Akseki Etnografya Müzesi, Antalya‘nın en büyük Yörük yerleşimlerinden biri olan Akseki’de, ilçenin geleneksel kent dokusuna uyumlu, taşıdığı ender ve farklı mimari karakteriyle öne çıkan Akseki Düğmeli Evleri‘nden birinde yer alıyor. Türkiye‘nin en büyük etnografya müzelerinden biri olan Akseki Etnografya Müzesi koleksiyonunda 4 binden fazla materyal sergileniyor.
İçerisinden Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği, düğmeli evlerin ortasında yer alan müzede eski radyolardan ahşap oyma tavan ve kapılara, silahlardan tarım aletlerine, mutfak gereçlerinden müzik aletlerine kadar bölge ve ülkemizin binlerce yıllık tarihi geçmişe tanık olmak mümkün. Müze, Akseki Belediyesinin girişimleriyle turizme kazandırılmış.
Akseki Etnografya Müzesi, Antalya
Akseki Etnografya Müzesi, Antalya’nın Akseki ilçe merkezinde yer alan Türkiye’nin en büyük etnografya koleksiyonlarından birine sahip. Akseki halkının bağışlarıyla kurulan müze, düğmeli evleri, ahşap camileri ile Tarihi İpek Yolunun üzerinde bulunan Akseki’nin yüksek turizm potansiyelini harekete geçirme noktasında öncü olmuş.
Akseki ilçe merkezi ve köyleri başta olmak üzere Antalya’nın kuzeyinde İbradı ve çevresinde de görülen geleneksel konut dokusunun benzersiz örneği olan; harç veya çimento kullanmadan, özgün bir yapı tekniği ile ağaç ve taş kullanılarak yapılmış ve ‘Düğmeli Evler’ olarak adlandırılan tarihi bir ahşap konakta yer alan müze, restorasyon sürecine dek Elagöz Konağı olarak biliniyordu.
Akseki Belediyesi tarafından 2011-2013 yılları arasına restore edilen ve 2016’da Akseki Belediyesi Akseki Etnografya Müzesine dönüştürülen müzedeki eserlerin büyük bölümü Akseki halkının bağışlarıyla bir araya getirilmiş. Akseki bölgesinin yerel, kültürel ve arkeolojik değerlerinin korunması ve tanıtılmasının amaçlandığı müzeyi kurulduğu tarihten itibaren ilk 1.5 yılda 20 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etmiş.
Akseki Belediyesi Akseki Etnografya Müzesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Müze Özendirme yarışmasında 2017 yılında ödüle layık görülmüş. Konağın zemin katında yer alan iki kanatlı ahşap kapıdan taşlık mekanına giriliyor. Taşlık mekanı müzenin giriş, karşılama ve tanıtım bölümü olarak ziyaretçilerin müzede ilk adım attığı yer.
Konağın ara kat bodrumunda, depo olarak kullanılan küçük oda, eşkıya baskınları sırasında genç kızların ve değerli eşyaların saklandığı sığınma odası kullanılmış. Bu odadaki eserler, Akseki’nin yakın tarihinde yaşanan acı olayları ve mekanın kullanımını tiyatral bir anlatımla sunuyor. Müzenin bu bölümünde bu tür olaylara karşı empati kurularak farkındalık yaratılması için, sembolik bir sergileme yolu seçilmiş.
Konağın asıl yaşam alanı olan birinci katı, orta sofalı, haç planlı ve köşe odaların orta sofaya açıldığı merkezi plan şemasına sahip. Odalardaki tavan, kapı ve yüklük detayları ahşabın kendi rengini sergilerken; orta sofadaki sekizgen biçimli tavan, restorasyon uygulamaları sırasında sonradan konulmuş, modern ve gelenekselin harmanlanmış bir uygulaması olarak düzenlenmiş.
1840 yılında Aksekili Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan konakta kurulu olan müze sergisinde yer alan eserler, Akseki’nin yöresel yaşam biçimini ve sanatsal zevkini yansıtıyor. Akseki Etnografya Müzesine gelen ziyaretçiler, Akseki’nin köklü geçmişini barındıran bu eserlerdeki yaşanmışlığın izlerine tanıklık ediyor.
Antalya ve çevresinden gelen öğrenci gruplarını randevu sistemiyle kabul eden müzede geleneksel el sanatları konusunda da uygulamalı atölye çalışmaları yapılıyor. Müzede ebru sanatı, drama, kukla gösterisi gibi etkinlikler alanında uzman isimler tarafından gerçekleştiriliyor.
Akseki Etnografya Müzesi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Hacı İlyas Mahallesi, 07630 Akseki, Antalya
📲 akseki.bel.tr ☎️ 0 (505) 6973942
⏰ Akseki Etnografya Müzesi ziyaret saatleri: Akseki Belediyesi Akseki Etnografya Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Akseki Etnografya Müzesi giriş ücreti: Akseki Belediyesi Akseki Etnografya Müzesine giriş ücreti alınmıyor. Müze Akseki Belediyesi tarafından yönetiliyor.
Akseki‘ye en yakın havalimanı Antalya’da. Akseki’ye 142 km mesafedeki Antalya Havalimanına Türk Hava Yolları, Pegasus Havayolları ve SunExpress’in İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mardin, Kayseri, Van, Samsun, Gaziantep, Trabzon ve Diyarbakır’dan direkt uçak seferleri var.
Antalya Havalimanı’ndan Akseki’ye doğrudan giden bir toplu taşıma aracı bulunmuyor. Antalya Büyükşehir Belediyesinin Antobüs firmasının 600 numaralı hattı ya da tramvayla otogara gittikten sonra Otogar’dan Akseki dolmuşlarıyla ilçeye gidilebiliyor. Antalya Otogarı’ndan Akseki yaklaşık 3 saat sürüyor.
Akseki’ye Antalya kent merkezi dışında yalnızca Konya’nın Beyşehir ilçesinden direkt otobüs seferi var. Farklı illerden Akseki’ye ulaşım için Antalya Otogarı’na gelip otogardan Akseki dolmuşlarını kullanmak gerekiyor.
Antalya’dan arabayla İbradı’ya ulaşım için doğu yönünde Manavgat’a kadar ilerlemek Kızılağaç Kavşağı’ndan kuzeye dönmek gerekiyor. Konya-Manavgat Karayolu olarak da bilinen bir hayli dolambaçlı ve virajlı bu yol bir süre sonra İbradı-Akseki olarak ikiye ayrılıyor. Akseki çatalın sağında yani doğu tarafında kalıyor.
İzmir‘den Akseki’ye arabayla yolculuk sırasında Denizli, Dinar, Keçiborlu, Eğirdir, Yenişarbademli rotası izleniyor. İstanbul‘dan Akseki’ye arabayla yolculukta Bursa, Eskişehir, Bolvadin, Akşehir, Beyşehir; Ankara‘dan Akseki’ye arabayla yolculukta ise Polatlı, Ilgın, Beyşehir güzergahı izleniyor.
Akseki, Antalya’ya 150 km (2 saat), İzmir’e 642 km (8 saat 10 dk), İstanbul’a 729 km (9 saat 10 dk), Ankara’ya ise 423 km (5 saat) uzaklıkta.
Akseki, Antalya’nın bir diğer Yörük yerleşimi olan İbradı ile komşu. İki ilçe arasında 25 km mesafe var. Muhteşem manzaralara tanıklık edilen bölgede Düğmeli Evleriyle tanınan Toros köyü Ormana, köyün göz alıcı yaylası Eynif Ovası, zengin tarihi geçmişin izlerini taşıyan Etenna (Sırt), Gotenna (Gödene) ve Erymna (Ormana) isimli antik kentler rotanıza ekleyebileceğiniz yerler arasında.
Akseki Belediyesi Akseki Etnografya Müzesi, Antalya’nın en az bilinen yerleşim yerlerinden Akseki’nin yerel kültür, tarih ve eşsiz doğal güzelliklerini tanıtmak için özlemi duyulan turizm hareketliliğini başlatmayı başarmış. Dört binden fazla obje ve etnografik eşyanın sergilendiği müze aynı zamanda bölgenin eşsiz mimarisine tanık olmak için de ziyaret edilmeli.
Çok güzel bir bilgi olmuş emeğinize şağlık Akseki Etnografya Müzesini bu kadar detaylı okumamıştım.