Zadar, Hırvatistan‘da Adriyatik Denizi kıyısında yer alan, Orta Dalmaçya Bölgesinin en büyük şehirlerinden. Kuzey Dalmaçya’daki en büyük metropol olmasına rağmen Zadar, diğer Hırvatistan şehirleri kadar iyi bilinmiyor. Oysa ki 3 bin yıllık zengin tarihi geçmişi, enfes sahil şeridi, bakir koy ve körfezleri, birbirinden güzel adaları ve doğal güzellikleriyle bölgenin en görkemli tatil destinasyonlarından.

Arnavut kaldırımlı ve daracık labirenti andıran sokakları, zeytinyağı ve şarabı ile İtalyan esintileri taşıyan Zadar, yürüyerek gezilip tamamı keşfedilebilecek kadar küçük bir kent. Mermer döşeli kaldırımlarıyla yaya dostu bir kent. Tarihi bir yarımada üzerinde kurulu Zadar’da havanın kararmasıyla birlikte hareketlenen daracık sokaklar ve meydanlar yerel halk ve turistlerin buluşma noktası.

zadar gezilecek yerler

Zadar Gezi Rehberi 🇭🇷

Zadar, resmi adı Hırvatistan Cumhuriyeti olan Hırvatistan’ın şehri. İtalyanca ismi Zara olan kent, tarihte Dalmaçya bölgesinin başkenti olarak biliniyordu. Bölgenin en turistik şehri Dubrovnik kadar olmasa da zengin tarihi dokusu ve orta çağ izlerini taşıyan atmosferi ile Zadar, turizmde yükselen bir değer.

Zadar’da Hırvatistan’ın resmi dili Hırvatça konuşuluyor. Şehirde İtalyanca ve İngilizce de yaygın olarak konuşulabiliyor. Hırvatistan para birimi Kuna. Zadar, Türkiye’den 1 saat geride. Şehrin nüfusu 71 bin.

Malta

Serbia

Zadar’a gitmek için Yeşil Pasaport sahibi olmanız, Hırvatistan vizesi ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Daha uygun bir Zadar tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Zadar Gezilecek Yerler 📌

Zadar‘da yarımadadaki eski şehrin sokaklarında yürüyüş yapmak şehrin tarihi ve kültürel atmosferini deneyimlemek için en iyi seçenek. Yarımadada 34 kilise bulunuyor. Bu kiliselerin en büyüğü olan Aziz Simeon Kilisesi’ni mutlaka listenize ekleyin. Aziz Donat Kilisesi, Aziz Anastacia Katedrali ve Aziz Mary Kilisesi gibi diğer kiliselere de gidebilirsiniz.

Zadar’ın etrafında eski Roma forumunun kalıntıları da bulunuyor. 1396’da kurulan, Hırvatistan’ın en eski üniversitesi ve Avrupa’nın en eski üniversitelerden biri olan Zadar Üniversitesi de görülecek yerler arasında. Eğer şehrin tarihi hakkında daha detaylı bilgi elde etmek isterseniz, Zadar Arkeoloji Müzesi’ne uğrayın.

Zadar’da turistler tarafından ziyaret edilen diğer bir benzersiz mekân kentin Riva’sında bulunan Deniz Orgu. Bu yapay müzik aleti her dinleyicinin zevkine hitap eden dünya dışı sesler üretiyor.

Orta çağ izlerini taşıyan tarihi eski şehir merkezi, Roma forumu üzerine kurulan St. Donat Kilisesi, güneş ve kum arayanların adresi Zadar kumsalları kentin ziyaretçilerinin mutlaka ziyaret ettiği yerler. Adriyatik kıyısındaki deniz kokan yürüyüş yolu boyunca sıralanan kafe ve restoranlar hem dinlenmek hem de şehrin atmosferini hissetmek için ideal.

1. Zadar Katedrali

Zadar, Hırvatistan

St. Anastasia Katedrali olarak da bilinen Zadar Katedrali (Cathedral of St. Anastasia), farklı mimari dönemlerin izlerini yansıtan görkemli bir yapı. 9. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılan ve daha sonra 12. ve 13. yüzyıllar boyunca Romanesk tarzında yeniden inşa edilen bu katedral, yıllar içerisinde çok sayıda değişikliğe uğramış.

Katedralin iç mekanının göz alıcı özellikleri arasında 9. yüzyıla ait St. Anastasia kalıntıları, taş sunaklar ve etkileyici tahta oyma koro odası yer alıyor. Katedralin 15. yüzyıldan kalma çan kulesi hoş bir şehir manzarasına sahip. Zadar Katedrali ziyaret saatleri haftanın 7 günü 08.00-20.00. Zadar Katedrali giriş ücreti 15HRK.

2. Halk Meydanı

zadar nerede

Halkın Meydanı (Narodni Trg), 16. yüzyılda inşa edildiği dönemden bu yana şehrin kalbinin attığı merkez. Meydan çevresinde görülmesi gereken yapılar arasında 1500’lü yılların ortalarında inşa edilen Şehir Muhafız Odası (Gradska Straza), meydanın batı tarafındaki 18. yüzyılda eklenen büyük saat kulesi ve Etnografya Müzesi bulunuyor.

Saat Kulesi’nin karşısında 1565’te inşa edilen, önemli halk açıklamaları ve bildirileri yapmak için geleneksel olarak kullanılan Rönesans şehir sundurması (Gradska Loza) bulunuyor. Bu muhteşem eski yapı günümüzde sergiler için halka açık bir galeri olarak işlev görüyor. Halk Meydanı’ndaki bir diğer ilgi odağı da 1930’lu yıllarda inşa edilen Belediye Binası.

3. Roma Forumu

zadar gezi rehberi

MÖ 1. yüzyıldan 3. yüzyıla kadar inşa edilen Zadar’ın eski Roma Forumu, kentin eski kiliselerinin yanında yer alması nedeniyle eski şehir merkezinde görülebilecek yapılardan. 90 metre uzunluğunda, 45 metre genişliğinde olan ve Roma döneminde merkezi bir pazar alanı ve kamusal alan olarak kullanılan forum hala çok etkileyici.

Forumdan günümüze ulaşan parçalar birkaç kamu binasını, kaldırım taşlarını ve Korinth sütunu temellerinin kalıntılarını içeriyor. Ayrıca ilgi çeken Utanç Direği, orta çağdan 19. yüzyıla kadar tüm kasaba halkının görebilmesi için suçluları zincirlemek için kullandıkları nispeten yeni bir ek. Roma Forumu ziyaret saatleri konusunda herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Roma Forumu günün 24 saati ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

4. Zadar Arkeoloji Müzesi

Zadar Arkeoloji Müzesi

Zadar Arkeoloji Müzesi (Arheološki muzej Zadar), şehrin zengin tarihine tanık olabileceğiniz, Dalmaçya bölgesinin tarihini yansıtan zengin bir müze. Müzede 7. ile 12. yüzyıl arasındaki tarihi döneme ait oldukça önemli arkeolojik eserler sergileniyor.

Zadar Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri kış dönemi (Ekim – Nisan) pazar günleri hariç haftanın 6 günü 09.00-14.00, yaz dönemi (Mayıs – Eylül) pazar günleri hariç haftanın 6 günü 09.00-21.00. Zadar Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 40HRK, indirimli bilet 20HRK.

5. St. Donat Kilisesi

St. Donat, Zadar

St. Donat Kilisesi, Dalmaçya Bölgesinde Bizans mimarisinin en önemli eseri olarak kabul ediliyor. 9. yüzyılda inşa edilen kilise, açıldığı dönemde Kutsal Üçlü Kilisesi olarak anılıyordu. Eski Roma forumunun üzerine inşa edilen kilisenin taş parçaları forumdan alındı. Kilise zemini forumun görülebilmesi için camla kaplanmış durumda.

St. Donat Kilisesi ziyaret saatleri nisan-mayıs 09.00-17.00, haziran 09.00-21.00, temmuz ve ağustos 09.00-22.00, ekim 09.00-17.00, kasımdan mart ayına kadar ise ziyarete kapalı. St. Donat Kilisesi giriş ücreti 20HRK, indirimli bilet 15HRK.

6. St. Chrysogonus Kilisesi

Zadar rehberi

St. Chrysogonus Roma Kilisesi (Crkva sv Krševana), 12. yüzyılın sonlarında eski bir Roma pazarının bulunduğu yere inşa edildi. Bu görkemli üç koridorlu kilisenin iç kısmı 13. yüzyıl fresklerinin olduğu bir apsise de sahip. St. Chrysogonus Roma Kilisesi ziyaret saatleri haftanın 7 günü 09.00-17.00. St. Chrysogonus Roma Kilisesi giriş ücreti 15HRK.

7. Şehir surları ve kapıları

Zadar’a yapılan hiçbir seyahat görkemli eski surları ve kapılarını görmeden tamamlanmış sayılamaz. Şehrin günümüze ulaşan dört kapısı nispeten iyi korunmuş durumda. Bu kapılardan en önemlisi ve en etkileyici olanı da Kara Kapısı. 1543’te Venedikliler tarafından Rönesans tarzında inşa edilen bu görkemli yapı şehrin eski bölgesinde bulunuyor.

Şehrin diğer kapıları St. Rok Kapısı ve Liman Kapısı‘nın yanı sıra Beş Kuyu Meydanı olarak adlandırılıyor. Ziyarete değer bir diğer kapı da Zadar’ın ünlü Aziz Chrysogonus Kapısı olarak bilinen Deniz Kapısı. 1560’da bir üs olarak kullanılan bir Roma kemerinin parçaları ile inşa edilen kapı, Venedik ambleminin rölyefi olan St. Marks’ın Aslanı ve denizcilere ait bir anıta sahip.

8. St. Mary Kilisesi

St. Mary, Zadar

St. Mary Kilisesi, 11. yüzyılda inşa edilen ve günümüze dek çok sayıda değişikliğe uğrayan bir yapı. Kilisenin Rönesans mimarisini yansıtan cephesi ve 12. yüzyıldan kalma, Koloman Kulesi olarak bilinen güzel bir çan kulesi var.

Kilisenin yanında büyüleyici altın parçaları, tablolar ve heykeller koleksiyonuyla Kilise Sanatı Müzesi’ne ev sahipliği yapan eski bir manastır duruyor. Müze, birçok güzel altın parçasının yanı sıra önemli din adamlarının eşyaları, tarihi kıyafet ve kumaşlar da dahil olmak üzere sayısız önemli dini mirasa ev sahipliği yapıyor.

Zadar gezilecek yerler listenizde olması gereken St. Mary Kilisesi ziyaret saatleri haftanın 7 günü 09.30-17.00. St. Mary Kilisesi giriş ücreti 20HRK, indirimli bilet 15HRK.

9. Antik Cam Müzesi

Zadar’ın kıyısındaki 19. yüzyıldan kalan, görkemli Cosmacendi Sarayında bulunan Antik Cam Müzesi, Avrupa‘nın en büyük antik cam eser koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Müzede Dalmaçya bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan ve nadir rastlanan Roma kavanozları, kadehleri ​​ve küçük şişeler sergileniyor.

Ayrıca parfüm ve yağları saklamak için kullanılan bir dizi cam kap, ayin kutlamaları sırasında bölgenin en eski kiliselerinde kullanılan cam bardaklar ve kutsal suyu depolamak için tasarlanan küçük şişeler de dikkat çekici. Müzedeki turun ardından Jazine Limanı’na hakim manzarasıyla saray bahçesini de mutlaka görün.

Antik Cam Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (15 Haziran – 30 Eylül) 09.00-21.00, kış dönemi (1 Ekim – 14 Haziran) pazartesiden cumartesiye 09.00-21.00, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Antik Cam Müzesi giriş ücreti 30HRK, indirimli bilet 10HRK.

10. Paklenica Ulusal Parkı

Paklenica Ulusal Parkı

Paklenica Ulusal Parkı (Nacionalni Park Paklenica), yürüyüş, tırmanma ve diğer sporlar için açık hava etkinlikleri sunan, koruma altında bulunan bakir bir bölge. UNESCO Biyolojik Rezervi olan park, bölgenin hayvan ve bitki varlığını korumak amacıyla kuruldu.

Park çok sayıda kuş türü kolonisine ev sahipliği yapıyor. Kuş gözlemcilerinin göç döneminde ziyaret ettiği bölgede ayı ve kurt gibi vahşi hayvanlara nadiren rastlanıyor. Parkı özellikle yemyeşil olduğu serin ilkbahar veya rengarenk olduğu sonbahar aylarında ziyaret etmeye çalışın.

Zadar gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Paklenica Ulusal Parkı ziyaret saatleri kış dönemi (Ekim – Mart) 07.00-15.00, yaz dönemi (Nisan – Eylül) 07.00-21.00. Paklenica Ulusal Parkı giriş ücreti haziran, temmuz, ağustos, eylül aylarında 60HRK, indirimli bilet 30HRK; mart, nisan, mayıs, ekim aylarında 40HRK, indirimli bilet 10HRK, yılın geri kalan bölümünde ise 20HRK, indirimli bilet 10HRK.

11. Kornati Ulusal Parkı

Kornati Ulusal Parkı

Kornati Ulusal Parkı (Nacionalni Park Kornati), Zadar şehir merkezinin karşısında, Adriyatik Denizi içerisinde yer alan Zadar Takımadasındaki 147 adadan oluşuyor. 1980’de deniz yaşamını ve doğal yaşam alanlarını korumak için kurulan parktaki adaların en büyüğü Kornati.

Mağaralar ve uçurumlarla dolu engebeli dağlarla çevrili bu yemyeşil adalar Roma Dönemi’nde çok sayıda yapı ve çiftliğe ev sahipliği yapıyordu. Bazı adalarda Roma villalarının kalıntıları ve duvarlar hala görülebiliyor. Park, günümüzde yatlar, dalış severler, tur tekneleri ve gezginler için oldukça popüler. Milli park herhangi bir saat sınırlaması olmadan teknelerle ziyaret edilebiliyor. Ziyaretçilerden giriş ücreti de alınmıyor.

Zadar nerede📍

Zadar, Avrupa kıtasında yer alan Hırvatistan’ın şehri. Hırvatistan aynı zamanda bir Güneydoğu Avrupa, Balkanlar ülkesi. Hırvatistan’ın batısında, Adriyatik Denizi kıyısında yer alan Zadar’ın eski ismi Zara. Adriyatik Denizi ile çevrili bir yarımada şeklinde olan kent, antik bir Akdeniz liman yerleşimi.

Zadar’a nasıl gidilir ✈️

zadar nasıl gidilir

Zadar’a hava yoluyla ulaşım: Zadar’a Türkiye’den en hızlı ulaşım yönetimi hava yolunu kullanmak. Türkiye’den Zadar’a doğrudan uçak seferi bulunmuyor. Bir aktarmalı uçuşla kente ulaşım sağlanıyor.

Zadar’a Hırvatistan’ın başkenti Zagreb üzerinden aktarmalı uçuşlarla da ulaşmak mümkün. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları ve Hırvat Hava Yolları’nın Zagreb aktarmalı uçuşları bulunuyor. Aktarmalı uçuş süresi 4.5 saat. Bekleme süresiyle birlikte toplam yolculuk 6 saat sürüyor.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Zadar Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Zadar Havalimanı, kent merkezine 9 km uzaklıkta. Zadar Havalimanı’ndan kent merkezine ulaşım için otobüs, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleri bulunuyor.

Havalimanından Zadar şehir merkezine ulaşım için en ekonomik seçenek otobüs. 21 TL ücret ödeyerek 20 dakikada otobüsle şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz.

Adriyatik kıyısındaki Zadar, Orta çağ kaleleri, kiliseleri, plajları ile Hırvatistan’ın en önemli turizm destinasyonlarından. Hırvatistan gezisi yaparsanız Dubrovnik, Split, Rovinj ve Plitvice ile birlikte Zadar’ı da Dubrovnik gezi rotasına ekleyin.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz