Sirkeci, İstanbul‘un en eski yerleşim yerlerinden biri. İstanbul’un Fatih ilçesi sınırlarında, Haliç’in ağzında yer alan Sirkeci, Avrupa’nın birçok şehrinden geçen ve İstanbul’da sona eren Şark Ekspresi’nin son istasyonu olan Tarihi Sirkeci Tren Garı’na da ev sahipliği yapıyor. Tarihi Yarımadanın bir parçası olan semt, yüzyıllardır kentin en hareketli merkezlerinden biri.

Osmanlı Dönemi’nde Babıali’nin iskelesi olarak görülen Sirkeci, 1885 yılında Şark Ekspresi‘nin hizmete girmesiyle ayrı bir semt olarak anılır oldu. Günümüzde İstanbul demiryollarının ana durak noktası işlevini kısmen de olsa devam ettiren semt, tarihi yapılarıyla İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında.

Sirkeci

Sirkeci Gezilecek Yerler

Sirkeci, kentin en eski yerleşim yeri olan Tarihi Yarımada bölgesinde bulunuyor. Haliç’in Marmara Denizi ile buluştuğu burunda, Topkapı Sarayını da içerisine alan bölgede konumlanan Sirkeci’nin batısında Bahçekapı, doğusunda Sarayburnu, güneyinde ise Cağaloğlu semti bulunuyor.

Sirkeci’nin en önemli noktası Sirkeci Tren Garı, ana caddesi ise Ankara Caddesi. Sahil boyunca uzanan Ragıp Gümüşpala Caddesi ve Kennedy Bulvarı Sirkeci’de birbirine bağlanıyor.

Malta

İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarını birbirine bağlayan Avrasya Tüneli ve yine deniz altından geçen Marmaray’ın da Sirkeci’den geçmesi semti İstanbul’un önemli bir ulaşım kavşağı haline getirmiş.

1. Sirkeci Garı

sirkeci gezilecek yerler

Sirkeci Garı, İstanbul’daki ana tren istasyonlarından biri. 1888-1890 yılları arasında II. Abdülhamit tarafından yaptırılan gar, İstanbul’un sembol yapılarından. İstanbul’un Batı’nın ve Doğu’nun birleştiği noktada bulunması nedeniyle oryantalist bir üsluba sahip yapı, Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanmış.

Orient (Şark) Ekspresi ile Avrupa’dan İstanbul’a gelen yolculara hizmet vermek amacıyla tasarlanan Sirkeci Garı, Devlet Demiryolları’nın İstanbul’daki iki ana istasyonundan biri oldu. İnşasında Marsilya Aden’den getirilen taşlar kullanılan yapı rengarenk vitraylarla süslenmiş.

Uzun yıllar Avrupa’dan ve Doğu’dan gelen yolcular tarafından kullanılan Sirkeci Garı günümüzde Marmaray İstasyonu’na ev sahipliği yapıyor. Avrupa yönünden trenle gelen yolcular ise Sirkeci yerine Halkalı Tren İstasyonu’nda yolculuğu tamamlıyor.

2. İstanbul Demiryolları Müzesi

İstanbul Demiryolları Müzesi

İstanbul Demiryolları Müzesi, Sirkeci Garı’nın içinde yer alıyor. Ülkemizdeki demiryolu kullanımının geçmişini ve gelişimini gelecek kuşaklara aktarmak için tasarlanan, 2005 yılında hizmete açılan müzede demiryollarıyla ilgili Osmanlı Dönemi’nden kalan evrak, vesika, harita, plan projeler ile Şark (Orient) Ekspresine ait malzemeler sergileniyor.

İçinde yaklaşık 300 yakın eserin bulunduğu müze, ülkemizin demiryolları tarihine yakından bakmak için en doğru adres. Tren istasyonlarında, tren bilet satış gişelerinde kullanılan tarihi malzemeler görülmeye değer. Müzede eski tren biletleri ve demiryolu personelinin kıyafetleri de sergileniyor.

3. Türkiye İş Bankası Müzesi

Türkiye İş Bankası Müzesi

Türkiye İş Bankası Müzesi, İş Bankası’nın kuruluşundan itibaren gerek kendi geçmişine, gerekse Türkiye’nin ekonomik gelişimine tanıklık eden şahane bir müze. Önceleri PTT binası olarak kullanılmış tarihi binanın giriş katı, banka şubesi kullanımına tamamen sadık kalınarak bankoları ve kasalarıyla sergi alanı olarak tasarlanmış.

İş Bankası şubelerinden toplanan, bankanın gündelik yaşamının ayrılmaz parçaları olmuş üç boyutlu nesneler ile banka arşivindeki kâğıt ve görsel malzemeler sergileniyor. İlk bilgisayar ve daktilolar, hesap makinaları, gizli kasalar, paralar, kumbaralar ve bankacılıkla ilgili reklam afiş ve promosyonlarını da görebiliyorsunuz. Alt katta Türk Kurtuluş Savaşı ve üst katta da İş Bankası kuruluşu ile ilgili görsel ve sergiler var.

Bankacılık tarihine ışık tutan müzeye giriş ücretsiz, rehber eşliğinde gezmek isterseniz de isteğiniz müsaitlik varsa kabul ediliyor. Pazartesi günleri, Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günleri ile 1 Ocak günü hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arası ziyarete açık.

4. Doğubank İş Hanı

Doğubank İş Hanı, İstanbul’un bir dönemine damgasını vuran, elektronik ürünler satan mağazaları ve tamirhaneleri ile birçok kişinin uğrak noktası. Sirkeci’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Doğubank, Eminönü ile Sirkeci arasında bulunan Hobyar Mahallesinde bulunuyor.

Telefondan, bilgisayara, fotoğraf makinesinden, kameraya kadar pek çok teknolojik ürün ile optik ürünün spot olarak satıldığı han her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. İçinde ayrıca çeşitli tamir atölyelerinin de bulunduğu han, pazar günleri hariç 08.30-19.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

5. Büyük Postane

Büyük Postane

Büyük Postane, muhteşem mimarisiyle İstanbul’un en dikkat çekici yapılarından biri. Yapı, Eminönü ile Sirkeci arasındaki Hobyar Mahallesi’nde konumlanıyor. 1904-1909 yılları arasında ünlü mimar Vedat Tek tarafından inşa edilen yapı, ilk olarak Posta ve Telgraf Nezareti olarak tasarlandı.

Daha sonra bir postaneye dönüştürülen yapı, Türkiye’nin en büyük postane binası oldu. İçinde Türkiye’nin iletişim ve telekomünikasyon tarihiyle ilgili eserlerin sergilendiği PTT Müzesi’nin bulunduğu Büyük Postane günümüzde İstanbul Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü olarak hizmet veriyor.

⏰ PTT Müzesi ziyaret saatleri 09.00-12.00; 13.30-16.00. Müze, cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın 5 günü ziyarete açık. 🔐 PTT Müzesi’ne giriş ücreti alınmıyor.

6. Hobyar Camii

Hobyar Camii

Hobyar Camii, Osmanlı Dönemi’nden kalma yapılardan biri. 1473 yılında Hoca Hobyar tarafından yaptırılan cami Yeni Postane’nin arkasında, Aşir Efendi Caddesi’nin üzerinde yer alıyor. Zaman içinde hasar gören cami Mimar Vedat Bey tarafından yeniden inşa edilmiş.

İçi çinilerle bezeli olan cami 150 metrekarelik bir iç alana yayılıyor. Tek şerefeli bir minareye sahip olan caminin üzerinde ayrıca yapılış tarihini gösteren bir kitabe mevcut.

7. Hocapaşa Sokak

Hocapaşa Sokak

Hocapaşa Sokak, bir kültür beşiği olan İstanbul’da yerel lezzetleri bir arada bulabileceğiniz ender yerlerden. Sirkeci’nin Hoca Paşa Mahallesi’nde bulunan sokak, tren garının hemen yukarısında. Birbiri ardına dizili restoranlar ve esnaf lokantalarıyla oldukça meşhur.

Hangisini tercih ederseniz edin, hepsinin mutfağında birbirinden güzel lezzetler pişiyor. İstanbul’a gelen yerli ya da yabancı turistlerin mutlaka uğramaya çalıştığı sokakta Anadolu mutfağından, Balkan mutfağına, ev yemeklerinden kebaba kadar pek çok lezzeti tadabilirsiniz.

8. Hocapaşa Hamamı

Hocapaşa Hamamı

Hocapaşa Hamamı, İstanbul’daki en etkileyici mekanlardan biri. Hamam günümüzden yaklaşık 500 yıl önce yapılmış. Çifte hamam olarak tasarlanmış olan hamamın inşasında kesme taş kullanılmış.

Bir süre depo olarak kullanılan Hocapaşa Hamamı, 1988’lere gelindiğinde bakıma alınarak restorasyon süreci başlatılmış. 2008 yılından beri bir kısmı Kültür Merkezi olarak hizmet veren yapının bir kısmı da çarşı olarak kullanılıyor.

9. Vilayet Camii

Vilayet Camii

Vilayet Camii, Sirkeci’nin mimarisiyle dikkat çeken yapılarından biri. Tarihi 1344’e kadar uzanan yapı 1432 yılında Memlükler tarafından yeniden inşa edilmiş. Minaresi Aziz Porphyrius Kilisesi’yle bitişik olan caminin batı tarafındaki eklentiler 1584 yılında Osmanlı İmparatorluğunun Şam Vilayeti Katibi Ahmet bey tarafından yaptırılmış. 1868’de restore edilen Vilayet Camii bugünkü şekline ise 2012 yılında yapılan restorasyondan sonra kavuştu.

10. Tahtakale

Tahtakale, geçmişten bugüne İstanbul’da alışverişin denilince akla ilk gelen yerlerinden. Arnavut kaldırımlı daracık sokakları, yan yana dizilmiş eski görünümlü dükkanları, Osmanlı döneminden kalma hanları ile kendine has ve sıradanlıktan uzak.

Tarihi Mısır Çarşısının hemen yanından başlayıp Mercan mahallesine kadar devam eden geniş bir bölgedeki çok çeşitli dükkanların sıralandığı otantik bir bölge. Aklınıza gelecek envai çeşit ürünü burada bulmak mümkün.

İstanbullular kahve almak için şehrin bir ucundan buraya geliyor, pek çok kahvecinin ana satış noktası burada. Hasır sepetçiler, boncuk toptancıları, bıçakçılar, nişan malzemesi satan dükkanlar, tahta kaşıkçılar ile sonsuz alışveriş seçeneğine sahip. Cumartesi günleri neredeyse adım atacak yer olmuyor Tahtakale sokaklarında. Tavsiyem haftaiçi sabah saatlerinde uğramanız.

⏰ İstanbul Demiryolları Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.00. Müze, pazartesi günü hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 İstanbul Demiryolları Müzesi’ne giriş ücreti alınmıyor.

Sirkeci’ye nasıl gidilir 🚌

Sirkeci, İstanbul’un kalbi olarak da bilinen Fatih ilçesinin Eminönü semtiyle Sarayburnu arasında konumlanıyor. Kentin birçok noktasından toplu taşıma araçlarıyla Sirkeci’ye ulaşmak oldukça kolay. Eminönü’nden geçen 60’tan fazla İETT otobüsüyle Sirkeci’ye 5 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Kabataş-Bağcılar arasında seferleri bulunan tramvayın Sirkeci’de durağı var. Adalar, Üsküdar, Karaköy, Kadıköy ve Harem’den Eminönü Vapur İskelesine gelerek Sirkeci’ye beş dakikalık bir yürüyüşle ulaşılabiliyor. Marmaray’ın Sirkeci istasyonu ise Sirkeci Tren Garının içerisinde.

Sirkeci, İstanbul’un en önemli bölgeleri arasında yüzlerce yıldır bir geçiş noktası. Sirkeci, birbirinden güzel tarihi yapıları, İstanbul tarihinine tanık olabileceğiniz sokakları ve güleryüzlü esnafıyla şehrin en hareketli merkezlerinden biri.

Malta

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz