Galata, Tünel ile Karaköy arasında yer alan, İstanbul Beyoğlu’nun tarihi bölgesi. Tarihi kent silüetinin en önemli yapılarından biri olan Galata Kulesi’ne ev sahipliği yapan semt, İstanbul’un çok kültürlü yapısının izlerini taşıyan, geçmişle günümüzü buluşturan bir görünüme sahip.
Her daim telaşlı kalabalığı ile her gün milyonlarca insanın yürüdüğü İstiklal Caddesi’nin sonunda Galatasaray’a vardıktan sonra; Tünel’i de geçtikten sonra Galata semtine giriyorsunuz. Galata, açılan yeni mekânları sayesinde gençlerin, entelektüel kesimin ve turistlerin gözdesi olan bir yer. Sokaklarında gezmesi pek bir keyifli.
Beyoğlu sınırları içindeki Galata, Bizans döneminde daha çok Cenevizlilerin yaşadığı bir bölgeydi. Cenevizlilerin kente armağanı olan Galata Kulesi nedeniyle dünya çapında bir bilinirliğe sahip olan semt, İstanbul’u ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı noktalardan.
Galata, Osmanlı Dönemi’nde daha çok Hristiyan ailelerin yaşadığı bir yerleşim bölgesiydi. 1273 ile 1453 yılları arasında Cenevizliler tarafından ticaret kolonisi olarak kullanılan bölgenin etrafı surlarla çevriliydi. Adının nereden geldiği konusunda farklı varsayımlar olsa da en yaygın görüş bölgeye yerleşen Galatların semte ismini verdiği yönünde.
Galata Gezilecek Yerler
1. Galata Kulesi
Galata Kulesi, İstanbul’un en nadide simgelerinden biri. Kule, Galata semtinin kalbi konumunda. Galata Kulesi’nin dibindeki küçük meydan yaz aylarında müzik ve moda festivalleriyle renklenirken, semt konsept mağazaları, tasarımcıların butikleri ve sanat galerileriyle entellektüel bir görünüme sahip.
Eski Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528’de fener kulesi olarak inşa edildi. Dördüncü Haçlı Seferi sırasında İstanbul’u işgal eden ve kenti yağmalayan Latinler tarafından yıkılan kule, 1348’de Cenevizliler tarafından Galata surlarına eklendi.
Dokuz katlı Galata Kulesi’nin yüksekliği 66,9 metre, duvarlarının kalınlığı ise 3,75 metre. Çeşitli kaynaklarda kulenin diğer adının İsa Kulesi olduğu da belirtiliyor. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde yer alan Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata’dan Üsküdar’a 6 km uçarak ilk kıtalar arası uçuşu gerçekleştiren kişi unvanını aldı.
⏰Galata Kulesi ziyaret saatleri 09.00-19.00. Kule, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐Galata Kulesi giriş ücreti Türk vatandaşları 10TL, öğrenci5TL, turistler 25TL. 5 yaş üzeri çocuklardan ücret alınıyor. Sarı basın kartı ve Müze Kart geçerli değil.
2. Galip Dede Caddesi
Galip Dede Caddesi, İstiklal Caddesi’nin sona erdiği Tünel Meydanı’ndan başlayan, Galata Mevlevihanesi’nin önünden geçip Galata Kulesi’nin yanından Karaköy’e doğru inen, Yüksek Kaldırım Caddesi’nde sona eren, Galata’nın ana hareketli caddesi.
Galip Dede Caddesi, adını tasavvuf edebiyatının zirvesi Şeyh Galip’ten alıyor. Dik ve dar bir yokuş üzerinde kalan bu sokakta, birbirinden güzel tarihi binaları, irili ufaklı esnaf dükkanlarını ve nefis tasarımlı kafeleri görebilirsiniz. Sağlı sollu sıralanan müzik dükkânları, stüdyolar ve enstrüman yapım atölyelerinin sayıları git gide azalıyor olsa da Galip Dede’nin rengini ve sesini güzelleştiriyorlar.
3. Galata Mevlevihanesi
Galata Mevlevihanesi, Mevlana Celaleddin Rumi’nin kurduğu Mevlevi tarikatının temsilcisi. Galata Mevlivihanesi, 1491’de Afyon Mevlevihanesi Şeyhi Divane Mehmed (Çelebi) Dede tarafından Galata’da kurulan İstanbul’un ilk mevlevihanesi olarak biliniyor.
Kulekapı Mevlevihanesi olarak da anılan yapı, günümüzde Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla müze olarak ziyarete açık. Müze semahane, derviş odaları ve mahfiller bölümlerinden oluşuyor. Müzede her pazar saat 17.00’de Sema Gösterileri de düzenleniyor.
