Silifke Taş Köprü, Mersin’in tarih bakımından en zengin yöresi Silifke ilçe merkezinde yer alıyor. Köprü, antik dönemdeki adı Kalykadnos olan Silifke’nin merkezinden geçen Göksu Nehri üzerine kurulu. MS 77-78 yıllarında Kilikya Valisi L. Octavius Memor tarafından Roma İmparatoru Vespasianus ve oğulları Titus ile Domitianus adına yaptırılan köprü, Silifke’nin sembol mimari yapılarından.
Günümüze kadar ulaşan Silifke Taş Köprü’nün temelleri orijinalliğini koruyor. Yedi gözlü olarak inşa edilen köprü, tarih boyunca geçirdiği bakım ve onarım çalışmalarının ardından iki gözünü kaybetmiş. Taş Köprü ve nehir kenarındaki park ve kafeler özellikle yazları Akdeniz sıcağında oradan geçenler için harika bir manzara eşliğinde güzel bir dinlence sunuyor.
Tarihi Taş Köprü, Silifke
Taş Köprü, Mersin’in en zengin tarihi mirasa sahip ilçelerinden Silifke’de yer alıyor. Göksu Köprüsü olarak da anılan köprü, Silifke ilçe merkezinde, antik dönemdeki ismi Kalykadnos olan Göksu Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlıyor. Köprü, MS 77-78 yıllarında Kilikya Valisi L. Octavius Memor tarafından, Roma İmparatoru Vespasianus ve oğulları Titus ile Domitianus adına yaptırılmış.
Orijinal halini 19. yüzyıl sonlarına dek koruyan Taşköprü, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde birçok kez onarılmış. Bilinen en büyük onarımı 1875’te Silifke Mutasarrıfı Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılan köprü 1922’de bir tamir daha görmüş. 1972’deki restorasyonda ise köprü üzerinde genişletme çalışmaları yapılmış.
Roma uygarlığı döneminde Anadolu’da inşa edilen en görkemli yapı örneklerinden biri olan köprünün orijinal hali 7 gözlü. Bakım ve onarım çalışmaları sırasında 2 gözünü kaybeden köprünün günümüzde 5 gözü ve 5 kemeri bulunuyor. Uzunluğu 120 metre olan köprünün eni ise 5.40 metre. Köprünün temelleri dışındaki tüm bölümleri yakın tarihi dönemde yeniden yapılmış. Tepedeki Silifke Kalesi’nden de güzel bir manzarası var.
Silifke tarihi ile anlatılarda isminden söz edilen köprü, 190 yılında, III. Haçlı Seferi sırasında Alman Kralı ve Kutsal Roma Cermen İmparatoru Friedrich Barbarossa’nın Göksu Nehrine düşüp boğulmasıyla tarihi kaynaklarda yer alıyor.
Mersin ziyaretinizde yolunuz Silifke’den geçiyorsa çarşı içerisine vakit ayırırsanız tarihi yapı olan Taş Köprüyü görün. Taş Köprüye geldiğinizde yakın çevredeki Silifke Kalesi’ni, taştan evlere ve güzel sokaklara sahip eski çarşıyı, Hükümet Konağı’nı, Jüpiter Tapınağı’nı, Tekir Ambarı Sarnıcı’nı görmeden dönmeyin.
Ayrıca yine çarşıda, Silifke’nin meşhur yoğurdundan diyabet hastalarının bile yiyebileceği kadar hafif, başka yerde bulamayacağınız ‘yoğurtlu lokumu’ bulan Cezeryeci Ali’ye uğrayarak ağzınızı tatlandırmayı da ihmal etmeyin. 1995’te kurulan ve babadan oğula geçen tek şubeli dükkânda yoğurtlu lokumun yanı sıra, muzlu lokum, narlı lokum ve Mersin’in meşhur havuçlu tatlısı cezeryeden de tadabilir, sevdiklerinize götürebilirsiniz.
Silifke Taş Köprü ziyaret bilgileri
Silifke Taş Köprü
🗺 Adres: Gazi, İlhan Akgün Cd. No:1, 33960 Silifke, Mersin
Taş Köprü, Silifke ilçe merkezinde yer alıyor. Taş Köprüye Mersin-Antalya yolundaki Silifke sapağından ilçe merkezine dönerek ulaşabilirsiniz. Silifke’ye Mersin Otogarından hareket eden Silifke otobüsleriyle çarşıya kadar gelebiliyorsunuz. Silifke’ye en yakın havalimanı Adana ve Alanya Gazipaşa’da.
Kilikya bölgesinin batı bölümündeki yer alan Silifke, Seleukoslar döneminde Anadolu’nun önemli yerlerinden biriydi. Eski bir yerleşim yeri olan Silifke civarında gezilebilecek Seleukeia, Olba, Holmoie, Uzuncaburç ve Korosion antik kentleri yer alıyor.
Akdeniz’in saklı cenneti olarak bilinen Tisan Koyu, sıra sıra dizili balıkçı lokantalarıyla meşhur Narlıkuyu en beğendiğim yerler olmuştu. Ayrıca Cennet Cehennem Obrukları ve Astım Mağarası, Silifke Cambazlı Kilisesi, Hristiyanlığın en eski merkezlerinden Aya Tekla Kilisesi de Silifke gezilecek yerler listenize girmeli. Silifke Gezi Rehberi ve Silifke’ye Nasıl Gidilir blog yazılarımda genişçe bilgi bulabilirsiniz.
Silifke Taş Köprü, zengin tarihi geçmişi ile Akdeniz kıyı şeridinin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Silifke’nin sembolü. Silifke Belediyesinin de logosunda yer alan Taş Köprü, yılın her dönemi çağlayan Göksu Nehrinin sularının altından büyük bir heybetle aktığı, Silifke’nin tarihi mirası.