Mısır Çarşısı, İstanbul‘un en eski yerleşim yerlerinden Eminönü’nde, Yeni Camii’nin arkasında, Çiçek Pazarının yanına kurulmuş. Kapalı Çarşı ile birlikte kentin en eski kapalı çarşılarından biri olan Mısır Çarşısı, kubbeli mimarisi, işlemeli duvarları ile çok otantik.

Çarşı, Balkanlardan Avrupa’ya, Doğu Akdeniz’den Arabistan Yarımadasına kadar uzanan ürün çeşitliliğiyle asırlardır İstanbul’un en hareketli noktalarından biri olma özelliğini koruyor. Aktarlarıyla ünlü çarşıda baharat çeşitleri, çiçek tohumları, bitki kök ve kabukları gibi eski geleneği yansıtan ürünlerin yanı sıra kuruyemiş çeşitleri, şarküteri ve gıda ürünleri satılıyor.

Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı, İstanbul

Mısır Çarşısı, İstanbul ticaretinde önemli bir yere sahip olan, şehrin en hareketli yerleşim yerlerinden Eminönü semtinde yer alıyor. Bizans döneminde bulunduğu yer bir pazar alanı olan Mısır Çarşısı, Yeni Camii’nin külliyesi içinde yer alan bir yapı olarak inşa edilmiş.

Padişah lll. Murad’ın eşi, Safiye Sultan’ın emriyle 1597 tarihinde temeli atılan Yeni Camii’nin inşası, 1663 tarihinde sona ermiş. Tasarımı baş mimar Davut Ağa tarafından yapılan caminin içine külliyenin yanında Hünkâr Kasrı, Darülkura, türbe, arasta, Sıbyan Mektebi, çeşme ve sebil de yapılmış.

Malta

Yapılışından kısa süre sonra ‘Valide Çarşısı’ olarak anılan Yeni Camii’nin arastası, 1664 yılında bir törenle açılmış.

Uzun ve kısa kollarının birleştiği alan ‘Dua Meydanı’ olarak anıldığı çarşıdaki dükkanlar yapıldığında ilk olarak aktar ve pamukçu esnafına tahsis edilmiş. Bu dönemde çarşıda yer alan yaklaşık 100 dükkandan 49 tanesini aktarlar kullanırken, geri kalanını pamukçular ve yorgancılar kullanırmış.

Daha sonra dükkan sayısı giderek artan çarşı, dükkanlarında çoğunlukla Mısır’dan gelen mal ve baharatların satılması sebebiyle 18. yüzyılda ‘Mısır Çarşısı’ olarak anılır olmuş. ‘L’ şeklinde bir plana sahip olan çarşının dördü büyük ikisi küçük olmak üzere toplam 6 kapısı bulunuyor.

Dükkan olarak kullanılan kısımlar çarşının zemin katında yer alıyor. Zemin kattaki merdivenlerle inilen bodrum kat ise günümüzde çoğunlukla depo olarak kullanılıyor.

Mısır Çarşısı İstanbul
Mısır Çarşısı

Biri Mart 1688, diğeri Ocak 1691 olmak üzere 2 büyük yangın geçiren Mısır Çarşısı özellikle 1691 yılındaki yangında büyük hasar almış. 1941 tarihinde Yeni Camii’nin avlusundan yol geçirilmesi Mısır Çarşısı ve Yeni Camii’nin birbirinden ayrılmasına neden olmuş. Çarşı 1940 – 1943 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla yenilenmiş.

Günümüzde çarşının içinde baharatçılar ve aktarların yanında kuyumcular ve hediyelik eşya dükkanları gibi farklı dükkanlar da faaliyet gösteriyor. Mısır Çarşısında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanış turizm şirketleri kendilerine özel tahsis edilmiş zaman diliminde ve akşam saatlerinde özel bir alışveriş deneyimi yaşamak için ziyaretçilere kapalı bir şekilde kiralama yapabiliyor.

Özel alışveriş turlarının yanı sıra kokteyl, yemek ve organizasyon gibi etkinlikler de Mısır Çarşısı Esnafları Yardımlaşma ve Koruma Derneği aracılığıyla ücreti ödenerek gerçekleştiriliyor.

Işıl ışıl dükkanların önündeki, tezgahlara dizilmiş renk renk lokumların, baharatların arasında tütsü kokuları eşliğinde alışveriş yapmak özellikle doğunun oryantalist kültürünü meraklı turistleri cezbediyor.

Mısır Çarşısı adı
Mısır Çarşısı nasıl gidilir

Mısır Çarşısı nerede 📍

Mısır Çarşısı, İstanbul’un Fatih ilçesinde Eminönü semtinin Rüstem Paşa Mahallesinde, Yeni Camii’nin yanı başında, Çiçek Pazarının bitişiğinde yer alıyor.

Mısır Çarşısı ziyaret bilgileri 🗺

🗺 Adres: Rüstem Paşa Mahallesi, Erzak Ambarı Sok. No:92, 34116 Fatih, İstanbul
📲 misircarsisi.org ☎️ +90 (212) 5136597
Mısır Çarşısı ziyaret saatleri: Mısır Çarşısı 08.00-19.30 saatleri arasında, haftanın 7 günü ziyarete açık. 29 Ekim ve tüm dini bayramlarda çarşı ziyarete kapalı.
🔐 Mısır Çarşısı giriş ücreti: Mısır Çarşısı ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Mısır Çarşısına nasıl gidilir 🚌

Mısır Çarşısı’na ulaşmak için üç seçeneğiniz bulunuyor. İlk olarak İstanbul’un her yerinden kalkan Eminönü otobüsleriyle Mısır Çarşısı’na kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bunun yanında Üsküdar, Kadıköy ve Adalar’dan kalkan vapurlarla Eminönü’ne ulaşmak mümkün. Ayrıca Bağcılar, Cevizlibağ ya da Kabataş yönünden kalkan tramvayların Eminönü durağında indiğinizde de çarşıya ulaşım rahatlıkla sağlanıyor.

Mısır Çarşısı, İstanbul’da Osmanlı’dan kalma çarşı kültürünü yaşatan, baharat kokularının birbirine karıştığı, rengarenk ürünleriyle sizi kendisine hayran bırakan, alışveriş yapmaktan oldukça keyif alacağınız muhteşem bir atmosfere sahip. İstanbul’un tarihi yerleri arasında yer alan Mısır Çarşısı, İstanbul’da zamanda yolculuk hissini yaşamak için rotanızda olması gereken etkileyici bir yer.

4 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz