Kapalı Çarşı, dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biri. İstanbul‘un Fatih ilçesinde, Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin kesiştiği noktada yer alan çarşı, 4 bine yakın dükkanı, 25 bine yakın çalışanı ile 500 yılı aşkın süredir İstanbul’da ticaretin kalbinin attığı yerlerden. Günümüzde birçoğu değişikliğe uğramış olsa da çarşının sokakları ve hanlarının isimlerine bakarak orada ne yapıldığını ve satıldığını anlamak mümkün.

İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460 yılında, Ayasofya‘ya gelir getirmek amacıyla inşa ettirilen çarşı, Osmanlı İmparatorluğunun geliştirdiği en önemli ve en karmaşık projelerden biri olarak günümüzde de işlevini sürdürüyor. Kapalıçarşı, arz ve talep göstergeleriyle ülkemizde altın ve döviz fiyatları için hala referans bir merkez olarak kabul ediliyor.

Kapalıçarşı

Kapalı Çarşı, İstanbul

Kapalı Çarşı (Grand Bazaar), İstanbul’da alışveriş denildiğinde birçok kişi için ilk akla gelen yerlerden. Dünyanın en büyük ve en eski çarşıları arasında yer alan Kapalı Çarşı, İstanbul’un Tarihi Yarımadasında, Fatih ilçesinde Beyazıt ve Nuru Osmaniye camileri arasında konumlanıyor.

Çarşı, 110 bin 868 metrekarelik bir alana yayılmış, 45 bin metrekare kapalı alana, 65 sokak üzerinde 3 bin 600 dükkan ve 14 hana sahip. Toplamda 4 bine yakın dükkanın yer aldığı çarşıda çalışan sayısı ise 25 bine ulaşıyor.

Malta

Yılda 100 milyona yakın ziyaretçi sayısıyla dünyanın en fazla ziyaret edilen turistik mekanlarından biri olan çarşı, en yoğun dönemde gün içerisinde 500 bin kişiyi ağırlayacak kapasiteye sahip.

Kapalı Çarşının çekirdeğini oluşturan İç Bedesten (Cevahir Bedesteni) eski bir Bizans yapısı. Yeni Bedesten (Sandal Bedesteni) ise Fatih döneminde İç Bedesten’e eklenerek çarşının bilinen ilk hali oluşturulmuş. Yeni Bedesten’in inşa edildiği yıl aynı zamanda Kapalı Çarşı’nın kuruluş tarihi olarak da kabul ediliyor.

Kapalı Çarşı’nın günümüze ulaşmayı başaran görkemli hali ise büyük ölçüde Kanuni Sultan Süleyman tarafından ahşap malzemeler kullanılarak inşa edilmiş. İstanbul’un tarihi yerleri arasında bulunan çarşı, kuş bakışı bakıldığında bir şehri andırıyor.

Üstü örtülü yapı yıllar içerisinde eklenen yeni yapılar ve düzenleme çalışmalarıyla günümüzdeki halini almış. Orijinal çarşı yapısında 5 cami, 1 mektep, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 sebil, 1 şadırvan, 24 kapı, 17 han bulunuyordu.

Yakın geçmişe kadar yapılan restorasyon çalışmaları ve eklentilerle değişikliğe uğrayan çarşıda satılan ürün grupları ve dükkanlar da turistlerin beklentisine uygun şekilde dönüşmüş. Tüm değişim ve dönüşüme rağmen Kapalıçarşı’nın sokakları ve hanlarının taşıdığı adlar ile eskiden orada ne yapıldığını ve ne satıldığını anlamak mümkün.

Kapalı Çarşı
kapalı çarşı tarihi

Kapalı Çarşının bölümleri

Kapalı Çarşı, alışveriş kültüründeki tüm değişim ve dönüşüme, ticari hayattaki küreselleşmeye rağmen arz ve talep göstergeleriyle Türkiye’deki altın ve döviz fiyatları için bir referans merkezi olarak kabul ediliyor. Geçmişte esnafa olan güven duygusuyla halk birikmiş parasını, bir banka olarak esnafa vererek işletirdi. Günümüzde bazı kuyumcular hala bu şekilde çalışmayı sürdürüyor.

Ticaret hayatında kaliteli üretimin, ticaret ahlakının, etkili bir rekabetin inceliklerini öğreten önemli bir mekanizma olan Kapalı Çarşı; deriden, yorgana, sabundan, bakıra, kilitten aynaya kadar birbirinden farklı pek çok ürünün imalathanesini içinde bulunduruyor.

Ürünlerinin bolluğu, çeşitliliği ve kalitesi sayesinde uzun yıllar rakipsizliğini koruyabilmiş olan Kapalı Çarşı, bugün hala ihracat ve ithalatın önemli bir merkezi konumunda.

Kapalı Çarşının kapıları: Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler.

Kapalı Çarşının hanları: Ağa, Alipaşa, Astarcı, Balyacı, Bodrum, Cebeci, Çukur, Çuhacı, Hatipemin, İçcebeci, İmamali, Kalcılar, Kapılar, Kaşıkçı, Kebapçı, Kızlarağası, Mercan, Perdahçı, Rabia, Safran, Sarnıçlı, Sarraf, Sepetçi, Sorguçlu, Varakçı, Yağcı, Yolgeçen, Zincirli ve Evliya.

Kapalı Çarşının sokakları: Acıçeşme, Ağa, Altuncular, Aminçiler, Araracıoğlu, Aynacılar, Basmacılar, Çuhacıhanı, Bitpazarı, Fesçiler, Ganiçelebi, Hacıhasan, Hacıhüsnü, Hacımemiş, Halıcılar, Hazırelbiseciler, İplikçiler, Kahvehane, Kalpakçılar, Karakol, Karamanlıoğlu, Kavaflar, Kazazlar, Keseciler, Kilitçiler, Kolancılar, Koltukçu, Kürkçüler, Lütfullahefendi, Mercançıkmazı çarşının sokaklarından bazıları.

Muhafazacılar, Mühürdaremin, Ortakazazcılar, Örücülerhamamı, Parçacılar, Perdahçılar, Püskülcüler, Reisoğlu, Ressam, Sahaflarbedesteni, Sandal, Sandalbedesteni, Serpuççular, Sıraodalar, Sipahi, Tacirler, Takkeciler, Tavukpazarı, Terlikçiler, Terzibaşı, Terziler, Tuğcular, Varakçıhan, Yağlıkçılar, Yarımtaşhan, Yeşildirek, Yorgancılar, Yüncühasan ve Zenneciler de çarşının ilgi çekici sokaklarından.

Çarşının ana caddesi olarak sayılan sokakta mücevher dükkanları, buraya açılan yan sokakta kuyumcular yer alıyor. Oldukça küçük metrekarelerde hizmet veren bu dükkanlar anlık piyasa değişimine göre, pazarlıkla satış yapıyor.

Alışveriş kültürünün 1970’li yıllardan itibaren değişmesi ve hızla büyüyen alışveriş merkezleri nedeniyle Kapalı Çarşı’ya olan ilgi azalmış gibi görünse de çarşı mistik ve tarihi atmosferi ile hem turistler hem de yerel halk için hala çekici.

Günün her saati kalabalık olan Kapalı Çarşı’da esnaf, ziyaretçileri ısrarla kendi dükkanına çağırarak geleneksel alışveriş yöntemlerini kullanıyor. El dokuma halılar ve mücevherat ürünleri orijinal belgeleri ve sertifikalarıyla satılıyor.

Çarşıda Türk işi gümüşten yapılan takılar, bakır, bronz hediyelik ve dekoratif eşya, seramik, oniks ve deriden mamuller Türkiye’ye özgü bir şeyler satın almak isteyenler için çok sayıda alternatif sunuyor.

Kapalı Çarşıdan neler alınır

Kapalı Çarşı hakkında bilgiler

Kapalı Çarşı, Osmanlının önemli bir geleneği olan zanaatkarlığın bugün hala ülkemizde devam ettiği nadir yerlerden biri. Çarşıda Türk el sanatlarının en güzel örneklerini, rengarenk kumaşları, dünyaca ünlü Türk halılarını, ipek ürünleri, altın ve gümüş takıları, bakır ve pirinçten objeleri, ilginç deri ürünleri, çeşit çeşit dünya baharatlarını ve daha saymakla bitmeyen pek çok şeyi bulabilirsiniz.

Kapalı Çarşı giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Beyazıt Mahallesi, Kalpakçılar Cd. No:22, 34126 Fatih, İstanbul
📲 kapalicarsi.com.tr ☎️ +90 (212) 519 12 48
Kapalı Çarşı ziyaret saatleri: Kapalı Çarşı, 08.30-19.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Çarşı, pazar günleri ve dini bayramlar dışında haftanın 6 günü ziyarete açık.
🔐 Kapalı Çarşı giriş ücreti: Kapalı Çarşı ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Kapalı Çarşıda nerede yenir 🥘

  1. Day-Day
  2. Nusret-et
  3. Dönerci Şahin Usta
  4. Aynen Dürüm
  5. Arslan Lokantası
  6. Fahri Usta
  7. Köfteci Mustafa
  8. Havuzlu Restaurant
  9. Şark Kahvesi
  10. Lotiz Lounge & Hookah

Kapalı Çarşı nasıl gidilir 🚌

Kapalı Çarşı, İstanbul’un Fatih ilçesi sınırlarında, Beyazıt Cami ve Nuruosmaniye Camisi arasından uzanıyor. Kapalı Çarşı’ya İstanbul’un pek çok yerinden kalkan Eminönü otobüsleriyle kolayca ulaşılabiliyor.

Üsküdar, Kadıköy ve Adalar’dan kalkan vapurlarla Eminönü’ne ulaşmak mümkün. Ayrıca Bağcılar, Cevizlibağ ya da Kabataş yönünden kalkan tramvayların Çemberlitaş durağında indiğinizde de çarşıya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Kapalı Çarşı, dünyanın en eski ve en büyük çarşılarından biri. Buram buram tarih kokan yapısı, birbirinden renkli dükkanları ve dünyanın farklı yerlerinden gelen binlerce ürünüyle alışveriş için en keyifli adreslerden olan çarşı mistik ve tarihi atmosferiyle zamanda yolculuğa davet ediyor.

2 Yorumlar

  1. Buraya gidince kendimi kaybediyorum. Her sokağında bambaşka detaylarla karşılaşıyorum. Kalabalıktan yorulsam da burayı keşfetmeye doyamıyorum.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz