Astım Mağarası, Mersin’in Silifke ilçesinin Narlıkuyu Mahallesinde bulunuyor. Bölgenin en önemli cazibe merkezlerinden Cennet-Cehennem Çökükleri‘ne 600 metre uzaklıkta yer alan mağara, Akdeniz Bölgesinin karstik coğrafi yapısını en iyi yansıtan yerlerden. Astım hastalarına iyi geldiğine inanılan ve efsanelere de konu olan mağaranın derinliği 15 metre, birbiriyle bağlantılı galerilerinin uzunluğu ise 200 metreye ulaşıyor.

İçine spiral şeklindeki demir bir merdivenle inilen mağaranın oluşumu üçüncü jeolojik döneme kadar uzanıyor. Mağarada, silis minerallerinin birikmesiyle oluşmuş çok sayıda sarkıt ve dikit bulunuyor. Mağara girişindeki çalı ve bitkilere dileklerinin gerçekleşmesini isteyenler tarafından asılan bezler nedeniyle Dilek Mağarası olarak da anılıyor.

Astim Mağarası, Mersin
Astim Mağarası, Mersin

Astım Mağarası, Mersin

Astım Mağarası, Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan doğa harikası. Silifke’nin Narlıkuyu Mahallesinin Hasanaliler Mevkiinde bulunan mağara, Cennet ve Cehennem Çöküklerinin 600 metre kuzeybatısında konumlanıyor. Bölgenin coğrafi koşullarını en iyi yansıtan yerlerden biri olan mağara üçüncü jeolojik dönemde oluşmuş.

Mağarada nem oranı yaz döneminde yüzde 85, kış mevsiminde ise yüzde 95’e ulaşıyor. Eski çağlarda Antakya’ya da ismini veren Roma Kralı Antiochus’un kızı Anna’nın astım hastalığına yakalandığı ve şifa için bu mağarada kalarak hastalığından kurtulduğu rivayet edilir. Mağaranın Astım Mağarası olarak anılması da bu yüzden.

Malta

Serbia

Hediyelik eşya, sıkma, ayran, çay satan ve Yörükler tarafından işletilen bir grup işyerinin ortasında girilen mağaraya, 78 basamaklı spiral şeklindeki demir bir merdivenle iniliyor. Derinliği 15 metreyi bulan mağaranın nefes kesen güzellikteki birbirine bağlı galerileri ise 200 metre uzunluğa ulaşıyor. İlerledikçe farklı şekilli dev sarkıt ve dikitler karşınıza çıkıyor.

Astım Mağarası’nda sıcaklık ortalaması yaz-kış 15 derece. Mağaraya iniş sırasında iç mekanın serinliği hissediliyor. Sıcak yaz günlerinde mağaradan çıkıp güneşin kavurucu ateşiyle karşılaşıp sıcaklık farkından dolayı sorun yaşayabiliyorsunuz. Mağaraya girerken vücut sıcaklığınızı düşürmemek için üstünüze bir şeyler giymekte fayda var.

Mağara içerisinde tavandan ve yan duvarlardan damlayan su damlaları nedeniyle galerilerin yürüyüş güzergahı ıslak ve kaygan oluyor. Mağarada istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için tabanı kaymayan spor ayakkabı, terlik ya da sandalet giymenizi öneriyorum. Kış mevsiminde ise mağaranın sıcaklığı dış ortama göre daha sıcak olduğundan kalın kıyafet taşımanıza gerek yok.

Astim Mağarası, Mersin
Astim Mağarası, Mersin

Silis minerali birikimiyle oluşan birbirinden ilginç şekilli dev sarkıt ve dikitlere ev sahipliği yapan Astım Mağarasının iç aydınlatması hoş fotoğraf kareleri sunuyor. Mağaranın duvarlarından akan suyun şifalı olduğuna inanılıyor. Mağarayı ziyaret eden birçok kişi duvarlardan akan suyu yüzüne ve cildine sürüyor.

Astım Mağarasının bir diğer ismi de Dilek Mağarası. Bunun nedeni de dışarıdaki ağaç ve çalılara dilekler dilenerek bez parçalarının bağlanması ve mağara içinde tutulan dileklerin gerçekleştiğine inanılması. Ancak insanların mağara içindeki çamurları tavana atarak eğer yapışırsa dileklerinin gerçekleşeceğine inanmaları, mağaradan taş parçaları koparıp yanlarında götürmeleri mağraya zarar vermiş.

Silifke Turizm Derneği Başkanı Ali Küçük, artık Dilek Mağarası ismini daha az kullanmaya çalıştıklarını söylüyor. Zaten siz de ziyaretçilerin ellerinin uzandığı yerlerden parçalar kopardıklarını ve ne yazık ki bazı yerlere yazılar yazdıklarını görebilirsiniz.

Daha önceki ziyaretime göre oldukça iyileştirilmiş şartlara sahip olduğunu gördüğüm mağaranın ışıklandırması özellikle fotoğraf severler için güzel kareler sunuyor. Mitolojiye göre Ejder Tifon’un meskeni olan mağara, astım hastalarına şifa vermesiyle anılırken yoğun nem oranı nedeniyle kalp ve tansiyon hastalarının girmesi tavsiye edilmiyor.

Astım Mağarası’ndan çıktıktan sonra hem merdivenlerin hem de yoğun nemin yorgunluğunu atmak için hemen dışarıdaki Yörük işletmesinde yöreye özgü sıkma, börek, gözlemeden yiyerek ve meşhur Silifke yoğurdundan yapılan köpüklü ayrandan içerek serinleyebilirsiniz.

Astim Mağarası, Mersin
Astim Mağarası, Mersin

Astım Mağarası giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Narlıkuyu Mahallesi, Hasanaliler Mevkii, Silifke, Mersin
Astım Mağarası ziyaret saatleri: Astım Mağarası, yaz dönemi (15 Nisan–30 Ekim) 08.00–19.00; kış dönemi (30 Ekim–15 Nisan) tarihlerinde 08.00–16.45 saatlerinde ziyarete açık. Mağara, haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
🔐 Astım Mağarası giriş ücreti: Astım Mağarası giriş ücreti 35TL. Müze Kart geçerli. Astım Mağarası biletiyle Cennet ve Cehennem Obruğunu ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Astım Mağarasına nasıl gidilir

Mersin‘e 86 km, Silifke’ye ise 23 km uzaklıktaki Astım Mağarası’na Mersin-Antalya karayolunun Narlıkuyu kavşağından kuzeye doğru giderek ulaşılıyor. Hasanaliler Köyü’nde Cennet-Cehennem Çöküğü’ne 300 metre mesafede yer alan mağaraya Narlıkuyu’dan dolmuşla ulaşmak mümkün. Mağaraya en yakın havalimanı ise 150 km uzaklıktaki Adana Havalimanı.

SİLİFKE’DE NEREDE KALINIR
🏡 Silifke’de konaklamayı düşünenler için, deniz kenarında yer alan bölgenin en iyi otellerinden Altınorfoz Otel en uygun seçim olabilir. Atakent’te iyi otel arıyorsanız oda Kahvaltı, Yarım Pansiyon, Tam Pansiyon ve Her Şey Dahil konaklama konseptleri ile hizmet veren Marvista Deluxe Resort Hotel gayet iyi bir otel.

Atakentte Palmila Butik Otel, Taşucu’nda Lotus Boutique Hotel, Kızkalesi’nde Kilikya Hotel şahane seçenekler. Eğer Mersin merkezde konaklayacaksanız otel tavsiyem Sultaşa Otel ve HostaPark Otel. Eğer zincir otellerde kalmak istiyorsanız Divan Mersin ve Mersin HiltonSA daha önce kaldığım şehrin en iyi otelleri.

Astım Mağarasına gelmişken mağaraya 600 metre uzaklıktaki Cennet ve Cehennem Çöküğü başta olmak üzere Kız Kalesi, antik dönemde Olba Krallığının merkezi olan Olba Antik Kenti, Mersin ve çevresinde en iyi korunmuş antik kentlerden Uzuncaburç ve Silifke’nin turkuaz koyu Tisan Koyu‘nu ziyaret edin.

Astım Mağarası, Akdeniz’in deniz, kum, güneş, inanç ve kültür turizmiyle öne çıkan nefis şehri Mersin’in doğa harikası noktalarından. Silifke çevresinde gezilip görülecek yerlerle ilgili detaylı bilgileri Silifke Gezi Rehberi ve Silifke Gezilecek Yerler blog yazılarımda detaylı bir şekilde anlattım. Blog yazılarıma göz atabilirsiniz.

Serbia

15 Yorumlar

  1. Mağaraya bugün indim. Dönerli merdivenle kuyuya iner gibi iniliyor. İndikçe ürperti artıyor. Mağaranın zemini kaygan dikkat! İçerde panik olabilirsiniz, dikey sarkıtlar kopacakmış gibi. İçerde nefesim daraldı. Astıma iyi gelmesi palavra. Tavsiye etmem.

  2. Mağaraya girenler eğez biraz uzun kalırlarsa nefes alıp vermede rahatlıyorlar. Sağlığa faydalı olduğu biliniyor. Üst solunum yolları rahatsızlığı, astım, bronşit ve  alerjisi olan hastalara iyi gelir. İçerideki hava basıncı, sıcaklık derecesi ve nem oranı bu faydayı sağlıyor. Tabi bi rahatlama geçici.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz