Kız Kulesi, İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasının en önemli sembollerinden biri. Salacak açıklarındaki küçük adada bir mücevher gibi. Üsküdar’ın Salacak sahili açıklarında, küçük bir kayalığın üzerinde yer alan kule, Üsküdar sınırlarında kalan son Bizans yapısı. Tarih boyunca çok sayıda efsaneye konu olan 18 metre yüksekliğindeki kule 5 kattan oluşuyor.
Tarihi geçmişi 2 bin 500 yıl önceye uzanan kule, muhteşem mimarisi ile yüzyıllardır geçmişe meydan okuyor. 360 derecelik panoramik manzarasıyla İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerleri arasında olan Kız Kulesi, yüzyıllardır farklı amaçlar için kullanıldıktan sonra günümüzde restoran-müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kız Kulesi, İstanbul
Kız Kulesi, İstanbul Boğazı’nın sembol yapılarından. İstanbul tanıtımlarında kullanılan birçok görselde kendine yer bulan kule, Anadolu yakasında, Üsküdar’ın Salacak sahilinin 200 metre açığında konumlanıyor. Güzelliği ile filmlere, şiir ve öykülere konu olan kule, 18 metre yüksekliğinde ve 5 kattan oluşuyor. Kız Kulesi, günümüzde müze-restoran olarak İstanbul’un en ilgi çeken yerlerinden biri.
Kız Kulesi’nden tarihi kaynaklarda ilk kez MÖ 410 yılında söz ediliyor. Atinalı Alkibiades tarafından İstanbul Boğazındaki gemi trafiğini denetlemek, vergi toplamak ve Persleri durdurmak amacıyla inşa edilen kule, Sarayburnu sahilinden çekilen zincirle boğaz girişini kontrol ediyormuş.
Daha sonra Bizans İmparatoru I. Manuel Komnenos tarafından gümrük istasyonuna dönüştürülen yapı, ‘küçük kale’ anlamına gelen ‘Arcla’ adıyla anılmış.
MÖ 341’de Yunan Komutan Chares, Kız Kulesi’nin bulunduğu kayalığa bir lahit yerleştirmiş. Roma döneminden itibaren günümüzdeki görünümüne kavuşmaya başlayan kule, İmparator Manuel Comnenos’un emriyle inşa edilmiş. Yüzyıllar boyunca bakımsızlıktan harap olan kule, Bizans’ın son yıllarında Osmanlı kuşatmasına karşı yardıma gelen Venedik filosunun sığınağı olmuş.
Osmanlı’nın Bizans İmparatorluğunu fethinin ardından kulede başlatılan yenileme çalışmaları ile Kız Kulesi savunma özelliğini yavaş yavaş kaybederek sürgün merkezi, karantina odası gibi farklı amaçlar için kullanılmaya başlamış. Bu yıllarda kulede mehter takımı gösterileri bile düzenlenmiş. 1857’de kuleye bir de deniz feneri eklenmiş.
Cumhuriyet Dönemi’nde bir süre deniz feneri olarak da kullanılan yapı, 1964’te önce Savunma Bakanlığı’na, 1982’de ise Denizcilik İşletmeleri’ne devredildi. 1995 yılında 49 yıllığına Hamoğlu Holding’e kiralanmasının ardından restore edilen, Kız Kulesi 2000 yılında bir müze restoran olarak hizmet vermeye başladı. Günümüzde İstanbul’un gece ve gündüz yaşayan bir mekanı haline gelen yapı, şehrin önemli cazibe merkezlerinden biri.
Kız Kulesi efsanesi
Kız Kulesi, coğrafi konumu ve mimarisiyle tarih boyunca sayısız efsane ve anlatıya sahne olmuş bir yapı. Bu efsaneler arasında Leandros Efsanesi, kulenin bir dönem Leander’s Tower olarak da anılmasına sebep olan en bilinen efsane.
Efsaneye göre aralarındaki denize meydan okuyan aşıklar Leondros ve Hero’nın öyküsü trajediyle sona eriyor. Fırtınalı bir gecede, Leondros, kulede ışık yandığını görünce sevgilisi Hero’nun kendisini çağırdığını düşünür ve denize atlar. Oysaki bu kez ışığı yakan Hero değil, aşıkların her gece gizlice buluştuğunu anlayan bir başkasıdır ve ışığı söndürüverir.
Leondros, boğazın dalgalarına gömülür. Bunun acısına dayanamayan Hero ise kuleden atlayarak hayatına son verir. Efsanenin sonunda aşıklar adına kulenin olduğu yere bir deniz feneri yapılır.
Kız Kulesi ile ilgili sıkça anlatılan bir diğer efsane ise Osmanlı dönemine ait. Ordusuyla İstanbul’u kuşatmaya gelen Battal Gazi karargâhını kıyıya kurup, 7 yıl boyunca burada kalmış. Bu durumdan ürken imparator kızını ve değerli hazinesini kuleye kapatmış.
Bu durumu öğrenen Battal Gazi bir gece sessizce kuleye gidip, hem aşık olduğu prensesi hem de hazineyi karargahına kaçırmış. Ardından da atına atlayıp, bölgeden hızla uzaklaşmış. Bu olayın ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ sözünün de çıkış noktası olduğuna inanılıyor.
Kız Kulesi Restaurant
Kız Kulesi Restaurant, sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerini yemek için benzersiz bir mekan. 360 derecelik panoramik İstanbul manzarasına sahip olan Kız Kulesi’nde boğazın tam ortasında sevdiklerinizle keyifli vakit geçirip bir şeyler yiyebilirsiniz.
Hafta içi sabah 09.00-13.00 saatleri arasında serpme kahvaltı şeklinde servis edilen sabah kahvaltısı rezervasyon yapılması halinde müze girişi ücreti de dahil olmak üzere 75TL. Serpme kahvaltıya hafta sonu gitmek isterseniz ise 10.00-13.00 saatleri arasında rezervasyon yapılması kaydıyla müze girişi dahil 95TL ödeniyor.
Kız Kulesi misafirleri sabah 09.00’dan itibaren kulenin en üst katında yer alan Kuledabar kafeteryasında alkollü alkolsüz tüm içecek çeşitlerini içebiliyor. Rezervasyon gerektirmeyen öğle yemeği organizasyonu için her gün 12.00’den itibaren kulenin en alt katında yer alan ana restoranın kafeterya menüsünden yararlanılabiliyor.
Kız Kulesi Restaurant’ta akşam yemeği servisi 20.15’ten itibaren başlıyor. Dünya mutfağının seçme lezzetlerinden oluşan menüye, yerli ve yabancı canlı müzik eşlik ediyor. Akşam yemeklerinde 2 farklı ve çok seçenekli menü servis ediliyor.
Menü fiyatları ise 225 ve 275TL olarak değişkenlik gösteriyor. İçeceklerin ekstra olduğu akşam yemeği programına 7 yaş altı çocuk, şort, kapri ya da eşofman tarzı kıyafetle misafir kabul edilmiyor.
Kız Kulesi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Salacak Mevkii Üsküdar 34668 İstanbul
📲 kizkulesi.com.tr ☎️ 0 (216) 3424747
⏰ Kız Kulesi ziyaret saatleri: Kız Kulesi, hem müze hem de restoran olarak haftanın 7 günü 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Gündüz kahvaltı dışında rezervasyona gerek kalmadan kuleyi ziyaret edebilirsiniz. Akşam yalnızca randevu ile hizmet veren restoran ise 20.15-23.45 saatleri arasında hizmet veriyor.
🔐 Kız Kulesi giriş ücreti: Kız Kulesi giriş ücreti 30TL, öğrenci 15TL. Engel oranı yüzde 60 ve üzeri olan engelliler, şehit ve gazi yakınlarından ücret alınmıyor. Kız Kulesinde Müze Kart geçerli değil.
Kız Kulesi’ne nasıl gidilir
Kız Kulesi’ne ulaşmak için önce Üsküdar’a gelmeniz, daha sonra otobüsle ya da yürüyerek Salacak Sahili’nde tekne seferlerinin yapıldığı noktaya ulaşmanız gerekiyor. Sabah 09.15’te başlayan tekne seferleri Kızkulesi-Salacak Sahili arasında her 15 dakikada bir düzenli olarak çalışıyor.
Son sefer 18.30’da yapılıyor. Akşam yemeği seferleri ise 20.15’ten itibaren başlıyor. Kuleden akşam yemeğinin ardından dönmek isteyen kişiler için sefer saatleri ise 23.00, 23.45 ve 00.30.
Kız Kulesi-Kabataş arasında yalnızca hafta sonları tekne seferleri bulunuyor. Kabataş yönünden Kız Kulesi’ne 10.00, 10.30, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00 saatlerinde; Kız Kulesinden Kabataş’a ise 10.45, 11.45, 12.45, 13.45, 14.45, 15.45, 16.45, 17.45 ve 19.00 saatlerinde tekne seferi bulunuyor.
Kabataştan kuleye akşam yemeği için 20.00, 20.45 ve 21.30; kuleden Kabataş’a ise 23.00, 23.45 ve 00.30 saatlerinde tekne seferi var.
Kız Kulesi, doyumsuz boğaz manzarası, tarihi geçmişi, birbirinden ilginç efsaneleri, görkemli mimarisi ve lezzetli yemekler sunan restoranı ile İstanbul’un yaşayan mekanlarından. İstanbul’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunan kule, eşsiz İstanbul fotoğraflarının da baş kahramanı.
Üsküdar, İstanbul’da yaşamak istediğim yerlerden biri. Kız Kulesi de onun en güzel süsü. Sahilde yolun karşı tarafında gittiğim küçük bir kafe var. Oradan bu harika manzarayı izlemeye bayılıyorum.
Çok uzun zaman oldu gitmeyeli, özlemişim (: