Verona, İtalya’nın Veneto bölgesinde yer alan, kuzeydoğu İtalya‘nın en önemli turizm merkezlerinden biri. Dünyada ölümsüz bir aşkın öyküsü olarak bilinen Romeo ve Juliet’in de şehri olan Verona; kültürel, mimari ve tarihi eserleri, yıl içerisinde düzenlenen uluslararası fuar organizasyonları ve yaz aylarında gerçekleşen tiyatro ve opera temsilleriyle yılın her dönemi hareketin eksik olmadığı bir Avrupa kenti.
Tarihi kent merkezi UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesinde yer alan Verona, Roma döneminden kalan ve Orta çağda kullanılmamış birçok anıt esere ev sahipliği yapıyor. 1117 yılında yaşanan büyük depremle yerle bir olan şehir bu depremin ardından Romanesk mimariye göre yeniden inşa edilmiş. Verona, depremin ardından inşa edilen dokusunu günümüze kadar ulaştırmayı başarmış.
Verona, Milano ve Venedik’in tam ortasında konumlanıyor. İtalya’nın en büyük ikinci nehri olan Adige Nehrinin ikiye ayırdığı şehir, Etrüskler tarafından kurulmuş. Şehir bir zamanlar Roma İmparatorluğunun en önemli politika ve ticaret merkezlerinden biriydi.
Dünyanın en ünlü aşk trajedisine de ev sahipliği yapan Verona, kan davalı Capulet ve Montegue ailelerinin çocukları olan Romeo ve Juliet’in sonu ölümle biten ölümsüz aşklarını yaşadığı kent olarak tanınıyor. Geniş şehir meydanları ve anıt yapılarla bezeli Verona sokakları ziyaretçilerini zamanda yolculuğa davet ediyor.
Verona Gezi Rehberi 🇮🇹
Verona, resmi adı İtalya Cumhuriyeti olan İtalya’nın kuzeydoğusunda yer alan kenti. Verona, kurulduğu Adige Irmağının iki yakasında, yemyeşil ovalar, el değmemiş ormanlar ve etkileyici yapılarıyla muhteşem bir manzaraya sahip. Orta çağdan kalma çok sayıda eserin bulunduğu kültür şehri Verona, Romeo ve Juliet’in şehri olarak da biliniyor.
Köklü tarihi geçmişi ile Avrupa’nın kaderini değiştiren olaylara sahne olan Verona, tam anlamıyla bir açık hava müzesi görünümünde. Müzeleri, sanat galerileri ve hareketli kültür-sanat yaşamıyla şehir sanat severler için çok sayıda alternatife sahip. Anıtlar ve sanatsal eserler bakımından zengin olan Verona aynı zamanda bir ticaret ve sanayi merkezi.
Verona kentinin kuruluşuyla ilgili kesin bilgi bulunmuyor. MÖ 89 yılında Romalılar tarafından fethedilmeden önce Raetialılar, Etrüskler ve Galyalılar tarafından yurt edinilmiş. Barbar istilası sırasında Ostrogotların kralı Theodoric ve Lombard kralı Alboin’in en çok sevdikleri konutları bu şehirdeki olmuş.
Önemli otoyolların kesişiminde bulunan konumu nedeniyle Verona, II. Dünya Savaşında hava saldırılarının hedefi olmuş. Geri çekilen Almanlar Adige Irmağındaki 9 köprüyü havaya uçurmuş. Kentteki evlerin yüzde 44’ü yok edilmiş, ancak şehir o zamandan bu yana orijinal kent planına sadık kalınarak yenilenmiş.
Verona’nın temel sanayisini gıda işleme, baskı, tarım ve sanayi makineleri imalatı, deri ürünler, tıbbi ürünler, plastik ve kağıt oluşturuyor. Avrupa’nın en önemli tarım fuarlarının yapıldığı, iletişimin kalbi niteliğinde bir şehir. Veronalı sanatçılardan önde gelenleri mimarlar Fra’ Giocondo ile Michele Sanmicheli ve ressamlar Pisanello ile Paolo Veronese.
Verona’da İtalya’nın resmi dili İtalyanca konuşuluyor. Şehirde yıl boyunca devam eden turist hareketliliği nedeniyle İngilizce de yaygın olarak biliniyor. İtalya para birimi Euro. Verona Türkiye’den 1 saat geri. Şehrin nüfusu 260 bin.
Verona, nehri, köprüleri, tepeleri, küçüklü büyüklü meydanları, arnavut kaldırımı sokakları, çeşmeleri ve tarihi binalarıyla çok romantik bir şehir. Gerçekten birçok şehir için kullanılan ‘romantik’ sıfatının hakkını fazlasıyla veriyor. Şehrin aşk dolu havasından sanırım, sokakları dolaşırken insanın içinde minik minik mutluluk kelebekler uçuyor. Şehirle ilgili bu değerlendirmem ‘tek başıma Verona’ya gitmeyeyim’ hissi uyandırmasın. Görebileceğiniz şeyler sadece mutlu, el ele dolaşan çiftlerle sınırlı değil.
ⓘ Verona’ya gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da İtalya için Schengen vizesi başvurusu yapmanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.
ⓘ Daha uygun bir Verona tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
Verona Gezilecek Yerler
Verona, 600 yıl öncesine gitmiş gibi hissettiren sokakları, iştah açan nefis yemekleri, detaylı mimarisinden mütevellit her biri sanat eseri gibi duran yapılarıyla bir İtalya şehrinden beklediğiniz her şeyi cömertçe sunuyor. Diğer şehirlerle kıyaslayınca fazlası var eksiği yok! Bir de üstüne bol miktarda romantizm ve masalsı atmosfer ekleyin.
Küçük bir şehir olduğu için gezmesi de kolay ve keyifli. Gezilecek noktalar arasında gidip gelirken rasgele gireceğiniz sokaklar bile öyle güzel ki, ‘Verona Gezilecek Yerler’ listeleri gözünüze az görünse de dolaşırken nereye gireceğiniz şaşırıyor insan.
Adige nehri Verona’yı ikiye böldüğü için, şehrin iki merkezi var. Metro ya da tramvay yok, bol bol bisiklet göreceksiniz. Kendinizi yürümeye hazırlayın, çünkü Verona’yı keşfetmenin en iyi yolu yürümek. Rahat bir ayakkabı valize konulacak eşyaların içinde öncelikli olmalı.
Peki ne zaman gitmeli? Aslında Verona her mevsimi güzel bir şehir. Ama benim gibi soğuk sevmeyen biriyseniz, İtalya’nın kuzeyi kış aylarında pek de iç açıcı değil. Hava Aralık, Ocak, Şubat aylarında epey soğuk oluyor.
Yazın güzel ama bu dönem çok rağbet gördüğü için konaklama fiyatları uçuyor. Üstüne her yer de korkunç bir kalabalık, restoranlarda yer bulmak bile zorlaşıyor. Bahar ve sonbahar en iyi zaman. Hem daha sakin hem de nispeten fiyatlar yaza göre bir tık daha uygun. Otel bulmakta zorlanmayacağınız bir dönem ki Temmuz ve Ağustos’da eski şehir bölgesinde yer bulmak hayli zor.
Verona’da dört büyük Roma kalıntısı bulunuyor. 22 bin kişi kapasiteli Verona Arenası ve Agustus döneminden kalan Arco dei Gavi, eski Roma kapısı Porta dei Borsari öne çıkan yerler. Şehrin kalbi Piazza delle Erbe Meydanı’nda atıyor. Meydan eski Roma forumunun yer aldığı ve her gün sebze meyve pazarının kurulduğu alanda bulunuyor.
Piazza delle Erbe meydanı tabloyu andıran tarihi evlerle çevrili ve ortasında 14. yüzyıla ait bir çeşme yer alıyor. Şehrin en etkileyici yapılarından biri Castelvecchio Kalesi. Yanı başındaki Ponte Scaligero köprüsü ise II. Dünya Savaşından sonra yeniden inşa edilmiş.
Piazza dei Signori Meydanı ise Rönesans dönemi şaheseri olan Loggia del Consiglio binası, kulesi olan belediye binası ve Dante ile Gioto’nun Verona’da bulunduğu sürede geçici olarak konakladığı Palazzo del Governo gibi harika binalarla çevrili ve asil bir atmosfere sahip. Yakında yine Arche Scaligere adında küçük bir meydan yer alıyor.
Bevilacqua, Pompei ve Piskopos sarayları Verona’da mutlaka görmeniz gereken ihtişamlı yapılardan. Şehrin önemli kiliselerinden bazıları İtalyan Rönesans sanatçısı Titian’ın Assumption adlı tablosunun bulunduğu katedral; Roma tarzında büyük ve göz alıcı kilise San Zeno Maggiore; gotik tarzdaki Sant’Anastasia; Rönesans kilisesi San Giorgio; Santa Maria Manastırı ve San Bernardino.
1. Erbe Meydanı
Erbe Meydanı (Piazza delle Erbe), Verona’nın en kalabalık ve en popüler meydanı. Şehrin kalbinin attığı yer olan Erbe, İtalyan mimarisinin en güzel örneklerinden olan binalarla çevrili. Kirli sarıdan, pastel sarıya kadar geniş bir renk skalası görebileceğiniz binaları, nefti yeşil fransız panjurları, giriş katta küçük İtalyan restoranları ile İtalya’da görebileceğiniz meydanların küçük bir özeti.
Çevresinde restoranları, kafeleri, hediyelik eşya dükkanlarını ve mağazaları bulabileceğiniz bu meydanda, sokak sanatçılarının renkli gösterilerini izlemeyi de ihmal etmeyin. Meydanda yer alan tüm şehri ayaklarınıza seren, Torre dei Lamberti kulesine de çıkabilirsiniz.
2. Torre dei Lamberti
Torre dei Lamberti (Lamberti Kulesi), 84 metre yüksekliğe ve iki farklı çan sesine sahip, Verona’nın en ilginç tarihi yapılarından biri. 1172 yılında inşa edilen ve günümüze ulaşana dek sayısız değişiklik geçiren kule Lamberti Ailesi tarafından yaptırılmış. Romanesk mimarisinde tüf ve tuğla kullanılan kule, ilk yapıldığı dönemde 37 metre yüksekliğindeydi.
Rengo ve Marangona çanlarının eklendiği 1295 yılında kuleye Torre delle Campane adı verilmiş. 1448’de başlatılan yenileme çalışmalarıyla 84 metre yüksekliğe ulaşan kuleye 1779’da bir de saat eklenmiş.
Kulenin çanlarından biri; çalışma sürelerini, yangınları, saati haber vermek için büyük olanı ise şehir konseyini toplamak amacı ile kullanılıyormuş. Kule, Verona şehir manzarasını izlemek için en doğru adres. İçinde asansör yok ve basamak çıkmanız gerek. Merdivenleri spiral şeklinde ve çok fotojenik.
🕘 Lamberti Kulesi ziyaret saatleri hafta içi günler 10.00-18.00, hafta sonu ve resmi tatil günleri 11.00-19.00. Kule, haftanın 7 günü ziyarete açık. 💶 Lamberti Kulesi giriş ücreti €8, indirimli bilet €5, 0-11 yaş arası ziyaretçiler ücretsiz.
3. Duomo di Verona
Duomo di Verona (Verona Katedrali), Santa Maria Matricolare ismiyle Meryem Ana’ya adanmış, Verona’nın en büyük kutsal yapısı. Roma Katolik katedrali olan yapı Verona Piskoposluğunun da merkezi olarak kullanılıyor. Günümüzde katedralin bulunduğu noktada yer alan kilisenin 117 depremiyle yıkılmasının ardından aynı noktaya inşa edilen ve 1187’de kutsanan katedral, birkaç küçük eklemeyle son halini almış.
Katedralin gotik pencereleri 14. yüzyılda yapılan yenilemede, cephenin üst kısmındaki Barok üslubu yansıtan işlemeler ise 17. yüzyılda yapılan yenilemede eklenmiş. 16. yüzyılda Michele Sanmicheli tarafından başlatılan ve yarım bırakılan çan kulesinde, süslü freskler yeralıyor. Katedralin çok zengin bir de kütüphanesi bulunuyor.
🕘 Verona Katedrali ziyaret saatleri yaz dönemi (Mart-Ekim) iş günleri 10.00-17.30, pazar ve dini günler 13.30-17.30; kış dönemi (Ekim-Mart) iş günleri 10.00-17.00, pazar günleri ve dini günler 13.30-17.00. Katedral, haftanın 7 günü ziyarete açık. 💶 Verona Katedrali giriş ücreti €3, 18 yaş altı €1, 0-11 yaş arasındaki ziyaretçilere ise ücretsiz.
4. Castelvecchio
Castelvecchio, Orta Çağ döneminden kalma tarihi bir kale. 1357 yılında, o dönemde iktidarda olan Della Scala Ailesinden II. Cangrande tarafından hem konut hem de savunma amaçlı bir yapı olarak inşa edilmiş. Hem Napolyon hem de Avusturya yönetimi tarafından kışla olarak kullanılan yapı restorasyon çalışmalarının ardından 1928 yılında müzeye dönüştürülmüş.
Günümüzde Verona Sanat ve Heykel Müzesi olarak hizmet veren kale, Adige Nehrinin iki kıyısını birbirine bağlayan tarihi bir köprüye de ev sahipliği yapıyor. Müzede Rönesans döneminden heykeller ve bazı yağlı boya tablo eserler sergileniyor. Müzenin avlusunda bulunan Boggian Odası’nda ise geçici sergiler düzenleniyor.
🕘 Castelvecchio ziyaret saatleri 09.00-17.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. 💶 Castelvecchio giriş ücreti €6, 18 yaş altı €2, 0-11 yaş arasındaki ziyaretçilere ise ücretsiz.
5. Juliet’in Evi
Juliet’in Evi (Casa di Giulietta), Verona’nın en önemli sembollerinden biri. Shakespeare’in Romeo ve Juliet eserini buradan ilham alarak yazdığına inanılan, Casa di Giulietta yani Juliet’in Evi, kentin en çok ziyaretçi ağırlayan noktası. Tarihi geçmişi 13. yüzyıla uzanan evin orijinalinde balkon bulunmuyormuş. 1936 yılında eve eklenen balkonla Romeo’nun Juliet’e aşkını dile getirdiği meşhur balkon sahnesi canlandırılmaya çalışılmış.
Dört katlı evin en ilgi gören odası ise 1968 yılında Romeo ve Juliet filminde kullanılan yatak ve kıyafetlerin sergilendiği oda. Küçük balkona çıkıp fotoğraf çektirmek ise evin ziyaretçilerinin olmazsa olmazlarından. Evin bahçesinde Juliet’in heykeli de bulunuyor. Heykelin sağ göğsünü tutarsanız şans getireceğine inanılıyor. Evin avlusu ücretsiz gezilebiliyor, ancak eve giriş ücretli.
🕘 Juliet’in Evi ziyaret saatleri 08.30-19.00. Müze ev, haftanın 7 günü ziyarete açık. 💶 Juliet’in Evi giriş ücreti €6.
6. Piazza dei Signori
Piazza dei Signori (Signori Meydanı), birbirinden güzel İtalyan mimarisine sahip anıtsal yapılar ile çevrili bir meydan. Yerel halk bu meydana ‘Piazza Dante’ diyor. Söylenilenlere göre, Ortaçağ’da şehrin en önemli meydanı burasıymış.Verona’nın UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan tarihi kent merkezinde konumlanan meydanın ortasında Dante Alighier‘in bir heykelini görebilirsiniz.
Gitar dinletilerini ve flamenko gösterilerini izleyebileceğiniz meydanda, eğlenceli zamanlar geçirip kahve molası verebilirsiniz. Verona’nın Rönesans döneminden kalan şaheseri Loggia del Consiglio de bu meydanda. Bu binanın tarihi 15. yüzyıla kadar uzanır ve eskiden Belediye meclisi binası olarak kullanılmış. Sarayın çatısında Verona’da doğan ünlü İtalyanların heykelleri var. İçeriye giriş malesef yok.
7. Giardino Giusti
Giardino Giusti (Palazzo Giusti), İtalyan bahçelerinin en güzel örneklerinden olan büyüleyici bir atmosfere sahip. Giüsti bahçeleri, kent merkezinin doğusunda, Ponte Pietra köprüsünün karşı tarafında kalıyor. 16. yüzyılda neoklasik mimariye sahip bir saray ile birlikte inşa edilen ve Avrupa’daki en iyi Rönesans bahçelerinden biri olarak görülen bahçe, bitkilerden oluşan çit labirentleri ve manzarayı seyredebileceğiniz terasları ile ünlü.
Tarihi yapının içinde sarayın sahibi olan aileye ait tablolar, antika eşyalar sergileniyor. Giüsti ailesi bu bahçeyi ilk zamanlarda Verona’nın zenginleşmesini sağlayan yün boyama işleri için kullanıyormuş. O dönemlerde bahçedeki boşluklarda kazanlarda kaynayan boyalarda yünler boyanıp, kuruması için etrafa asılıyormuş.
🕘 Giardino Giusti ziyaret saatleri 09.00-19.00. Bahçeler, haftanın 7 günü ziyarete açık. 💶 Giardino Giusti giriş ücreti €10, indirimli bilet €5, 0-10 yaş arası ziyaretçiler ücretsiz.
8. Arena Di Verona
Arena Di Verona, Verona’nın en büyük meydanı olan Piazza Bra’da yer alıyor. Burası İtalya’nın en büyük amfi tiyatrolarından biri. Roma’daki kolezyumdan biraz daha küçük ama Roma’dakinden daha önce inşa edilmiş ve sapasağlam duruyor. Arena Romeo ve Juliet’in evine yürüme mesafesinde.
30 bin izleyici kapasitesine sahip arenada halka açık oyunlar sergileniyormuş. Şimdilerde flarmoni orkestrası konserleri, opera festivali, ünlü ressamların resimlerini görebileceğiniz sergiler gibi çeşitli etkinlikler için kullanılıyor. Arenanın çevresi geleneksel İtalyan mimarisinin çok hoş örnekleriyle dolu. Etrafta meydanı ve arenayı izleyebileceğiniz, çok şık kafe ve restoranlar da var.
Verona nerede📍
Verona, Avrupa kıtasında yer alan İtalya’nın şehri. İtalya, aynı zamanda bir güney Avrupa ülkesi. İtalya’nın kuzeydoğusundaki Veneto bölgesinde bulunan Verona, kuzeydoğu İtalya’nın en önemli turizm merkezlerinden biri.
Verona’ya nasıl gidilir ✈️
Verona‘ya Türkiye‘den direkt uçuş bulunmuyor. Coğrafi konumu ile İtalya’nın kuzeydoğusunda birçok önemli şehrin tam ortasında yer alan Verona’ya Bolonya, Venedik ya da Milano üzerinden ulaşılabiliyor. Verona Havalimanı, kent merkezinin 12 km güneybatısında yer alıyor.
Verona’ya hava yoluyla ulaşım: Türkiye’den Verona’na doğrudan uçak seferi yapan bir hava yolu şirketi bulunmuyor. Lufthansa’nın İstanbul Havalimanından Frankfurt aktarmalı Verona uçuşu aktarmalı uçuş için en kısa ve en ekonomik seçenek. İstanbul-Verona aktarmalı uçuş süresi 5 saat 45 dakika sürüyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Verona Havalimanından Verona şehir merkezine ulaşım: Verona Havalimanı, kent merkezinin 12 km güneybatısında yer alıyor. Verona Villafranca Havalimanından şehir merkezine ulaşım için shuttle otobüsü, taksi ve araç kiralama seçenekleri kullanılabilir.
Taksi ile kent merkezine ulaşım 15 dakika sürüyor. Aerobus firmasının Verona Havalimanı ile şehir merkezinde bulunan Porta Nuova Tren İstasyonu arasında düzenli otobüs seferleri var. 06.30-22.30 saatleri arasında her 20 dakikada bir hareket eden otobüslerin bilet ücreti 6€.
Taksi ile kent merkezine ulaşım 15 dakika sürüyor. Aerobus firmasının Verona Havalimanı ile şehir merkezinde bulunan Porta Nuova Tren İstasyonu arasında düzenli otobüs seferleri var. 06.30-22.30 saatleri arasında her 20 dakikada bir hareket eden otobüslerin bilet ücreti 6€.
Venedik’e hava yoluyla ulaşım: Verona’ya en yakın ve Türkiye’den direkt uçak seferinin olduğu havalimanı ise Venedik Havalimanı. Türkiye’den Venedik’e İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus Hava Yolları’nın direkt uçak seferleri var. İstanbul-Venedik uçuş süresi 2.5 saat.
Venedik Havalimanından Verona’ya ulaşım: Venedik Marco Polo Havalimanı, şehir merkezinin 12 km kuzeyinde yer alıyor. Marco Polo Havalimanından Verona’ya doğrudan sefer yapan toplu taşıma aracı bulunmuyor. Venedik Havalimanından ACTV firmasının işlettiği 5 No’lu otobüse veya ATVO firmasının 35-D2 hattı otobüsü ile kent merkezine gittikten sonra Flixbus otobüsleri ile Verona’ya geçebilirsiniz. Venedik-Verona otobüslü ulaşımı 2 saat sürüyor.
Verona, dünyada aşkın en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilen Romeo ve Juliet’in şehri. Orta çağ esintili atmosferi, geniş meydanları, müzeler ve İtalyan sıcaklığını hissettiren daracık sokakları ile şehir İtalya’nın kuzeyinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden.