Milos Adası, unutulmaz bir cazibeye sahip volkanik bir Yunan adası. Ege Denizinde yer alan ve Kiklad olarak adlandırılan adaların en güneybatısında bulunan Milos, bembeyaz kaya oluşumlarıyla tamamlanan uçsuz bucaksız güzel plajları ve masmavi Ege denizi ve eksik olmayan güneşi ile nezih ve mütevazi bir tatil yeri. Ayrıca meşhur Milo Venüsü’ne de (Milos Afroditi) ev sahipliği yapıyor.

Renklerin Adası olarak bilinen, Girit ile Atina arasında bulunan Milos, mütevazi karakteri ve yadsınamaz güzelliği ile filmlerde gördüğünüz Yunanistan havasını hissettiriyor. The Times tarafından en iyi yaz tatili rotalarından biri seçilen Milos Adası, lezzetli deniz ürünleri, sakinliği ve huzuruyla gerçek bir Yunan adaları deneyimi yaşatıyor.

Milos Gezi Rehberi

Kiklad adaları denince, dünya çapında iyi bilinen Mikonos ve Santorini hemen akla geliyor. Ege Denizindeki bu gök mavisi bölgenin en gizli mücevherlerinden birinin de Milos Adası olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Kıyılarını rüzgarın ve yağmurun şekillendirdiği bu volkanik ada aynı zamanda Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası Afrodit‘in doğum yeri.

Milos Adası Gezi Rehberi

Milos Adası, Yunanistan’ın Ege Denizinde bulunan ve Kyklad Adaları grubuna ait bir ada. Güzel plajları, tarihi yerleri ve eşsiz doğal güzellikleriyle ünlü bir turistik destinasyon. Fenike’ye yapılan obsidiyen ihracatı sayesinde erken dönem Ege uygarlığının önemli merkezlerinden biri olan Milos’taki ilk yerleşim MÖ 2000’lere tarihlenen Phylakopi yerleşimi.

Malta

Antik Yunan’ın en önemli eserlerinden olan Milo Venüsü de adada yer alan buluntular arasında. Phylakopi’de kurulan en eski kentin MÖ 2300 ile 2000, aynı yerde yükselen ikinci kentin ise MÖ 2000 ile 1550 tarihlerinde kurulduğu biliniyor. MÖ 1100’de Dorlar tarafından yıkılan Phlakopi’de, Miken uygarlığı dönemine ait üçüncü kent ise Kyklad Uygarlığı’nın Milos’ta ulaştığı en ileri düzeyi temsil ediyor.

Atinalıların Peloponnesos Savaşı sırasında MÖ 416’da bütün Miloslu erkekleri öldürmeleri, Euripides’in Troades (Troyalı Kadınlar) adlı savaş karşıtı oyununa da konu olmuş. Spartalı devlet adamı Lysandros’un adayı eski sahipleri olan Dorlara geri vermesiyle, ada eski refah düzeyine ulaşamamış ve Franklar döneminde Naksos Düklüğüne bağlanmış.

Günümüzde Milos adası, batı Kiklad adalarının geri kalanıyla birlikte Yunan tatilcilerin favori destinasyonlarından biri. Milos’u ziyaret edecek en iyi zaman Mayıs sonu ile Eylül başı arasındaki yaz dönem. Ada ağustos ayında daha kalabalık oluyor olsa da zaten Yunanistan’daki diğer tüm adalar bu dönemde kalabalık.

Şahane kumsalları ve asla kalabalık hissetmeyen küçük kasabaları tercih edilmesindeki asıl sebep. Mykonos ve Santorini‘n bakir versiyonu gibi. Milos Adasında farklı renklerde kum, taş ve deniz kabuğuna ev sahipliği yapan el değmemiş, öylesine bakir ve sessiz koylara rastlıyorsunuz ki Ege Denizinde olduğunuza kendinizi bile inandırmanız güçleşiyor.

Okyanusa nazır görünen bu şirin koylar, kıyılar ve sahiller, keşfedilmeyi bekliyor. İnsana tuhaf bir münzevilik ve huzur hissi yaşatıyor. Kiraladığım araçla gidilebilecek tüm yollara girip, kıyıları gezdim. Milos’un en önemli özelliklerinden biri bakirliği ve bozulmamış ada kültürü. Buradaki şirin köyler ve balıkçı kasabaları, turizm dönemi haricinde beş bin nüfusuyla halen sahip olduğu yerel yaşantıya sahip çıkıyor.

Adadaki en büyük kasabalar Adamas, Plaka ve Pollonia. Bunun dışında küçük yerleşim yerleri var. Bunlardan biri olan Firopotamos, yöresel kültürü yaşamak, leziz deniz ürünlerini tatmak ve tertemiz plajında denize girmek için enfes. Rengârenk evleriyle Klima, Mandrakia, Mytakas, Areti ve Pachena’yı ziyaret ettiğinize pişman olmazsınız. Milos Adası gezilecek yerler listenizde Klima muhakkak olsun.

Adanın güney ve kuzey yönlerinde yoğunlaşan yetmiş plaja sahip bir ada düşünün! Plathiena, Palaiochori, Tsigrado, Papafragas, Firiplaka ve Gerontas en iyi sahiller olarak gösterilse de keyfinize göre belirleyeceğiniz plaj gibisi yok. Her birini görmek ve yüzmek bizim gibi birkaç günlüğüne tatile gidenler için pek de mümkün değil.

Ben hepsini bu rehbere kıymaya kalkışsam okuyacak vakit bulamazsınız. Adanın kuzey yakasındaki Filakopi, Sarakiniko, Pollonia plajları hoşunuza gidecektir. Güneydekilerden ise Kleftiko plajını not edin. Feribotla vardığınız liman yakınlarındaki Lagada ve meşhur Hivadolimni plajları seveceğiniz diğer plajlar. Koyu renkte belirlediklerime özellikle gitmeye çalışın

Güney kıyılarının çoğuna erişim ancak tekneyle mümkün. Bu kıyılardaki ıssız kumsalları daha çok ıssızlığın ortasında günü geçirmek isteyenler ve genç yürüyüşçüler tercih ediyor. Milos kıyılarının ışıl ışıl parlayan kayalıkları bu sahillerin en cazip özelliği. Bu kayalıkların bazısı hem doğal hem de insan eliyle şekillendirilmiş.

Deniz korsanları geçmişte Milos’un mağaralarına gelir, elde ettikleri ganimetleri saklar ve düşmanlarından saklanırlarmış. Volkanik yapısıyla dalgaların neden olduğu aşınmaların oluşturduğu Kleftiko, Sarakiniko, Katergo ve Papafragas mağaralarında bambaşka bir zaman dilimine yolculuğa çıkmak gibi.

Milos’u ve çevresini keşfetmenin en güzel yolu tekne turlarına katılmak. Bu sayede pek çok adayı görme fırsatınız da oluyor. Antimilos ve Akradies adaları ile pek çok şirin adada mola verip berrak sularda dalmanın keyfi bambaşka.

Rengârenk balıkların, gizli bir hazine gibi karşınızda beliriveren koyların, ıssız bir adayı andıran sahillerin izini sürmek; gün boyu eşsiz doğanın, metrelerce yukarıdan dibini görebileceğiniz denizin ve sarı sıcak Ege yazlarının keyfini çıkarmak bu kadar kolay.

MILOS ADASINA NASIL GİDİLİR
✈️ Milos Adasına havayolu le gitmek içn önce Atina’ya uçmanız gerekiyor. Milos Adasındaki Adamas kasabasının hemen dışında Atina’dan uçuş seferleri düzenlenen küçük bir havaalanı var. Bu havalimanını kullanmayıp feribotla Milos’a gittim. Atina’dan kalkan standart feribotların adaya ulaşması yaklaşık 7,5 saat sürüyor. Hızlı feribotlar ile adaya 5 saat ulaşmak da mümkün.

Milos’un harika bir feribot bağlantısı var. Santorini’den Milos’a feribot yaklaşık 2 saat sürüyor ve yüksek yaz sezonunda tek yön yaklaşık 50 avroya mal oluyor. Biletler için Ferryhopper sitesine bakabilirsiniz. Milos’taki limana ulaştığınızda, eğer Plaka kasabasına gidecekseniz taksiler yaklaşık 15 avroya istiyor, bilginiz olsun.

Adada toplu taşıma olsa da tavsiyem araç kiralamanız. Milos’u en güzel şekilde gezmek istiyorsanız araba, motosiklet veya ATV en iyi seçenekler. Adadaki daha uzak plajlara ve ilgi çekici noktalara taksiyle de gidebilirsiniz ama toplam maliyeti araç kiralayı geçer. Hem de ulaşım özgürlüğünüz olmaz. Bütçeniz düşükse halk otobüsü de seçenek.

MİLOS ADASINDAN NEREDE KALINIR
🏡 Milos’ta pek çok şirin otel bulunuyor. Bölge olarak ise Milos’un merkezi olan Plaka ve restoranlarıyla öne çıkan Adamas oldukça uygun. Kalabalığı severim diyorsanız Plaka’da kalın. Yine tatil köyü kıvamındaki Pollonia da konaklama için uygun bir kasaba.

Ben Adamas’ta, şirin mi şirin bir aile işletmesi olan Portiani Hotel‘de kaldım. Resepsiyona girdiğim andan otelden çıkıncaya kadar otelde geçirdiğim her andan keyif aldım ✔︎ Adamas’ta Olea Bay Hotel de nefis. Milos Waves Luxury Apartments de hoş. Nefeli Sunset Studios ise mükemmel!

Milos Adası Gezilecek Yerler 📌

Milos Adası, Ege Denizinde olmasına rağmen tam da egzotik bir ada görünümüne sahip. Volkanik kayaların serpiştiği, beyaz taş oluşumlarının, turkuaz ve zümrüt yeşili sularda denizin yonttuğu mağaraları, yeraltı mezarlıkları, eşsiz sahilleri ve antik yapılarıyla, adeta cennetin yeryüzündeki yansımasını canlandırıyor.

Ada küçük, 40 dakikada dilediğiniz bir noktaya ulaşırsınız. Çok gezdim ve gördüğüm her köşesi nefisti. Madencilik, Deniz ve Arkeoloji müzelerini ziyaret edin. Sülfür madenlerini görün. Adamas, Plaka, Pollonia ve Klima’yı gezin. Tripiti köyündeki antik tiyatro, yeraltı mezarlığı ve yel değirmenini keşfedin.

Gördüğüm, Kyklad Adaları arasında rahatlıkla ilk üçe girer. Adada çıktığım tekne turu hayatımın en güzel tekne turlarından biri oldu. Milos Adası ile birlikte benim yaptığım gibi Ios Adası ve Paros Adası‘nı da seyahat planınıza koyabilirsiniz. Batı Kiklad Adalarından Kythnos, Serifos, Sifnos veya Kimolos da bu programa girmeye aday olabilir. Bu adalar arasında sık sık feribot seferleri var.

1. Adamas

Adamas, adanın ana limanı ve merkezi. Adaya gelen feribotlar buraya demirler. Çok sayıda restoran, kafe, turizm acenteleri ve oteller, liman çevresindeki sokaklar boyunca sıralanmış. Milos Adasına yaptığım gezide ben Adamas’ta kaldım. Küçük, şirin bir kasaba.

Burası aynı zamanda her sabah ada etrafını turlamak için yola çıkan gezinti teknelerinin de kalkış noktası. Bu tekne turlarından birine katılmanız şart!

2. Hivadolimni Plajı

Hivadolimni-Milos

Hivadolimni Plajı, yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği plajlardan biri. Milos Adasında yer alan 70 plaj arasında 1 km’lik uzunluğuyla en uzunu ve en gözdesi. Adı kelimenin tam anlamıyla istiridye gölü anlamına geliyor. İsmini yakınlarda bulunan küçük bir gölden almış. İnce kum ve berrak sığ denizi var. Şezlonglar, şemsiyeler, sahil barı ile donatılmış güzel ve düzenli bir plaj.

Plajın pırıl pırıl parlayan kumları, zümrüt yeşilinden turkuaza renk geçişleriyle büyüleyen tertemiz denizi; günün farklı saatlerinde farklı renklere bürünen sarılı, turunculu taş oluşumlarıyla büyüleyici güzellikte. Daha sakin ve daha özel bir ortam arıyorsanız plajın herhangi bir tesis olmayan diğer tarafına yürüyerek gidebilirsiniz. Yakınlarında Milos’un en iyi organize kamp yerlerinden biri yatıyor.

3. Plaka

Plaka, Adamas’ın kuzeyindeki dik bir tepenin etrafında bir araya gelen küçük köylerden oluşan bir kasaba. Tek bir kasabaya değil de dağınık halde yamaca serpilmiş yerleşimlerin hepsine birden Plaka deniyor. Beyaz badanalı evlerin yamaç boyunca sıralandığı yerleşim aynı zamanda adanın başkenti. Buda kalsanız da kalmasanız da kesinlikle biraz zaman geçirmeniz gereken hoş bir kasaba.

Milos körfezinin şahane manzarasına bakan kasaba, sokaklar küçük butikleri, restoranları ve dolambaçlı köşeleriyle çok sevimli. Ben konaklama için denize yakın olmayı tercih etmiş olsam da pek çok ziyaretçi kalacak bir yer olarak burayı seçiyor. Burası mekan açısından daha zengin. Akşamları restoran ve barları canlanıyor.

Öğle yemeği için veya gün batımını izlemek için Plaka’ya gitmenizi öneririm! Bugün orijinali Paris‘teki Louvre Müzesi‘nde sergilen ünlü Venüs de Milo Heykeli Milos adasında ortaya çıkarılmış. Plaka’daki Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ederseniz burada bir kopyasını görebilirsiniz.

Firopotamos, Plaka’nın biraz doğusunda yer alan küçük şirin bir balıkçı koyu. Nezih bir kumsalı var, yüzmek için harika olabilir. Yüzmek için gitmeseniz dahi görmeye değer.

4. Sarakiniko Plajı

Sarakiniko Plajı, Milos’un en ünlü plajı. Nedeniyse volkanik bir yapıya sahip olması. Pamukkale’nin travertenlerine benzer bir yapıya sahip olan plajın kayalıklarına serpilmiş sadece gençler vardı. Kayalıkların yapısı ayın yüzeyine benzetildiğinden buraya Moon Beach yanı Ay Plajı deniyor. Tertemiz sularda yüzeyim, üstüm kumlanmadan şöyle sere serpe yatayım derseniz burası şahane. Tabi kayalıklarda uzanmak kemiklerinizi acıtmayacaksa!



Kayalıkların denizle buluştuğu noktaların bazılarında minik kumlu plajlar var. Bazı noktalarda deniz kayalıkları eritip içeriye kadar girintiler ve delikli koylar oluşturmuş. Dalgaların bu oluklara dolup boşalmasını izlemek dahi keyifli. Buralardaki su birikintileri sabahları berrak, öğleden sonraları bulanıklaşabiliyor.

Plaja gelenlerin çoğu bu girintilerin ve koyakların olduğu yerleri gören en iyi noktaya, kayalıkların üzerine havlusunu atıyor. Kiraladığım araçla plaja yakın bir noktaya kadar geldim, oradan da 5 dakikalık bir yürüyüşle plaja vardım. Ulaşımı kolay. Çevrede hiçbir şey yok. Bu yüzden kendi atıştırmalıklarınızı ve suyunuzu getirin.

Sarakiniko çevresinde, rüzgarla yontulmuş kayaları ve keşfedilecek ilginç deniz mağaraları var. Mağaraların bazıları da bizim Kapadokya kaya evleri gibi insan eliyle oyulmuş. Ben oradayken mağaralardan biri, o sırada çekimi yapılan bir film için stüdyo olarak kullanılıyordu. Santorini kadar olmasa da Milos’ta da gün batımının tonları kesinlikle izlemeye değer. Sarakiniko plajı, en iyi gün batımı noktalarından biri.

5. Kleftiko Beach ve Cape Vani

milos adasi nasil gidilir
Milos Kayalıklar, Tekne turu yaparken görüyorsunuz bunları

Kleftiko Plajı, adanın en ikonik plajlarından biri. Muhtemelen tekne turu düzenleyen firmaların duvarlarında görmüşsünüzdür. Milos’un bu ikonik kıyı şeridi, Yunan adası denince akla gelen pastoral her şeyi – berrak, turkuaz renkli su, beyaz kayalıklar, ilgi çekici tüneller ve mağaralar – için en güzel örnek olsa gerek. Kleftiko Milos gerçekten kelimeyle muhteşem!

Milos tekne turunda adanın güney kıyısında yer alan Kleftiko plajında da mola veriliyor. Buradaki Ege Denizi inanılmaz derecede berrak. Kristal berraklığında diyebilirim. Bejden kızıla çalan renkli kaya oluşumlarıyla dolu. Yani her tarafınız volkanik manzaraya sahip.

Kimolos ve Anti Milos Adaları ile Cape Vani’yi gezdiren tekne turunu görünce memlekette kaliteden ne kadar uzakta olduğumuzu hissettim. Neyse, siz beni dinleyin ve Thalassitra Sailing seyahat acentesi teknesiyle tura çıkın. Geniş ve kaliteli teknede yayılıp, yolculuğun tadını çıkarın. Öğle yemeğinde, kimseyi aç bırakmayan ev yapımı yiyeceklerden oluşan büyük bir büfe sunuyorlar.

6. Klima

milos klima
En sevdiğim yerlerinden Klima

Klima, sevimli ve küçük bir balıkçı köyü. Yunanistan’da göreceğiniz tipik mavi ve beyaz köylerden biraz farklı. Burada, suya bakan her evin, balıkçı tarafından hangisinin kendilerine ait olduğunu anlamak için boyadığı farklı renkte bir kapısı var. Derler ki çok içen ve eve sarhoş dönen balıkçı, renklerine bakarak doğru eve ancak gidebilirmiş.

Günümüzde buradaki evlerin çoğu balıkçılar tarafından değil, kiralık yazlık olarak kullanılıyor. Adada birkaç gece kalacaksanız burayı gün batımında gidilecek yerlerden biri olarak gezilecek yerler listenize ekleyin.

7. Pollonia

Pollonia, geçmişte küçük bir balıkçı kasabasıyken günümüzde yoğun bir tatil kasabası. Yoğun dediğime bakmayın, bizim kıyı tatil kasabaların yoğunluğu gibi değil. Yunan adalarının çoğu kıyı kasabaları çok sakin olur, yoğunluk işte bu kıyı kasabalarına göre kalabalık. Pek çok Atinalı burada yazlık ev tutup yazı burada geçiriyor.

Bu yüzden daha çok yazlıkçı, apart otel odaklı konaklama hizmeti sunan bir tatil yer. Konuştuğum işletmeciler buranın hala eski karakterini büyük ölçüde kaybettiğini, yeni yapılan binalarla da orijinal mimari yapısının bozulduğunu söylediler. Yine de bizim çirkin apartmanların doluştuğu kıyı tatil yerlerimize göre göze daha düzgün geldiğini söyleyeyim.



Neyse, yine de kasaba yoğunluğuna göre sakin hissettiren bir havaya sahip. Plaj boyunca yürüyüş yapılıp denize girilebilir. Çocuklu aile olarak tatile çıktıysanız bu kasaba hoşunuza gidecektir.

8. Philakopi ve Ancient Milos

Phylakopi, Papafragas yakınlarında bulunan önemli bir arkeolojik sit alanı. Geriye görülecek pek bir şey kalmamış olsa da arkeoloji meraklıları için ilgi çekici bir yer olabilir. Kazılardan çıkan eserler Plaka müzesinde sergileniyor. Değerli kalıntıların pek çoğu ise Atina Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüş.

Ancient Milos ise bir başka konumda yer alan önemli bir arkeolojik nokta. Plaka şehrin batısındaki arkeolojik alan, aşırı büyümüş bitki örtüsünün altında boğulmuş gibi duruyor. Antik Milos’un heybetli savunma duvarından kalıntılar ve batı kıyısına konumlanmış pitoresk bir tiyatro, Milos görülecek yerler arasında.

MİLOS ADASI NE YENİR
🥘 Milos’un meşhur deniz ürünlerine, Yunanistan’ın peynirleri, mezeleri, şarapları ve uzosu da eklenince, Yunan müzikleri eşliğinde yalnızca lezzetli yemeklerini tatmak için bile gidilebilir bu adaya. Adanın öne çıkan lezzetleri tütsülenmiş balık, midye, karides böreği, ahtapot, geyik ve kuzu eti, köy tavuğu, taş kuyu kebabı, kılıç balığı, fava, keçi peyniri, enginar, kalamar, karides ile el yapımı şaraplar ve uzo.

Tatlı olaraksa, damla sakızı, karpuzlu bir kek olan karpuzaki ve dondurma denenmeli. Yemek için Milos’un merkezi olan Plaka, restoran, kafe ve pastaneleriyle öne çıkıyor. Seçenek çok. Sirocco ve Archantoula’da yemek yiyebileceğiniz gibi, Paleos Pastry Restaurant’taki tatlıları deneyebilirsiniz. Paleos’un frappeleri çok meşhur.

Adamas da aynı şekilde restoranlarıyla öne çıkan bir bölge. Armenaki, Oxamos, Alevromilos, Akrogiali Aggeliki Restaurant ve Milors Cafe Restaurant’ta deniz ürünler ağırlıklı menülerden damak tadınıza uygun pek çok şey bulabilirsiniz. Bunun dışında Tyripiti’deki Ergina Restaurant, Pallioceri’de Pollonia Sirocco Restaurant ve Palaioxomi’de ise Sirocco, Pelagos ve Piporto’yu tercih edebilirsiniz.

Milos Adası, daha çok ailelerin ve arkadaş gruplarının tercihi bir ada. Daha sakin tatilciler için uygun. Tropik kıvamda bir tatilden, balayı rotasına, en iyi plajlardan Yunan mezelerine kadar bir seyahatten bekleyebileceğiniz her şey var Milos’ta. Üstelik Santorini veya Mikonos gibi diğer Yunan adaları kadar pahalı değil.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz