Selanik, tanıdıklık hissi veren; kültürü, insanları ve yaşam tarzıyla bize benzeyen ülke Yunanistan‘ın en güzel şehirlerinden biri. Atatürk’ün doğduğu ve gençliğinin ilk yıllarını geçirdiği bir yer olması nedeniyle bizim için ayrı bir öneme sahip. Büyük şair Nazım Hikmet’in de memleketi.

Bir zamanlar Osmanlı’nın da Balkanlar’daki en önemli şehirlerinden biri Selanik, 1 milyonu aşkın nüfusuyla Yunanistan’ın ikinci büyük şehri. İsmini Büyük İskender’in kardeşi Thessaloniki’den alan, tarihin en eski şehirlerinden biri olan Selanik, MÖ. 315’de Makedonya kralı Kassandros tarafından kurulmuş.

Selanik hakkında kısa bilgiler 🇬🇷

Adına yakışır biçimde hep hayran olunası bir genç kız endamına sahip Selanik, neredeyse 3,000 yılı aşan geçmişinden bugüne Roma, Bizans, Osmanlı mirasını taşıyarak günümüze kadar gözde bir şehir olarak gelebilmiş. Festivalleri, hareketli yaşam tarzı ve sanat etkinlikleriyle Yunanistan’ın kültürel başkenti olarak kabul ediliyor.

Selanik’te Yunanistan’ın resmi dili Yunanca konuşuluyor. Kentin yüksek turizm potansiyeli ve turist hareketliliği nedeniyle İngilizce de konuşulan diller arasında. Yunanistan para birimi Euro. Selanik, Türkiye ile aynı saat diliminde bulunuyor.

Malta

Serbia

Selanik’e gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.

Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Selanik Gezilecek Yerler blog yazımda da Selanik hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun ve verimli bir Selanik tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarına göz atın.

Selanik nerede 📍

Selanik, Yunanistan’ın kuzeyinde Makedonya bölgesinin en büyük şehri. Avrupa, Asya, Balkanlar ve Akdeniz arasındaki bir coğrafyada kalıyor. Orta Makedonya olarak adlandırılan Kuzey Yunanistan’ın yönetim merkezi aynı zamanda. Ege Denizi’nde Selanik Körfezi’nin başında yer alıyor.

selanik haritası

ⓘ Selanik gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️

Selanik’e nasıl gidilir ✈️

Selanik’e hava yoluyla ulaşım: Türk Hava Yolları, İstanbul Atatürk Havalimanından Selanik Makedonia Apt Havalimanına direk tarifeli seferler düzenliyor. Uçuş süresi yaklaşık 50 dakika sürüyor. Başkent Atina’ya ucuz bilet bulup, oradan başka uçakla veya trenle de Selanik’e gidilebilir.

İzmir Selanik ulaşım düşünenler ise Aegean Airlines ‎ile Atina aktarmalı olarak Selanik’e uçabiliyor. Bir dönem yaz döneminde İzmir Selanik direkt uçuş düzenleniyordu. Kontrol ettiğim kadarıyla şu an böyle bir uçuş yok.

Selanik Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: Selanik Havalimanından şehir merkezine taksiyle gitmek 20 dakikada kadar sürüyor. Selanik Havaalanından şehir merkezine taksi ücreti ortalama 20€ tutuyor. Havalimanından kalkan 78, 78A ve 78N Nolu otobüslerle 45 dakikada şehre ulaşılabilir. 78 numaralı otobüs her yarım saatte kalkıyor.

Gece havalimanı şehir ulaşımı ise 78N numaralı otobüs sağlanıyor. 78A ise günde sadece bir kere, saat 05:00’te hizmet veriyor. Şehrin kalbi Aristotelous Meydanı’nda otobüsten inebilirsiniz. Havalimanı otobüs bileti 2 Euro, öğrenci ise 1 Euro. Bileti otobüste şoförden alabiliyorsunuz.

selanik nasıl gidilir

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Selanik’e araba ile nasıl gidilir: İstanbul’dan Tekirdağ, Keşan üzerinden İpsala Sınır Kapısını geçerek Dedeağaç, Kavala üzerinden Selanik’e gidiliyor. Selanik’e İstanbul’dan araçla gitmek yaklaşık 7 saat sürüyor. İpsala Sınır Kapısından geçmek ize yoğunluğa göre yarım saat ile 2 saat arasında olabileceğini aklınızda tutun. Bayram veya tatil günlerinde bu süre 4-5 saatleri bulabiliyor.

Selanik’e giden otobüs firmaları: İstanbul Esenler Otogarından kalkan Metro Turizm otobüsleri 11 saatte Selanik’e ulaşıyor. İstanbul Selanik otobüs bileti fiyatı ise 220 TL. Alpar Turizm de birçok Yunanistan otobüsleri örneğinde olduğu gibi Esenler Otogarı’ndan kalkıyor. Sadece Taksim’den gece 19’da bir servisleri var. Otobüsler ise Selanik yönünde Esenler Otogarı’ndan her gece 21’de kalkıyor.

Yunanistan sınır kapımız İpsala Gümrük Kapısı. Otobüs kapıya ulaştığında ya muavin pasaportları topluyor polise götürüyor ya da herkes otobüsten inip pasaport kontrol sırasına giriyor.

Selanik küçük bir şehir ve hem otogar hem de tren garı şehrin merkezine yakın. Ulaşımı otobüsle sağladıysanız indikten sonra birçok yere yürüyerek gidilebilir. Otogardan şehir merkezine 8, 12 veya 31 numaralı otobüsleri kullanarak gidebilirsiniz. Otobüs bileti 0.80 Euro, öğrenci ise 0.60 Euro. Bileti otobüste şoförden alabiliyorsunuz.

Selanik’e demir yolu ulaşımı: Selanik’e Atina’dan trenle de geçebilirsiniz. Atina-Selanik arası günde 5 sefer düzenleniyor ve yolculuk ortalama 6 saat sürüyor. Selanik tren garından merkeze gitmek için otobüs kullanacaksanız da 2, 3, 10 veya 14 numaralı otobüslere binin.

selanik arabayla nasıl gidilir

Selanik gezilecek yerler 📌

Selanik‘te, İzmir’in kordonunu andıran sahil şeridinde görülecek yerlerin başında Lefkos Pyrgos geliyor. Dilimizdeki karşılığı Beyaz Kule olan yer, Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılıyor. Bu hisar, şehir el değiştirince simgesel olarak vaftiz edilerek ve beyaza boyanıyor. Kule hâlâ bu isimle anılsa da, yıllar içinde eski rengine geri dönüyor. Günümüzde müze olan kulenin tepesindeki manzara ve fotoğraf çekmeyi sevenlerin gözde durak noktalarından.

Selanik’te görülmesi gereken yerler arasında, duvarlarındaki muhteşem freskleriyle Ayios Nikolaos Orfanos, Osios David (Latomu Manastırı), Atatürk Evi, 15.yüzyılda inşa edilen Bedesten, Bizans Kültür Müzesi, Yahudi Tarihi Müzesi, kilise olarak inşa edilen daha sonra camiye dönüştürülen Aya Sofya, sokak müzisyenleri ile canlanan Modiano Pazarı bulunuyor.

Atatürk’ün evi ve kalenin altındaki Türk mahallesi Anapoli, Selanik’i gelen Türklerin ilk ziyaret duraklarından. Selanik Türk Konsolosluğu’nun hemen yanında bulunan Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğup büyüdüğü ev olarak oldukça değerli. Bu yerlerin yanında, Arkeoloji Müzesi ve Bizans Kültürü Müzesi değerli eserlerle dolu, gezmeye değer yerlerden.

Serbia

2 Yorumlar

  1. İzmirin küçük bir kopyası, Mimarisi, Osmanlı’dan kalma eserler, ATA’mın doğduğu bu kent büyüleyici..Şehir merkezi bana Bursa’yı anımsatırken, Selanik sahilinde kendimi İzmirdeymişim gibi hissettim ☺️ Canlı, hareketli bir şehir 👍

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz