirsiniz. Doğum günü partileri, cadılar bayramı partisi, yılbaşı kutlamaları, bilardo, paintball veya bowling organizasyonları gibi etkinliklerin bir parçası olmak isterseniz ilgi alanınıza giren gruplara dâhil olun, hatta kendi etkinliğinizi yaratın.
Endonezya’da tanıştığım ve birlikte 3 ay seyahat ettiğim Hollandalı arkadaşımı CS ile tanıştırmıştım. Jakarta’da Couchsurfing yaptığımızda birçok yeni arkadaş edinmiştik. Arkadaşım Jakarta’ya geri döndüğünde her hafta sonu kendisi buluşma organize etti.
5. Diğer CouchSurferlerle tanışın
Lokal buluşmalarda veya gittiğiniz CS evinde sizin gibi S yapan diğer insanlarla tanışın. Kimisiyle uzun arkadaşlıklar kuracağınızdan emin olun. Bazen bu tanışmalarla edindiğiniz ve birbirilerinizin profiline bıraktığınız yorumlar gelecekte yeni host bulmanızda onları etkilemek için çok işe yarayabilir.
Dâhil olduğum Auckland grubunun haftalık buluşmalarına katıldığım gibi, her yıl Auckland’da parkta düzenlenen Christmas on The Park etkinliğine farklı ülkelerden onlarca Couchsurfer (CS) ile birlikte katılmıştım.
6. Couch arayın
Gideceğiniz şehirde Couchsurfing yapmayı planladığınızda yapmanız gereken uygun insanları bulmak ve onlara talep göndermektir. Profilleri düzgünce inceleyin. Sizinle aynı ilgi alanlarına sahip profilleri bulmaya gayret edin. Sigara mı içiyorsunuz, pet hayvanlarına karşı alerjiniz mi var, uyumanız için ne tür bir ortam size sağlayacak?
Her zaman koltukta, kanepede veya yatakta uyuyacağınızı düşünmeyin, bu sadece zemin, halı, kilim veya mat olabileceği gibi içerisinde kocaman bir yatağın olduğu size özel bir oda da olabilir.
Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da Simon’ın evinde kendime ait kocaman bir oda ve yatağım vardı. Simon’da 2 farklı zamanda toplamda 5 gün kaldım. İçerisinde binlerce müzik koleksiyonu olan evinin anahtarlarını bana bırakıp işe gitmişti.
Yine Yeni Zelanda’nın Lake Tekapo kasabasında Hong Kong’lu Chan’ın kiralık odasında, soğuk kış günü, uyku tulumum ve yeteri kadar kıyafetim olmadan sadece zeminin üzerine uyuyarak 2 gece geçirmiştim.
7. İstek gönderin
Couch Request formunu doldurun. Profillerde özellikle belirtilmedikçe asla özel mesaj ile sizi kabul edip edemeyeceğini sormayın! Eğer bunu yaparsanız birçoğu sizi ret edecektir. Burada unutulmaması gereken şey; istek formunuzu doldururken potansiyel hostunuz profiline göre doldurmanız gerekmesi.
Hatta bazı hostlar sizde kendi profillerini okuyup okumadığınızı anlamak için istek formunda bahsetmeniz gereken bir sözcük öbeğinden bahsedebilirler. ‘Bana davet gönderirken mutlaka [bir şey] bahsetmelisiniz”’ gibi notlar bırakabilir. Bu yüzden istek göndereceğiniz profilleri mutlaka dikkatlice okuyun.
Bu aynı zamanda sizin de deneyiminizde hayal kırıklığına uğramanızı engeller. Çünkü daha gitmeden yeteri kadar hoştunuz hakkında bilgi sahibi olabilirken profil okumdan gidince bazı beklenmedik sürprizlerle karşılaşma riskiniz azalır.
8. Bütün beklentileriniz tek bir hosta odaklamayın
Profilini ve ilgi alanlarını çok beğendiğiniz tek bir hosta umudunuzu bağlayıp, ondan yanıt vermesini beklerken gelen cevabın olumsuz olmasıyla umutlarınız yıkılabilir. Alternatif ve potansiyel diğer hostları da listenize eklemeyi unutmayın, gelen olumsuz yanıtlara göre tekrar arama havuzunda kaybolup fazla zaman kaybetmeden yeni istek formu gönderebilirsiniz.
Tabi ki şunu da unutmamalı, siz de evinizi bir Couchsurferlere açabilirsiniz!
Couchsurfing Kuralları
Kuralları host koyar! Siz hostunuzun misafirisiniz. Ev onarlın evi ve tabi ki de kuralları onlar koyacaktır. Buluşma, evde bulunabileceğiniz saatler, eve giriş ve çıkış saatleriniz muhtemelen hoştunuz tarafından belirleneceğinden gittiğiniz evlerde bu konuları açıklığa kavuşturmanız faydanızadır. Kimi ev sahibi kendileriyle birlikte sabah evden ayrılmanızı ve onların eve dönüş zamanında eve gelmenizi talep edebilir. Kimisi ise size evinin yedek anahhtarını verip evi size bırakabilir.
Sidney’de evinde 4 gün Couchsurfing yaptığım Kamerul, beni metro istasyonundan arabasıyla alıp evine götürmüştü. Bana akşam yemeği ikram ettikten sonra gece vardiyasındaki işine giderken evin anahtarını bana bırakmıştı. Daha tanışalı birkaç saat bile olmamıştı.
Temiz, düzenli ve saygılı olun! Unutmayın birinin evinde misafirsiniz ve ev sahibiniz sizden saygıyı veya nezaketi hak ediyor! Ayrılırken yatak çarşaflarınızı toplayıp bir köşeye koyabilirsiniz mesela.
Hediye vermeli mi? Bazı Couchsurferler hostlarına hediye vermekten keyif alırken, bazı hostlar da hediye almaktan hoşlanır. Eğer hostunuz için bir şey yapmak istiyorsanız, bir şişe şarap, çikolata veya bir önceki bulunduğunuz yerden alabileceğiniz yerel hediyelik eşyalardan seçim yapabilirsiniz. Bir şey almak zorunda değilsiniz ama evdeyken bir şeyler yapmak fena olmaz. Yemek pişirebilirsiniz, bulaşıkları yıkayabilirsiniz, belki ütü bile yapmak isteyebilirsiniz!
Geliyorum deyip de ortalıktan kaybolmayın! Size belki basit gelebilir ama ev sahibi sizi bekliyor. Olur da herhangi bir sebepten dolayı gecikme veya gidememe durumu olduğunda muhakkak ama muhakkak hostunuzu bilgilendirin. Onları sizi bekleme durumunda bırakıp, zamanlarını çalmayın. Profilinize alacağınız herhangi bir olumsuz referansla bu CS kariyerinizin sonu olabilir.
Hepsi bu kadar, daha ne bekliyorsunuz? Hemen kendinize bir profil yaratıp dünyanın farklı yerlerinden ilginç insanları evinizde ağırlamaya hazırlanın. Yakınlarda bir gezi mi planlıyorsunuz, fırsatı kaçırmayın ve gerek yurt içinde gerek yurt dışında kalabileceğiniz bir hostu hemen aramaya başlayın. Pişman olmayacağınıza söz veriyorum.
Şimdi sizden dinleyelim biraz, Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı? Söyleyecek çok şey olduğuna eminim.
Couchsurfing deneyimim
Yaklaşık 10 yıldır Couchsurfing.org sitesinin aktif bir üyesiyim. Farklı ülkelerde Couchsurfing deneyimi yaşadım; misafir oldum, misafir ettim. Couchsurfing aracılığıyla tanıştığım ve evlerinde misafir olduğum arkadaşlar sayesinde, çok şeyler öğrendim ve unutulmaz Couchsurfing anıları hafızamda yer etti.
Uzun süreli seyahat eden gezginler bir süre sonra unutmaya başladıkları aidiyet hissini tekrar yaşamak istediğinde bunu deneyimleyecek en güzel yöntemlerden biri Cocushsurfing Hiç tanımadığınız topraklarda, tamamen farklı kültürlerde uzun süre seyahat etmek kolay olmayabiliyor.
Couchsurfing sayesinde bu yabancılık bir ölçüde aşılabiliyor. Şehirler sadece gezilen ve görülen yerleriyle değil, insanlarıyla da aklınızda yer edebiliyor. Gittiğim şehirde hiç kimseyi tanımıyorken, şehirden ayrılırken bir çok arkadaşım olmuştu.
Çok okuyarak, çok gezerek bilgimize bilgi katabiliyoruz. Bir ülke hakkında bilgi gerektiğinde okuyup araştırmalar yaparak bilgi sahibi olabiliyoruz. İmkan ve fırsatımız olduğunda atlayıp o ülkeye gidip, güzellikleri, sokakları, çarşı-pazarı keşfediyoruz.
Bunun bir adım ötesi ise edinilen bilgileri bizzat deneyimlemek. Yerel halktan uzakta bir gezi aslında eksiktir; sadece sokakta insanları gözlemleyerek kültürü anlamaya çalışmak da yeterli olmayabiliyor. Kültürün içine derinlemesine dalmak için insanların ev içerisindeki yaşamlarını görmek gerekiyor. Bu noktada Couchsurfing benzersiz fırsatlar sunuyor.
Bugün internet sayesinden dünyanın dört bir yanından yeni arkadaşlar bulma imkanına sahibiz. Konukseverlik siteleri ise bunun bir adım ötesini; kültür alışverişi ve paylaşımı yapabilme fırsatı veriyor. Gidilen coğrafya hakkında rehber kitaplarda geçmeyen detayları yakalama böylelikle mümkün oluyor.
Ne zaman geriye dönüp Couchsurfing deneyimlerime baksam güzel şeyler anımsıyorum. Bazı şeyleri sadece görerek değil, deneyimleyerek yaşama fırsatı yakaladığımı görüyorum. Yeni şeyler keşfetmeyi sevenler, rutin hayatlarına renk katmak isteyenler hemen denemeli. Evinizdeki koltuğunuzda uyuyan kişi bir fotoğrafçı, bir film yapımcısı veya iyi bir aşçı ya da çok yetenekli bir müzisyen olabilir.
Couchsurfing hakkında sorularınız mı var? Gerek ben, gerekse bu makaleyi takip eden diğer Couchsurfer arkadaşlar bırakacağınız sorulara cevap verecektir eminim?
Çekinmeyin, sorun!
Couchsurferler! Sizin Couchsurfing deneyimleriniz nasıldı?
En son ne zaman Couchsurfing‘i denediniz?
Ben de yaklaşık 5 senedir Couchsurfing’i kullanıyorum (https://www.couchsurfing.org/people/okgago) ve sanırım şu ana kadar yaklaşık 80 kişi ağırlamışımdır evimde. Hayatımda yaptığım en doğru hareketlerden biri. Dünyanın farklı yerlerinden o kadar değişik insanlarla tanıştım, o kadar harika arkadaşlıklar kurdum ki, herkese tavsiye ederim.
Yeni nesil seyahat anlayışında Peer-to-Peer Traveling kavramı ön plana çıkmış durumda. Couchsurfing de bunun önemli bir parçası. Bu konuyla ilgili biz de blogumuzda şu yazıyı yazmıştık: http://www.tale.company/blog/2014/11/8/seyahatin-gelecegi-peer-to-peer-traveling
MaşAllah yâhû. Tebrik ederim. 👏👏👏👏
Faydalı bir makale gerçekten, 18-24 yaş grubunda Couchsurfing nedir, hostel nedir bilmeyen insan sayısı malesef bilenlerden daha fazla.
Bu konuda gezginlerin konaklama tercihlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan bir araştırma yapmıştık geçen yıl. Sonuçlar da yukarıda belirttiğim durumunu destekler nitelikte.
Ben İngilizce bilmiyorum. Bu siteye nasıl üye olabilirim? Neler yapmam gerekir? İlk önce nasıl başlamalıyım? Bana yardımcı olur musunuz?
Site tamamen Türkçe.
Öncelikle merhaba arkadaşlar,
Merak ettiğim şey şu,CS’den buldugumuz ve yanında kalcagımız bu kişiler bize yurtdışından davetiye mi gönderiyor veya göndermek zorunda mı? Yoksa biz vize almaya gittiğimizde ‘yav ben couchsuefingden bi arkadaş buldum onun yanına gidiyorum’ gibi basit bir cümleyle mi vize isticez? Yani diyorum ki bazen yurtdışına çıkmak göründüğü gibi kolay olmayabiliyor bu olayda. Hic vize alırken ret yeme olmuyor mu?
Neden olarak turistik seyahat demen yeterli, tabi ki arkadaş olduğunu belgeleyebileceğin davetiye işleri biraz daha kolaylaştırır ama şart değil. Gerekli evrakları hazırlayın ve adamları iltica etmeyeceğinize geri döneceğinize inandırın gerisi kolay. Bence dikkat etmeniz gereken bir diğer husus Couchsurfing ile host bulduğunuz her ülkeye gitmeyin. Misal iranlı bir host bulup iranı gezip sonrasında ABD vizesi için başvurduğunda red alabilirsin. Aklınızda bulunsun.
Ülkemizde pek tutacağını sanmıyorum ama 🙂 Yanlış anlaşılmasın çok misafirperver bir ülkeyiz ama bu tür girişimleri çok fazla kişi benimsemez kanımca 🙂
Bu couchsurfing. E denemek amacli kaydolmustum ama profilimin herkese acik olmasi beni endiselendirdi. Profilimin sadece baglanti kuracagim kisilerte gorunmesi icin bir ayar bulamadim. Boyle bir cozum var mi? Yani herkese acik olmamasını nasil saglayabilirim?
Couchsurfing paylaşım ve misafirperverlik ağı. Burada paylaştığınız bilgiler, kişilerin sizi evlerine misafir etmeden veya evinize misafir olmadan sizi veya sizin onları az çok anlamanız üzerine kurulu. Dolayısıyla payşalışan bilgiler çok değerli, özü bu zaten. Bu bilgiler CS üyelerinden gizlenemez, ancak üye olmayanların görmesi engellenebilir. Profilinize yazacağınız şeylerin de sizi endişelendirmesi gerekmiyor. Neden endişeleneceksiniz ki?
Sadece istekte bulundugumuz kisilere acilabilecek bir profil, bize ait bilgilerin 100 binlerce kisi tarafindan bilinmesinden cok cok daha guvenli. Size ait bilgilerin ya da host’unuzla paylasabileceginiz bilgilerin 100 binlerce kisi tarafindan bilinmesi insanlarin basina ne tur belalar getirebilir diye dusunmek lazim.
“Internette guvenlik”, “identity theft”, “privacy on the net”, “open identity risks” tipi google arama sonuclari bana endise verici geliyor.
Ya sizin endiselenmemeniz icin ne gibi guvenceleriniz var, paylasirsaniz sevinirim
Gercek kimlik bilgilerini , acik yazmayin. Irtibat kurduktan sonra gercek isminizi kullanilabilir. Ozellikle kimlik no ve anne kizlik soy adi bilgileri isteyenler kesinlikle dolandiricidir.
Jakarta’da Magda ile tanışmış mıydın?
Ben Jakarta’da CS buluşması organize etmiştim, 20 kişi gelmişti, çok sevinmiştim.
Magda; Jakarta CS grubunun temel taşlarından Löplöpçü kıvamında gezgin bi abla 🙂
Yanlış hatırlamıyorsam babaannem de benzer konuda birşeyler anlatılıyordu. Bundan 100 yıl önce her evin bir odası misafir odasıymış. Yoldan gelenler orada ağırlanırmış.
Hiç tanımadıkları insanları evlerinde ağırlayabilmek insan özgürlüğünün ve insanın insana güvenin adını koyamadığımız bir devirde yaşıyoruz.
Kapı komşumun ne adını bilirim ne de memleketinin neresi olduğunu.
Yazılarınız severek takip ediyorum.
Özellikle de resimleri bol bol olanları 🙂
Pek çok CouchSurfing kullanıcısı gibi lokal buluşmalarla başladım ben de. Eskişehir’de ufak bir etkinliğe katılarak Eskişehir’deki kullanıcıların bir kısmıyla tanıştım. Tesadüf eseri o gün etkinliğe katılan Ankara’lı bir CS’er’ı misafir etme şansım oldu. Zamanla genellikle yurtdışından gelen misafirleri, özellikle nasıl denk geldiyse Alman misafirlerin çoğunu ağırlama şansım oldu.
Eskişehir’i çok sevdiğim için bir host’tan ziyade onların burada geçirdikleri tüm süre boyunca rehberlik görevi üstlendim. Yaşadığım şehri tüm detaylarıyla aktarmaya çalıştım. Bu sırada Eskişehir esnafıyla da arkadaş olduk sayılır. Her misafirim geldiğinde mümkün olduğunca aynı hediyelik eşya dükkanlarına ve lokantalara, cafelere götürüyorum. Onlar da ufak tefek hediyeler vererek misafirlerimi mutlu ediyorlar. Örneğin son ağırladığım misafirime Eskişehir Odunpazarı’ndaki bir dükkanda Lüle taşı yapmayı öğretip lületaşından bir anahtarlık hediye ettiler. Sık sık alışveriş yaptığım bir manav ise kendisine tüm meyvelerden birer tane hediye etti, gibi. Yani aslında Couchsurfing’in amacını sadece birine evimizde uyumak için bir alan yaratmak olarak görmek; binlerce kullanıcıya ayıp. Vaktiniz varsa onlara 2 gün de olsa bir şehirdeki gündelik hayatı yaşatmak da bence önemli.
Şu sıralarda şehrime fazla talep yok. Dolayısıyla Ankara’ya gelecek misafirleri Eskişehir’e davet ediyorum. Diğer kullanıcılar da bence bulunduğu şehire fazla talep yoksa yakındaki büyük şehirlerdeki Open Request’leri takip edebilirler. Örneğin yakın zamanda İran’dan ankara’ya gelecek bir çifti Eskişehir’e davet ettim ve kabul ettiler. Hatta fikir çok hoşlarına gitti daha şimdiden. Ayrıca Türkiye’ye gelecek pek çok kişi ilk rota olarak İstanbul’u seçiyor. Bu yüzden İstanbul’a gelen davetleri de takip edebilir ve CSerları şehrinize davet edebilirsiniz.
Yakın zamanda daha çok Surfing deneyimi yapmayı planlıyorum. Bu yazı yine tüm bu aşamaya kadar yardımcı olduğu gibi, ilerisi için de bana yardımcı olacaktır. Ayrıca bunun için de teşekkürler :
Sayın arkadaşım bu site ye uye olmak istedim, 25 dolar istediler. Bu site ücretli mi? Vevap verırsen sevinirim teşekkürler.
Sistem ücretsiz, güvenilirlik için sisteme üye olmanız size puan kazandırır. Yoksa ödeme yapmak şart değil. Adresinize bir kod gönderilir ve o kodu girdiğinizde adresiniz güvenilir ve onaylı olmuş oluyor.
Ben herhangi bir ödeme yapmak istemiyorum. Ev adresime kod vs de gönderilmeden üye olabilir miyim? Eğer olursa nasıl kayıt olacağım? Şimdiden teşekkürler.
Peki hic kotu deneyim yasanmamis mi simdiye dek? Bunlari da bilip ders cikarmak bazi durumlara karsit bilgili olup onlem almak lazim. Yok mudur yasanmislik kotu olan?
Tabii ki kötü durumlar yaşanıyor. Ben Liverpool’da kaldığım kişi tarafından taciz edildim. Christmas zamanıydı ve insanlar genellikle bu zamanları aileleriyle geçirdiğinden istediğim hostlar kabul etmedi ve param da olmadığı için mecburen bir kişiyi seçtim. Sonrasında profilini çok fazla incelemediğimi, kendisinin “masaj yapmaya bayılırım” gibi şeyler yazdığını farkettim ama artık iş işten geçmişti. Hayret verici bir şekilde referansları da sayıca fazla ve iyiydi. Ben şikayet etmekte biraz uyuşuk davrandım. Bu sırada bir başkası şikayette bulundu ve adamın profili kapatıldı. Tacizci kişinin Srilankalı olduğunu da belirtmek isterim. Asla ırkçı bir insan değilim ama “avrupalılar ve diğerleri” diye bir gerçek hakikaten var.
Haydaaa. Çok geçmiş olsun. :((
Merhaba,1 ay öncə ukrayna kanalında takip etdiğim gezi programında duydum ve hemen üye oldum,harika bir şey keşke daha önce duysaydım..İlk davet etdiğim ABD vatandaşını(kabul etmişdi) yaşadığım ülkeye vise için ben davet etmeliydim..1 haftadır cevap yok,baya heveslenmişdim.
Şimdi bir kaç gün sonra Mısırdan misafirim gelecek,hevesle bekliyorum,bana arapca öğretcek 🙂
Merak etdiğim 2 şey var,
1.onlar geldiklerinde beni nasıl bulacaklar ülkeyi tanımadan ve yerli numaraları olmadan? İllah da hava alanına gitmek gibi zorunluluğum varmı?
2.Politikadan konuşmak kötü fikir ola bilirmi? Mesela,ülkede olan sorunlar ve başka..
Tesekkurler!!!
Baku/Azerbaijan
Gerci sizin misafiriniz gelmis olmali ama ben yinede cevap vermeye calisayim.bende couchsurfing yapiyorum ilk tecrubem avustralyada idi.Daha sonra Yeni zellanda, Kore ve Cin de yaptim.Daha sonra Almanyadan , Kolombiyadan, Avistralyadan,Portekizden, Ispanyadan misafirlerim oldu.Bana sorarsaniz politikadan konusmak pek iyi bir fikir degil.sanirim dunyada Turklerden baska bu kadar politika konusmayi sevn bir millet daha yok 🙂 Daha cok kulturden ve gezilecek yerlerden konusmak daha iyi sanirim.Couchsurfing te daveti kabul ettiginiz zaman sizin telefon numaralari ve adres bilgilerinizi ziyaretciye gondermeniz gerekiyor..hava limanindan almaniza gerek yok sadece sizin eve yada yakin bir yerlere hgemesi icin you tarif etmeniz yeterli..
Evet politika burda sevilen bir tema 😀
Misafirim 1gece 2gün kaldı,gideceği gün metronun kapanmasına 30 min kaldığında gelmesi dışında memnun kaldım,endişi etdim,öldümü kaldımı diye:D Çünki bura gelen azerbyacanca,rusça,türkçe yardımcı kelimeleri bilmek zorunda,ingilizce bilen çok az..
Çok fazla cultural exchange yapamadım,2 günde 2 defa yerli couchsurfer-lerle randevusu vardı,fakat memnun kaldım,couchsurfing tecrübesin filan paylaştı,profilimi tam doldurdu,umarım bundan sonra kafama uygun birilerin bulurum))
Meeting konusu gine de sıkıntılı geldiğinde hava alanında aradılar misafirin geldi diye:))görevliler yardım etmeseydi zor olurdu,sokakda açık internet yok,gelenin numarası yok,aynı yere ayr-ayrı zamanlarda gelme,yalnış yere gitme sorunu beklenilen bişey
Teşşekkürler
İyi günler,
ilk CS deneyimimi daha bir ay önce pragda tam bir gezgin hanımın evinde yaşadım ve çok eğlendim, benim için geleneksel yiyecekler hazırlamış, içecekler almıştı ayrıca sohbet ederken oranın kültürünü yaşayışını çok gerçekçi bir şekilde öğrendim. Daha sonra belçikada ukraynalı bir öğrenciyle kaldım, işin ilginç yanı bayanlar kabul etmez diye çoğunluk erkeklere istek gönderdim ama sadece iki tane bayan kabul etti erkeklerden tık yok 😀
Türkler konusuna gelince sitede malesef türkler ve İspanyollar hakkında hiç iyi bir intiba yok. Hostlarımın ikisi de normalde Türk erkeklerine olumsuz yanıt verdiklerini söyledi. Türkiyeye gelen bayan turistler ise erkeklerin yoğun davetine rağmen bayanları tercih ediyorlarmış. galiba birçok kez olumsuz anıları olmuş ve bunu da çevrelerine söylemişler. İşte bu noktada resimlerin gücünü gördüm yazarın söylediği gibi. Sempatik fotoğraflarla önyargıları kırabiliyorsunuz. İnşallah birileri daha bu güzelliği keşfeder.
Maalesef utanç verici bir vâkıa. Nasıl olacak; bazı insanlar melek kalpli fakat sert çehreli, bazılarıda melek yüzlü katil mîsâli.
Uzun zamandır CouchSurfing’i aktif olarak kullanıyorum ve harika insanlarla tanışma fırsatı edindim. Aslında CS ücretsiz konaklamadan çok hiç bilmediğiniz yerlerde rahatlıkla anlaşabileceğiniz kişilere ulaşmak için çok iyi hazırlanmış bir sistem.
Gittiğim en garip yerlerde CS sayesinde tanıştığım kişilerin yardımları sayesinde rahat ve sorunsuz seyahat ettiğimi söyleyebilirim.
Meraba, ben kaydolmuştum ama Türklerden çok fazla sapıkça teklifler alınca kapattım. Şimdi gri dönmek istiyorum ama nasıl tekrar giricem hesabıma bilmiyorum. Hesabınız silinmiştir diyor, aynı hesapla girmem mümkün değil mi?
Bu nedir yâhû. Biz toplum olarak ne zaman öğreneceğiz karşılıksız iyilik yapmayı.
Kemal bey merabalar,ben uzun süredir aktif CS üyesiyim fakat son zamanlarda profil sayfamda bi sorun var. Sayfa düzeni çok bozuk ve profilimi istediğim gibi kullanamıyorum. Yeni bir profil yaratmak istediğimde ise şimdikini log aout yapamıyorum. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirseniz sevinirim, çünkü şu anda hiçbir requeste cevap veremiyorum.