İstanbul, bir ayağı Asya’da bir ayağı Avrupa’da olan dünyanın eşsiz kentlerinden biri. Antik Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere 3 farklı imparatorluğa başkentlik yapmış tek şehir olan kent, yüzyıllardır kültürün, sanatın, mimarinin ve politikanın merkezi olmaya devam ediyor.
Dünyanın en önemli ve en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul, 3 bin yıl öncesine uzanan kent tarihiyle birbirinden değerli eserlere sahip. Tarih boyunca pek çok olaya şahit olmuş, mimarinin ve sanatın başyapıtları arasında gösterilen, çağlara meydan okuyan bu eserler İstanbul’un Avrupa ve Asya kıtalarında konumlanıyor. Dünyaca ünlü bazilikalardan, muhteşem saraylara, eşsiz kulelerden, görkemli camilere kadar İstanbul’un tarihi eserleri büyüleyici güzellikte.
Avrupa Yakasındaki Tarihi Yerler
Dünyanın en önemli şehri olan, bir devir kapatıp bir devir açan ve nerdeyse insanlık tarihi kadar derin bir geçmiş olan İstanbul’un hemen her köşesi, bu zengin kültürün izini sürebileceğiniz yapılarla, sanat eserleri ve mimari dokularla dolu.
Adeta bir açıkhava müzesi olan İstanbul’un gezilip görülecek öyle çok yeri var ki saymakla bitmiyor. Her adımında sizi içine çeken tarihi zenginlik, büyülü atmosferiyle bambaşka dönemlere sürüklüyor.
1. Ayasofya Camii
Ayasofya, İstanbul’un Tarihi Yarımadası’nda bulunan en önemli eserlerden biri. Bizans Döneminde önce bir kilise, daha sonra bir katedral olarak inşa edilen Ayasofya muhteşem tasarımıyla mimari dünyasının başyapıtları arasında yer alıyor. Osmanlı’nın 1453’te İstanbul’u fethiyle birlikte camiye dönüştürülen yapı 1934’ten 2020’ye kadar müze, şimdilerde ise camii olarak hizmet veriyor.
15 yüzyıl boyunca Hristiyanlığın mabedi olarak kullanılan Ayasofya, dünyanın 7 yeni harikası arasında da gösterilen bir eser. Doğu Roma İmparatoru’nun (Bizans) tahtına da ev sahipliği yapan Ayasofya, 6. yüzyıla ait orijinal tavan mozaikleri, iç mekanındaki enfes mermer işçiliği ve bahçesindeki Osmanlı padişahlarına ait türbeleriyle binlerce yıllık İstanbul tarihinde zamanda yolculuk hissi yaşamak için görmeniz gereken bir yer.
🕘 Ayasofya Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) saat 09.00–19.00 arası; kış dönemi ise (31 Ekim – 1 Nisan) saat 09.00–18.00. Pazartesi günleri ziyarete kapalı. 🔐 Ayasofya Müzesi giriş ücreti 72TL. Müze Kart geçerli.
2. Sultan Ahmet Camii
Sultan Ahmet Camii, İstanbul’un en değerli yapılarından. İçindeki İznik çinileri nedeniyle dünyada Blue Mosque adıyla tanınıyor. Ayasofya’nın yakınlarında konumlanan cami, 17.yüzyılda Sultan I. Ahmet tarafından yaptırıldı. Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından tasarlanmış Sultan Ahmet Camii, rengarenk çinileri, muhteşem kubbesi, görkemli yapısıyla dünyanın en güzel camileri arasında yer alıyor.
Kubbe ve tavan işlemeleri, 50 farklı lale desenine sahip 20 binden fazla çinisi ve benzersiz akustiği ile Sultanahmet Camii, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nin kusursuz mimari anlayışı, sanat ve estetiğine tanık olabileceğiniz, aynı zamanda hangi inançtan olursanız olun huzur bulacağınız bir atmosfere sahip.
🕘 Sultanahmet Camii ziyaret saatleri ibadet edenler için sabah ezanının okunmasıyla başlayıp yatsı ezanının okunması ile sona eriyor. Camiyi görmek isteyen turistler için ise 08.30-11.30, 13.00-14.30 ve 15.30-16.45 saatleri arasında 3 ayrı zaman dilimi ayarlanmış. Cuma günleri ise ziyaret başlangıç saati 13.30. 🔐 Sultanahmet Camii giriş ücreti olarak herhangi bir ücret alınmıyor.
3. Topkapı Sarayı
Osmanlı’dan kalma en önemli yapılardan biri olan Topkapı Sarayı, İstanbul’un Sarayburnu semtinde yer alıyor. Osmanlı’da 400 yıl boyunca idari merkez olarak kullanılan saray 1478’de Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldı.
Sarayda zaman geçiren padişahların kişisel eşyalarının, Osmanlı Dönemi’nde boyunca kullanılan araç gereçlerin sergilendiği saray içinde Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı, ayak izleri, Hz. İbrahim’in tenceresi, Hz. Musa’nın asası, Hz. Davud’un kılıcı, Hz. Yusuf’un cübbesi gibi önemli emanetlerin bulunduğu Kutsal Emanetler Dairesi’yle büyük ilgi görüyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun gizemi, padişah ve yönetimde yer alan isimlerin özel hayatına yakından tanık olabileceğiniz Topkapı Sarayı, imparatorluğun idaresi ve gündelik rutinleri hakkında bilgi alınabilecek en iyi kaynak.
🕘 Topkapı Sarayı ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) saat 09.00–16.45 arası; kış dönemi ise (1 Ekim – 1 Nisan) saat 09.00–18.45. Salı günleri ziyarete kapalı. 🔐 Topkapı Müzesi giriş ücreti 72TL, Harem Bölümü 42TL, Aya İrini Müzesi 36TL. Müze ile birlikte Harem Bölümü ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu’nu ziyaret etmek isteyenlerin ayrıca Harem giriş bileti almaları gerekiyor. Müze Kart geçerli.
4. İbrahim Paşa Sarayı
Adını Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve ikinci veziri olan Pargalı Damat İbrahim Paşa’dan alan ve Sultanahmet Meydanı’nda bulunan İbrahim Paşa Sarayı, on altıncı yüzyıl Osmanlı sivil mimari örneklerinin en güzel ve önemli örneklerinden. Roma dönemine uzanan tarihi hipodromun kademeleri üzerinde yükselen saray, pek çok düğün, şenlik ve kutlamanın yanı sıra, karışık dönemler ve isyanlara da sahne olmuş
İbrahim Paşa’nın 1536’da boğdurulmasıyla farklı sadrazamlar tarafından kullanıldığı gibi kışla, elçilik sarayı, defterhane, mehterhane, dikimevi, cezaevi gibi görevler için kullanılmış. İbrahim Paşa Sarayı, günümüzde Türk ve İslâm Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor.
5. Süleymaniye Camii
Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Süleymaniye Camii, Sultan I. Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edildi. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan cami, medreseler, kütüphane, hastane, hamam, imaret gibi yapılardan oluşuyor. İçindeki çiniler ve elmas süslemeleriyle olağanüstü bir güzelliğe sahip olan Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın kalfalık devri eseri olarak biliniyor.
Süleymaniye Camii, Osmanlı Devleti’nin vakıf sisteminin işleyişini görmek, sosyal yaşamda önemli bir yere sahip olan ve halkın eğitim, ibadet, sağlık, yeme-içme gibi ihtiyaçlarının karşılandığı yapıların en önemli örneklerinden.
🕘 Süleymaniye Camii ziyaret saatleri ibadet edenler için sabah ezanının okunmasıyla başlayıp yatsı ezanının okunması ile sona eriyor. Camiyi görmek isteyen ziyaretçiler namaz saatleri dışında camiyi ücretsiz ziyaret edebiliyor.
6. Kapalı Çarşı
İstanbul’un en turistik yerlerinden biri olan Kapalı Çarşı, dünyadaki ilk alışveriş merkezlerinden biri. Beyazıt Camii ve Nuru Osmaniye Camii arasında bulunan çarşı ilk bölümü Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460’da yaptırıldı. Daha sonra giderek genişletilen Kapalı Çarşı 65 sokak üzerinde 4 bine yakın dükkana ulaştı. El yapımı ürünlerden, kıyafetlere, yiyeceklerden, eşyaya kadar geniş bir ürün çeşitliliğine sahip çarşı bugün hala dünyanın en fazla ziyaret edilen yerlerinden.
Dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı, İstanbul’un tarihi atmosferini deneyimlemek, esnaf ve alışveriş kültürünü hissetmek için olmazsa olmaz gezi rotalarından. 🕘 Kapalı çarşı haftanın 7 günü 08.00-20.00 saatleri arasında açık. Herhangi bir giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
7. Mısır Çarşısı
Eminönü’nde Yeni Camii’nin arkasında ve Çiçek Pazarının yanında yer alan Mısır Çarşısı, İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biri olarak aktarları, baharatçılarıyla eski geleneğine uygun ürünlerin yanı sıra, pek çok gıda maddesi ve hediyelik ürünlerin satıldığı bir çarşı.
Turhan Sultan tarafından 1660’da Hassa baş mimarı Kâzım Ağa’ya yaptırılan ve iki büyük yangın atlatan çarşı, ziyaretçilerini tarihi İstanbul’a doğru bir yolculuğa çıkaran, içine girer girmez mis gibi baharat kokularının yüzünüze vurduğu farklı atmosferiyle sarıp sarmalayan bir mekân. 1940-1943’te yapılan onarımın ardından 2014’te başlatılan yeni bir restorasyon çalışmasıyla daha da güzelleşiyor.
8. Yerebatan Sarnıcı
İstanbul’daki sarnıçlar arasında en bilineni olan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya’nın güneybatısında bulunuyor. Bizans Dönemi’nde sarayın su ihtiyacını karşılamak için Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan sarnıç, 9 bin 800 metrekarelik bir alana yayılıyor. 100 bin ton su depoloma hacmiyle oldukça etkileyici bir yapıya sahip olan Yerebatan Sarnıcı, 1987 yılından beri bir müze olarak kullanılıyor.
Tarihi Yarımada’nın altında, loş ve nemli bir atmosferi ile zamanda yolculuğa davet eden Yerebatan Sarnıcı, Bizans sütunları, sarnıç içerisinde yaşayan süs balıkları ve Medusa Başı ile şehrin en kalabalık bölgesinde yer almasına rağmen huzurlu, sessiz ve her şeyden uzaklaşmak için bire bir.
🕘 Yerebatan Sarnıcı ziyaret saatleri yılın her dönemi saat 09.00–17.30 saatleri arasında ziyarete açık. 🔐 Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti yetişkinler için 10TL, öğrenci ve öğretmenler için 5TL, yabancı ziyaretçiler için ise 20TL. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir müze olmadığı için Yerebatan Sarnıcı’nda Müze Kart geçerli değil.
9. Aya İrini
Topkapı Sarayı’nın avlusunda yer alan Aya İrini, 532’de geçirdiği yangın sonrasında Doğu Roma İmparatoru Justinianus tarafından inşa edilmiş malzeme ve mimarisi ile tipik bir Bizans yapısı. İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilmeyen, silah ve ganimet deposu olarak kullanılan yapı, III. Ahmet ve I. Mahmut dönemlerinde onarımdan geçirilmiş.
1846’da, Eski Silahlar ve Eski Eserler Müzesi adıyla iki bölüm halinde bir müzeye dönüştürülen kilise, Türkiye’de başlanan ilk müzecilik çalışmalarından biri olarak, 1973’ten bu yana İKSV bünyesinde olmak üzere, birçok sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
10. Fener Rum Erkek Lisesi
İstanbul’un en ihtişamlı yapılarından biri olan Fener Rum Erkek Lisesi, 1454’te İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in çağrısıyla kente dönen Rumlar tarafından inşa edildi. Fatih ilçesinin Fener semtinde yer alan okul, kırmızı rengi ve kubbeli mimari yapısıyla dikkat çekiyor. Fransa’dan getirtilen kırmızı tuğlalardan yaptırıldığı için Kırmızı Okul adıyla da anılan Fener Rum Erkek Lisesi, bugün hala eğitim hayatına devam ediyor.
İstanbul’un çok kültürlü yapısının en önemli temsilcilerinden biri olan ve eğitim hayatının devam ettiği okula dışarıdan ziyaretçi kabul edilmiyor. Liseyi yalnızca dış duvarları çevresinden görebilirsiniz.
11. Bulgar Sveti Stefan Kilisesi
Balat’la Fener semtleri arasında Haliç kıyısında yer alan, Bulgar Eksarhhanesi’ne bağlı kilise bir kilise olan Sveti Stefan Kilisesi, tümüyle demir malzemeden ve prefabrik olarak inşa edilmiş oldukça ilginç bir yapı. Haliç kıyısına dik uzanan ve üç nefli bir bazilika olan yapının tüm parçaları birbirine cıvata, somun ve perçinle ya da kaynaklanarak birleştirilmiş.
Üslup bakımından yer yer Neo-Gotik, yer yer de Neo-Barok öğeler içeren yapı, milliyetçilik akımının etkisiyle, Fener Ortodoks Patrikhanesi’nden bağımsız olarak kendi kiliselerini kurmak isteyen Osmanlıdaki Bulgar azınlık tarafından inşa edilmiş. 1898’de açılan ve haç görünümünde olan kilisenin çan kulesinde bulunan farklı boyutlardaki altı çanın üzerinde Sveti Stefan Kilisesi için Rusya’da döktürüldüğü yazılı.
12. Galata Kulesi
Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528’de yılında inşa ettirildi. İlk önce fener kulesi olarak tasarlanan yapı, Osmanlı Dönemi’nde barınak daha sonra ise bir yangın gözleme kulesi olarak kullanıldı. İstanbul Boğazı ve Haliç, kuleden panoramik olarak izlenebildiği Galata Kulesi 2013’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.
Benzersiz İstanbul manzarasıyla hem kenti soluksuz izlemek hem de İstanbul tarihinin yapı taşlarından biri olan kuleden bir dönem Bizans, Cenevizliler ve Oamanlıların sınır komşuluğu yaptı topraklara yakından bakabilmek için Galata Kulesi muhteşem bir deneyim sunuyor.
🕘 Galata Kulesi ziyaret saatleri 09.00-19.00. Kule, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Galata Kulesi giriş ücreti Türk vatandaşları 7,50TL, yabancılar 15TL. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Galata Kulesi’nde Müze Kart geçerli değil.
13. Dolmabahçe Sarayı
Boğaz’ın en göz alıcı yapılarından biri olan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı’dan kalma yapılardan. Sultan Abdülmecid tarafından 1839 yılında Balyan Ailesi’ne yaptırılan saray birbirinden güzel süslemeleri, benzersiz tabloları ve nadide eserleriyle göz alıyor. 1927-1938 yılları arasında Atatürk tarafından da kullanılan Dolmabahçe Sarayı, 1984 yılından beri müze-saray olarak kullanılmaya devam ediyor.
Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini kapadığı yatağının da yer aldığı odası ile her yıl ölüm yıldönümünde ziyaretçi akınına uğrayan Dolmabahçe Sarayı, enfes Boğaz manzarası, mimari üslubu ile Osmanlı’nın ihtişamlı döneminin yansıması.
🕘 Dolmabahçe Sarayı ziyaret saatleri 09.00-16.30. Saray, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti selamlık 30TL, harem dairesi, camlı köşk ve saat müzesi 20TL, Saray Koleksiyonları Müzesi 10TL, her şey dahil bilet ise 45TL.
14. Yıldız Sarayı
Beşiktaş Yıldız Tepesinde yer alan Yıldız Sarayı, Türk Osmanlı Saray mimarisinin en son örneğini teşkil eden yapı gruplarından. Üç müzenin bir arada bulunduğu saray, III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan için inşa ettirilmiş.
Osmanlı İmparatorluğunun yönetildiği dört merkezden biri olan saray, günümüzde Yıldız Sarayı Müzesi, Yıldız Saray Tiyatrosu ve Sahne Sanatları Müzesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Müzesi bölümlerinden meydana geliyor.
Müzeye 1994’te dönüştürülen yapı, Osmanlı devletinin idari merkezlerinden biri olmasının yanı sıra günümüze ulaşabilen tek saray tiyatrosunu bünyesinde barındırması ve II. Abdülhamid’in marangozhanesiyle önem kazanıyor.
15. Çırağan Sarayı
Çırağan Sarayı, Boğazda yer alan Osmanlı İmparatorluğu’na ait tek Saray. Sarayın bulunduğu yerde de bu eğlenceler yapıldığı için saraya ‘Çırağan Sarayı’ denmiş. 17. yüzyılda Kazancıoğlu Bahçeleri olarak bilinen, Lale Devrinin Beşiktaş ve Ortaköy kıyılarını süsleyen bu bahçeler Sultan II. Mahmut tarafından yapılandırılarak bir saray yapılsa da 1857’de Sultan Abdülmecit yıktırmış.
Batı mimari stilinde yeni bir saray yaptırmak isteyen Sultan Abdülmecid’in ölümüyle yarım kalan saray, kardeşi Sultan Abdülaziz tarafından tamamlansa da doğu tarzında inşa ettirilmiş. Oldukça yüksek maliyetle bitirilen sarayın 1000 altına mal olan işlemeli kapıları bugün Berlin Müzesi’nde yer alıyor.
14 Kasım 1909’da parlamento binası olarak kullanılmaya başlanan ve 1910’da çıkan yangında tamamen yanan sarayda yer alan pek çok tarihi ve antika eserle birlikte II. Abdülhamit’e ait özel koleksiyonlar ile V. Murat’ın kütüphanesi tamamen kül olmuş. 1987’de restore edilen Çırağan Sarayı 1990’dan bu yana otel olarak hizmet veriyor.
16. Yedi Kule Zindanları
İstanbul’un olduğu kadar Türkiye’nin de en eski açık hava müzelerinden biri olan Yedikule Zindanları, Bizans’a misafir gelen kralları ihtişamlı bir şekilde karşılamak için yapılmış.
İstanbul’un fethi ile şehri ele geçiren Fatih Sultan Mehmet, yapıya üç kule ve fazladan surlar ekleterek burada bir garnizon oluşturmuş. Dördü Bizans’ın olmak üzere Genç Osman, Cephanelik, III. Ahmet, Hazine, Zindan ve Top Kulesi isimleriyle toplam yedi kuleden oluşan yapının her kulesi farklı amaçlarla kullanılmış.
17. Rumeli Hisarı
Boğazkesen Hisarı olarak da bilinen Rumeli Hisarı, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunuyor. Boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için 1452’de Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan hisar, 30 dönümlük bir alanı kapsıyor. Bozulmamış haliyle günümüze kadar ulaşabilmiş olan Rumeli Hisarı şimdilerde bir müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılıyor.
Yakın geçmişe kadar Rumeli Hisarı Konserleri adı verilen organizasyonla ünlü ses sanatçılarını ağırlayan hisar, muhteşem bir İstanbul Boğazı manzarasına sahip. İstanbul’un Fethi’ne giden sürecin en önemli aşamalarından biri olan Rumeli Hisarı’nın inşası, İstanbul tarihi için önem taşıyor.
🕘 Rumeli Hisarı ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 09.00-17.00. Hisar, çarşamba günleri ziyarete kapalı. 🔐 Rumeli Hisarı giriş ücreti 25TL. Müze Kart geçerli.
Anadolu Yakasındaki Tarihi Yerler
1. Haydarpaşa Garı
Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde yapılan önemli eserlerinden biri olan Haydarpaşa Garı, 1908’de İstanbul – Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi. Alman mühendisler ve İtalyan mimarlar tarafından tasarlanan yapı, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının ana istasyonu olarak bilinen yapı restorasyon çalışmaları ve çevresinde yürütülen arkeolojik kazılar nedeniyle, bir süredir hizmet vermiyor.
Türk sinemasında kült olan birçok filmde Anadolu’dan İstanbul’a göçün sembolü olarak kabul edilen Haydarpaşa Garı, İstanbul’un Anadolu yakasında, Kadıköy’ün en önemli tarihi yapılarından. Önünde vapur iskelesi de bulunan tren istasyonu enfes Alman mimarisinin muhteşem bir yansıması.
2. Kız Kulesi
İstanbul’un en eski yapılarından biri olan Kız Kulesi, Üsküdar’ın Salacak Sahili açıklarında yer alıyor. İlk binası savunma alanı olarak Antik Roma Dönemi’nde inşa edilen yapı Bizans ve Osmanlı Döneminde farklı amaçlar için kullanıldı. 360 derece panoramik İstanbul manzarası ve yıllara meydan okuyan mimarisiyle dikkat çeken Kız Kulesi 1995 yılından beri bir müze-restoran olarak hizmet veriyor.
İnşa edildiği dönemden itibaren sayısız öykü ve anlatıya konu olan Kız Kulesi, İstanbul Boğazı üzerinde bir inci gibi boğazı aşan gemi, tekne ve vapurları selamlıyor. Mis gibi Boğaz havası eşliğinde bir şeyler yiyip içmek ya da boğaz manzarasını izlemek için Kız Kulesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Kız Kulesi ziyaret saatleri 09.00-19.00. Kule, haftanın 7 günü ziyarete açık. Kız Kulesi’nin restoranı ise 19.00-00.30 saatleri arasında hizmet veriyor. 🔐 Kız Kulesi Müzesi giriş ücreti 30TL, öğrenci 15TL. Kız Kulesi’ne Salacak ve Kabataş’tan 30 dakikada bir yapılan tekne seferleri ile ulaşılabiliyor.
3. Mihrimah Sultan Külliyesi
Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan için, Mimar Sinan’a yaptırdığı Mihrimah Sultan Camii, mimarın erken dönem eserlerinden. Kubbesi üç yanından yarım kubbelerle desteklenen ve İstanbul’un önemli tarihi yapılarının gündoğumu ve günbatımlarında izlenebildiği incelikle planlanmış bir yapı.
Zira Mihr-î Mah Güneş ve Ay anlamına geliyor. Diğer bölümlerinin birçoğu günümüze ulaşamamış olan külliyenin, on altı odadan oluşan ve günümüzde sağlık merkezi olarak kullanılan medresesi; türbeler ve sıbyan mektebi ziyaret edilebilir.
4. Beylerbeyi Sarayı
Üsküdar’ın Beylerbeyi semtinde yer alan Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz tarafından Bizans Dönemi’nde İstavroz Bahçeleri olarak anılan bir koruluğun içine yaptırıldı. 1861-1865 yıllarında Balyan Ailesi tarafından tasarlanan yapı, altı büyük salon, 24 oda, 1 hamam ve 1 banyodan oluşuyor. Ahşap oymacılığı, altın nakış işçiliği gibi süslemeleriyle etkileyici bir yapıya sahip olan Beylerbeyi Sarayı İstanbul’un en gösterişli yapılarından.
Sultan Abdülaziz tarafından bir süre ‘yazlık saray’ olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, yine Abdülaziz’in kararıyla devlet konuk evi olarak da kullanılmaya başlandı. Günümüzde de Türkiye’yi ziyaret eden yabancı misafirlerin konakladığı devlet konuk evi olarak tahsis edilen saray Osmanlı’nın ihtişamlı yıllarına tanık olmak için Anadolu Yakası’nın en kıymetli yapılarından.
🕘 Beylerbeyi Sarayı ziyaret saatleri 09.00-17.00. Saray, pazartesi günleri ziyarete kapalı. 🔐 Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti 25TL. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından işletilmesine rağmen 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana Beylerbeyi Sarayı’nda Müze Kart geçerli.
5. Adile Sultan Kasrı
Üsküdar’ın Validebağ Korusu içinde konumlanan Adile Sultan Kasrı, Sultan Abdülaziz tarafından 1853 yılında yaptırıldı. Adını sultanın kız kardeşi Adile Sultan’dan alan kasır, Balyan Ailesi tarafından tasarlandı. Hababam Sınıf filmlerinin çekildiği mekan olarak da bilinen yapı günümüzde bir öğretmen evi olarak kullanılıyor.
Adile Sultan Kasrı’nın en ilgi çekici özelliği ise Türk sinemasının ve Yeşilçam’ın önemli eserlerinden olan, Ertem Eğilmez’in yönettiği Hababam Sınıfı’nın 1975-1978 dönemindeki 4 serisinin çekildiği mekana ev sahipliği yapması. Filmin çekildiği oda günümüzde Hababam Sınıfı Müzesi olarak ziyaret edilebiliyor.
🕘 Adile Sultan Kasrı ziyaret saatleri 09.00-17.00. Kasır, haftanın 7 günü ziyarete açık. Herhangi bir giriş ücreti ödenmeyen ziyarette Hababam Sınıfı Müzesi’ne girişte 2TL karşılığında galoş alınması gerekiyor.
6. Anadolu Hisarı
1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa edilen Anadolu Hisarı, Rumeli Hisarı’nın tam karşısında İstanbul’un Anadoluhisarı semtinde bulunuyor. 7 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alan yapı, dikdörtgen biçimindeki dört katlı bir kuleden oluşuyor. Araları harçla doldurulmuş blok taşlar kullanılarak yapılmış olan Anadolu Hisarı günümüzde restorasyona ihtiyaç duyuyor.
Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt’ın Bizans İmparatorluğu’na Karadeniz’den gelebilecek yardımları engellemek amacıyla inşa ettirdiği Anadolu Hisarı yalnızca Hisarlar Müzesi’nin özel izniyle ziyaret edilebiliyor. Halk ziyaretine kapalı.
7. Kuleli Askeri Lisesi
Osmanlı’dan kalma en önemli eserlerden biri olan Kuleli Askerî Lisesi, İstanbul Boğazı’nın kıyısında konumlanıyor. Önceleri yerinde kışla olarak kullanılan bir yapının bulunduğu okul, Sultan Abdülaziz Dönemi’nde yeniden inşa edildi. Garabed Amira Balyan tarafından tasarlanan Kuleli Askerî Lisesi, bir süre askeri hastane olarak kullanıldı. Daha sonra uzun süre Türk Silahlı Kuvvetlerine subay ve Kara Harp Okuluna kaynak teşkil edecek öğrenci yetiştiren okul, İstanbul’un hala en görkemli yapılarından.
15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişimi sırasında darbeyi organize edenlerin bir bölümünün karargah olarak kullandığı yapı darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamındaki Kanun Hükmündeki Kararname ile 31 Temmuz 2016 tarihinde diğer askeri okullarla birlikte kapatıldı. Müze ya da otel gibi seçeneklerin tartışıldığı lisenin geleceği belirsiz.
8. Hıdiv Kasrı
İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunan Hıdiv Kasrı, 1907 yılında Mısır’ın son hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırıldı. İtalyan mimar Delfo Seminati tarafından tasarlanan yapı bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. 1937 yılında satışa çıkarılan Hidiv Kasrı uzun süre kullanılmadı. 1984 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adına Çelik Gülersoy tarafından restore ettirilen kasır, 1996 yılından beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesisi olarak hizmet veriyor.
🕘 Hıdiv Kasrı ziyaret saatleri 09.00-22.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesisi olarak hizmet veren kasra ücret ödemeden ziyaret edebiliyorsunuz. Kafe ve restoranında mola verip tarihi mekanın atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz.
9. Yoros Kalesi
İstanbul’un Anadolukavağı semtinde bulunan Yoros Kalesi, Bizans Dönemi’nden kalma önemli eserlerinden biri. Bizanslıların zayıflamasının ardından Cenevizlilerin eline geçen kale uzun yıllar Cenevizliler tarafından savunma amacıyla kullanılmış.
İstanbul çevresinde tüm kalelerden daha geniş bir alana yayılan kalenin adını ‘dağ’ anlamına gelen ‘oros’tan aldığı düşülüyor. Osmanlı Dönemi’nde bir askeri üs olarak kullanılan Yoros Kalesi, etkileyici şehir manzarasıyla İstanbul’un cazibe merkezleri arasında yer alıyor. Enfes deniz manzarası ve temiz havasıyla kale Anadolu Yakası’nın en güzel gezi duraklarından.
🕘 Yoros Kalesi ziyaret saatleri konusunda herhangi bir sınırlama yok. Günün her saati Yoros Kalesi’ne giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
10. Aya Yorgi Manastırı
İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Aya Yorgi Manastırı, Prens Adaları’nın en büyüğü Büyük Ada’nın bir tepesi üzerinde bulunuyor. 1751 inşa edilen yapı adını, MS 3. yüzyılda inancından dolayı öldürülen Kapadokyalı Aya Yorgi’den (Aziz Georgios) alıyor.
Kilise ve şapelden oluşan Aya Yorgi Manastırı, Hristiyanlar tarafından dileklerin gerçekleştiği ‘kutsal yer’ olarak görülüyor. Özellikle Paskalya Dönemi’nde ziyaretçi akınına uğrayan manastıra yürüyerek ya da bisikletle ulaşılabiliyor.
🕘 Aya Yorgi Manastırı ziyaret saatleri 09.30-16.00, pazar günleri 12.30-16.00. Aya Yorgi Manastırı giriş ücreti ödemeden ziyaret edilebiliyor.
11. Heybeliada Ruhban Okulu
Dini eğitim verdiği için ruhban unvanına sahip Heybeliada Ruhban Okulu, Heybeliada’nın Ümit Tepesi’nde yer alıyor. Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden sonra din alanında eğitim veren ikinci okul olan yapı ilk olarak 9. yüzyılda Aya Triada Kilisesi olarak inşa edildi.
19. yüzyılda teoloji eğitimi verilen bir okula dönüştürülen Heybeliada Ruhban Okulu Fener Rum Patriği 4. Germanos tarafından 1844’te açıldı. Hizmet verdiği dönem boyunca 1000’e yakın mezun veren okul, 1973 yılında patrikhane tarafından tamamıyla kapatıldı. Eğitim hayatına uzun süredir devam etmeyen okul zaman zaman çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Heybeliada Ruhban Okulu özel izinle ziyaret edilebiliyor.
Dünyanın başka yerinde bulunmayan mimari başyapıtları, eşsiz kutsal yapıları, benzersiz sarayları, görkemli eserleriyle İstanbul hem Türkiye‘deki hem de dünyadaki önemini koruyor.
elinize sağlık!!!
Bilgi – Ayasofyanın bilinmedik yerleri var
Testimde ve ödevimde yardımcı oldu ellerinize sağlık teşekkür ederim. Kolay gelsin herkese!
Ödevde çok yardımcı oldu teşekkürler
Ödevim için çok yardımcı oldu çok teşekkür ederim.
Ödevime çoook yardımcı oldu!
İstanbul’da tarihi mekanlar gezmekle bitecek gibi değil sanki 🙂 bunlar arasından bazılarını seçip görmek daha iyi olacak. Ne kadar güzel ve detaylı bir içerik.
Fakat daha az kapsamlı ve İstanbul listesi oluşturan https://www.erkeklersoruyor.com/ye-ic-gez/istanbul-da-mutlaka-gorulmesi-gereken-yerler-sokaklar-hangileri-q14638989 içeriği hedef aldım
Projem için çok çok yardımcı oldu, elinize sağlık!!!
Ama hiç birini gidip gezip göremiyoruz maalesef fahiş fiyatlar var giriş için o kadar para alınıyor ki. Kendi ülkemizdeki güzellikleri göremiyoruz. Ücretsiz bir tek sultan Ahmet camiisin girebiliyoruz
Ödevimi yapmama yardimci oldu cok tesekkurler efsane bir sey gercekten.
Çok ilginç
Çok teşekkürler ödevimi yapmama yardımcı oldu 👍👍👍👍👍
GEZİEVRENİNE teşekkürlerle👍Çok Teşekkürler👍
Yeniden
Çok ama çok teşekkür ederim. Sayenizde ödevleri yaptım.
Sultanahmet, Ayasofya, Topkapı Sarau ve Yerebatan Sarnıcı en güzel yerler. Bir de Galata ve Kız Kulesi görülmeli.
Efsane ve bu nedenle ben ödevimi yapabildim
Aynen çok işime yaradı ödevimden güzel puan aldım. Teşekkürler Gezievreni ♥
Furkiiii
İSTANBUL 150 YILLIK CANLI tarihini anlatan DERSSAADET KİTABI ve İETT MÜZESİ eksik kalmış