Tisan Koyu, Mersin‘in Silifke ilçesinde, Akdeniz’in saklı cenneti olarak bilinen bir doğa harikası. Tisan, Silifke’nin Yeşilovacık Mahallesinde dağların ardında saklı bir yarımada olan Tisan’a virajlı yüksek bir tepe aşılarak ulaşılıyor; ancak daha yoldayken buna değdiğini doğanın güzelliğinden anlayabiliyorsunuz.

Sağınızda çam ağaçlarının olduğu orman solunuzda sahil kenarındaki beyaz evleriyle Bodrum’u andıran Tisan Koyu’nun kuşbakışı manzarası sizi adeta büyülüyor. Turkuaz denizi ve yemyeşil doğası uzaklardan dahi görünen koya hem bir an önce inmek hem de durup dakikalarca enfes manzarasını seyretmek istiyorsunuz.

Tisan Adası

Tisan Koyu, Silifke

Tisan Koyu, Mersin’in Silifke ilçesinin 45 km batısında, Akdeniz kıyısında yer alan bir yarımada. Maviyle yeşilin buluştuğu bu muhteşem koyun, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında helikopterle bölgede uçan bir albay tarafından keşfedildiği söyleniyor.

Daha sonra bölgeyi gezen albay, arkadaşlarıyla Tisan Yapı Kooperatifi kurarak 1976’da bir site inşa ediyor ve tatil bölgesi olan yarımada da adını bu kooperatiften alıyor. Zamanla yazlıkların çoğaldığı Tisan, berrak suyu ve sakinliğiyle Ankara başta olmak üzere değişik kentlerden ve yurt dışından gelen tatilcilerin vazgeçilmez adresi olmuş.

Yarımadada doğu ve batı olmak üzere beyaz kumlu, turkuaz renkli iki koy ve doğuya bakan koyun karşısında, tatilcilerin yüzerek gidip gelebilecekleri mesafede iki de ada yer alıyor. Yarımada doğal güzelliği kadar tarihi kalıntılarıyla da zengin.

Tisan Plajı, nefis. Mersin bölgesinin en temiz ve cam gibi berrak ve dalgasız bir plajlarından biri. Denizi sığ ve taşlık, ancak rahatsız etmiyor. Su ve dondurmanızı sitenin girişindeki Migros’dan alabilirsiniz. Plaj tarafında oturacak Tisan Park adlı bir cafe var. Burada oturursanız en az 20 TL harcamanız isteniyor.

Ancak yöre sakinleri daha çok yazlıkçılardan oluştuğundan dışarıdan gelenleri pek kabul etmiyorlar. Burada kalmıyorsanız veya burada eviniz yoksa şezlong, şemsiye ve duştan faydalanamıyorsunuz. Siteye ait bileklik sistemi var. Apart türünden bir yerde kalabilirsiniz. Günlüğü 500TL civarındaki kiralık daire misafirleri daire başına 2 şezlong 1 şemsiye kullanabiliyor.

tisan koyu
Tisan Koyu
tisan nasıl gidilir

Tisan Koyu’nun geçmişi MÖ 7. yüzyılda kurulan bir Yunan kolonisi olan Aphrodisias’a kadar uzanıyor. ‘Kilikya Afrodisiası‘ olarak da bilinen antik kent, tanrıça Afrodit’e adanan anlamına gelen ‘Afrodisias’ yerleşiminin bulunduğu tarihi bir bölge. Benzer isimle Aydın’da da bir yerleşim olduğundan karıştırılmaması için Kilikya Afrodisiası olarak adlandırılmış.

Makedonya Tatil

Bugün Tisan adıyla bilinen Aphrodisias Antik Kenti‘ne dair görülecek çok az kalıntı var maalesef. Beldenin denize uzanan burnunda yer alan antik kentte kaynaklara göre doğu ve batı olmak üzere iki limanı varmış. Aphrodisias Doğu Koyu’nun güneydoğusunda, denizden 7 metre yükseklikte, kıyıya 3 metre mesafede, MÖ 7. yüzyılda yapılıp, MS 4. yüzyılda kiliseye çevrilen mabet bulunuyor.

Bu kiliseden günümüze, haç rölyefli bazı mermer sütunlar, sütün başlıkları, iki sarkofaj ile kitabeli dört adet muhteşem mozaik taban günümüze sağlam olarak ulaşmış. Bu mozaikler günümüzde Mersin Müzesinde sergileniyor.

Tisan Adası, Silifke

Tisan Koyun’da yer alan Tisan Adası, Aphrodisias’ın doğusunda bugünkü adıyla Dana Adası olarak biliniyor. Adada yer alan Antik Pithyussa Kenti, Fransalı tüccarların ticaret yeri olarak kullandıkları bir liman kentiymiş. Adada bulunan kalıntılar arasında kilise, mezar ve lahitler yer alıyor.

Tisan Koyu nasıl gidilir

Kilikya Afrodisiası
Kilikya Afrodisiası

Tisan Koyu, Silifke’nin 45 km güneybatısındaki Yeşilovacık Mahallesine bağlı. Mersin-Antalya karayolundan özel araçla ulaşabilirsiniz. Yokuş ve virajlı yollarından korkacak bir şey yok, o yolu gitmeye değer. Bu kadar yolu gelmek istemiyorsanız, Taşucu’ndan kalkan günübirlik tekne turları ile Tisan Koyu’na ve Tisan Adası’na gelebilirsiniz.

Bölgenin bakir güzelliğinin ve mavi denizin keyfini çıkarıp keyifli bir gün geçiriyorsunuz. Tekne turlarından Liman Kalesi önünden geçerek Barbaros Koyu ve ardından da Dana Adası güzergahından Tisan ve Boğsak koyunda demir atılıyor.

Tisan Koyu’na en yakın havalimanı Alanya Gazipaşa Havalimanı. 183 km uzaklıktaki havalimanından araç kiralayarak Tisan Koyu’na 3 saat gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Adana Şakirpaşa Havalimanı ise Tisan’a 210 km mesafede. Adana Havalimanı’ndan da özel araçla Tisan’a ulaşım yaklaşık 3 saat sürüyor.

Şehirlerarası otobüslerle Tisan Koyu’na ulaşım için öncelikle Silifke ya da Aydıncık’a gelmek gerekiyor. Yaz döneminde Tisan Koyu’na Silifke’den düzenli dolmuş seferleri yapılıyor. Tisan Koyu, Mersin’e 135 km, İzmir’e 851 km, Ankara’ya 557 km, İstanbul’a 927 km, Antalya’ya ise 355 km mesafede.

Silifke’ye bağlı bir sahil beldesi olan Narlıkuyu, yılın 300 gününü güneşli geçiren, tertemiz denizi ve plajları ile Akdeniz’in gözde tatil beldesi Taşucu, çadır ve karavan sakinlerinin uğrak yeri Boğsak Koyu, Astım Mağarası, Cennet-Cehennem Çöküğü gibi ilginç ve çekici yerler de yakın çevrede görülebilecek yerler.

Arkeolojik yerleri seviyorsanız Cambazlı Kilisesi, Olba Antik Kenti, Uzuncaburç, Tekir Ambarı Sarnıcı ve Adamkayalar mutlaka görmeniz gereken yerler. Silifke Gezi Rehberi ve Silifke Gezilecek Yerler blog yazılarımda çok geniş bilgilere yer verdim.

Önceki blog yazısıSilifke’de Bir Bizans Mabedi: Cambazlı Kilisesi
Sonraki blog yazısıNagidos Antik Kenti, Mersin
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 2009'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

9 YORUM

  1. Silifke yeşilovacık da denize sıfır harika temiz sakin bi tatil yeri. Tisan kendi kendini ünlü yapıyor, halbuki Silifke Yeşilovacık tam bir tatil cenneti🌹 Marpessa Blue Beach Resort var içerisinde fakat heryer yazlık kooperatif sitelerden oluştuğu için oteli tercih eden bile az. Bir göz atın derim ❤

  2. Türkiye’de bizim bilmediğimiz ne kadar çok saklı cennet varmış. Her gördüğümde daha çok şaşırıyorum. Fotoğraflara bakınca eski balıkçı kasabalarına benzettim burayı da. Eline sağlık. 🙂

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Lütfen yorumunuzu yazın
Adınızı buraya yazın