Hostel nedir diye sorduğumda belki bir çoğunuz biliyordur, ancak ilk defa yurtdışı seyahatine çıkıyorsanız belki de şimdiye kadar hiç deneyimleme fırsatınız olmamıştır. Daha önce defalarca yurtdışı seyahati yapmış olmama rağmen, birkaç yıl öncesine kadar hostel nedir ben de bilmiyordum.

Hostel, konaklamanın en ucuz ve en sosyal yollarından birisi. Eğer düşük bütçeli seyahat etmeyi seviyorsanız veya zorundaysanız, uzun süre yolda olmak düşüncesindeyseniz hostel en doğru seçim. Samimi atmosfere sahip hostellerde tanıştığım çok kişi oldu ve bazıları hayatımı değiştirdi. Dünyanın farklı yerlerinden arkadaş edinmek için daha güzel bir yer olabilir mi?

hostel nedir

Hostel ücretlerinin destinasyona göre ne kadar olabileceklerine dair fikir edinmek istiyorsanız hostelword ve hostelbookers sayfalarına göz atmanız yeterli. Zaten bir seyahatteyseniz yukarıdaki sayfalardan rezervasyon yapabilirsiniz. Lonely Planet, Rough Guide gibi seyahat rehberi kitapları yanınızda varsa, kitaplardaki destinasyon rehberleri bölümünde tavsiye edilen hostellerin isimlerini görebilirsiniz.

Rehber kitapların önerdiği hostellerin yanında, yukarıdaki hostel sitelerindeki kullanıcı deneyimleri ve yorumlarına göz atmak daha akıllıca ve güncel olabilir.

Malta

Serbia

Hostel Nedir?

Hostel, düşük bütçe ile seyahat eden sırt çantalılar, gezginler, öğrenciler için ucuz konaklama fırsatı sağlayan, çoğunlukla mutfağı da olan küçük otellere deniyor. Bu küçük otellerde odaların bir kısmında, bazılarımızın öğrenci yurtlarından aşina olduğu ranzalar ve yataklar var. Farklı büyüklükte ve şekilde (!) olabilirler.

Örneğin UNESCO Dünya Mirası Georgetown (Malezya) şehrindeki gibi tarihi bir binada olabilir ya da Japonya’daki gibi kapsül şeklinde. Tazmanya’nın Launceston şehrinde kaldığım hostelin şöminesi vardı, Coral Cost, Fiji’de ise hem yüzme havuzu hem de Hindistan cevizi ağaçlarının gölgelediği nefis plaj vardı

Dünyanın farklı yerinde, farklı konsepte sahip hostellerde kalmış olanlar yorum kısmında bunu paylaşırlarsa harika olur. Mesela eski uçaklardan veya gemilerden hosteller? Phuket Old Town’da alt katı oyuncak müzesi olan bir yerin üst katında, perdelerle birbirinden ayrılmış yatakları olan, huzur verici bir yerde nerdeyse 10 gün kalmıştım.

Ortak özellikleri seyahat etmek, keşfetmek, sohbet etmek, eğlenmek olan sosyal kişiler hostellerde kalıyor. Aralarında benim gibi, hosteldeki ortak alandaki vaktinin çoğunlukla laptop başında yazarak ve web siteleri ile ilgilenerek geçiren asosyal tipler de olabilir tabi.

Aslında yanı başınızdaki yatakta veya üst ranzanızda uyuyanın bir yazar, dünyadaki az sayıda olan özel yazılımcılardan biri veya oldukça iyi kazanan bir pazarlamacı veya iş adamı olduğunu öğrenmek pek de şaşırtıcı olamayabilir.

Çoğunluğu 20-30 yaş grubu gençlerin kaldığı yerler olan hostelde, 70 yaşlarında sırt çantalı görürseniz hemen tanışıp sohbet etme fırsatını yakalamaya bakın, çok şey öğrenirsiniz!

Hostel konaklama fiyatları elbette destinasyona göre değişiyor. Örneğin Kamboçya’nın Siem Reap şehrinde kendime ait hostel odası için 3$ ödemiştim. Gezginlerin Bangkok’taki ünlü sokağı KhaoSan Road‘da etrafında perdeleri olan ranzalı yatağım için 150 Baht (9 TL) öderken, Sidney’deki stil sahibi YHA hosteline gecelik 32 AU$ (57 TL) ödediğim oldu.

Hosteller güvenli mi?

Genellikle güvenilirler. Şimdiye kadar yüzlerce hostelde kaldım ve herhangi bir güvenlik sorunu yaşamadım. Çoğu hostelde locker denilen kilitli dolaplar ücretsiz sağlanıyor. Bu dolaplara çoğunlukla 50-60 litrelik sırt çantası sığmaz, ancak 40LT’ye kadar olan çantalar, laptop, cüzdan, pasaport veya değerli eşyalar konabilir.

Yanınızda bu dolap kapıları için asma kilit taşıyın. Ayrıca sırt çantasının güvenliği konusunda hassas olanlar, sırt çantasının fermuarlarına da kilit takabilir. Yanınızdaki pahalı şeyler ortalığa saçmıyorsanız çok da endişelenecek bir şey yok. Doğrusu kaldığım bir çok hostelde dorm odasındaki ranzaların üzerinde pasaport, cüzdan, iPad veya laptop görmüşlüğüm çoktur. Endişeli olanlar seyahat sigortası yaptırabilir.

Nerede uyuyacağım?

Genellikle 2 türlü hostel odası vardır denebilir. Birincisi; odanın büyüklüğüne göre farklı sayıda tekli yatağın veya ranza şeklinde yatakların sıralandığı dormitory veya kısaca dorm denilen odalar. Sadece kızlara ayrılmış dorm odası Female, erkeklere ayrılmış olan Male, karışık kalınan odalar Mixed room olarak adlandırılıyor.

Odaların büyüklüğüne göre 4-20 arasında yatak olabiliyor. Çoğu hostel 4-8 kişilik yatağa sahip. Yatak sayısı arttıkça hostel konaklama ücreti düşüyor. Tazmanya’nın başkenti Hobart’ta kaldığım hostel odası 22 kişilik olmasına rağmen sadece 2 kişi konaklıyorduk. Ödediğim ücret 4-6 kişilik odalardan çok daha ucuza gelmişti.

İkinci tür hostel odalar ise bağımsız odalar (private room). 2 kişinin kalabileceği 2 ayrı yatağı olan odalar kalabalık ortamlardan rahatsız olanlar için uygun tercih olabilir. Tek kişilik dorm odası konaklamasının 2-3 katı civarında fiyata sahipler. Bu odaların bazılarında çiftlerin uyuyabileceği double yatak olabiliyor.

Mahremiyet açısından uygun olsalar da bu odaların çoğu oldukça küçük. Bazılarının penceresi yok (Bazen bu daha iyi anlamına gelebilir). Odanın durumuna göre yan yana sıralanmış tek veya ranza şeklinde yataklar, yastık ve çarşaf. Bazı soğuk iklimli yerlerde battaniye de veriliyor.

Hostellerde yastık kılıfı, nevresim ve battaniye sağlanıyor. Soğuk iklimli yerlerde battaniye yetersiz gelebildiğinde uyku tulumu kullanılabilir. Soğuk iklime sahip ülkelerin bazılarında, hosteller battaniye ve nevresim için ekstra ücret isteyebilir. Tropik iklimli yerlerde battaniye yerine nevresim veriliyor. Bazı hostellerde ücretsiz havlu verildiğini de gördüm.

Dorm odalarındaki elektrik soketleri çoğunlukla yetersiz olduğundan, bazı yerlerde çözüm için üçlü prizler var. Bulunmayan yerler için ortak alandaki prizler kullanılabilir.

Bazı hostellerde yatakların arasında bölmeler veya perde bulunabilir. Sıcak iklimli yerlerde dorm odaları fan room (vantilatörlü) veya aircon room (klimalı oda) olarak ayrı ücretlendiriliyor. Klimalı odalar bazen çok soğuk olduğundan verilen nevresim yetersiz gelebilir. Yanınızda sarong bulundurun.

Banyolar ortak mı?

Bu sorunun cevabı çoğunlukla evet. Hostellerin bir çoğunda banyolar paylaşımlı. Çok da endişelenmeye gerek yok. Birçok hostelin banyoları yeteri kadar temiz. Yanınıza havlunuzu, şampuan ve diğer temizlik malzemelerini almanızı unutmayın. Hosteller ucuz konaklama hizmeti veren yerler olduğunu aklımızda tutarsak lüks beklentisinde olmamıza gerek kalmaz. Yine de içlerinde butik tasarıma sahip dizayn hostellerle karşılaşınca şaşırabilirsiniz.

Otellerdeki gibi yatak ve çarşafların günlük değiştirilmesini beklemeyin. Hosteller genelde kısa süreli kalan gezginleri ağırlar. Benim gibi bazen gittiği yeri beğenip, 10-15 gün aynı hostelde kalanına rastlamanız zor. Bu yüzden siz söylemedikçe veya özel bir neden olmadıkça çarşaflar değiştirilmez.

Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde hostele yerleşirken size verilen yastık kılıfı, çarşaf ve nevresimi ceck-out yaparken resepsiyona teslim etmeniz veya çamaşır sepetine atmanız gerekir. Böylece hangi yatağın boşaldığını daha kolay takip edip yeniden satış için sisteme girerler.

Hostelde yemeğimi pişirebilir miyim?

İşte hostelleri tercih etmemin en büyük sebeplerinden birisi. Tek başına bu, benim gibi düşük bütçe ile seyahat etmeyi tercih edenlerin hostelleri tercih etmesine yeter. Şimdi hayal edin; 6 ay süren bir dünya turundasınız ve her sabah kahvaltı için dışarı çıkmanız gerekiyor. Peki öğlen yemeği, peki akşam yemeği?

Her gün dışarıda yemek yemeye kalkarsanız seyahat bütçesi hızla erir. Hostellerin büyük bölümünde kendi yemeğinizi pişirebileceğiniz mutfak var. Eğer seyahat bütçeniz daha iyi yönetmek istiyorsanız kendi yemeğinizi hostel mutfağında kendiniz pişirseniz iyi olur. Hem mutfaklar yeni arkadaşlar edinmek için de oldukça sosyal ortamlar.

Basit bir menemen yemeğini hazırlarken bile meraklı ve heyecanlı tiplerle tanışmak, hoş sohbet etmek mümkün Sohbetler öğretici elbet. Gideceğiniz yeni rotaya bu sohbetler sonrası karar vermeniz içten bile değil.

Hostel mutfakları bazen basit bir pişirme ocağı, birkaç kararmış tencere ve tavadan oluşabilir, ya da Sydney YHA Hostel’deki gibi büyük restoranların mutfağını aratmayacak kadar çok kap kacak içerebilir. Avustralya, Yeni Zelanda gibi dışarıda yemenin pahalı olduğu ülkelerde her sırt çantalı gezgin yanında taşıdığı bir de mutfak çantası var.

Dışarıda 2 defa yemek yediğinizde ödeyeceğiniz parayla, 1 hafta kendi yemeğinizi hostelde pişirmeniz mümkün. Böylece eğlence ve aktivitelere daha çok para kalır.

Bazı hostellerin fiyatına basit kahvaltı da dahil olabiliyor. 2 dilim ekmek, fıstık ezmesi, margarin ve reçel/marmelat kahvaltıdan verilen şeyler. Ayrıca çay ve kahve ücretsiz. Yine bazı hosteller uygun fiyatlı yemek sundukları restoranlara da sahip olabiliyor.

Hostel giriş çıkış saatleri?

Hostelde 24 saat resepsiyon varsa çoğunlukla giriş ve çıkış için sorun yok anlamına gelir. Hostele giriş yaparken mutlaka bu konudaki kuralları da sorun. Son zamanlarda özellikle büyük kentlerdeki hosteller elektronik kart sistemine geçti. Bu hostele dönüş saati konusunda daha esnek olmayı sağlıyor. Kimisi ise şifre sistemiyle giriş sağlıyor. Sokakta uyumak istemiyorsanız şifreyi unutmamaya dikkat edin.

İnternet? Ben İnternetsiz yapamam!

Aynen, internetsiz yaşayamayanlardanım. Şunu itiraf edeyim; bir hostelde benim için en önemli şey üzerinde çalışabileceğim bir masasının olup olmadığı ve internet hızı.

Hostellerin neredeyse tamamına yakınında ücretsiz Wi-Fi var. Avustralya ve Yeni Zelanda gibi sırt çantalı gezgin kültürünün doğduğu ülkelerde her nedense çoğunluka Wi-Fi ücretliydi. Hem de saat ücretleri çoğunlukla 4$’dan başlar. Şimdilerde ücretsiz olduklarını umuyorum.

Bazı hosteller sadece ortak alanda Wi-Fi hizmeti verebiliyor. Dolayısı ile odada çalışmayı veya yatakta tweet atmayı hayal edenler mutlaka bunu resepsiyona sormalı. Annesine o gün ne yaptığını anlatmak isteyip de laptop veya akıllı telefonu olmayanlar (bu devirde!), resepsiyondaki internet terminallerini kullanabilirler, çoğunlukla ücretsiz (Avustralya, Yeni Zelanda hariç!).

Hosteller temiz mi? Tahta kurusu, bit, pire filan?

“Oh, hosteller çoook kirli, ben asla öylesi yerlerde kalamam” …gerçekten mi?

Hepsi böyle değil tabi. Aslına bakarsanız bazı hostellerin otellerden daha temiz olduğunu söyleyebilirim. Manila’da kaldığım henüz yeni açılmış hostel aynen de böyleydi, pırıl pırıl. Genelleme yaparsak, hostel yatak ücretleri ucuzladıkça hostel kalitesi düşer. Eğer odanın havası, yatak ve çarşaflar temizse çok da sorun edecek bir şey yok. Temizlik ile ilgili yüksek beklentileri bir tarafa bırakmak gerek. Hepimiz hijyen seviyor olabiliriz ama kaçımız dünya turu yapabildi? Ödün vermek gerek bazen.

Peki ya tahta kuruları! Eskiden sırt çantalı gezginlere bitli turist denirdi. Pek haksız bir tanımlama da değildi. Hippiler dünyada gezginliğin öncüleriydiler ve o dönemlerde tahtakuruları veya bitler hayatın bir parçasıydı. Günümüzde artık tahtakurularını hostellerde bulmak pek kolay olmuyor.

Seyahatim boyunca defalarca tahta kurusu ile yüzleştim ben. Hiç kimseye uğramadıkları halde inlerinden çıkıp, gelip benim kanımı emdikleri çok oldu. Bunun nerede ve ne zaman olacağı biraz sürpriz denebilir. Bu hostelden çok biraz da kişilerden kaynaklanan bir durum da olabilir. Örneğin pırıl pırıl bir hostel düşünün, tertemiz.

Bir gün yanı başınızdaki yatağa Hindistan’dan henüz gelmiş biri yerleşiyor ve ertesi gün siz kan emicilerle tanışabilirsiniz. Pattaya, Tayland’da 4 yıldızlı bir otelde de tahta kuruları ile tanışmıştım, Bangkok Ibis Hotel’in resepsiyonunda da…

Hostelde kalmak için ne gerekiyor?

Cebinizde biraz paranızın ve pasaportunuzun olması yeterli. Resepsiyonda pasaportunuzu uzatmanız ve kaç gün kalacağınızı söylemeniz yeterli. Eğer online rezervasyon yaptırdıysanız, rezervasyon e-mailini göstermeniz işlemleri hızlandırabilir.

Birçok hostel, ortak alan denilen, oturup kitabınızı okuyacağınız, internete girebileceğiniz veyahut TV izleyeceğiniz bir alana sahiptir. Bu alanlar diğer gezginlerle sohbet etmek için en uygun yerlerdir. Çekinmeden selam vermeniz yeterli, gerisi kendiliğinden gelir. Sonra bir bakmışsınız dün selam verdiğiniz gezgin ile ertesi gün bir başka şehirde aynı odayı paylaşıyorsunuz!

Bu tür ortak alanların çoğunda bir de kütüphane var. Okuduğunuz kitabı bu kütüphanelere bağışlayıp yerine yeni kitap almanız mümkün. Yada yenisine 30$ vereceğiniz bir Lonely Planet guidebook için birkaç dolar vermeniz yeterli.

Ortak alanlarda geniş ekran LCD TV, DVD filmler, internete girmek için desktop PC’ler, masa-sandalyeler, yer minderleri, koltuklar olabilir. Ayrıca şehre özgü yapılacak aktivite ve gezilecek yerleri anlatan broşür, harita ve kartvizitlere rastlamak mümkün.

Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika ve Kanada gibi ülkelerin hostellerde yer alan duvar panolarında iş ilanları, birlikte seyahat etmek isteyenlerin bıraktıkları telefon numaraları, notlar görmek mümkün. Birkaç kişi bir araya gelip araba kiralayarak, benzer rotaları çok daha ucuza gezebilir.

Uzun süreli seyahat etmeyi arzulayanlar, harcadığı her kuruşun hesabını yapanlar için hosteller en iyi konaklama seçenekleridir. Aslında hosteller sadece para tasarrufu yapılan yerler değildir; hostel bir kültür ex-change ortamıdır. Burada kurulan yeni arkadaşlıklar, hoş sohbet ortamları, seyahat yerleri ve aktiviteleri ile ilgili alınan yeni bilgilerin değeri para ile ölçülemez. Dil bilmemek engel değildir, aksine yabancı dili geliştirmek için daha iyi bir ortam olamaz.

Benim gibi yalnız seyahat edenler için hostel, sosyalleşme ve yeni arkadaş edinme ve sohbet etme anlamına geliyor. Otellerde bunu bulmak pek de mümkün değil.

Hostel hakkında bilmeniz gereken ana detayları özetle ele almaya çalıştım. Eğer hosteller ile ilgili endişeleriniz ve sorularınız varsa yorum bırakın, deneyimlerinizi paylaşın.

Serbia

72 Yorumlar

  1. Paris’te hostelde kalmistim,cok guzel bir deneyimdi;dunyanin farkli yerlerinden farkli yaslarda insanlarla mekani paylasmak cok hos….

  2. İstanbul’da sokakta yürümek,Dünya’nın bilmem neresinde,-ki genellikle kapital bir kentinde-,hostelde kalmaktan çok daha tehlikeli bence… Ayrıca sizin gibi seyahat eden bir sürü insanla tanışıp onlardan da yeni yerler öğrenmek,seyahatleri paylaşmak,gece yatmadan 1 bardak çayı,bi atıştırmalığı paylaşmak seyahati ayrıca zenginleştiriyor bence :3

    • Dünya bildiğimizden daha güvenli. Gezgin Denizkizi sayfasını takip et. Deniz abla 60 yaşında ve çoğunlukla tek seyahat ediyor, hostellerde kalıyor. Ben şimdiye kadar yüzlerce hostelde kaldım. Bütçe sorunu olmayan, konforuna düşkün olanlar otel tercih edebilir tabi.

    • hala hostellerde kaliyorum hala keyif aliyorum ve yasim 61 oldu Kemalcim 🙂 hatta gectigimiz haftalarda ispanyada camino de santiago yaparken albergue’lerde kaldim, eh google edin bir bakin ne olduguna diyeyim 🙂 Suheyla hanim beni takip ediyorsunuz bildigim kadariyla goruyorsunuzdur nerelerde kaldigimi ..

    • Deniz Hanım sizi takip ediyorum keyifle hemde.Takdire şayan muhteşem güzel rotalarınız ve seyahatleriniz var.Cesaretiniz için kutlarım sizi.Ekonomik olması nedeniyle hosteller ve arbergueler cazip.Ancak güvenlik sorunu beni endişelendiriyor.Bu arada çarşamba günü sizinle Moda’daki toplantıda tanışmayı çok istiyorum.Gelirseniz çok mutlu olacağım.Sevgiler….

    • korkunun ecele faydasi yok demis atalarimiz, neresi guvenliki hayatimizda ? aslinda hosteller bence en guvenli yerler cunku herkes ayni durumda ve zaten yanimizda ne tasiyoruz ki ? en kiymetli seylerimiz neler ki? calinmasindan korktugumuz neler var ki ? hepsinin yerine yenisi alinir hatta dahada iyisi alinir, ha canimiz deseniz, cikin disariya salak bir soforun sizi kaldirimdada bulup ezemeyeceginin garantisi var mi? bence hic endise etmeyin ve hayatin tadini cikartin derim. korkarak hicbir yere gitmememiz gerekiyor, evimizde otursakta oda guvenlimiki onuda dusunun. modaya yetisebilirsem gelecegim, ucagim 15.00 gibi sabiha gokcene iniyor insallah sorun olmaz yetisirim, yada bir baska zamanda baska bir etkinlikte gorusuruz.

  3. Yazı çok güzel olmuş . Ekim Ayında Çin’de Zhuhai kentinde fuara gidecem. Ingilizceyi geliştirmek için hostel düşünüyorum. Çin hostel tecrübesi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

  4. Eğer, yan tarafımda bir yerlerde uyuyan arkadaşım horlamazsa, hosteller seyahat için bence daha uygun. Horlamak diyorum, çünkü: uykusuz gezmek ve tüm gün, yorgun olmak hiçte hoş olmaz. Ama tersten bakarsak: sürekli gezen, günboyu keşfetmekle ilgilenen birinin de horultu duymadan, misler gibi uyuyacağı kanısındayım. Uykusuzluk; günümüz şehir yaşamının, gürültünün, iş temposunun ve bitmek bilmeyen kör döngünün ürünü, hastalığı.

  5. Merhaba, benim öğrenmek istediğim hostelde bavulla bulunmak biraz tuhafa kaçar mı? Bavulla ilgili ne tür sıkıntılarım olabilir yada olabilir mi?

    • Daha önceki gün 2 gece hostelde kaldım, Belçika’nın Gent şehrinde ve yanımda küçük kabin tipi Samsonite valizim vardı. Hostel bir konaklama yeridir, ister valiz, ister sırt çantası ister el bagaşı… nasıl istersen gidip kalabilirsin. Hiç kimse neyle geldiğini garipsemez orada. Gidip güvenle ve keyifle kalabilirsin.

  6. Ankara’da Deeps Hostel’i isletiyorum yaklasik 3 yildir. Tanima firsatim olan insanlar inanilmaz, 80 yasinda İngiliz ciftten olmek uzere olan ve dunyayi gezmeye baslayan 70li yaslardaki Amerkali amca ya da minik 5 aylik bebeğiyle gezen Rus cift. Batman ve Robin kostumlu gonullu bir project icin bisikletle gezen gencler ve daha fazlasi..

    • Merhaba Seyda Hanım ;

      Müsterileriyle ya da bizim deyimizle misafirleriyle eğlenen bir hostel iştemecisini görmek çok neşelendirdi. Yaklasık 5 aydır Taksim’de hostel işletiyorum ve sanırım şu ana kadar en fazla sıkıntıyı shortta kaldıgımızda ya da alternatif yerler aradıgımızda blinen “bitli hostel” mantııgından ve hizmetinden uzak hostelleri bulmak oldu.

      Müşteri memnuniyeti adına hizmet veren yerler İstanbul da dahi çok sınırlı. Keske türkiye genelinde hosteller olarak birleşeceğimiz bir blog olsa aradım ama maalesef hostel dısında buradan baska yer goremedım. Umarım daha fazla acılır Türkiye’deki dahil insanların kafasındaki hostel mantıgını kırabilsek. 🙂 Saygılarımla.

        • Merhaba Murat Bey ;

          Süslü Saksı Sok no:16 Taksim acık adresi İstiklal caddesi ilk Mango ve HM magazasının karsıısndaki İmam Adnan sokagın sonundayız. 😀

      • Oludeniz’de bu sene (2019 yaz) yepyeni bir hosteli isletmeye aldik. izmir’de birkac hosteli ziyaret edip tanisma imkani buldum ve hostelimi acarken onlardan her adimda destek gordum. Sozune ettiginiz blog fikri bence cok guzel olurdu. Hostel isletmecileri olarak hem birbirimize hemde ulkedeki hostel kavramina cok fayda saglayacagimiza inaniyorum. Yorumunuzu 2015’de yapmissiniz ama 2019 itibariyle hala boyle bir platformun olmamasi uzucu. Bu konuda ortak haraket etmek isterseniz ben elimden geleni yapmaya hazirim. Saygilarimla

    • Ben deeps hostel de kaldim. Acayip guzel bir ortami vardi. Hayatimda ilkndefa hostelde kaliyordum ve bu bana cok ilginc gelmisti. Seyda hanima bir kac soru sordum fakat sadece 1 gun kalabildigim icin yeteri kadar fikir edinemedim. Ben adana da hostel acmak istiyorum bu konuda bana fikir verebilirseniz sevinirim. Adana konum olarak boyle bir isletme icin uygun mu ? Cunku ankarda bir tek deeps var hostel olarak.

  7. Adini tam olarak hatirlamiyorum ama hosteller arasinda havaciliktaki star alliance gibi bir topluluk var. Tabi ki gayriresmi ve amator bir sey. Hemen her ulkeden belli standartlari saglamis hosteller bulunuyor ve birbirlerinin reklamini yapiyorlar. Atina’da Athenstyle isimli hostelde kalirken Kudus’ten, İstanbul’dan, Roma’dan ve daha bir cok yerden hostellere ait brosurler gormustum. İnternette arastirmadim. İlgilenenler arastirabilir. Yazi icin tesekkurler bu arada. Okurken de sarong nedir ve tahtakurulari hakkindaki yazilarinizi da okudum onlar icin de tesekkurler.

  8. Sırf karı kızla kaynaşmak için bile kalabilirim doğrusu. Burası tam benlik. En az 6 ay vakit geçirebileceğim harika bir mekan. Bilgi için teşekkürler, harika bir yazı olmuş.

  9. Merhaba, yazınızda hostellerde kalabilmek için pasaporta ihtiyaç oldugunu yazmışsınız. Ben bi kaç günlügüne gezi amaçlı İstanbul’a gitmeyi planlıyorum. Pasaportsuz da hostellerden yararlanabiliyor muyuz? Yoksa pasaport genel bir kurul mı? Teşekürler

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz