Sultan Ahmet Camii, İstanbul‘da Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma en görkemli yapılardan biri. İstanbul’un Fatih ilçesinde, Tarihi Yarımada üzerinde yer alan cami, kubbesinin içerisindeki mavi ağırlıklı kalem işleri nedeniyle dünyada ‘Blue Mosque’ (Mavi Camii) olarak adlandırılıyor. Muhteşem süslemeleri, devasa kubbesiyle, minareleriyle, bugün hala tarihi şehirdeki en önemli turistik yerlerden biri.

Osmanlı’nın ilk altı minareli camisi olan Sultanahmet, Sultan I. Ahmet tarafından 17. yüzyılda Mimar Sinan’ın yetiştirdiği öğrencilerinden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmış. Ayasofya‘nın tam karşısında konumlanan cami, Ayasofya’nın 1935’te müzeye dönüştürülmesiyle İstanbul’un ana camisi haline gelmiş.

Sultanahmet Camii

Sultan Ahmet Camii, İstanbul

Sultanahmet Camii, Osmanlı döneminde İstanbul’da inşa edilen en önemli tarihi yapılardan biri. Şehrin sembol yapılarının yer aldığı Sultanahmet semtindeki cami, tüm ihtişamıyla kentin zengin tarihi geçmişinin yansımalarından biri.

İstanbul’un tarihi yerleri arasında bulunan Sultanahmet Camii’nin geçmişi 17. yüzyıla uzanıyor. Caminin yapılması fikri henüz 14 yaşında iken Osmanlı tahtına oturan Sultan I. Ahmet’in, o zamana kadar görülmemiş güzellikte bir mabed yapmaya karar vermesiyle ortaya çıkmış.

Malta

Yapımına 1609 yılında tarihi At Meydanı’nda başlanan caminin inşasında dönemin ünlü mimarı, Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkâr Mehmet Ağa görev almış. Her köşesi ayrı bir sanatla yapılan caminin inşası tam 7 yıl sürmüş.

Kalem işi süslemeleri, simetrik kubbeleri ve motifleriyle bir şaheser olan yapı içindeki 20 binden fazla el yapımı İznik çinisiyle tanınıyor. Kubbeleri içerisindeki mavi kalem işi süslemeleri nedeniyle yurt dışında ‘Blue Mosque’ (Mavi Cami) olarak tanınan Sultanahmet Camii, insana huzur veren bir atmosfere sahip.

İnşa edildiği dönemde Osmanlı topraklarındaki en büyük ve ilk altı minareli cami olan Sultan Ahmet Camii, beş ana kubbeden, altı minareden ve sekiz ikincil kubbeden oluşuyor. Caminin süslemeleri arasında zamanın en büyük hattatı olarak kabul edilen Seyyid Kasim Gubari’nin yaptığı Kur’an ayetleri bulunuyor. Osmanlı mimarisinin doruk noktası olarak gösterilen caminin içinde 200’den fazla vitray penceresi de var.

Sultan Ahmet Camii’nin altı minaresinin olduğu ortaya çıktığında İslam dünyasının farklı kesimleri caminin inşaasına karşı çıkmış, Osmanlı padişahını küstahlıkla suçlamış. O dönemde dünyada yalnızca Mekke’deki Kabe’de altı minare olması caminin inşasıyla Kabe’ye saygısızlık yapıldığı fikrinin yüksek sesle dile getirilmesine neden olmuş.

sultanahmet cami
sultanahmet cami hakkında bilgi

Osmanlı Sultanı I. Ahmet bu problemi çözmek için Mekke’deki Mescid’i Haram camisine yedinci minareyi ekletmiş. Cami, inşa edildiği dönemlerde uzunca bir süre cuma günleri Topkapı Sarayı’ndakilerin ibadetlerini gerçekleştirdiği mekân olarak kullanılmış.

Caminin ibadethane bölümü 64×72 metre boyutunda. 43 metre yüksekliğindeki merkez kubbesinin çapı ise 23.5 metre. Sultanahmet Camii tasarımı ile Osmanlı cami mimarisi ve Bizans kilise mimarisinin 200 yıllık sentezinin zirvesini oluşturuyor.

Cami, komşusu Ayasofya’dan bazı Bizans esintileri içermesinin yanı sıra geleneksel İslami mimarisi ile klasik dönemin son büyük camisi olarak kabul ediliyor. Sanat tarihçileri ve mimarlar, caminin mimarı Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’nın ‘Boyutta büyüklük, heybet ve ihtişam’ fikirlerini yansıtmada başarılı olduğu konusunda hemfikir.

Geniş avlulu ön cephesinde altı sütunlu şadırvan bulunan caminin dış avlusunda ayrıca bir medrese, bir Daru-l Kurra, bir Muvakkithane, bir Sıbyan Mektebi, bir arasta, bir hamam, bir imaret, Darü’ş-Şifa ve türbe de yer alıyor.

Sultan Ahmet Camii giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

Sultanahmet Camii, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Tarihi Yarımada’da, şehrin en eski meydanı olarak da bilinen At Meydanında bulunuyor. Cami, aynı zamanda bulunduğu semte de adını vermiş.

🗺 Adres: Sultan Ahmet, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih, İstanbul
📲 sultanahmetcamii.org ☎️ 0 (212) 4584468
Sultanahmet Camii ziyaret saatleri: Sultanahmet Camii 8.30-11:30, 13.00-14.30, 15.30-16.45 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Cuma günleri ise cami 13.30’da ziyarete açılıyor. İbadet etmeden yalnızca camiyi gezmek ve görmek isteyenler caminin ziyaretçi bölümünden giriş yapmak zorunda. İbadet alanına ise girişe izin verilmiyor.
🔐 Sultanahmet Camii giriş ücreti: Sultanahmet Camii ziyaretçilerinden giriş ücreti alınmıyor. Dileyenler cami vakfına bağış yapabiliyor.

Sultan Ahmet Camii ziyaret kuralları

sultanahmet camisi

Sultanahmet Camii‘nde fotoğraf çekimine izin verilmiyor. Her dinden ve milletten insanın ziyaret ettiği camide namaz vakitleri sırasında ibadet edenlerin rahatsız olmaması için cami, turistik ziyarete kapatılıyor. Namaz vakitleri dışında ise hem cami içine girenlerin hem de cami bahçesinde dolaşanların örtünmesi gerekiyor.

Camiyi ziyarete gelen turistlerin camide gezinmek için uygun kıyafetleri yoksa emanet elbise kabini bölümünden kendilerine uygun kıyafetleri alabiliyor. Hem cami için de hem de cami avlusunda yüksek sesle konuşmak yasak. Cami bahçesinde sigara içilmesine izin verilmiyor. İbadet etmek isteyenler herhangi bir sınırlama olmadan camiye girebiliyor.

Sultan Ahmet Camii’ne nasıl gidilir

Sultan Ahmet Camii‘ne gitmek için en kolay yol Kabataş-Bağcılar arasında seferleri bulunan ve Tarihi Yarımadadan da geçen tramvayı kullanmak. Tramvayın Sultanahmet durağında indiğinizde caminin muhteşem görüntüsüyle karşılaşıyorsunuz. Bunun yanı sıra Sultanahmet Camii’ne Kumkapı ya da Çatladıkapı duraklarından geçen İETT otobüsleriyle de ulaşabilmek mümkün.

Sultanahmet Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan İstanbul’un Tarihi Yarımadasının en önemli mimari yapılarından. Hem mimari tekniği hem de ince işçiliğindeki muazzam detaylarıyla cami, dünya şaheseri olarak kabul ediliyor. Ayasofya Camii’nin karşısında yer alan cami çevresinde görülmesi gereken yerler için Sultanahmet gezilecek yerler yazıma bakabilirsiniz.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz