Jüpiter Tapınağı (Roma Tapınağı), Mersin çevresinde antik kentler ve tarihi yerleşimler açısından en zengin yöre olan Silifke ilçe merkezinde yer alıyor. MS 2. yüzyılda Roma Zeus Tapınağı olarak inşa edildiği düşünülen yapı 5. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş.

Silifke’nin en eski yapılarından olan Jüpiter Tapınağı’nda yapılan kazı çalışmalarında bölgedeki sosyal yaşam ve mimari yapılar hakkında önemli bilgilere ulaşılmış. Jüpiter Tapınağından farklı kaynaklarda Aphrodit Tapınağı olarak da söz ediliyor.

silifke jupiter tapınağı

Jüpiter Tapınağı, Silifke

Jüpiter Tapınağı, Mersin‘in Silifke ilçe merkezinde İnönü Bulvarı üzerinde yer alıyor. Tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Kilikya Krallığının batı sınırını oluşturan Silifke’de zengin tarihi geçmişin izlerini her bir noktada görmek mümkün.

Zeus Tapınağı, Roma Tapınağı ya da Aphrodit Tapınağı gibi isimlerle de anılan Jüpiter Tapınağı, MS 2. yüzyılda inşa edilmiş. Tapınağın St. Paul‘un kiliseye dönüştürdüğü Roma Zeus Tapınağı olduğu veya 5. yüzyılda kiliseye dönüştürülen Aphrodit Tapınağı olduğuna dair farklı iddialar var.

Malta

MS 5. yüzyılda yaşayan tarihçi Zosimos tapınakla ilgili; ‘Tapınak, ovadaki ürünlerine musallat olan çekirgelerden kurtulmak için güneş ve sanat tanrısı Apollon’dan yardım isteyen halk tarafından, çekirgeler Apollon’un gönderdiği kuş sürüsünce yok edilince ona bir şükran ifadesi olarak yaptırılmıştır’ sözlerini kullanmış.

Doğu ile güney yanlarındaki sütun tabanlıkları günümüze dek korunarak ulaşan tapınağın uzun kenarında ondörder, kısa kenarında ise sekizer sütun bulunuyordu. Her biri 10 metreye ulaşan Korint başlıklı sütunlardan yalnızca biri ayakta. Sütunlardan üçü de yıkılmış durumda.

Jüpiter Tapınağında 1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan kazı çalışmaları aralıklarla devam ediyor. Antik kentler ve tarihi yerleşim yerleriyle Mersin’in en zengin bölgesi olan Silifke’de görmeniz gereken diğer yerler arasında Cambazlı Kilisesi, en eski Hristiyan kiliselerinden Aya Tekla Kilisesi, Tekfur Ambarı Sarnıcı, Tarihi Taşköprü, Olba Antik Kenti, Uzuncaburç ve Narlıkuyu Mozaik Müzesi bulunuyor.

Akdeniz kıyı şeridinde sayısız koy ve kumsala sahip olan Silifke’nin turkuaz renkli koyu Tisan Koyu, mavi, yeşil ve tarihin buluşması Boğsak Koyu ve Adası, kuş gözlem alanı Göksu Deltası, küçük bir koy etrafında sıralanan balık lokantalarıyla ünlü Narlıkuyu‘yu da listenize ekleyebilirsiniz. Cennet ve Cehennem Obrukları ve Astım Mağarası gibi doğal güzellikler de Silifke’nin zenginliği.

jupiter tapınağı silifke

Jüpiter Tapınağı giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Saray Mah. İnönü Bulvarı 33900 Silifke, Mersin
Jüpiter Tapınağı ziyaret saatleri: Jüpiter Tapınağı, yaz döneminde (1 Nisan–1 Ekim) 08.00–19.00; kış döneminde (1 Ekim–1 Nisan) 08.30–17.00 saatlerinde ziyarete açık. Tapınak, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Jüpiter Tapınağı giriş ücreti: Jüpiter Tapınağı giriş ücreti alınmıyor.

Jüpiter Tapınağı, Mersin’e 95 km uzaklıkta. Tapınağa en yakın havalimanı ise 185 km uzaklıktaki Adana Şakirpaşa Havalimanı. Silifke’nin merkezinde yer alan Jüpiter Tapınağı kolay ulaşılabilen bir yerde.

Özel aracınızla gelirken Silifke şehir merkezi tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz.Mersin otogarından kalkan Silifke’ye giden özel otobüsleri kullandığınızda çarşıda inerek tapınağın olduğu ören yerini kolayca bulabilirsiniz.

Jüpiter Tapınağı, sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Silifke’nin zengin tarihi geçmişini yansıtan en önemli yapılardan biri. Roma Zeus Tapınağı olarak da bilinen tapınak, bölgede sosyal ve dini yaşamın geçmişte nasıl olduğuna dair birçok detaya sahip.

1 Yorum

  1. Uzun yıllar Antalya’da yaşadım ama Mersin’e hiç yolum düşmedi. Yakın gibi görünen iki sahil şehri aradaki uçurumlarla dolu yol nedeniyle insanı ürpertiyor. Yazıyı okuduktan sonra, bu bölgenin zenginliklerini zaman kaybetmeden keşfetmeye ikna oldum. Adana, Mersin rotasını en kısa sürede yapmaya çalışıcam.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz