İzlanda, Atlas Okyanusunun kuzeyinde, Grönland’ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya’nın kuzeybatısında yer alan bir ada devleti. Dünyanın en soğuk ülkelerinden biri olarak bilinen İzlanda, volkanik bir ada üzerinde kurulu. Çevresindeki birçok ada ile özellikle kış ve termal turizmiyle öne çıkan ülke, coğrafi olarak Avrupa‘nın parçası olmasa da kültürel olarak Avrupalı olarak kabul ediliyor.
Kendine has kültürü ile Avrupa’nın en özgün destinasyonlarından biri olan İzlanda’nın başkenti Reykjavík. Reykjavík aynı zamanda dünyanın en kuzeyindeki başkent unvanını taşıyor. Şelaleleri, gölleri, enfes doğasıyla doğa tutkunlarını cezbeden İzlanda, özellikle kampçılıkla uğraşanlar için tam anlamıyla bir cennet.
İzlanda hakkında kısa bilgiler 🇮🇸
İzlanda, Avrupa’nın kuzeybatısında, Avrupa kıtasına en uzak mesafede yer alan ülke. İzlandacada Ísland ismiyle anılan ülke, Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde Grönland’ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya’nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi.
Atlas Okyanusunun kuzeyinde volkanik bir ada üzerinde yer alan ülke, ana ada çevresindeki çok sayıda adacıktan oluşuyor. 9. yüzyılın sonlarında Norveçli Ingólfur Arnarson tarafından keşfedilen adanın ilk sakinleri ise Vikingler. Zamanla yaşanan anlaşmazlıklar ve iç çatışmalar sonrasında ada bağımsızlığını kaybetmiş ve Norveç egemenliği altına girmiş. 14. yüzyılda Norveç’in Danimarka tarafından ele geçirilmesiyle İzlanda, Danimarka topraklarına katılmış.
İzlanda’nın başkenti Reykjavik. Önceleri ticari anlamda Danimarka’ya bağlı olan şehir, sonraki yıllarda tamamen ülkenin egemenliği altına girdi. 17. yüzyıl şehirde hastalık, volkan patlamaları ve salgınlarla geçmiş. II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere tarafından işgal edilen topraklar, 1941’de Amerika’nın eline geçti. 17 Haziran 1944 ise bu toprakların bağımsızlığını ilan ettiği tarih olarak kayda geçti.
Avrupa Birliğine üye olmayan ülke Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi ve aynı zamanda Avrupa Ekonomik Alanının bir parçası. İzlanda, İskandinav Pasaport Birliği ve günümüzde AB yasaları altında bulunan ve oy kullanmayan bir katılımcı olarak Schengen Bölgesinin bir üyesi. İzlanda, diğer NATO üyelerinden daha küçük bir nüfusa sahip ve silahlı kuvvetleri olmayan tek üye devlet olarak biliniyor.
İzlanda’nın nüfusu 358 bin, yüzölçümü ise 103 bin. km². İzlanda’da İzlandaca konuşuluyor. Halkın büyük bölümü İngilizce de konuşabiliyor. İzlanda’nın resmi para birimi İzlanda Kronası (ISK). İzlanda’da halkın büyük kısmı Hristiyanlığın Evangelist mezhebine (%95,6) bağlı. Halkın geri kalan kısmının %3,7 Protestan, %0,7’si Katoliklerden oluşuyor.
ⓘ İzlanda’ya gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.
ⓘ Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vize almakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız vize istemeyen Vizesiz Avrupa Ülkeleri tavsiyelerimi inceleyin. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.
ⓘ Daha uygun bir İzlanda tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
İzlanda nerede 📍
İzlanda, Avrupa’nın kuzeybatısında yer alan bir ada ülkesi. İzlanda, Atlas Okyanusunun kuzeyinde Grönland’ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya’nın kuzeybatısında yer alan bir Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrili.
İzlanda, Avrupa ana karasına en uzak konumda yer alan Avrupa ülkesi olarak da biliniyor. İzlanda’nın en yakın komşusu Grönland, İzlanda’ya 350 km uzakta. İzlanda’nın diğer komşularından Norveç 1.050 km, İskoçya ise 800 km uzaklıkta yer alıyor.
ⓘ İzlanda gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
İzlanda’ya nasıl gidilir ✈️
İzlanda’ya uçakla nasıl gidilir: Türkiye’den İzlanda’ya direkt ve aktarmalı uçak seferleri ile ulaşılabilir. Türk Hava Yollarının İstanbul Havalimanından İzlanda’nın başkenti Reykjavik’e düzenli direkt seferleri bulunuyor. İstanbul-Reykjavik uçuş süresi 5 saat 30 dakika.
Farklı hava yolu şirketlerinin Londra, Oslo, Kopenhag, Belgrad, Frankfurt, Zürih, Münih, Prag gibi kentlerden aktarmalı uçak seferleri ile de Reykjavik’e ulaşabilirsiniz. Aktarmalı uçuşlarda uçuş süresi beklemeyle birlikte 12-18 saat arasında değişiyor.
Reykjavik Havalimanından şehir merkezine nasıl gidilir: Reykjavik Havalimanı, Reykjavik kent merkezinin 2 km güneyinde yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için belediye otobüsü, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleri bulunuyor.
Genel olarak fiyatların yüksek olduğu Reykjavik’te havalimanından kent merkezine ulaşım için en ekonomik seçenek belediye otobüsü. Her 10 dakikada bir hareket eden belediye otobüsü ile kent merkezine ulaşım yalnızca 5 dakika sürüyor. Otobüs bileti 2€. Taksi ile kent merkezine gitmek isteyenler ise ortalama 14-20€ arasında bir ücret ödüyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
İzlanda gezilecek yerler 📌
İzlanda, cennet göller, volkanlar, altın şelaleleri ile doğanın en güzel manzaralarına tanıklık edeceğiniz bir ülke. İzlanda’da safari gezilerinden trekking’e, tarihi keşiflerden müze turlarına kadar onlarca renkli ve eğlenceli aktivite yapılabiliyor. Hala aktif olan Geysir Ulusal Parkı, buzulların içinden fışkıran sularla unutulmaz bir keyfe tanıklık edebileceğiniz bir doğa harikası. 10 bin yıllık Gullfoss Şelalesi (Altın Şelale), görkemli görüntüsü ile binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor.
İzlanda’da eğer doğru zamanda doğru yerdeyseniz kuzey ışıklarının rengarenk ışık oyunlarına tanıklık edebilirsiniz. Kafanızı gökyüzüne çevirmeniz yeterli. Mavi sularıyla beyaz kar manzaralarına eşlik eden Blue Lagoon, yaz kış 38 derece suya sahip. Karla kaplı zamanlarda bile ziyaretçi akınına uğrayan Blue Lagoon’un termal zengin suyu gençleştirip güzelleştiriyor.
Jeotermal deniz suyu olan Mavi Göl, dünyanın her yerinden turistlerin gençleşmek, tedavi olmak, İzlandalıların ise sosyalleşmek için ziyaret ettikleri bir göl. Filmlere de konu olan Mavi Göl, adını mavi sularından alıyor. Kapalı mekanlardaki termal sular gibi kokusu ve sıcaklığıyla bunaltmayan Blue Lagoon’da saatlerce vakit geçiren ziyaretçiler, çeşitli kokteyller içerek hem dinlenip hem de ciltlerini yeniliyorlar.
Mimari detaylarıyla büyüleyen Hallgrímskirkja Kilisesi, şehrin en önemli kiliselerinden. 20. yüzyıl İzlanda mimarisinin önemli örneklerinden olan Reykjavik City Hall, Reykjavik’da gezilecek noktalar arasında ilk sırada. Reykjavik Açık Hava Müzesi‘nde şehrin tarımcılık geçmişine doğru bir yolculuk yapılabiliyor. 19. ve 20. yüzyılda yaşamış İzlandalı sanatçıların eserlerinin bulunduğu National Gallery, ülkenin en önemli sanat müzesi.