⏰Galata Mevlevihanesi Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 09.00-17.30; kış dönemi 09.00-17.00. Müze, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐Galata Mevlevihanesi Müzesi giriş ücreti 18TL. Müze Kart geçerli.
4. Terziler (Tofre Begadim) Sinagogu
Tofre Begadim Sinagogu, Terziler Loncası tarafından 1894’te Bankalar Caddesi, Felek Sokak’ta inşa edilen, İstanbul’un en eski sinagoglarından biri. Sinagog, 1960’lı yıllarda yeniden ibadete açılsa da günümüzde kültür merkezi olarak kullanılıyor. Sinagogu inşa ettiren Terziler Loncası’nın Yeniçeri Ocağı’na hizmet verdiği biliniyor.
5. Kamondo Merdivenleri
Kamondo Merdivenleri, 1850’li yıllarda inşa edildi. Galata’da Bankalar Caddesi ile Banker Sokağı’nı birleştiren art nouveau üsluplu merdiven bölgeyi keşfeden birçok kişinin fotoğraf molası verdiği noktalardan. Galata’nın en önemli bankerlerinden Kamondo Ailesi’nden Abraham Salomon Kamondo adına yaptırılan merdivenler günümüzde de Galata’da ulaşımı kolaylaştırıyor.
6. Osmanlı Bankası Müzesi
Osmanlı Bankası Müzesi, 1892’de Mimar Mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edildi. Özgün halini sonradan yapılan değişiklikler nedeniyle kaybeden yapı 2002’den bu yana Osmanlı Bankası Müzesi olarak hizmet veriyor. Karaköy’de, Voyvoda Cadddesi üzerinde yer alan, Türkiye’nin ilk özel banka müzesinin dijital sunumları, kuruluşundan genel müdürlüğüne, şubelerinden çalışanlarına bankanın 145 yıllık tarihini ayrıntılandırıyor.
Müze, dünyanın sayılı finans müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. SALT Araştırma Ferit F. Şahenk Salonu’ndaki kasa dairesinde banknot, defter, hisse senedi, sicil ve müşteri dosyaları ile personel fotoğrafları gibi fiziki arşiv materyalleri eşlik ediyor.
⏰Osmanlı Bankası Müzesi ziyaret saatleri 09.00-19.00. Müze, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐Osmanlı Bankası Müzesine giriş ücreti alınmıyor.
7. Karaköy Palas
Karaköy Palas, 1920’de İstanbul doğumlu bir Levanten olan Giulio Mongeri tarafından inşa edildi. Günümüzde Halkbank’a ait olan binada bankanın Karaköy şubesi hizmet veriyor. İstanbul’un tarihi dokusuna katkı sağlayan bina, tasarımı ile hayranlık uyandıran bir görünüme sahip. Bankanın mesai saatleri içerisinde şubeye girerek binanın mimari detaylarına tanık olabilirsiniz.
8. Arap Cami
Arap Cami, Fetih öncesinden kalan İstanbul’un tek gotik kilisesi unvanına sahip. Galata kentsel dokusunda beton bloklar arasında, sivri külahlı hayli yüksek kare biçimli kulesiyle hala fark edilebilen cami, şehrin tarihi geçmişine tanık olması nedeniyle Galata bölgesinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yapılardan biri. İstanbul’un 1453’te Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinin ardından Padişahın emriyle camiye çevrilen yapı, İstanbul’un en önemli tarihi miraslarından.
9. Tophane-i Amire
Tophane-i Amire, İstanbul’un fethinden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar faaliyetini sürdüren top döküm binalarının ismi. Tophane semtinde bulunan, 1992’de Mimar Sinan Üniversitesi’ne devredilen binalar günümüzde kültür merkezi olarak kullanılıyor.
10. Galata Köprüsü
Galata Köprüsü, Haliç üzerinde yer alıyor. Tarih boyunca aynı noktada dört kez inşa edilen ve yıkılan Galata Köprüsü’nün beşincisi 1994’ten bu yana hizmet veriyor. Karaköy’le Eminönü’nü birleştiren 490 metre uzunluğundaki köprünün 80 metrelik bölümü deniz taşıtlarının Haliç’e girebilmesi amacıyla açılabiliyor.
Galata konaklama
Galata, İstanbul’un en dinamik bölgelerinden. Günün her saati hareketliliğin devam ettiği semtte çok sayıda butik otel, pansiyon, hostel ve lüks konaklama alternatifi bulunuyor.
➤ The Purl Hotel: Galata Köprüsü’ne bakan otelin nefis manzarası var. Şimdiye akdar 3 defa kaldım. Keyifli, uygun fiyatlı bir otel. Otelin çevresi 24 saat yaşayan bir bölge.
➤ Galata Antique Hotel: Galata Antique Hotel, Tünel Meydanı’nda yer alan en eski yapılardan. 1881’de inşa edilen yapının terası nefes kesen bir manzaraya sahip.
Galata yeme-içme
Galata, İstanbul’da yeme-içme açısından en zengin bölgelerden biri. Tarihi birçok lezzete ev sahipliği yapan Galata bölgesinde yerel mutfaktan uluslararası lezzetlere kadar pek çok yeme-içme alternatifi bulabilirsiniz.
➤ Tarihi Galata Şekercisi: Tarihi dokuyla uyum gösteren Tarihi Galata Şekercisi, lokum, akide şekeri, draje ve çikolata çeşitleriyle nostaljik tatlar sunuyor. Kuruluşu 1973 yılına uzanan şekerci, etkileyici bir yapıda hizmet veriyor.
➤ Güney Restoran: 1964’ten bu yana Galata Kulesi’nin yanı başında konuklarını ağırlayan Güney Restoran, Türk ve Osmanlı mutfağının lezzetlerinin yanı sıra dünya mutfağından da farklı tatları bulabileceğiniz bir restoran. Restoran tarihi dokusu ve şık atmosferi ile tercih ediliyor.
➤ Latife: Latife, dünyanın farklı bölgelerinden kahve çekirdekleri ve özel kahve demleme teknikleri ile Galata atmosferine uyum sağlayan, hoş bir atmosfere sahip kahve dükkanı.
➤ Şirin Fırın: Galata’nın ürün yelpazesi en geniş unlu mamul dükkanlarından biri olan Şirin Fırın, unlu mamul ve tatlı çeşitleri, soğuk ve sıcak içecekleri ile mola verilebilecek en güzel duraklardan.
Galata alışveriş
Galata’da alışveriş denildiğinde çanta ve deri ürünlerinden ayakkabıya, İstanbul’a özgü klasik hediyeliklerden kupa ve buzdolabı magnetine kadar tarz ve şık ürünlerden geleneksel basit objelere kadar birçok ürün akla geliyor. Son dönemde birbiri ardına açılan sanat galerileri ve atölyelerde butik ürünler üretiliyor.
➤ Laundromat: Laundromat, farklı tasarımcıların sınırlı sayıda ürettiği parçaları bir arada görebileceğiniz yeni nesil bir dükkan. Genç ve alanında kariyer yapmak isteyen isimlerin ürünlerinin yer aldığı dükkan mimarlıkla moda tasarımını birleştiren Öykü Thurston ve Yasemin Özeri’nin imzasını taşıyor.
➤ An Bu An: An Bu An, Galata’da ilginç hediyelik objelerin sergilendiği küçük bir dükkan. Dükkanda bulabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında seramik objeler, bileklikler, takılar, keçe ürünleri ve özel tasarım deri ürünleri bulunuyor.
Galata nerede – Galata’ya nasıl gidilir
Galata, İstanbul’un Beyoğlu ilçesi sınırlarında, güneyde Tarihi Yarımada, Haliç ve Eminönü, kuzeyde Taksim Meydanı ve Beyoğlu, doğuda İstanbul Boğazı ve Dolmabahçe, batıda ise Şişhane ve Haliç’le komşu. İstanbul’un birçok noktasından kolaylıkla ulaşabilen semt merkezi bir noktada konumlanıyor.
Yenikapı-Hacıosman metrosunun Şişhane istasyonu, Tünel-Karaköy tramvayının hem Karaköy hem de Tünel istasyonunu kullanarak Galata’ya ulaşabilirsiniz. Karaköy ve Tophane’den geçen İETT otobüslerinin yanı sıra Karaköy İskelesi’ne sefer yapan Kadıköy ve Üsküdar motorları ile de Galata’ya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Galata, İstanbul’un zengin ve köklü tarihine tanık olabileceğiniz, şehrin en karakteristik semtlerinden biri. İstanbul’un en önemli sembollerinden biri olan Galata Kulesi’ne ev sahipliği yapan semt şehrin farklı inanç ve etnik gruplarından birçok insanın yüzyıllardır bir arada yaşadığı kozmopolit bir görünüme sahip.
Galata gerçekten muazzam bir yer, emeğinize sağlık harika anlatmışssınız, bizde Galata Kulesi’nden etkilenip bir projemizde Galata’yı kullandık logo olarak, çokta güzel durdu.
Çok güzel bir yazı olmuş. Galata İstanbul’un eşsiz yerlerinden biri. Hem tarihi hem genel yapısıyla gezip görmeye değer gerçekten. Siz de çok güzel anlatmışsınız. Ellerinize sağlık