Narlıkuyu, Mersin’in Silifke ilçesi sınırlarında yer alan şirin bir koy. Mersinlilerin hafta sonu kaçtığı, balıkçı restoranlarıyla ünlü küçük şirin bir yer olan Turkuaz renkli deniziyle Narlıkuyu, Orta çağda Porto Calamie olarak adlandırılıyordu. Koy, antik çağ ve Hristiyanlık dönemlerinde yöredeki kutsal yerlere tapınmaya gelenler için bir deniz kapısı görevi görüyordu. Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Narlıkuyu meydanında, eski bir Roma hamamı üzerinde yer alıyor.
Poimenios Hamamı olarak da bilinen yapı, yöreye gelenlerin temizlenmesi ve kirden arınması için Roma İmparatorluğu yöneticilerinden Poimemios tarafından yaptırılmış. Hamamdan günümüze taban mozaiği ve su yalağı kalmış sadece. Hamam ve tabanındaki ünlü üç güzeller mozaiği, koruma altına alınarak tek katlı küçük bir mozaik müzesine dönüştürülmüş.
Narlıkuyu’da yer alan Cennet Obruğu’nun dibinde sesi duyulan yeraltı deresinin denize ulaştığı tatlı su kaynağından yararlanılarak yaptırılan hamamın gizemli suyunun yöre halkına şifa sunması amaçlanmış.
Üç Güzeller Mozaiği, Narlıkuyu Mozaik Müzesi
Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Silifke’nin turkuaz renkli denizi ile ünlü, balıkçı lokantalarının sıralandığı şirin koy Narlıkuyu’da bulunuyor. Mersin ve çevrede yaşayanların hafta sonu kaçamağı ve şehirden uzaklaşmak için akın ettiği koy, bölgenin zengin tarihi geçmişinde önemli bir yere sahip.
Orta Çağ’da Porto Calamie ismiyle bir deniz kapısı olan Narlıkuyu, antik çağ ve Hristiyanlığın hakim olduğu yıllarda bölgedeki kutsal yerlere tapınmaya gelenlerin giriş kapısı olarak kullanılıyordu. Narlıkuyu’yu ziyaret edenlerin uğrak noktalarından biri olan Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Roma dönemi hamam yapısının üzerinde yer alıyor.
Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yönetici görevinde olan Poimenios tarafından Cennet Obruğunun derinliklerinden geçerek Narlıkuyu koyundan doğa harikası küçük bir körfezden denize karışan tatlı su kaynağından yararlanılarak inşa edilen hamamım tabanında Üç Güzeller Mozaiği yer alıyor.
Hamamın yıkanma bölümünde, beyaz, siyah, kahverengi ve sarı renklerde olan mozaikte antik dönemin baş tanrısı Zeus’un kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia yöreye özgü kumru ve keklik kuşları ile birlikte çıplak bir şekilde dans ederken tasvir edilmiş.
Zeus’un bu kızları, güzelliği ile ünlü uyum tanrıçası Eurynome’den doğmuş. Üç erdem ya da üç rahmet, üç peri ya da üç yarı-tanrıça olarak da adlandırılan bu kız kardeşlerden en küçük kız Aglaea, güzelliği; ortanca kız Euphrosyne, sevinci; büyük kız Thalia ise cesaret ve sabrı temsil ediyor.
Bu üç güzelin temsil ettiği imgelerin Kilikya ve yöre insanının karakterlerini taşıdığına inanılıyor. Cömert, neşeli, tüm yaşam zorluklarına karşın sevinç ve mutluluklarını doyasıya yaşayan bu insanlara bu hamamda yıkanırlarsa sevinç, neşe ve mutluluk dolu bir gün, bir yaşam geçirecekleri inancı aşılanmış.
Mozaiğin üstündeki Grekçe yazıda ‘Ey konuk dost! Bu mucizeli suyu kimin bulduğunu, saklı kaynağını kimin gün ışığına çıkardığını merak ediyorsan, bil ki O, imparatorların dostu ve Kutsal Adalar’ın dürüst yöneticisi Poimenios’tur’ yazıyor.
Hamamı yaptıran, Bizans İmparatorluğunun Kutsal Adalar Valisi Poimenios, yazıttan da anlaşıldığı gibi bugünkü Büyükada, Kınalıada ve Heybeliada’nın o dönemlerdeki yöneticisiymiş.
Müzede Roma devri ile ilgili çok renkli mozaik levhalar, tablolar, figürler ve su yalağı bulunuyor. Müze görevlisinden öğrendiğime göre şimdi müzeye dönüştürülen ve mozaiğin olduğu bu alanda eskiden bir kahvehane varmış. Tarih sever birinin şikayeti sonucu korumaya alınarak müzeye dönüştürülmüş ve ziyaretçilere açılmış.
Narlıkuyu Mozaik Müzesi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Narlıkuyu Mahallesi, Çerkez Sokak, No:2 Silifke, Mersin
📲 muze.gov.tr/narlikuyu ☎️ 0 (324) 7141019
⏰ Narlıkuyu Mozaik Müzesi ziyaret saatleri: Narlıkuyu Mozaik Müzesi yaz döneminde (1 Nisan-1 Ekim) 08.00-19.00; kış döneminde (1 Ekim-1 Nisan) 08.00-16.45 saatleri arasında ziyarete açık. Müze, haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
🔐 Narlıkuyu Mozaik Müzesi giriş ücreti: Narlıkuyu Mozaik Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.
🚌 Ulaşım: Narlıkuyu’ya nasıl gidilir blog yazısına göz atabilirsiniz. Mersin ziyaretinizde mutlaka yer vermeniz gereken Narlıkuyu, Mersin’e 65 km uzaklıkta yer alıyor. Mersin-Antalya yolu üzerinde Kız Kalesi’ni geçtikten ve yaklaşık 4 km gittikten sonra göreceğiniz Narlıkuyu levhası ile ulaşabilirsiniz.
Müze meydanda, balık lokantalarının yanında yer alıyor. Narlıkuyu’ya kadar gelmişken Silifke ve çevresinde gezilecek görülecek yerleri keşfetmek için Silifke Gezi Rehberi ve Silifke Gezilecek Yerler blog yazılarıma göz atabilirsiniz.
Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Roma döneminin ihtişamlı sanat eseri Üç Güzeller Mozaiği‘ne ev sahipliği yapıyor. Cennet Obruğu’ndan yer altını takip ederek Narlıkuyu’ya ulaşan serin tatlı suyu görebileceğiniz Narlıkuyu Koyu, Silifke yöresinde doğayla baş başa kalıp, huzurlu atmosferin tadını çıkarabileceğiniz bir yer.
Burayi ziyaret etme firsatim oldu gercekten oldukca etkileyici mozaikler. Ancak bu degerli eserler yurtdisinda olsa nasil duyurulur ve etrafi nasil da bakimli olurdu diye dusunmekten alamiyorum kendimi…
Evet, tesadüfen bulunması da ayrıca trajikomik.