Sarong, Güney Asya ve Pasifik Adalarında çok uzun bir geçmişe sahip, Malay peştemalına verilen bir ad. Endonezya’da Hindu tapınaklarına girilirken giyilmesi zorunlu. Genellikle üzerinde canlı renklerle basılmış büyük desenler bulunan ipek, keten ya da sentetik kumaştan yapılan sarong tarih boyunca farklı isimlerde tanımlanmış.

Güney Pasifik Adalarından Tahiti ve Hawaii’de pareo, Güneydoğu Asya ülkeleri Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler’de sarong denir. Hindistan’da benzer bir giysi sri olarak adlandırılırken, Afrika’da kanga olarak biliniyor. Antik çağda Roma ve Yunanistan’da ise toga. Arap Yarımadasında ve Yemen’de de karşımıza çıkar.

sarong

Sarong Nedir?

Sarong, geçmişte özellikle Sumatra ve Java yakınlarındaki Malay Yarımadası denizci halklarının elbisesiydi. Daha sonra Madura Adası ile Java‘nın kuzey kıyısında kullanılmaya başlanmış. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında, bir gözlemci bunun Java iç kısmında kullanılmadığını kaydetmiş.

İlk deniz tüccarları Hindistanlı Müslümanlardı ve İslam kıyı bölgelerinden yayıldı. Bu nedenle ilk sarongların Müslüman erkeklerle ilişkilendirilen dokuma ekoseler olabileceği düşünülüyor. Doğu Hindistan’ın Coromandel Sahilinden getirilen basma saronglar Java coğrafyasında yayılmaya başlamış.

Malta

Sarong üzerine boya işleme sanatı olan batik, Endonezya kültüründe yüzyıllardır çok önemli yeri olan bir sanat. Elle yapılan bu desenlerin benzersiz olması nedeniyle bu tür sarongların fiyatı yüzlerce doları bulabiliyor. Genellikle 2.38 x 1 metre boylarında üretiliyor.

Endonezya’da ve Güneydoğu Asya’nın diğer bölgelerinde hem erkekler hem de kadınlar bunu giyiyor. Java’da geleneksel kıyafet olan sarongu erkekler genelde evde veya resmi olmayan zamanlarda giyiniyor. Endonezya’da Malaya peştemâli, gündelik elbisenin bir parçası ve resmileştirilmiş etnik elbisenin temel bir bileşeni.

Dini bayram günleri herkes sarong giyinip bayram namazına öyle gidiyorlar. Endonezya’da Bali’de üzerinizde sarong olmadan tapınakları ziyaret edemezsiniz.

Peki Sarong nasıl bağlanır?

Vücudun alt kısmına sarılır ve belden bağlanır. Malaya peştemâlini belinize sarın ve her iki ucunu merkezde önde birleşecek şekilde dolayın. Sarongu gergin bir şekilde sardıktan sonra çekip kalan kumaşı kalça hizasında (veya kadınlar için kolların altında, bir varyant) sabitleyin

Öne doğru çevirin ve ardından üst kısmı aşağı doğru yuvarlayın ve içeri sokun veya uçları bir düğümle bağlayın. Bu şekilde kalçadan ayak bileğine kadar örtülür. Çok amaçlı bir giysi olarak Malaya peştemâli başka şekillerde de giyilebiliyor.

sarong nedir
Bali’de tapınak
Sarong hakkında bilgi
Mamutik Adası, Kota Kinabalu, Borneo

Nasıl kullanabileceğimiz konusunda ise onlarca seçeneğiniz var.

İnce dokusundan dolayı çabuk kuruması dolayısı ile gezginlerin en çok kullandığı havlu tiplerinden biri. Normal pamuklu havluları nemli havada kuruması saatleri alabilmesine karşın sarongun kuruması çok daha kolaydır. Banyo çıkışında odanıza giyinmeye geçtiğinizde vücuda sarılabilecek kullanışlı bir kumaştır.

Gece serin havada boynunuza veya sırtınıza şal veya atkı olarak kullanılabilir. Plaja gittiğinizde ise plaj örtüsü. Havlu gibi şeylerin dokusundaki ince kumlar temizlemek zorken, birkaç silkelemeyle sarongu tertemiz olarak çantanıza yerleştirebilirsiniz.

Tekne turlarından otelinize döndüğünüzde bir elbise gibi boyundan veya göğüs üzerinden ya da bel çevresinden bağlanıp bir elbise olarak da kullanılıyor.

Benim en çok tercih ettim kullanım yerlerinden birisi battaniye olarak kullanmaktır. Sıcak iklime sahip hostellerde kimi zaman üzerinize örtecek bir nevresim veya battaniye bulamadığımda sabaha doğru serin havada battaniye olarak kullanmak adına çok kullanışlıdır.

Yine nevresimin temizliği konusunda şüphe ettiğinizde yatağınıza nevresim olarak serebileceğiniz gibi yastık örtüsü olarak da kullanabilirsiniz. Kamp yaptığımda şişme yastığıma yastık örtüsü gibi sarıp uyuduğum çok oldu. Bu yüzden ne zaman seyahat etsem sarongumu yanımdan ayırmıyorum.

Sarong bilgi
Kawah Ijen Yanardağı, Jawa, Endonezya
Malaya Peştemalı
Malaya Peştemalı Bromo Yanardağı, Jawa
Sarong kullanımı
Tidung Adasında gece plajda uyuduğumda çarşaf olarak
sarong pestemal
Rinjani Yanardağında soğuktan korunurken, Lombok Adası
Sarong, Bali
Besakih Temple, Ubud, Bali

Oteldeki yatağınıza doğru doğrudan esen klimayı veya ışığı engellemek için yatağınıza bir perde olarak da asabilirsiniz. Piknik yaptığınızda sofra bezi olarak kullanmak diğer bir fikir.

Güneş altında yaptığınız yolculuklarda güneşin yakıcı ışığından korunmak için Arap usulü başörtüsü olarak kullanılabilir. Süs eşyası olarak duvarınıza asabildiğiniz gibi, masa ve koltuk örtüsü olarak da kullanılabiliyor. Asya’da kadınların bebeklerini sırtta veya göğüslerinde taşımak için sarong kullandıklarını çok gördüm.

Bunun dışında soyunma kabinleri olmayan yerlerde kıyafet değiştirmek, motosikletleriyle ünlü egzoz kokan caddelerde veya tozlu topraklı yollarda seyahat ettiğinizde rahat nefes almak için burnunuza sarmak, Asya’nın buz gibi otobüslerinde kendinizi sıcak tutmak veya perdesi olmayan otobüs veya trenlerde kendinizi doğrudan güneş ışığından korunmak gibi ve aklınıza nasıl gelirse artık…

Yolunuz özellikle Endonezya veya Güney Asya’ya düştüğünde bütçesine göre uygun olanından seçip mutlaka çantanıza yerleştiriniz. Nerede veya ne zaman kullanmanız gerektiğini o size söyleyecektir.

Malta

10 Yorumlar

  1. Sarong aslında kullanım şekli, rahatlık ve çabuk kuruması yönünden bizim topraklardaki şalvara benziyor. Seyyahımıza bu harika bilgiler için teşekkür ederiz. Emeğinize sağlık Kemal bey.

  2. İçinde sizin bulunduğunuz fotoğraflar daha bir anlamlı bana göre. Böylelikle belgeselvari değil de oradaydım algısı uyandırıyor ve çok beğendim yine. 😉 Maceracı ruhunuzla nice güzel gezilere….

  3. Öncelikle merhaba Kemal Bey. Sitede yeniyim. Çok yararlı bilgiler ediniyorum. Henüz gezmeye başlayamadım ama alt yapıyı hazırlıyorum. Bu arada sarong çok müthiş bir şeymiş. Temiz su elde etmeye de yarar herhalde 🙂

  4. Endonezya’dan arkadaşımın getirdiği iki pamuklu sarongu yıllardır kullanıyorum. Yazın üzerimden ancak yatarken çıkar. Böyle haftalar geçirdiğim olmuştur. Pazar çantası, havlu, yelken bile yaptım büyük olanı ile. ;-)) Bir on yıl daha dayanırlar gibi görünüyor. Dediğiniz gibi hakikaten de pek çok işe yarıyorlar.

    • Bu geceki Bangkok-Chiang Mai arasındaki uzun tren yolculuğumda, gece uyurken yüzümü sarongla kapadım. Pencereden gelen tozlar ve böceklerin, ağza, boyuna ve gözlere kaçması böylelikle engellenmiş oldu.

  5. Funny! 🙂 Also, a sarong is useful for women as a privacy screen when your bus in Cambodia stops for a toilet break in a country where public toilets are non-existant, and all the men pee in the ditch on the side of the road and there are no trees to hide behind and locals are farming in their paddocks and can see everything and you REALLY need to go to the toilet because that big bowl of noodle soup you ate at the last stop is now pressing heavily on your bladder. Sadly, my sarong was in my pack, in the luggage compartment under the bus and I had to wait for hours, when having my sarong handy would have made things so much more comfortable……..

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz