Batum, yemyeşil dağlar ile kilometrelerce uzayıp giden bir kumsal arasındaki geniş bir düzlükte kurulmuş bir şehir. Gürcistan’ın üç özerk bölgesinden biri olan Acara Özerk Cumhuriyetinin başkenti olan şehir, manolya ağaçlarının eşlik ettiği geniş bulvarları, heykellerin süslediği parkları, tertemiz sahilleri ve şahane doğasıyla dağ ve denizi buluşturan güzel bir şehir.
Gürcistan’ın birçok şehrinden daha kısa bir tarihi olmasına rağmen, çekiciliği, mimarisi, hoş atmosferi, iyi restoranları ve gece hayatı ile Batum, dikkatleri üzerine çekiyor. Yemyeşil dağlar ile kilometrelerce uzayıp giden bir kumsal arasındaki geniş bir düzlükte kurulmuş bir şehir. Vizesiz, yalnızca kimlikle seyahat edebilen Batum kenti, bir Avrupa şehrindeymişsiniz hissi uyandırdı bende.
Batum Gezi Rehberi
Gürcistan’da kent uygarlığının gelişmesi dördüncü yüzyılda başlamış. Batum kentinin geçmişi de Orta Çağa kadar gidiyor. Tarih boyunca Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Osmanlı ve Rus akınlarına maruz kalmış. Gürcüler 4. yüzyılda Hıristiyanlığı kabul etmiş. 17. yüzyılda bazı etnik Gürcüler Müslüman olmuş.
Batum, 1564′te Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlılar tarafından fethedilerek, 314 yıl süreyle Lazistan Sancağının merkezi oldu. 1877-1878 arasında süren Osmanlı-Rus Savaşı nedeniyle Rusya’nın işgaline uğradı. Ayastefanos ve Berlin Antlaşmaları ile şehir Rusya’ya bırakıldı.
Batum’un gelişmesi 19. yüzyılı buluyor. Azerbaycan’ın Bakü şehrinden Batum limanına kadar uzayan demiryolu, o dönemde dünya petrolünün beşte birini sağlıyordu. Nobel ödülü ile bildiğimiz İsveçli Alfred Nobel’in kardeşi Ludwig Nobel tarafından yapılan petrol boru hattı ve rafineri ile birlikte, serbest liman özelliği kazanan Batum, Avrupa ve Asya arasında köprü olması özelliği ile hızla büyümeye başlamış.
I. Dünya Savaşı sırasında Rusya’nın bölgeden çekilmesiyle şehir Brest-Litovsk Antlaşması uyarınca tekrar Osmanlı Devleti’ne geri verildi ve bağımsız bir sancak oldu. Mondros Mütarekesi sonrasında ise önce İngilizlere, sonra Gürcistan’a bırakıldı. Batum, 1918’de kurulan Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti sınırları içinde kaldı. Şehir 16 Temmuz 1921′de kurulan Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi oldu.
Batum’u, Karadeniz bölgesinin cazibe merkezi haline dönüştürmeyi amaçlayan Gürcü hükümeti, son birkaç yıldır bu konuda çok yoğun çalışıyor. Buradaki inşaatların çoğunu Türk şirketleri yapıyor. Şehrin merkezinde büyük uluslararası otel zincirlerinin kumarhanesi olan dev otellerine, yenilerinin eklenmesi ile yakın gelecekte bölgenin Las Vegas’ı olmayı hedefliyor. Her geçen yıl daha da büyüyüp, gelişen şehirde eski binalar dokusuna sadık kalınarak onarılıyor ya da yerlerine, mimari açıdan dikkat çeken yenileri yapılıyor.
Batum; Gürcü, Ermeni, Rus, Azeri, Acar, Abhaz, Osetyalı ve diğer etnik gruplarla birlikte 180,000 nüfuslu bir şehir olarak milletler mozaiği görünümü sergiliyor. Nüfusun %60’ını Hristiyan Ortodokslar, %35’i Müslümanlar ve %5’ini de diğer dinler oluşturuyor. 7 km’lik sahil şeridinin etkisiyle yaz aylarında 400 bini aşan nüfusa sahip şehir, Türkiye sınırına 20 km uzaklıkta bulunuyor.
Gürcistan UTC+4 time bölgesinde yer alıyor. Türkiye’ye göre 2 saat ileride. Batum elektrik priziler, bizde olduğu gibi 2 pinli 220 volt AC, 50Hz kullanılıyor. Farklı cihazı olanlar için beraberinde adaptör olması iyi olur. Şehirde adaptör bulmak pek de kolay değil.
Batum, birçok Avrupa ülkesinden bile daha güvenli olduğu söylenebilir. Nadiren bildirilen yankesicilik olayları ise en güvenilir şehirlerde olan seviyede. Seyahatlerde genel kural olarak yanınızda çok fazla nakit taşımayın. Günlük yapılacak harcamalar için cebinizde para bulundurun ve ödeme yaparken tüm paranızı çıkarıp göstermeyin.
Batumlular genellikle dost canlısı ve misafirperver insanlar olarak biliniyor. Gürültülü sohbet ve tartışmalara girseler de pek kavgacı oldukları söylenemez. Turizm şehirde önemli bir gelir kaynağı ve herkes de bunun farkında olduğundan, turistlere karşı genelde saygılılar.
BATUM’A NASIL GİDİLİR
Batum ulaşım açısından oldukça kolay. İstanbul’dan Batum’a direkt uçuşlar var. Türkiye ve Gürcistan arasında gerçekleştirilen özel anlaşma ile Batum ve Hopa’ya yapılacak olan uçuşlar Batum Havalimanı üzerinden yapılıyor. Pegasus ve THY günlük seferler düzenliyor.
Ankara-Batum seferleri ise çarşamba ve cumartesi günleri olmak üzere haftada iki kere Anadolu Jet seferi olarak karşılıklı icra ediliyor. Ayrıca, Trabzon’dan günlük otobüs seferleri ile karayolu ile Batum’a geçmek mümkün. Havayolu ile Batum şehir merkezi arasında taksi veya dolmuş ile ulaşım sağlama imkanı bulunuyor.
Batum’da taksi ile ulaşım sağlamak Türkiye’ye kıyaslanmayacak derecede ucuz. Birçok yere ulaşabilmek için 5 Lari vermek yeterli. Biraz daha uzak mesafeler için 10 Lari yeterli. Batum’da dolmuşlar marshrutka olarak adlandırılıyor. Gürcistan’ın diğer şehirlerine ulaşmak için otobüs ve demiryolu bağlantıları var.
BATUM’A GİTMEK İÇİN NE GEREKİYOR
🛂 İki ülke arasında gerçekleştirilen özel anlaşma gereği, Türk vatandaşları pasaporta ihtiyaç duymadan, yeni TC Kimlik Kartı ve eski nüfus cüzdanlarıyla Gürcistan’a giriş yapılabilir. Aklınızda soru varsa ve bu Batum Gezi Rehberi blog yazımda bulamadıysanız, Gürcistan Vizesi hakkında detaylı bilgiler paylaştığım blog yazıma göz atın. Turistik amaçlı seyahatlerde 1 yıla kadar ülkede kalınabiliyor.
🪪 Eskimiş, deforme olmuş veya 10 yıldan eski nüfus cüzdanlarıyla giriş yapılamıyor. Nüfus cüzdanı seyahat süresince taşınmalı. Yeni kimlik çıkıncaya kadar verilen belgeyle giriş yapılamıyor. Geçici kimlikle Batum’a giriş yapabilen varsa yorum kısmına yazarsa sevinirim. Yurtdışı çıkış harcı olarak 150 TL ödüyorsunuz.
🪪 Sadece nüfus cüzdanıyla Gürcistan veya Batum’a gitmek isteyenlere çıkış işlemlerini gerçekleştiren görevlilerce ‘Giriş-Çıkış Formu’ veriliyor. Bu belgeyi Gürcistan veya Batum’da kalınan süre boyunca üzerinizde bulunması gerekiyor. KKTC vatandaşları AB pasaportu taşıyorlarsa vize mevzuatına göre hareket etmek zorunda, Türk kimliği taşıyorlarsa sadece kimlikle giriş yapabiliyor.
👶🏻 Bebekler dahil tüm kimliklerde fotoğraf bulunması zorunlu tutuluyor (Bebek olup da fotoğrafsız kimliklerle girebilenler de var ama bilginize). TURSAB internet sayfasında, Batum’a geçiş esnasında 18 yaş altı kişilerden resimli nüfus cüzdanı istendiği, resimsiz nüfus cüzdanı sahiplerinin ise tekrar Hopa’ya geri dönerek nüfus cüzdanlarını resimli çıkarttırmak zorunda bırakıldıkları belirtiliyor.
👨👩👧👦 Seyahatte 18 yaşından küçük çocukların aileleri ile olmaları gerekiyor. Aksi takdirde aile onaylı İngilizce veya Gürcüce vekaletname gerekiyor. 18 yaşını doldurmamış çocukların Batum/Hopa uçuşlarında kimlikle yalnız seyahat etmesi halinde, her iki ebeveynin muvafakatnamesinin; ebeveynlerinden sadece biriyle seyahat etmesi halinde, diğer ebeveynin muvafakatnamesin zorunlu.
🚘 Araçla geçişlerde, araç başkasının adınaysa noter onaylı İngilizce veya Gürcüce vekaletname taşınmalı. Yanlarında araç sahibi tarafından verilmiş araç kullanma vekaletnamesini ve vekaletnamenin Gürcistan’ın ülkemizdeki dış temsilciliklerince onaylanmış İngilizce veya Gürcüce tercümesini bulundurmaları gerekiyor. Gürcistan’da araç kullanacak sürücülerin emniyet kemerini takmaları, azami hız sınırına uymaları ve alkollü araç kullanmamanız gerekiyor. Şehir içi hız sınırının 40 km/s olduğunu unutmayın.
🛃 Sarp Gümrük Kapısından Gürcistan’a araçla geçişlerde 500 GEL tutarında ve en fazla 30 kg’lık ticari olmayan eşyaya vergi uygulanmıyor. Sigara ve içki Batum’da daha ucuz. Dutty Free bölümünden alışveriş yapabilmeniz için, Gürcistan’da, en az 3 gün kalmanız gerek. Kalış sürenize göre alışveriş imkanı var, ancak 4 LT alkollü içki ve 2 karton sigaraya alınmasına kimse bir şey demiyor.
💰 Gümrük mevzuatı gereği 30,000 Lari ve üzeri karşılığı olan para ya da altın bulunduran kişilerin beyanda bulunmaları gerekiyor. Ülkeye girişlerde ilaç, et ve süt ürünleri kesinlikle kabul edilmiyor.
💊 ‼️ Gürcistan’a seyahat esnasında, ağrı kesici dahil hiç bir ilaç götürmeyin! Ağır para ve hapis cezası var. Yanınızda ilacınızı ancak Yetkili Sağlık Müdürlükleri tarafından apostille mührüyle onaylanmış evraklarla yanınıza alabiliyorsunuz. Gürcistan’a seyahat edecek yolcuların bu konu ile ilgili herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için uyarılara dikkat etmesi gerekiyor ‼️
BATUM’A NE ZAMAN GİDİLİR
Bahar dönemleri Batum’a gitmek için en uygun zaman. Mayıs ortası ile havalar ısınmaya başlıyor. En sıcak aylar olan temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklıkları 22-24 °C civarında seyrediyor. Yaz sezonu boyunca Batum kıyıları, kafeler, restoranlar daha kalabalık. Daha sakin dönemde tatil yapmayı düşünenler Sonbahar başlarını tercih edebilir.
Batum subtropik bir iklime sahip. Yani kışları ılık, yazları ise serin. Yıl boyunca Karadeniz’den gelen sıcak ve nemli havanın etkisi altındaki Batum’da nemli bir tropik deniz iklimi egemen. Bu yüzden Karadeniz’in Akdeniz’i olarak da adlandırılıyor. Haziran’dan başlayarak Eylül sonuna kadar denize girilebiliyor. Deniz tatili sevenler için bu dönem ve sonrası uygun olabilir. Kış aylarında ise sıcaklık 4-6 °C arasında.
1-2 Ocak Yılbaşı, 7 Ocak Ortodoks Chiristmas, 19 Ocak Vaftiz Günü, 3 Mart Anneler Günü, 8 Mart Kadınlar Günü, 9 Nisan Şehitler Günü, 20 Nisan Paskalya Günleri (sadece 2014 yılı için geçerli), 9 Mayıs Zafer Bayramı, 12 Mayıs Anma Günü, 26 Mayıs Bağımsızlık Günü (Milli Gün), 28 Ağustos Mariamoba, 14 Ekim Din Bayramı, 23 Kasım Din Bayramı.
BATUM’DA NEREDE KALINIR
🏨 Batum’da otel seçenekleri konusunda hiçbir sıkıntı yok. Batum Old Town, Batum Bulvarı veya 6 Mayıs Parkının arkasındaki mahalle kısmında seçin. New Boulevard denilen şehrin sahil boyunca da güzel konaklama yerleri bulabilirsiniz. Sheraton Batumi, Intourist Palace Hotel, Radisson Blu Hotel ve Divan Suites en konforlu ve talep gören oteller.
Hotel Park, Hotel Varios, Mariinsky Boutique Hotel ise oldukça merkezi konuma sahip temiz oteller. Hostel Old Batumi, Iveria ve Hostel California gibi hosteller ise sırt çantalılar için uygun ✔︎
Batum Gezilecek Yerler 📌
Batum yenilikçi ve şaşırtıcı olmaktan zevk alan bir şehir. En iyisi yürüyerek gezmek. Yürümekten imtina edenler için en güzel çözüm ise bisiklet kiralamak. Turizm ofislerinden alınacak Batumvelo Kartı ile (20 Lari) kiralanabiliyor. Bisiklet terminalleri 24 saat kullanıma açık. Bisiklet kiralamanın saati ise 2 Lari.
Deniz kıyısında kurulmuş olan Batum, bir liman kenti özellikleri taşıyan şehir. Gürcistan sahil boyunca denize girilemeyen hiçbir kesim yok. Plajı oldukça taşlı bir yapıya sahip olan şehrin sahil şeridi boyunca her yerde denize girilebiliyor. Karadeniz’in hırçın yapısı Batum’da daha sakin bir havaya bürünmüş.
Şehir merkezindeki plaja paralel uzanan 7 km uzunluğundaki Batum Bulvarı, palmiyeleri, çeşmeleri, heykelleri, parkları, mekanlarıyla neden bizim şehirlerimizde böylesi yerler yok dedirtiyor. İtalyan mimarisine sahip Piazza Batumi Meydanı, altın renkli Posedion Heykelinin bulunduğu Tiyatro Meydanı, Avrupa Meydanı görülmeye değer.
Şehrin dikkat çeken mimari yapılarından biri olan Astronomik Saat, İzmir Saat Kulesinin kopyası olan Chacha Tower, 21 metre yüksekliğiyle Batum Feneri, büyük dönme dolap Ferris Wheel, 130 metre uzunluğundaki Alfabe Kulesi, bir aşk hikayesine ithafen yapılmış Ali Nino Heykeli şehirde görülmesi gereken yerlerden bazıları. Batum Gezilecek Yerler blog yazıma da göz atın.
1. Batum Bulvarı
Batum Bulvarı, Batum sahil şeridinde, Karadeniz kıyısı boyunca uzanan, yakın coğrafyadaki en uzun ve en güzel bulvarlarından biri. Karadeniz kıyısı boyunca 7 km uzayan bulvar palmiyelerle süslü. Geçmişi 1881 yılına kadar dayanan ve başlangıçta 1,5 km olan bulvarın uzunluğu, tamamlandığında 15 km’den fazla olacak. Hemen önünde yüzülebilen taşlık Batum plajı uzanıyor.
Bulvar üzerinde yer alan çeşmeler, etkileyici heykellere, ilginç mimariye sahip yapılar, bisiklet yolu ayrı bir renk katıyor. Dağ ve deniz arasında kurulmuş şehirlerin cazibesini taşıyan Batum’u yaşamın en iyi yollarından biri de bu bulvarda uzun yürüyüşler yapmak. Gece saat 21.00 sonrasında Adalet Sarayı yakınlarındaki gölet üzerinde görkemli ışık su ansı gösterileri yapılıyor.
Batum Bulvarı yakınındaki Nurigeli Gölü ve onu çevreleyen 6 Mayıs Park huzur verici ortamı ile Batum gezisinde soluklanabileceğiniz bir yer. Yanındaki Batum Akvaryum, mimarisi Karadeniz’in çakıl taşlarından esinlenerek hayata geçirilmiş hem karadan hem denizden görülebilen akvaryumda çeşitli akvaryumlar ve hayvanat bahçesi bulunuyor.
Zootopia olarak bilinen Batumi Hayvanat Bahçesi de yine bu bölgede. Pek de iyi bir hayvanat bahçesi olmadığından tavsiye etmiyorum. Batum Bulvarı üzerinde en dikkat çeken yapı ise ters şekilde inşa edilmiş restoran. Bu yapısıyla oldukça dikkat çeken The White Restaurant, Laz yemekleri ağırlıklı menüsüyle 24 saat boyunca hizmet veriyor.
Binaların, parkların ve havuzların şahane bir ışıklandırmaya sahip olduğu Batum, geceleri bambaşka bir kimliğe bürünüyor. Akşam saatlerinde müzik eşliğinde su ve ışık gösterileri sunulduğu Batum Batum Bulvarı’nda akşam yürüyüşleri oldukça keyifli geçiyor. Saat akşam 9’dan sonra Adalet Sarayı yakınlarındaki gölet üzerinde ise çok daha görkemli sunumlara rastlamak mümkün.
2. Piazza Batumi
Batum Piazza Meydanı, şehrin merkezi sayılabilecek bir yer. Batum’un en güzel yerlerinden biri olan meydan Avrupa şehirlerinin meydanlarını anımsatıyor. Kentin buluşma noktası ve aynı zamanda küçük konserlere ev sahipliği yapan meydan mimari özellikleriyle tipik bir İtalyan meydanını anımsatıyor. Soluklanmak ve kahve içmek için şahane bir de kafeye sahip olan meydan yere döşenmiş mozaikleriyle de göze çarpıyor.
Burası şehrin merkezi de sayılabilecek bir yer. St Nickolas Church, Piazza Meydanının hemen karşısında yer alıyor. Batum en güzel yapılarından birisi. Ermeni Apostolik Kilisesi, 1873’te ahşaptan yapılmış bir kilise, 1880’de Avusturyalı mimarlarca yeniden yapılmış. Meydana oldukça yakın.
3. Tiyatro Meydanı
Tiyatro Meydanı, şehrin en güzel meydanlarından birisi. Meydanın ortasında elinde yabasıyla deniz ve deprem tanrısı Poseidon heykelinin yer aldığı gösterişli bir çeşme yer alıyor. Meydan günün her saati oldukça hareketli. Yine aynı meydanda yer alan, 125 yıllık geçmişe sahip Batum Opera Binası, meydanı çevreleyen komünist dönem eski konutlarına tezat görkemli bir mimariye sahip.
4. Avrupa Meydanı
Avrupa Meydanı (Europe Square), şehrin ana meydanı olarak geçiyor. İlhamını Avrupa’nın tanıdık yapılarından almış meydanın yanında da anıtsal binaları, kafeleri ve restoranlarıyla tam bir cazibe merkezi. Sıcak yaz akşamlarında kalabalıklaşan parkın merkezinde yer alan, elinde altın koyun postu ile Medea Heykeli yer alıyor.
Lazların Kralı Aietes’in kızı Medeia’yı simgeliyor. Medea Heykelinin elinde bulunan altın Post ise Yunan mitolojisinde ihtişamı, zenginliği ve iktidarı sembolize ediyor. Eski Yunanlılar için ‘dünyanın bittiği yer’ olan Kafkaslar, Yunan mitolojisinde önemli bir yeri olan Jason ve Argonotlar efsanesinin de yaşandığı yerdi.
Astronomik Saat (Astronomic Clock), Eski National Bank of Georgia binasının üzerinde bulunuyor. Batum’un en gösterişli ve dikkate değer binalarında biri olan Eski Postane Binası, şehrin iki merkez caddesinin kesiştiği noktada yükseliyor. Avrupa Meydanının yakınlarındaki Adjara Museum of Art müzesinde ise Gürcistan’dan ve genelde eski Sovyet ülkelerinden çağdaş sanatçıların eserleri sergileniyor.
5. Orta Camii
Orta Camii, Batum’da ayakta kalan tek cami. 1880 yıllarında diğer iki cami arasında yapıldığından Orta Camii olarak adlandırılmış. Türk esnafın fazla olmasından dolayı Türk Caddesi denilen yerde bulunuyor. Caddede iki taraflı Türk lokantaları var. Acara halkı, Roma döneminde Hristiyanlığı kabul etmiş. Osmanlının Kafkasya bölgesini fethiyle birlikte, 15. yüzyıldan itibaren halkın büyük bölümü Müslümanlığı benimsemiş.
6. Miracle Park ve Batum Limanı
Şehrin eski bölgesi olarak bilinen Liman bölgesi ve çevresinde bulunan bazı eski ve yeni eserler, Batum’da gezilecek yerler arasında yer alıyor. İzmir Konak Saat Kulesi’nin bir kopyası olan Chacha Tower, 21 metre yüksekliğindeki Batum Feneri, Ali Nino Heykeli olarak bilinen Aşk Heykeli, 55 metre yüksekliğinde 250 kişilik büyük dönme dolap Ferris Wheel, 130 metre uzunluğundaki Alfabe Kulesi görülebilir. Tüm bunların olduğu alan Miracle Park adıyla düzenlenmiş.
Dünyada halen kullanılan en eski dillerden biri olan Gürcüce’ye ithafen yapılmış Alfabe Kulesi (Alphabet Tower), Radisson Hotel’in hemen yakınında yer alıyor. Üzerinde Gürcü alfabesinin 33 harfinin yazılı olduğu, 130 metre yüksekliğindeki Alfabe Kulesi, kubbeli yapısı ve modern tasarımıyla dikkat çekiyor.
Alfabe Kulesi’nin yakınında, Batum Bulvarı’nın sonunda yer alan, 55 metre yüksekliğindeki dönme dolap Ferris Wheel Batum’un panoramik manzarasını görebilmek için iyi bir alternatif. Batum’un denize ve dağlara bakan dönme dolabı bir turunu 15 dakikada tamamlıyor. Dönme dolaba binmek ise sadece 3 Lari.
Ali ve Nino Heykeli, Batum’daki en dikkat çeken eserlerden biri. Heykeltıraş Tamara Kvesitadze’nin, Azeri yazar Kurban Said’in Azeri genç ile Gürcü kız arasındaki aşkı anlattığı Ali ve Nino öyküsünden esinlenerek yapılmış. Bir kadın ve bir erkekten oluşan, 7 metre yüksekliğindeki metal heykeller, birbirlerine doğru hareket ederek her 10 dakikada bir birleşiyor.
7. Sputnik Tepesi – Argo Teleferik
Sputnik Tepesi, deniz seviyesinden 250 metre yukarıda, teleferikle çıkılan, şehrin en yüksek noktalarından biri. 2,5 kmlik 15 dakika süren Argo Teleferik ile tepeye çıkılıyor (30 Lari). Arkanızda Anuria Dağı, önünüzde ise Batum ve Karadeniz uzanıyor. Tepede yer alan restoranda akşam yemeği yiyebilir ve Gürcü şaraplarından tadabilirsiniz.
8. Virgin Mary Kilisesi
Virgin Mary Katedrali (Holy Mother Virgins Nativity Cathedral), 19. yüzyılda inşa edilmiş, Batum’un en büyük ana kilisesi oldukça görkemli ve güzel bir yapı. 19. yüzyıl eseri olan bina, Meryem Ana’ya adanmış. Sovyet döneminde bilimsel faaliyetler için kullanılan yapı, rejim değişikliğinin ardından tekrar kilise olarak hizmet vermeye başlamış. Ortodoks kilisenin ikonaları görmeye değer.
9. Batum Botanik Bahçesi
Batum Botanik Bahçesi, Batum merkeze 9 km uzaklıkta, Karadeniz’in kıyısında Mtsvane Kontskhi bölgesinde yer alıyor. Karadeniz’in kıyısında, masmavi bir denizle sarmaş dolaş bir burunda kurulu bahçe, 100 yıldan fazla geçmişe sahip. İlk bilimsel araştırmalar ve çalışmaların 1889’de başladığı botanik bahçesi 1912’de açılmış.
Dünyanın en büyük botanik parkları arasında yer alan bahçeyi gezmek en az 1,5-2 saat sürüyor. Yaklaşık 114 hektara yayılan devasa parkta, toplam 3 bin 274 ağaç türü var. Neredeyse dünyanın bütün enlem ve boylamlarında yetişen bitki türlerini bu bahçede bir arada. Haftanın 7 günü 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş ücreti 8 GEL.
10. Gonio Kalesi
Gonio Kalesi, Roma döneminde yapılmış kale denizle nerdeyse sıfır noktasında kurulmuş. Roma, Arap, Osmanlı ve Rus hâkimiyetine geçmiş. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Matthias’ın anıt mezarı ile bir Osmanlı hamamı kalede görebilecekleriniz arasında. Kalenin bahçesinde bir de Osmanlı mezarlığı bulunuyor. Kale, haftanın 7 günü 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Gonio Kalesi giriş ücreti 5GEL.
BATUM’DA NE YENİR
🥘 Bahçesinde geleneksel Acara evlerinin maketleri ve heykellerin olduğu Acharuli Gvinis Sakhli, şehir merkezinde yer alan Shemoixede Genatsvale, ters bina görünümündeki White Restaurant, San Remo Restaurant, Riviera ve Megrul Lazuri restoranları tercih edilebilir. Radisson Blu Hotel’in roofunda bulunan Clouds Bar, içkinizi yudumlamak ve güneşi batırmak için bir yer.
Haçapuri (Batum pidesi); Batum’a gidip ünlü Gürcü yemekleri tadılmadan gelinmez. Ortasında yumurta sarısı olan, bol peynirli ve tereyağlı pide haçapuri geliyor. Kenarlarından pide koparılarak, ortasındaki tereyağı ve yumurta sarısına bandırılarak yeniyor.
Hinkal (Gürcü mantısı); Dana kıyması, soğan, un ve et suyu olan; maydanoz, taze, fesleğen ve biberle harmanlanmış bu dev mantıyı elle yemek şart. Sabah, öğle, akşam demeden günün her saati herkesin afiyetle yediği hinkali deneyin.
Badricani; İnce dilimlenip kızartılmış patlıcan, cevizli ve hafif çemenli harçla ara katları doldurulup, bohça haline getiriliyor. Masasın temel mezeleri arasında yer alıyor.
Elarci; Bu bir peynirli mısır unu aslında, ustalar bunu hazırlarken, peyniri öyle bir zamanlamayla ekleyip harmanlıyorlar ki kıvamı mükemmel. Yanında da harço denilen hafif sulu bir et çorbası ile birlikte servis ediliyor.
Silor; Rulo şeklinde hazırlanıp dilimlenmiş yufka salçalı suyla pişirilip, sıcak servis edilen bir yemek. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağı gezdirilir.
Gürcü Şarabı; Batum’a gelmişken onların dünyaca meşhur şaraplarından tatmamak olmaz. Gürcistan, şarabın doğduğu ülkelerden bir olarak anılıyor. Verimli topraklarında 521 çeşit üzümün yetiştiriliyor. Hal böyle olunca da nefis şaraplar ortaya çıkıyor Acharistskali Köyü’nde yer alan Ajarian Wine House bunun için uygun bir seçim olur.
Borjomi (Gürcistan sodası); Kafkasya, özellikle de dağlarından gelen sağlıklı sularıyla meşhur. Sağlıklı maden sularından mutlaka içmelisiniz. Baharatlı ve armutlu gazozları mutlaka denenmeli.
Kahve; Batum günlük yaşamında kahve kültürünün önemli bir yeri var. Kapı önlerinde ayaküstü kahve sohbetleri yapmak eskiden gelen bir gelenek. Türk kahvesinden aromatik kahvelere kadar tat, koku ve sertlik derecelerine göre çok çeşitli kahveler bulunabiliyor.
Chacha (Gürcü içkisi); Gürcistan’ın geleneksel içkisi olan çaça, alkol oranı %70’i bulan, brendi benzeri bir içki. Şarap yapımından kalan posanın tekrar sıkılmasıyla elde ediliyor. Yüksek alkol oranından dolayı bilinçli ve kararında içmek şart. Chacha‘yı içerken ‘Sakartvelo gamarjos!’ (Çok yaşa Gürcistan!) deniliyor.
BATUM GECE HAYATI
Batum, temiz, güzel, huzurlu bir şehir. Şahane yemekler, iyi plaj, iyi oteller var, ancak eğlence ve gece hayatı açısından çok şey vadetmiyor. Gürcistan gece hayatı denince akla Batum geliyor, ancak Batum gece hayatı kulüplerde yüksek sesli müzik ve pahalı içeceklerden ibaret. Canlı müzik ve kalite açısından yetersizler.
Şehirde bar ve kafelerin yoğun olarak bulunduğu belirli bir sokak yok. Kaliteli müzik, nezih ve ferah alan, eğlenceli ve sosyal bir ortam gibi beklentileri karşılayamıyor. Ünlü Piazza Meydanı, yaz döneminde ise Batum Bulvarı çevresi hareketli olsa da mekan açısından çok fazla seçenek yok. Gece kulüplerinin birçoğunda giriş ücreti olarak 10-15 Lari ödenmesi gerekiyor.
Şehrin farklı yerlerine dağılmış Tarabua Beach Club, Privet Batumi Bae, Sector 26, Soho Lounge, Clup Discorium, Sublime Batumi, Pier Batumi Beach Club gibi dans ve eğlence için uygun seçimler olabilir. Gece 23.00 sonrası kulüpler kalabalık olmaya başlıyor ve sabah 04.00’e kadar bir çoğu açık.
Gürcistan’da yasal olan kumar turizmi çok popüler… Ağırlık verilen inşaatlarla modern mimarinin en farklı örneklerinin olduğu bu gündüzleri sakin geceleri hızlı şehirden ikinci bir Vegas yaratılmak isteniyor. Batum, Tiflis’ten sonra ülkenin en fazla sayıda otel açılan şehri.
Sınırı geçip sırf kumar oynamaya giden Karadenizlilerden dolayı Batum’a Laz Vegas dendiği de oluyor. Batum gece hayatı, Batum’a giden bazıları için ne yazık ki sadece kadın, kumar, bar, disko ve oteller gibi eğlence yerleri anlamına geliyor. Batuma’a her giden bu amaçlarla gitmese de böyle bir önyargı oluşmaya başladı bile.
‼️ Son birkaç yıldır Batum gece klüplerindeki mafya vari davranışlar, hesap şişirmeler, kazıklamalar hakkında o kadar çok olay var ki kesinlikle gitmeden çok iyi araştırmanızı, her şeyin fiyatını önceden sormanızı, anlaşmanızı ve bilinçli davranmanızı öneriyorum. Batum yazılarımın altındaki yorum kısımlarını mutlaka okuyun! Gitmeden önce mutlaka araştırma yapmanız yararlı olur. Batumi Soho Lounge, Batumi Club Sheraton, Arena, Star, Bomba, İstanbul clubları bu tür pazarlıkların döndüğü yerlerin başında geliyor.
Türkiye sınırına yakınlığı, pasaport bile gerektirmeyen vizesiz ülkeler arasında yer alması nedeniyle Türkiye’den son yıllarda artan bir şekilde ilgi görüyor.
Uzun sahili, tarih kokan renkli binaları ve Gürcü mutfağı ile Batum, son yıllarda Karadeniz’in en gözde tatil rotalarından birisi. Bahanelerinizi bir kenara bırakın ve Batum’a bir hafta sonu ziyaretine gidin. Karadeniz’in doğasıyla, mimarisiyle, kültürüyle kendisine hayran bıkacak güzellikteki kenti Batum, Gürcistan’da mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri.
Geçen sene 3 günlüğüne gittim. Niyetim araba almaktı. Gördüm ki galericile genelde Türk ve hepsi geleni tokatlama peşinde. Yasal olmayan bu işi yasalmis gibi tanıtıp büyük tehlikelere kapı araliyorlar. Sakın araba getirmek için gitmeyin. Türklerin işlettiği bar ve gazinolara da girmeyin. Orada da sizi bekleyen büyük tehlikeler bekliyor. Bir kaç gezilecek yer var. Yorumları okuyup ille de giden varsa geçmiş olsun. En guzel yerler Türkiye’de.
Batuma gitmeyin, giderseniz de Türklerden uzak durun…
Kesinlikle Batum’a giderseniz netten rehber vs yazıp numara veren Türklere güvenmeyin.utanarak söylüyorum Türk Türk’ü gurbette si…yor. Turlarla giderseniz bilmem. Adamlar abi kardeş muhabbetinden anlaşmalı otel diskolara götürüyorlar yediginiz içtiğiniz herseye faiş fiyatlar yazıyorlar bileklide s.s de ödetiyolar cebinizdeki son paraya kadar alırlar. Benim bildiğim dolandırıcılar mert ve ömür isminde. Hatta birinin boşu da 995 593 263 908 birinin nosu bu. Kesinlikle ne derlerse inanmayın. Tur ile gitmiyo iseniz sahil boyunda büyük bilinmiş isimlerde oteller var oralara gidin. Bilinki gittiğiniz mekanda Türk varsa güvenmeyin hiç biri babasının hayrına size yardıma gelmiyor. Cebinizdeki be kartınızdaki parada gözleri. Kimseye inanmayın güvenmeyin…
Gürcistan ev almak için ve yaşamak için Türkiye’deb ucuz. Ev alın emlak verginiz yok. Araba alım satım sigorta verginiz yok. Aylık en fazla doğalgaz tüketiminiz ki buna sıcak suyunuz dahil 110 TL. Elektrik 25-30 TL. Su 1.2 Lari…
Ulaşım 60 kuruş metro, dolmuş. Benzin 2,5 TL. Et 18 TL. 1 yıl araba parking resmi olarak 30 TL. 320 km yol otobüsle 30, trenle 25TL. Plajlar, piknik alanları bedava ve daha bir çok şey. Biz 5 yıldır burada yaşıyoruz. En pahalı noter ücreti 80 TL.
Mulk sahibi almayı dusunenler; mal mülk alarak vatandaslik alamazsiniz, ciddi manada kalkinma yatirimi yapmaniz gerekiyor. Milyon liralar miktarinda is yeri acmali veya sirket kurmalisiniz. Soybagi ile vatandaslik verme de kalktı artık. Bir abim 5 milyon dolarlik iş yapiyor inşaat işi. Daha yeni alabildi vatandaşlıgını. Ev almayla filan uğraşıp paranizi kaptirmayin. 5 yildir orada is yeri sahibi Turkler var onlar basvurdu hic biri alamadi. Ev almanın 5 yıl sonra vatandaşlık aşmak için iyi bir referans oldugunu söyleyebilirim. Ev alınca vatandaşlığa hak kazanırsınız diyen olursa sakın inanmayın, çok zor sadece dolandırılırsınız. Hem de ilk başta Türkler tarafından.
300.000 GEL diyor investor visa için (122 bin dolar eder) ve bu sadece oturma iznini kapsıyor, vatandaşlığa döndürme şansı yok. Gürcistan’da oturum iznin olsa bile Gürcistan vatandaşlarına tanınan Schengen vize serbestisinden yararlanamazsınız.
Kasım gibi batum’a gitmeyi düşünüyorum bir arkadasimla. Otellirin kalitesine gore fiyatlari nedir veya ev kiralama hakkinda bilgisi olan var mı?
Batum’u cok merak ediyorum, gitmeden bu bilgileri aldım. Teşekkürler bana cok faydası olacak.
Merhaba
Hafta sonu için batum a gittim. Bende blog, yorum vs okuyarak program yaptığım için yazma gereği hissettim. Batum için 2 gün fazlasıyla yeter bence. Tur ile gitmenize gerek yok. Az İngilizce az türkçe ile rahatlıkla gezilebilir. Şehir merkezi küçük her şey toplu halde, yürüyerek ya da bisikletle rahatlıkla gezilebilir ilk gün boyle yapabilirsiniz. 2. Gün botonik bahcesine gidilebilir, taksiye gerek yok 31 nolu minibüs 1 lariye gidiyor. Botonik bahcesi için giriş 8 lari, içeri girdikten sonra isterseniz arac var ona binebilirsiniz. Ben yürüdüğüm için fiyatını bilmiyorum. Ayakkabınız rahatsa yürüyerek gezilebilir en az 1,5 saat sürüyor. Dinlenerek rahat gezersiniz. Şehir merkezinde ayrıca sürat teknesi vs gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz. Yarımsaati 40 lari.
Wow! Batum seems spectacular! Thanks for the excellent travel guide!
ARKADAŞLAR GÜRCİSTANDAKİ HİÇBİR REHBERE İTİBAR ETMEYİNİZ. NE REHBERİ ORADA REHBERE GEREK YOK. ORADAKİ REHBER SİZİN CEBİNİZDEKİ PARAYI ALAN KİŞİDİR. EĞLENCE MEKANLARINA GETİRİR VE 3.000 – 4.000 LARİ HESAP ÖDERSİNİZ. POLİS ÇAĞIRIRIR DERLER KORKUTURLAR ÖDEMEK ZORUNDA KALIRSINIZ. KİMSEYLE İŞİNİZ OLMASIN. ÖMÜR İSİMLİ ARTVİNLİ KANSIZ BİZİ FENA DOLANDIRDI. MERTİN ARKADAŞIYMIŞ. BU SEBEP İLE BİZ YANDIK SİZ YANMAYIN VE KANMAYIN…
Volkancım öyle bir durum oldugunda onların polis cagırırız demesine bakmayın siz cagırın polısi polis size yardımcı olacaktır tum batum mekanlarının boyle calıstıklarını bılıolar 1 tl bile ödemeden cıkabılırsınız batum sakıncalı bi yer
Turkiyeden telefon goturebilirmiyiz ve orada hat aldigimizda internete girme durumumuz var mi
Her şeyden önce şunu söyleyeyim. Kimliğinizdeki resminiz yeni olsun. Mümkünse gitmeden değiştirin. Yoksa benim gibi kapıdan dönebilirsiniz. En yakın nüfus müdürlüğü Posof diye bir ilçede.
Arkadaslar bir çok yorum ve görüş var, ancak sizlere onlarca kez Batum’a giden biri olarak söylemeliyim ki.TURKİ YE de orda harcayacaginiz parayla 2 kat daha güzel eglenirsiniz. Gerçek olan su ki benzin alkol sigara vb. Bir kaç şeyin dışında hiç bi artısi yok.
Gece hayatıyla ilgili son derece güzel giydiriyorlar ve arkanıza bakmadan dönüyorsunuz. Özellikle ordaki Türk mekanlarını ve Türkleri tercih etmeyin onlar daha bi güzel giydiriyorlar.önce kardeşim derler yardımcı olurum ne demek derler ardından bi güzel soyarlar sizi sesinizi cikaramayacaginizi bildikleri için çünkü farklı bi ülkedesiniz onlarda bunun bilincinde.
Siz siz olun düşünceniz gece hayatı ise Batum’dan uzak durun. Gezmek ve yeni yerler görmek için ise muazzam. Görülecek bir çok yer var teşekkür ler…..
Alimin fikri neyse zikri o olurmuş. Ben şahsen gezilesi yerlerini merak ediyorum ve planımda 🙂
Ufuk doğru sölyüyor arkadaşlar. Batum’da Türklerden uzak durun. Resmen taksicisinden lokantasına, barından discosuna kadar geçiriyorlar. Benim başıma geldi, 90 Lari hesap için 2500 Lari hesap çıkardılar ve bu da ortalama 3 bin liranın üzerinde bir para. Etrafıma 5 kişi toplandı biraz zoraki biraz mecburi indirimlerle 1500 lari paramı gasp ettiler. Etrafta bir tane polis yok. Düzgün yemekleri çok ama çok vasat. Gezilecek onlarca yer varken Batum’dan uzak durun. Soyguncu dolu, 4 gün kaldım uçak bileti gidiş dönğş almıştım ve ikinci günden sora odamdan dışarı çıkmadım.
hemen kısa izlenim paylaşayım
2015 ağustos seyahat tarihi, nem bezdiriyor.
orta cami civarı hep Türk işletmesi, giden yolda kalmaz. kıraathane, bakkal, maraş dondurmacısı, seyahat firması, restoranlar hepsi var.
aile ile giderseniz teleferik, botanik kurtarıcı oluyor, şehirde pek bir şey bulamadık alternatif.
sınırda 1tl=0.70gel iken merkezde 1tl=80gel dahi var. camını yarım daire kesen herkes döviz bozuyor merkezde 🙂 sınırda araçla giderseniz şöför hariç indirip pasaport kontrolünden sırayla geçiriyorlar. araçla beklediğiniz yerde de 10lari ceza kesiyorlar,niye bekliyorsun diye.TR tarafı küçük çocuk var diye birlikte geçmemize izin vermişti halbuki. çocuklarınızın kimliğinde foto olacak, tarama yapıyorlar scanner ile. 15tl harç yatırıp form doldurun girişte araç sırası beklerken vezneden. Türk yemekleri de olsa pek bir şey anlamadık,genelde lezzetler yerele biraz uydurulur,belki ondan. Ostri var arap restoranında yediğimiz,kişnişli et sote öneririm,armut gazozu çok özel sayılmasa da içiliyor. soda çok gaz varmı diye çalkaladım aldığımda, anlaşamıyorsak dil yönüyle. sınırdaki görevliler, esnaf, hiç ummadığın adam Türkçe konuşuyor. Türk market ürünleri var genelde. Kaşarlı pide olan haçapuri’nin en küçüğü bile doyuruyor, orta boy yersen gün boyu yemene gerek yok. Retro’nun ortamı iyi haçapuri için. açıkçası 3 gün harcadık, fazla geldi, günübirlik tur bile iş görür. Tiflisi genelde görenler bir numara yok dedi, hazırlık yapmamıza rağmen gitmedik. küçük sarı tankerlerle içecek satan teyzeler kvas satıyor, ekmekten yapılan bir içecek, hafif fermente oluyormuş, alkol yok diyor ama boza ve kefirdeki oranda kendi üretiyor. genelde güvenli ama tedirgin eden bir ortamı var. Sorusu olan varsa cevap vermeye çalışırım
Arkadaşlar ben 12.08.2015 tarihinde eşim ve iki çocuğumla batum’a laz turla gittim. Tur her gün var.Rize pazar dan yolcuları almaya başlıyor hopa son durak oradan her sabah 10 da hareket ediyor.Ben arabayla gitmeyi düşünmedim batum bana karışık geldi iyiki de arabayla gitmemişim diye düşündüm. Bence ilk defa giden için en iyisi tur.
Bizede kimliklerde resim olacak dediler ama o artık istenmiyor.
Ayrıca şansınıza kapıda çok sıra olabiliyor. En az iki saat bekledik bizim tarafta gürcüler sıranın her yerinden kaynak yapıyor . Karşı tarafa çokge geç geçtik ve felaket yağmur vardı teleferik ve meydan gezmesini yapmadık akşam 21 gibi geri geldik gümrükte kimse yoktu 5 dakikada geçtik. Çanta falan hiç aranmadık.
Şimdi ben 22 aylik bebeğimle ve abimin arabasiyla batuma gidemeyecek miyim?!
Bebeğe pasaport çıakrtmanız veya fotoğraflı nüfus cüzdanı çıkarmanız gerekiyor. Okuyun:
https://yoldaolmak.com/gurcistan-gezisi-yapacaklar-icin-onemli-bilgiler.html