Hurghada, Mısır‘ın en önemli turizm merkezlerinden biri. Şehir yirminci yüzyılın başında kurulmuş, ancak 1980’li yıllara kadar basit bir balıkçı kasabası olarak var olagelmiş. Şehir yirminci yüzyılın başında kurulmuş, ancak 1980’li yıllara kadar basit bir balıkçı kasabası olarak var olagelmiş. Kent, günümüzde Alman, İtalyan ve Rus turistlerin Ortadoğu’daki en gözde tatil tercihleri arasında yer alıyor.
Mısır antik döneminin önemli yerleşimlerinden Karnak ve Krallar Vadisi’ne olan yakınlığıyla da dikkat çeken Hurghada, mavi suları, dalış turizmi ve çöl safarileri ile göz dolduruyor. 36 kilometre uzunluğundaki sahil şeridinde hayat turizm üzerine kurulu. Ortadoğu’da en çok turist ağırlayan merkezlerden biri olan şehrin her noktasında yabancı turistlerle karşılaşmak mümkün.
Yurt dışında en ucuz deniz, kum, güneş tatilinin yapılabileceği yerler arasında bulunan Hurghada, Mısır’ın Kızıldeniz kıyısında konumlanıyor. İyi bir tatil arayışında olanlar için hem sunduğu alternatifler hem de ekonomik yapısıyla fark yaratan Hurghada şehri denemeye değer. Kızıldeniz’in eşsiz manzarası, kumsalları ve dalış sporu ile bir adım öne çıkan şehirde tatil yapmanın keyfi tarifsiz.
Hurghada Gezi Rehberi
- Hurghada Gezi Rehberi
-
Hurghada Gezilecek Yerler
- 1. Hurgada Marina
- 2. Hurghada Eski Liman
- 3. Saint Shenouda Katedrali ve Al Mina Camii
- 4. Hurghada Marine Museum
- 5. Sand Museum
- 6. Giftun Adaları
- 7. El Gouna, Hurghada
- 8. ATV Safari
- 9. Hurghada Çöl Safarisi
- 10. Bedevi Köyü Turu
- 11. Desert Show
- 12. Binbir Gece Show: Alf Leila We Leila
- 13. Denizaltı ile Gezi
- 14. Hurgada’da Dalış
Hurgada, Mısır’ın Kızıldeniz kıyısında yer alan en önemli turizm merkezleri arasında yer alan bir şehir. Hurgada veya Arapça okunuşuyla Al Ghardağa, Mısır’ın Kızıldeniz Eyaletine bağlı. Kahire’nin 450 kilometre güneyinde yer alan şehir, Mısır’ın Kızıldeniz Eyaletine bağlı 260.000 nüfuslu bir kent.
Yirminci yüzyılın başlarında küçük bir balıkçı köyü olan şehir, seksenlerden bu yana, Mısır Hükümeti tarafından teşvik edilerek, Mısırlı ve yabancı yatırımcıların desteğiyle büyüyerek bir destinasyon olarak turizme kazandırılmış. Açılan tatil köyleri ve oteller ile birlikte tam bir tatil destinasyonuna dönüşmüş. Arap Baharı sebebiyle, Mısır, turist sayısında önemli ölçüde kayıp yaşasa da Hurgada ve çevresinde tatil keyfi şimdilik güvenli ve eğlenceli.
Hurghada, 3 bölgeden oluşuyor. Şehrin eski şehir bölgesi El Dahar, Hurgada’nın geleneksel yapısını yansıtıyor ve Downtown ismiyle de anılıyor. Sakkala, gelişmiş, düzenli görünümüyle kentin turizm merkezi. Otel, tatil köyü, alışveriş merkezleri ve çok sayıda mağazanın bulunduğu Sahl Hasheesh bölgesi ise alışveriş tutkunlarını ağırlıyor.
Hurgada’da Mısır’ın resmi dili Arapça konuşuluyor. Şehrin turistik olanakları nedeniyle İngilizce de yaygın olarak konuşulabiliyor. Mısır para birimi Paund ya da Lira olarak adlandırılıyor. Hurgada, Türkiye’den 1 saat geride. Hurghada, 36 km uzunluğundaki sahil şeridinde hayat turizm üzerine kurulu. Ortadoğu’da en çok turist ağırlayan merkezlerden biri olan şehrin her noktasında Alman, İtalyan ve Rus turistleri görmek mümkün.
HURGADA’YA GİTMEK İÇİN NE GEREKİYOR
ⓘ Hurgada’ya gitmek vizesiz. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.
ⓘ Hurgada kategorisinde şehirde gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun bir Hurghada tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
HURGADA NEREDE 📍
Hurgada, Afrika kıtasında bulunan Mısır’ın şehri. Mısır, aynı zamanda bir Orta Doğu ülkesi. Mısır’ın başkenti Kahire’nin 600 km güneyinde, Kızıldeniz kıyısında yer alan tatil ve turizm kenti Hurgada, Kızıldeniz Eyaleti’ne bağlı bir kent. 36 km’lik sahil şeridine sahip olan Hurgada daha çok dalış, deniz, kum ve güneş tatili ile öne çıkıyor.
HURGADA’YA NASIL GİDİLİR ✈️
Türkiye’den Hurgada’ya ulaşmanın en kolay ve konforlu yolu uçakla seyahat. İstanbul Havalimanından Türk Hava Yolları’nın, Sabiha Gökçen Havalimanından ise Pegasus Hava Yolları’nın Hurgada’ya direkt seferleri var. İstanbul-Hurgada uçuş süresi ise 2 saat 50 dakika. Hurghada Havalimanı şehir merkezine 11 km uzaklıkta.
Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, taksi, araç kiralama ve transfer araçları kullanılıyor. Havalimanı gelen yolcu çıkış kapısında yer alan otobüs duraklarından hareket eden belediye otobüsleri Al Quseir, Al-Mahmya, Marsa Alam, Port Ghalib, Somabay, Safaga, Makadi Bay ve El Gouna bölgelerine gidiyor. Düzenli seferleri olmayan otobüsler belli bir yolcu sayısına ulaştığında hareket ediyor.
Taksilerin çoğunda taksimetre çalıştırılmadığından taksi kullanmadan önce pazarlık yapmakta yarar var. Otellere ait transfer araçları ve araç kiralama hizmeti de şehir merkezine ulaşım için alternatifler arasında.
🚘 Hurgada gezinizde araç kiralayacaksanız www.discovercars.com web sitesinden güvenle uygun fiyatlı araç kiralayabilirsiniz. DiscoverCars.com, online araç kiralama rezervasyonlarında lider konumda. Farklı şirketlerin araç kiralama tekliflerini kıyaslayıp size listeliyor ve bu sayede siz de seyahatiniz için en iyi olanı seçebiliyorsunuz.
HURGADA’DA NEREDE KALINIR 🏨
Hurghada’da hemen her bütçeye uygun otel var. Bizim Akdeniz yöresindeki devasa resortlar şehrin Kızıldeniz kıyısındaki pek çok noktasına sıralanmış. Bazılar ufak bir kasaba büyüklüğünde devasa genişlikte. Aşağıdaki otellerin hepsinde kaldım.
➤ The Oberoi Sahl Hasheesh, Mısır’ın tatil kenti Hurgada’da bulunuyor. 2014 yılında 3 kez Hurghada’ya gittim ve bu son gidişimin ilk 3 gününde bu nefis otele misafir oldum. Lüks konsepte hizmet veren The Oberoi Sahl Hasheesh, arzu edenler için Mercedes ile havalimanından otele transfer hizmeti veriyor.
Hurghada’nın turistik bölgesi Sahl Hasheesh bölgesinde, Kızıldeniz kıyısına kurulu The Oberoi’nin şahane bir manzarası var. Kendisine özel, beyaz kumlu hoş bir plajı ve yine denize uzayan bir iskelesi var. İskele çevresinde yüzen rengârenk balıkları görmek için dalmaya bile gerek yok. Otelin kendine ait infinty havuzu ise enfes.
Odalar tek kelimeyle nefis! Grand Süitlerin kendine özel havuzu da bulunuyor. Yüksek duvarlarla çevrili bahçe duvarları da mahremiyeti sağlıyor. Banyodaki duşu ve küvet de bu bahçeye bakıyor. Gün ışığında duş almak ve mermerden yapılmış derin küvetin keyfini çıkarmak pek bir rahatlatıcı.
The Oberoi Sahl Hasheesh, oda ve kahvaltı şeklinde hizmet veriyor. Sahip olduğu 3 alakart restoranla yerel veya uluslararası menülerden leziz yemekler seçmek mümkün. Otel hakkında deneyimlerimi yazdığım inceleme yazısı için tıklayın.
➤ Arabella Azur Resort, 4 yıldızlı bir otel. Hurghada Havalimanına 7 km, şehir merkezine ise 3 km uzaklıkta Kızıldeniz kıyısında yer alıyor. Bir lagün üzerine dizili, Nubiya tarzı mimariye sahip, beyaz badanalı 2 katlı 299 odadan oluşuyor. Otele yemekleri tatmin edici çeşitlilik ve lezzette. Anadolu’nun yemek kültürüne vâkıf birinin şaşıracağı bir menü görmesi biraz güç tabi. Her şey dahil sistemiyle hizmet veren Arabella Azur, kendisine ait plaja sahip. Su sporları, şnorkelle dalma ve yüzmek için ideal bir koy. Mercan resifleri arasında, rengarenk balıkların arasında yüzüyorunuz. Otel hakkında deneyimlerimi yazdığım inceleme yazısı için tıklayın.
➤ Kempinski Soma Bay, şehrin dışında, Soma Bay bölgesinde yer alan olduk lüks bir resort. Soma bey yeni geliştirilen bir turizm bölgesi, bizdeki Kemer veya Belek gibi düşünün. Daha çok otelde kalayım, denize gireyim, havuzda yüzeyim diyenler için uygun. Güzel bir balayı oteli olur.
HURGADA’YA NE ZAMAN GİDİLİR
Hurgada’da sezon Aralık, Ocak ve Şubat ayları haricinde tüm yıl açık sayılır. Buraya Şubat ortasında seyahat etmek bile gözünüzü korkutmasın. Mart sonuna doğru bulunduğum Hurgada’da gündüz sıcaklık 27 dereceyi buluyordu. Deniz sıcaklığı ise 22 derece civarında. Rüzgarsız günlerde bu aylarda bil deniz keyfi yapmak mümkün. Kış döneminde rüzgarlı olabiliyor.
Hurgada, 36 km’yi bulan kıyı şeridine sahip, kıyıların sonrasında ise çöl başlıyor. Zaten Mısır’ın %60’a yakını toprakları da çöl alanlarından oluşuyor. Ancak bu çöl alanlarına kondurulan resort ve tatil köyleriyle her yıl milyonlarca Sırp, Rus, Polonyalı, Çek ve Almanları ağırlıyor. El Gouna bölgesi tamamen sıfırdan yaratılmış bir tatil bölgesi mesela.
Hurghada Gezilecek Yerler
Downtown (El Dahar), Sekalla ve El Memsha olmak üzere Hurgada 3 bölüme ayrılıyor. Tarihi kesim olan El Dahar daha çok devlet kurumları ve pazar yerinin; Sakalla ise daha çok otel ve eğlence yerlerinin bulunduğu bölgeler.
Empire Beach yakınındaki Hurghada Akvaryumu, şehrin modern yüzünü temsil eden alışveriş merkezlerinin bulunduğu Sakkala bölgesi, 200 yat kapasitesiyle restoran ve kafelerin yer aldığı Hurghada Marina ve kentin geleneksel dokusunu hissedebileceğiniz El Dahar bölgesi şehirde keşfetmeniz gereken yerler arasında.
Beyaz kumlu plajları ile 41 milyon metrekare genişliğindeki yaşam kompleksi Sahl Hasheesh, şehrin 18 km güneyinde çevre düzenlemeleriyle ilgi çekiyor. Kızıldeniz kıyısında yoktan var edilen bir başka nokta olan El Gouna, 16 otel, 420’yi aşan restoran, AVM, marina, üniversite ve hastanesiyle çevreci bir yaşamın hakim olduğu merkez.
Hurghada’nın 30 km güneyinde yer alan Kızıldeniz kıyısında kurulan bir başka tatil beldesi de Makadi. Çöllerle çevrili olmasına rağmen Avrupai bir görünüm sergileyen bu yerdeki oteller her şey dahil sisteminin bir parçası.
Giftun Adası başta olmak üzere sahil şeridi boyunca uzanan irili ufaklı takım adalar önemli dalış noktalarından. Rengarenk balıklar ve mercanları keşfetmek için Hurghada iyi bir seçenek.
Tamamen turizme yönelik organize edilen Hurgada, tarihi ve turistik noktalarının yanı sıra doğal güzellikleri ve dalış merkezleriyle öne çıkıyor. Kıpti Katedrali Saint Shenouda ve Al Mina Camii kentte mutlaka görülmesi gereken dini yapılardan. Kızıldeniz’in zengin deniz yaşamını yakından görmek için Hurghada Akvaryumu ve El Dahar bölgesinde gezilecek yerler arasında.
Hurghada, dünyanın en zengin su altı yaşamına sahip yerlerden birisi. Tüple dalış, deniz paraşütü, rüzgâr sörfü, şnorkelle dalma gibi su sporları popüler. Diğer yanda dünyanın en eski medeniyetlerine dair kalıntıları barındıran, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden Luksor’a sadece birkaç saat uzaklıkta.
Ucuz bir tatil destinasyonu olmasının yanı sıra şehir, başta dalış olmak üzere birçok su sporunun ve tatilin başkenti olarak anılıyor. Tüplü ve şnorkelle dalış yapabileceğiniz, camlı tekneler ile Kızıldeniz’in derinliklerini keşfedebileceğiniz, günbatımı veya balık tutma turlarına katılabileceğiniz, çölde jeep, ATV ve develerle safari yapabileceğiniz rengârenk bir şehir Hurghada.
Bunun dışında Hurgada’da Kum Müzesi, Bin Bir Gece Masalları gece şovu, oryantal ve tennura dansı izleme, çölde spider gezileri, bedevi kültürüne bakış gbi pek çok aktiviteyi yapmam mümkün.
Safari Land Desert Adventure, Hurgada’da yapılacak şeyler içerisinde ilk sıralara konması gereken bir tur. Aktivite programında ATV ile çölde tur, örümcek denen garip Spider Riding ile çölde sürüş, bir şöförün kullandığı 4X4’le Bedevi köyüne gidiş, Bedevi Kamp ziyareti, el dokuma ürünleri, hediyelik eşya alışverişi yapılıyor.
Bedevi köyünde isteyen deveye biniyor. Yine kısa bir çöl yürüyüş yapılıyor, sonrasında isteyen şahane manzarası olan yüksek bir tepeye tırmanabiliyor. Çöl turunun başladığı kampa geri dönülüp burada oryantal, tennura dansı ve şovlar içeren Desert Show dansları izlendikten sonra son buluyor.
Mısır aynı zamanda antik kalıntıların en zengin olduğu ülke. Tarihi 5 bin yıl öncesine kadar giden tapınakların yer aldığı Luksor ve Krallar Vadisi, Hurgada’ya 4 saat mesafede yer alıyor ve buraya tur düzenleyen pek çok firma var.
1. Hurgada Marina
Hurgada Marina, gelişen turizm ile birlikte şehrin yeni bir kimlik kazandığı yerlerden birisi. 2008 yılında hayata geçirilen proje ile, gelen turistlerin ve burada yaşayan expatların takılabilecekleri özel mekanlar oluşturulmuş. Sekkala olarak bilinen bölgede kurulmuş marinaya, nerede olursanız olun taksiyle 15 dakika ulaşabiliyorsunuz.
Çok sayıda restoran, cafe ve barlar Hurgada Marina Bulvarı boyunca sıralanıyor. Bir açıdan bana İzmir Kordon’u anımsattı. Cafelerin önünde bulvar ve onun da önünde, lüks yat ve teknelerin demir attığı koy bulunuyor. Giftun Island National Park’ın adalarından olan Giftun Adası’ndaki Mahmya Plajı iiçin tekneler yine bu marinadan kalkıyor. Hediyelik eşya alabilecek ve alışveriş yapabilecek shoplar da bulmak mümkün.
Zengin menü seçenekleri olan yirmiden fazla restoran var. Bazıları, yerel canlı müzikler eşliğinde eğlenceli ortamlar sunuyor. Hurgada gezisi sonrası güzel bir akşam yemeği ve sonrasında nargile ve kahve için gayet güzel bir yer.
2. Hurghada Eski Liman
Hurghada Eski Liman (Hurghada Old Port) şehrin El Dahar denilen bölgesinde yer alıyor. Kızıldeniz’de dalış yapmaya gideceğim tekne buradan kalkıyordu ve bu vesileyle de burayı görme fırsatım oldu. Benim bildiğim veya gördüğüm; genelde limanların veya bu gibi teknelerin olduğu yerde deniz kirli olurdu, ancak burada denizin rengi ve berraklığı insanın gözlerini kamaştıracak güzellikte. Kızıldeniz bambaşka bir deniz.
3. Saint Shenouda Katedrali ve Al Mina Camii
Şehrin kültürel dokusuna merak edenler; şehrin her yanından görülebilen Hurghada Al Mina Camii ile20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş Kıpti Katedrali Saint Shenouda, Hurgada’da görülmesi gereken yerlerden listesine eklenebilir. Hurghada Al Mina Camii, El Dahar’da, balıkçı pazarının hemen yanında yer alıyor.
Hurghada Balık Pazarı, Hurghada Camii’nin hemen yanında yer alıyor. Günün her saati açık olan bu yere sabahları gitmek en iyisi. Kızıldeniz’den çıkarılmış taptaze balıklardan birini seçip, hemen orada temizletip pişirtmek mümkün. Fiyatlar ise oldukça ucuz.
Bildiğimiz balık pazarları gibi, buranın da kokusu insanı rahatsız edebilir. Ama bir süre geçtikten sonra alışıyorsunuz. Deniz ürünleri sevenlerin kaçırmaması gereken bir yer.
4. Hurghada Marine Museum
Hurghada Marine Museum, Kızıldeniz’in zengin deniz yaşamı gözler önüne seriliyor. Avrupa tarzı dizayn edilmiş bir müze gibi olmasa da az çok Kızıldeniz ve su altı yaşamı hakkında bilgi veren bir yer. Hurghada gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Müzede, köpek balığı, balon balığı ve diğer bir çok eşsiz deniz yaşamına dair bilgiler alıyorsunuz. Red Sea Aquarium‘da da Kızıldeniz’de yaşayan canlılar ile ilgili çok da modern olmayan akvaryumda canlıları yakından görme fırsatınız oluyor.
Kızıldeniz’de denizaltı ile tur sunan Sindbad Submarines turu aldığınızda sizi otelinizden alıp önce bu müzeye getiriyorlar. Sonrasında bir tekne ile yarım saat uzaklıktaki deniz altının olduğu platforma geçiyorsunuz.
5. Sand Museum
Sand Museum, alanında usta heykeltıraşların hazırladığı, dünya tarihinden, mitolojiye, sinemadan, fantastik ünlülere kadar pek çok karakterin sadece kum ve sudan oluşan malzemelerden yapıldığı devasa heykellerin sergilendiği bir açık hava müzesi.
Ziyaret ettiğimde Sand City Hurghada’nın müdürlüğünü Türkiye’den Antalyalı Vahdet Bey yapıyordu. Kum müzesinde sarı ve beyaz olmak üzere 2 çeşit özel kum kullanılmış ve bunları 400 km uzaklıktan getirmişler. Bazı büyük eserlerin yapılması 2 ay kadar sürebiliyormuş. Çok beğendim ben burayı, gezilecek yerler listenizde olsun.
6. Giftun Adaları
Giftun Adaları, Hurgada yakınlarında yer alan, koruma altındaki Giftun Island National Park içerisinde yer alıyor. Kızıldeniz’in kristal berrak suları içerisinde yükselen bu küçük adalar Cennet Adaları olarak da biliniyor. Arapça büyük olanı Giftun Kebir, küçük olan ise Giftun Sughayer olarak adlandırılıyor. Hurgada Marina’dan kalkan tekneler buraya 45 dakikada ulaşıyor.
Giftun Adaları’ndan olan Büyük Giftun Adası üzerinde halka açık ve özel olmak üzere 2 plaj bulunuyor. Halka açık plajda şezlong ve şemsiye yok. Herhangi bir servis hizmeti de verilmiyor ve oldukça da kalabalıktı. Şnorkeling turları yapan tekneler bir süre burada mola veriyor. Rengarenk balıklar ve mercanları keşfetmek için Hurghada iyi bir seçenek.
Büyük Giftun Adası üzerinde yer alan özel plaj Mahmya Plajı ise burayı bu kadar ünlü yapan yer. Turkuaz renkteki Kızıldeniz’in dingin sularının kıyısında uzanan 2 km’de uzun olan plaj, incecik beyaz kumlara sahip. Ada çoğunlukla yerel halk tarafından Mahmya olarak da adlandırılıyor. Tesiste, hemen her şey düşünülmüş. Fazlasıyla yetecek kadar şezlong ve şemsiye bulunuyor. Adayı birkaç farklı açıdan izleyebilecek çok sayıda kamelyalar var. Tertemiz modern bir tuvalet, yemek için geniş bir restoranı var. Barda her türlü içeceği bulmak mümkün.
Rüzgarsız bir hava, dingin ve berrak bir deniz, kamışlarla hazırlanmış şezlonglar ve tertemiz düzenli bir plaj insanı baştan çıkarmaya yetiyor. Bilet fiyatına (50 Avro) öğlen yemeği, transfer ve şnorkel ekipmanları dahil. Adada bir süre dinlenip, güneşlendikten sonra şnorkel turuna katıldım, ücretsiz.
Büyük tekneyle yakındaki bir mercan resifine gidiliyor. Şnorkelle dalış için tam bir cennet burası. Dalış yapmaya gerek kalmadan zengin Kızıldeniz su altı yaşamına şahit oluyorsunuz. Bundan 10 yıl öncesinde Kızıldeniz ile ilk defa tanıştığımda büyülenmiştim. Giftun Adası’nı görünce ve şnorkelle dalış sonrasında tekrar büyülendim.
7. El Gouna, Hurghada
El Gouna, Hurgada’da, Kızıldeniz kıyısında inşa edilmiş bir tatil ve yaşam kompleksi. Mısırlı Sawaris ailesinin sahibi olduğu ORASCOM şirketi tarafından 1990 yılında kurulmuş. Hurgada şehir merkezine 22 km uzaklıkta; Kahire’nin ise 470 km güneyinde yer alıyor.
Dünyanın farklı yerlerinden gelip buraya yerleşmiş 25.000 kişinin yaşadığı El Gouna, modern bir kentin içinde yer alması gereken her şeye sahip. SPA’ları, gurme restoranları, golf kursları, tenis kortları, olimpik yüzme havuzları ile mükemmel bir tatil yeri.
Turkuaz renkli Kızıldeniz’in ışıl ışıl parladığı El Gouna konaklama ve eğlence için zengin seçenekler sunuyor. Aralarında Mövenpick, Sheraton ve Steigenberger gibi ünlü uluslararası otel markalarının olduğu; 3 yıldızdan 6 yıldıza kadar uzayan bir konforda, 16 otel ile 2,700 kişiden fazla misafirini ağırlayabiliyor.
Kızıldeniz Riviera’sında hiç yoktan var edilmiş tatil merkezi El Gouna, 40 milyon m2 gibi inanılmaz bir alanı kapsıyor. 16 otel, 420’den fazla restoran, bar, shop ve hizmet ofisleri ile bir kaç AVM, bir marina, 18 delikli bir golf parkuru, küçük bir havalimanı, bir üniversite ile kütüphane ve bir hastaneden ibaret.
Turizm sezonunun Ekim-Mayıs ayları arası patlama yaptığı El Gouna, sahip olduğu uygun iklim koşullarıyla tatilcileri kendisine çekiyor. Hemen hemen tüm yıl boyunca tatil için elverişli bir iklime sahip. Kış aylarında bile hava sıcaklığı 17-25° derece iken, yaz aylarında 26-33° derece.
Plaj keyfini çıkarmanın yanında yapılacak pek çok aktivite sunuyor. Burası aynı zamanda dünyaca ünlü kitesurfing noktası. Teknelerle El Gouna içerisindeki kanallarda turlar yapılıyor. Kızıldeniz’i yakından tanımak isteyenler için ise katamaran turları yapılıyor.
Küçük kanolarla ve ayakta durulup pedalla hareket edilen kanolarla kasaba içerisindeki lagünler keşfedilebiliyor. Benim en beğendiğim aktivite ise, segway ile El Gouna içerisinde yaptığım tur oldu.
8. ATV Safari
Hurghada ATV Safarisi olarak da bilinen Quad Runner Safari, Hurghada’da yapılacak en keyifli aktivitelerden. Şehir merkezinden yaklaşık 30 dakikalık bir mesafede yer alan çöl bölgesinde ATV araçlarıyla gerçekleştirilen safari etkinliğinde en fazla 20 kişiden oluşan katılımcı gruba öncelikle ATV araçlarının nasıl kullanılacağı konusunda bilgi veriliyor.
16 yaşından büyük herkesin katılabileceği aktivitede Safari Land yakınlarındaki geniş çöl düzlüğünde konvoy halinde dolaşılıyor. Çöl ortamı çok tozlu olduğundan katılımcıların yüzünü ve burnunu kapatacak şekilde sarong veya fular ile bağlaması gerekiyor. Güneş gözlüğü ve güneş kremi de şart. Tabi suyunuzu da unutmayın.
9. Hurghada Çöl Safarisi
Safari Land Desert Adventure etkinlik paketinin bir parçası olan Desert Safari by Jeep‘te bir şoförün kullandığı 4X4’le Bedevi Köyü’nü ziyaret edip Bedevi kültürünü yakından tanıyorsunuz. Dileyenler için Bedevilerin hazırladığı hediyelik eşyalardan satın alma fırsatının da verildiği etkinlikte deveye binme, yüksek bir tepeye tırmanma ve Desert Show (oryantal, tennura dansı) yer alıyor.
Spider Riding Safari, Safari Land Desert Adventure adıyla bilinen çöl aktivite paketinin bir parçası. Paketin içerisinde ATV safarisi ve jeep safarisi ile birlikte yer alan Spider Riding Safari’de örümcek adı verilen ilginç bir aracı çölde kullanıyorsunuz.
Oldukça gürültülü aracı kullanmak öyle pek de kolay değil. Hem direksiyon sert hem de gaz. Zevki de burada zaten. Tur paketinde olduğundan ayrıca ücret ödemeniz gerekmiyor. Kullanmak zorunda da değilsiniz, arkaya oturarak tozun ve gürültünün keyfini çıkarın.
10. Bedevi Köyü Turu
Safari Land Desert Adventure paketinin bir tam günlük etkinliğinde ziyaret edilen yerlerden biri de Hurghada Bedevi Köyü. Turistik ziyaretler için Bedevi kültürüne uygun bir şekilde hazırlanan bu ortamda çölde kurulmuş çadırda dinlenip çay içebiliyorsunuz. Deveyle kısa bir turla sona eren etkinlikte bol bol fotoğraf çekme şansınız da var.
Safari Land Desert Adventure etkinliğinin en heyecan veren ve en güzel fotoğraf karelerinin yakalandığı anlarından biri de deveye binmek. Çöl kültürünün ayrılmaz parçası olan develerle kısa yürüyüşler yapıp bu ilginç hayvanlarla muhteşem fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Bedevilerin eski çöl yaşantısını birebir deneyimlenebileceği Bedevi Köyü’nde çevrede yaşayan köylülerin el emeğiyle ortaya çıkardığı birbirinden güzel yerel hediyelik eşyalar satılıyor. El dokuması halıdan takılara, bakır kaplardan poşuya kadar çok sayıda yerel hediyelik ürün satın alabilirsiniz.
11. Desert Show
Safari Land Desert Adventure ana kampında gerçekleştirilen oryantal dans ve Mısır’a özgü tennure dans şovları yerel kültürü tanımak için iyi bir fırsat. Çivili tahta üzerine uzanma ve kırık cam üzerinde yürüme gibi sıra dışı şovlarında yapıldığı bu etkinlikler Hurgada’daki gece kulüplerinde de turistleri eğlendirmek için yapılıyor.
Yukarıdaki aktiviteleri sırayla yaptıktan sonra, sabah başlangıç yeri olan Safari Land Desert Adventure ana kampına geri döndük. Burada önce oryantal dans, sonra da tennure dansı gösterileri yapıldı.
Devamında ise çivili tahta üzerinde uzanma, kırım cam üzerinde yürüme gibi gösteriler, izleyicilerin korku ve şaşkınlık dolu bakışları altında yapıldı. Canon 60D cameramın şarjı bittiğinden çekimleri ve fotoğrafları, akşamın o saatinde iPhone ile yapmak zorunda kaldım.
12. Binbir Gece Show: Alf Leila We Leila
Arap dünyasının en tanınan şovlarından biri olan Fantasia 1001 Gece Şovu, 1001 gece masalları adıyla da anılan bir gösteri. Mısır’ın geleneksel kültürü ve sanatını yakından tanıyabileceğiniz bu gösteride ülkenin antik geçmişiyle ilgili bilgiler de aktarılıyor. Ateş dansı, oryantal dans ve tennure dansının da yapıldığı şovda atlarla gösteri ise nefes kesici.
13. Denizaltı ile Gezi
Hurgada Sindbad Submarines, yüzmeyi bilmeyen veya dalış yapamayanlar için, Kızıldeniz’in sualtı dünyasının etkileyici manzarasının keyfini çıkarmanın en güzel yollarından birisi. Kızıldeniz, beni en çok etkileyen ve şimdiye kadar gördüğüm en güzel deniz zaten.
18 panoramik pencereli denizaltı ile Kızıldeniz’in 16-22 metre derinliğine inip, 50 dakika boyunca Kızıldeniz’deki sualtı ekosistemini seyre dalıyorsunuz. Denizaltı’da 44 kişilik oturma yeri var. Kızıldeniz’deki renkli yaşamına şahit olan çocukların özellikle eğleneceği bir aktivite.
Ücrete otelden alıp, otele bırakma, alkolsüz içecekler dahil. Bilet ücretini ödedikten sonra öncelikle Marine Müzesi’ne giriş yapıyorsunuz. Burada Kızıldeniz’deki canlı yaşam hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. Denizden çıkarılmış gerçek balıklar, verniklerle kaplanmış.
Sindbad Submarines 50$’lık fiyattan başlıyor. Katılımcı sayısına veya tur şirketine göre farklı fiyatlar verildiğini de gördüm. Pazar, Çarşamba, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri günde 3 defa düzenlenen Denizaltı Turu ile Kızıldeniz’i keşfetmek mümkün.
Hurgada Yarı Denizaltı Turu da ilginizi çekebilir. Kızıldeniz’in sualtı güzelliklerini keşfetmek için yapılan en eğlenceli aktivitelerden biri de denizaltı cam teknelerle çıkılan turlar. Her gün düzenli olarak turları bulunan firmalarla dalışa karşı önyargınız olsa bile oturduğunuz yerden Kızıldeniz’in sualtı dünyasını keşfedebiliyorsunuz.
14. Hurgada’da Dalış
Her türden su sporunun başkenti olan Hurgada’da yalnızca dalış yapılabilen Abu Ramada ve Shedwan Adaları dışında bütün deniz etkinliklerine olanak veren adresler bulunuyor. Umm Gammar Adası, Shaab Abu Shiban, Shaab el-Erg, Dishet el-Dhaba, Shaab Abu Hashish, Sharm el-Arab, Al Quseir, Sharm El Naga, El Gouna, Al-Mahmya, Soma ve Makadi Kumsalları ise belli başlı deniz zevki adresleri.
Tam bir alışveriş cenneti olan Hurgada çarşılarında satılan ürünlerin çeşitliliği ile göz kamaştırıcı. Kıyı boyunca uzayan caddelerde yer alan pazar yerleri ve kapalı çarşılar, bakır ve pirinç işçiliği, halılar ve dokuma ürünleri, el yapımı mücevherlerden, şifalı ot ve baharat dükkânlarından oluşuyor. Bedevi Köyü ise yerel kültürü deneyimleyebileceğiniz en iyi alışveriş noktalarından biri.
Yemek ve restoran seçenekleri bakımından oldukça zengin bir yer olan Hurgada’da, Mısır mutfağından lezzetli yemekler ve yerel tatlar sunan restoranlar, deniz ürünleri, İtalya, Fransa ve Çin yemekleri başta olmak üzere diğer ulusların mutfaklarından örneklerin bulunduğu restoranlar yer alıyor.
Hurgada, Kızıldeniz’in tertemiz mavi sularına nazır bir şehir. Deniz, güneş ve kum tatilinin keyfinin doya doya yaşanabileceği bir yer olmasının yanı sıra, Mısır’ın antik döneminin en önemli miraslarından Karnak ve Krallar Vadisi’ne yakınlığı, dalış sporu için sunduğu zengin seçenekler; çöl ve Bedevi hayatını yakından izlemek için alternatif safarileri ile de göz dolduruyor.
Dalış ve Şnorkelle Dalış: Hurghada, muhteşem mercan resifleri ve renkli deniz yaşamı ile ünlüdür. Bu nedenle, dalış ve şnorkelle dalış yapmak için harika bir yerdir.
Kumsal Aktiviteleri: Hurghada’nın güzel kumsallarında güneşlenmek, yüzme yapmak ve su sporları deneyimlemek keyifli olabilir.
Tarihi ve Kültürel Geziler: Yakınlardaki antik Mısır yerleşimleri ve tapınakları ziyaret ederek tarihi ve kültürel bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Safari Turları: Çöl safarisi yaparak Mısır’ın çöllerini keşfedebilir, ATV veya deve safarisi gibi aktivitelere katılabilirsiniz.
Su Parkları: Hurghada’da bulunan su parkları, aileler ve çocuklar için eğlenceli bir gün geçirmek için idealdir.
Yazılarınızı gerçekten çok severek okuyorum. daha önceden gittiğim yerlerde bile sizin yazılarınızı görünce “Ya keşke önce okuyup sonra gitseydim” diye iç çekiyorum. Oradayken hiç bilmediğim duymadığım -ki yapabileceğim aktiviteleri ve görebileceğim yerleri araştırarak gidiyorum- önerileri veriyorsunuz. Teşekkür ederim.
Merhabalar, biz Kasım ayında gideceğiz, benim bebişim var 1 yaşında. Onunla çok hareketli olmayan çöl gezileri alternatifi var mı acaba?
Hatasonu Hurghada’ya gideceğiz inşallah. Geçen yıl sharm el sheikhe gidip çok memnun kalınca bu yıl da böyle bir plan yaptık.
Benim size öncelikle sormak istediğim şey hurghadada dalış veya safari turlarında sharm el sheikh gibi pazarlık yapma şansımız var mı? mesela biz geçen yıl iki lişi dalış turunu 100dolardan 65 dolara indirmiştik. tur organizasyonları için önerebileceğiniz, broşürünü aldığınız şirketler var mı? varsa numara veya e-mail adreslerini paylaşabilir misiniz?
Dalış için de pazarlık yapabilirsiniz elbet, ama fazla indirim yapabileceklerini sanmıyorum. Eğer birkaç kişiysenin ve dalış sayısı fazlaysa indirim yapmaları muhtemel.
Sanırım Şarm ve Hurgada arasında kalmıştım, ama Hurgada daha sıcak geliyor. Giza ve Kahire’ye geçmek daha kolay olacak gibi. Hurgada’ya gideceğim 2 çocukla birlikte. Bakalım gelince deneyimlerimi yazarım.
Rotalarini ve yazilarinizi merak ve ilgiyle takip ediyoruz.
En ucuz yurt dışı uçak biletlerini missbilet.com bulabilirsiniz.
ilk fırsatta ben de gideceğim.. Türk hava yollarının kampanyalarını takip ediyorum. özlem tunca ile dünyayı geziyorum programını internetten izlemeni tavsiye ederim. yararlı bilgiler bulacağına eminim..