Yunanistan‘ın en büyük ikinci şehri Selanik‘in kalbinin attığı merkez konumundaki Aristoteles Meydanı, kentin en önemli buluşma noktası. Ülkenin en bilinen meydanları arasında yer alan Aristoteles Meydanı, dünyanın en politik halklarından olan Yunanların kentte bir araya geldiği, eylem ve gösterilere ev sahipliği yapıyor.

Deniz kenarında, kentin denizle iç kesimleri arasında önemli bir geçiş noktası olan meydan, yıl boyunca renkli festivaller, Noel kutlamaları, siyasi mitingler ve sosyal etkinliklere sahne oluyor. Kent için önemli bir turistik çekim merkezi olan meydanın çevresinde çok sayıda kafe, restoran ve bar bulunuyor.

Aristoteles Meydanı

Aristoteles Meydanı, Selanik

Selanik şehir merkezinde, Ege Denizi kıyısında uzanan Nikis Bulvarı üzerinde yer alan Aristoteles Meydanı, Fransız Mimar Ernest Hébrard’ın imzasını taşıyor.

Selanik’in üçte ikisini yok eden, 1917’de yaşanan Büyük Selanik Yangını’ndan önce birçok Avrupa kentine göre ‘daha doğulu’ bir şehir planı ve görünüme sahip olan kentte, bu yangının ardından Avrupalı kimlik inşası için büyük bir adım atılmış.

Malta

Şehrin Avrupalı kimliği kazanması adına büyük meydanlara sahip olması gerektiği fikrini ortaya koyan Fransız Mimar Ernest Hébrard’ın bu fikri kent yönetimi tarafından kabul görerek uygulanmaya çalışılmış.

Mimar Ernest Hébrard, 1917 öncesinde kent dokusundaki eksik mimari unsurları belirleyerek Bizans İmparatorluğu ile şehrin tarihi bağlarını hissettirecek heybetli cepheler, anıtsal eksen ve batı mimarisi ögelerinden oluşan bir plan hazırlamış.

Tüm şehrin yeniden inşasında önemli rolü olan Hébrard’ın planı ile inşa edilen ilk yerlerden olan Aristoteles Meydanı, bu planın günümüze ulaşan en çarpıcı parçalarından. Meydanın büyük bölümü ve çevresi ise 1950’li yıllarda inşa edilmiş.

Aristoteles Meydanı Selanik
Selanik Aristoteles Meydani

Çok sayıda kafe, restoran, bar ve mağazanın çevresinde sıralandığı Aristoteles Meydanı, günümüzde Selanik’i ziyaret eden turistlerin uğrak noktalarından. Bizans ve Avrupa mimari tarzını yansıtan meydanın sembol yapılarından Olympion Sineması ve Electra Palace Otel 50 ve 60’lı yıllarda inşa edilmiş.

Her yaştan, her kesimden ve her türlü beklentiye sahip kişinin kendine hitap edecek bir şeyler bulabildiği Aristoteles Meydanı, otelleri, banka şubeleri, kafeleri, butikleri, mağazaları ve 24 saat hareketli yaşamı ile Selanik’in çekim merkezi.

Meydanın köşesindeki Terkenlis Pastanesi, kent belleğinde önemli bir yere sahip. Paskalya çöreği ile öne çıkan pastanede yüzlerce çeşit tatlı bulunuyor. Çocuklarıyla gezen çiftler, banklarda güneşlenen yaşlı amcalar, birbirine sokulan sevgililer bu meydanı şenlendiriyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz