Tekfur Ambarı Sarnıcı, Mersin’in antik kentler ve tarihi yerleşimler açısından en zengin bölgesi olan Silifke ilçe merkezinde yer alıyor. Tekir Ambarı Sarnıcı ismiyle de bilinen yapı, Bizans İmparatorluğu döneminde Silifke Kalesinin bulunduğu tepenin eteklerinde inşa edilmiş.
Anadolu sarnıç mimarisinde örneği az görülen Tekfur Ambarı Sarnıcı, mevcut ana kayanın oyulmasıyla oluşturulmuş. Helezonik taş bir merdivenle inilen sarnıcın duvarları su sızmasını önlemek ve ayrıca anıtsal bir özellik vermek için düzgün kesme taşlarla desteklenmiş.
Tekfur Ambarı Sarnıcı, Silifke
Tekfur Ambarı Sarnıcı, Mersin‘in Silifke ilçesinin en görkemli tarihi yapılarından biri. Tekir Ambarı Sarnıcı ismiyle de bilinen yapı, Bizans İmparatorluğu döneminde Silifke Kalesinin eteklerine, şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilmiş. Sarnıç 46 metre uzunluk, 23 metre derinlik ve 14 metre genişliğe sahip. Sarnıcın içi molozla kaplı olduğundan taban seviyesi ve su giriş kanalları görülemiyor.
Anadolu sarnıç mimarisinde örneği az görülen, Bizanslılardan kalma Tekfur Ambarı su sarnıcı mevcut ana kayanın oyulmasıyla oluşturulmuş. İçine indiğinizde heybetini daha iyi anladığınız sarnıç 10 bin metreküp su kapasitesine sahip. Tüm duvarları su sızmasını önlemek ve ayrıca anıtsal bir özellik vermek için düzgün kesme taşlarla desteklenmiş. Uzun kenarında sekiz, kısa kenarında beş yuvarlak kemerli niş oluşturulmuş.
Silifke’ye yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken yerlerden sarnıca güneydoğu tarafındaki helezonik taş bir merdivenle iniliyor. Sarnıç o kadar geniş ki Silifke’nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla antik dönemde açılan taş döşeme su yolunun ihtiyacı karşılayamaması üzerine açılan Bahçebaşı su yolundan beslenmeye başlıyor.
Silifke Kalesini de göreceğiniz bir noktada bulunan sarnıç, tarihi dokusu ve heybetiyle zamanda yolculuk hissi yaşatıyor. Görür görmez bakımsız kaldığını anlayacağınız yapının içindeki tarihi niteliği taşlar da ne yazık ki kırılmış ve dağılmış halde bulunuyor. Ayrıca merdivenle sarnıcın içine indiğinizde ayrık otlarından ve dikenli çalılardan kurtulup yürümeniz çok zor, adeta terk edilmiş izlenimi veriyor.
Giriş için herhangi bir bilet gerektirmeyen ve koruma altında olmayan bu tarihi yapı muhtemelen hava karardıktan sonra da başıboş insanların mekanı haline geliyor, bunu kırılmış cam parçalarından anlamak mümkün. Sarnıcın önündeki bilgi tabelası ise artık okunmaz hale gelmiş.
Tekfur Ambarı Sarnıcı giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Pazarkaşı Mahallesi, 33950 Silifke, Mersin
⏰ Tekfur Ambarı Sarnıcı ziyaret saatleri: Tekfur Ambarı Sarnıcı herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ziyaret edilebiliyor.
🔐 Tekfur Ambarı Sarnıcı giriş ücreti: Tekfur Ambarı Sarnıcı giriş ücreti alınmıyor.
Silifke gezilecek yerler arasında yer alan Tekfur Ambarı Sarnıcı, Silifke ilçe merkezinde yer alıyor. Sarnıç, Mersin’e 95 km, en yakın havalimanı olan Adana Şakirpaşa Havalimanına ise 170 km uzaklıkta. Silifke’nin birçok noktasına yürüme mesafesinde olan sarnıçla birlikte tarihi Taş Köprü’yü, Hükümet Konağını ve Silifke Kalesini de gezebilirsiniz.
Silifke’ye kadar gelmişken Uzuncaburç, Astım Mağarası, Olba Antik Kenti, Silifke Cambazlı Kilisesi, Cennet-Cehennem Çökükleri, Aya Tekla Kilisesi ve Göksu Deltası gibi yerleri de listenize ekleyebilirsiniz. Silifke çevresinde gezilecek görülecek yerler hakkında daha detaylı bilgiler paylaştığım Silifke Gezi Rehberi yazıma da göz atın.
Tekfur Ambarı Sarnıcı, Silifke Kalesinin etkileyici manzarasını tamamlayan, görkemli bir Bizans dönemi yapısı. Silifke’nin zengin tarihi geçmişinin ilçe merkezindeki en önemli sembollerinden biri olan sarnıç, ne kadar bakımsız olsa da mimari üslubu ve büyüklüğüyle göz kamaştırıyor.
Elinize sağlık. Bir bakmak isterseniz bu da benim gözümden Mersin: yollarbenimumudum.com/mersin-gezisi